Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
side view of sliced loaf of banana bread on white marble cutting board

Het Beste Vegan Bananenbrood Recept | Luchtig | Vrij Van Olie & Noten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 4 from 2 reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 40
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 21 x 7 x 7 cm loaf 1x
  • Category: snack, ontbijt, dessert
  • Method: oven
  • Cuisine: amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Dit veganistische bananenbroodrecept is het beste bananenbrood recept dat je ooit zult maken. Dit waterdichte recept is niet alleen veganistisch, maar ook vrij van olie en noten en nooit te droog. Met slechts een paar toegankelijke ingrediënten resulteert dit recept in de beste, meest luchtige, zachte en perfect vochtige bananenbrood.


Ingredients

Scale
  • ~ 100 ml aquafaba
  • ~ 95 ml havermelk, of ongezoete plantaardige melk naar keuze
  • 30 ml citroensap (of appelazijn)
  • ongeveer 50 gram zoetstof naar keuze, ik gebruik xylitol *
  • 3 middelgrote bananen
  • 1 banaan voor decoratie (optioneel, maar aanbevolen)
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 240 gr bloem voor alle doeleinden
  • 1/8 theelepel zeezout
  • 2 theelepels bakpoeder of zuiveringszout **

Instructions

Verwarm de oven voor op 180 ° C.

Bekleed een bakvorm (20×10 cm) met bakpapier. Ik gebruik een hoogwaardige siliconen vorm (21 x 7 cm) dus ik hoef geen bakpapier te gebruiken.

Roer het citroensap door de plantaardige melk en zet apart. Sommige plantaardige melk zal gaan schiften en dat is prima.

Giet de aquafaba in een middelgrote kom. Gebruik een staafmixer, een staande mixer of een elektrische handmixer en klop de aquafaba een paar minuten op middelhoge snelheid tot het schuimig is. Zet opzij.

Combineer de droge ingrediënten in een kleine kom. Dus het meel, zout, bakpoeder, zoetstof naar keuze en vanillepoeder. Combineer en zet apart.

Pureer de geschilde bananen in een apart kommetje met een vork. Prak tot een gladde massa. Optioneel, laat een paar bananen stukjes in de puree voor een brood met wat structuur.

Voeg aan de gepureerde bananen de combinatie van melk en citroensap toe. Roer om te combineren.

Voeg vervolgens de geprakte bananen en melk toe aan de opgeklopte aquafaba. Vouw voorzichtig.

Combineer de natte en droge ingrediënten in de middelgrote kom met de aquafaba.
Voeg de droge ingrediënten beetje bij beetje toe, zodat je de ingrediënten voorzichtig kunt combineren (vouwen).

Ik stap over op een siliconen spatel om de ingrediënten voorzichtig te combineren.

Roer tot de ingrediënten zijn gecombineerd. Overdrijf dit niet. Het is belangrijk om de luchtige aquafaba niet te vernietigen. Het is dus prima als je wat sporen van bloem ziet. Vermijd overmengen.

Giet het beslag in de voorbereide bakvorm. Laat het bakvorm voorzichtig een paar keer op de aanrecht vallen om het beslag gelijkmatig te verdelen.

Optionele decoratie

Snijd een gepelde banaan in de lengte doormidden en leg de banaan voorzichtig op het beslag in de bakvorm.

Bak 40 tot 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C of tot een tandenstoker er schoon uitkomt.

Om te testen met een tandenstoker: prik het brood aan de linker-, midden- en rechterkant om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig gaar is.

Leg het brood op een rooster en laat 10-15 minuten afkoelen.

Haal het brood uit de pan of vorm en laat het dan minimaal 30 minuten afkoelen op een rek voordat je het aansnijdt.

Je kunt dit bananenbrood minimaal 4 dagen bewaren. Bewaar in een luchtdichte verpakking op het aanrecht. Wil je het bananenbrood wat langer bewaren, dan kun je het in de koelkast bewaren.

Je kunt het bananenbrood ook invriezen. Als je het hele brood invriest, laat het dan eerst op het aanrecht ontdooien voordat je het snijdt. Ik vind het gemakkelijker om individuele plakjes in te vriezen. Een individueel plakje zal veel sneller ontdooien.


Notes

Ik zou de gekarameliseerde banaan bovenop zeker aanbevelen, maar het is volledig optioneel.

** Het maakt niet uit of je bakpoeder of zuiveringszout gebruikt, aangezien dit recept zowel een vloeistof + citroensap bevat om het natriumbicarbonaat te activeren. Persoonlijk gebruik ik liever bakpoeder.

* Ik gebruik xylitol en vind 50 gram perfect zoet voor dit recept. Andere zoetstofopties zijn kokossuiker of een andere veganistische suiker zoals biologische vegan bruine suiker. Je kunt experimenteren en zien hoeveel je nodig hebt en hoe zoet je wilt dat je bananenbrood is. Voor kokossuiker zou ik 110 gram gebruiken. Xylitol heeft de neiging vrij zoet te zijn in gebakken recepten, dus ik gebruik 40 gram.

dit receptenkaart bevat affiliatie links naar producten die ik graag gebruik