Deze Romige Aardappel-Preisoep is heerlijke, verwarmend en van nature veganistisch en glutenvrij. Het is een romige soep met een diepe smaak.
Een goede romige soep met aardappelen is ideaal en lekker verwarmend. Deze Romige Aardappel-Preisoep is een goed voorbeeld van een verwarmend recept. Dit recept is eenvoudig en bevat makkelijke en voedzame ingrediënten. Deze soep kan een lichte lunch of diner zijn of een voorgerecht.
Met pijnboompitten en kruiden als topping en een lekker sneetje brood is deze aardappel-preisoep een ultiem voorbeeld van comfort food.
Wat Is Prei?
Prei is ongelooflijk veelzijdig. Heerlijk roergebakken, in stoofschotels, op pizza, in pasta, als vulling, in een tofu-crumble of als hoofdingrediënt.
Prei geeft deze soep een ui smaak, maar ook een zoete smaak, dus wees niet bang om prei te gebruiken. Deze soep smaakt niet naar ui, maar heeft een unieke, zoete en milde ui smaak.
Prei is verwant aan uien, knoflook, bieslook en sjalotten. Hun zoete smaak maakt ze zo uniek omdat de combinatie met zoet en een milde uiensmaak diepte geeft aan zoveel recepten, zoals deze soep.
Als je prei gaat kopen probeer dan prei met lange witte en lichtgroene stelen te vinden. Misschien zul je een paar extra moeten kopen als je alleen prei kunt vinden met grote groene bladeren en kleine witte stengels.
Hoe Snijd Je Prei
Voordat ik de prei was, heb ik de draderige wortels (witte onderkant) en het grootste deel van de bovenkant (donkergroene bladeren) afgesneden. Je kunt het bovenste groene gedeelte gebruiken, dus bewaar dat voor later om bijvoorbeeld aan een bouillon toe te voegen.
Snijd vervolgens de prei in de lengte doormidden. Je zult merken dat prei vaak vies is, vooral tussen de lagen. Door de prei in de lengte te snijden is deze gemakkelijk tussen de laagjes onder stromend water te wassen. Op deze manier (het snijden en vervolgens wassen van de prei) wordt al het vuil en zand verwijderd.
Snijd vervolgens het witte en lichtgroene deel van de prei. Je snijdt de prei in halve cirkels, wat perfect is voor de meeste recepten.
Aardappel-Preisoep Ingrediënten
Aardappel-preisoep is een traditioneel recept dat ook wel omschreven kan worden als ”room van prei en aardappelsoep”. Dit is ook wel bekend als Vichyssoise (afkomstig uit Frankrijk). Als je aardappel-preisoep koud is, geniet je van Vichyssoise, en als het warm is, is het een aardappel-preisoep. Beide versies van deze soep zijn heerlijk, maar voor een verwarmende kommetje soep is de warme versie de beste optie.
Voor dit recept heb je 9 simpele ingrediënten nodig en een beetje zout en peper.
Prei
Omdat prei verwant is aan uien, hebben ze een uiensmaak, maar prei is wel milder en zoeter. Verse prei vind je van de (late) winter tot het late voorjaar en soms zelfs de vroege zomer.
Selderij
Prei kan een bittere ondertoon hebben, maar zout kan de bitterheid tegengaan. Ik vind dat selderij hetzelfde doet vanwege de zoute smaak en het natriumgehalte. Hoewel selderij een relatief hoog zoutgehalte heeft voor een groente, maakt dit het echter geen natriumrijk ingrediënt.
Aardappelen
Aardappelen geven deze soep een romige textuur en een prachtig rijke smaak. De gepureerde aardappelen maken deze soep smeuïg.
Kokosmelk
De kokosmelk voegt nog meer romigheid toe aan deze soep. In plaats daarvan kun je een kopje witte bonen, een paar eetlepels ongezoete sojayoghurt of een andere (soja) creamer gebruiken.
Knoflook
Knoflook versterkt de aardse smaken. Zorg ervoor dat je de knoflook fijn snijdt voordat je het aan de soep toevoegt. Hoe kleiner je de knoflook snijdt, hoe meer de zoete tonen van de knoflook zich kunnen ontwikkelen.
Laurierblad
Een laurierblad kun je zien als een extra laagje smaak in een soep. Beschouw het als een thee; hoe langer het in de soep kan sudderen, hoe meer de smaak zich kan ontwikkelen. Verwijder het voordat je de soep gaat blenden.
Tijm
De aardse en muntachtige smaak van tijm past goed bij de algehele smaak van deze soep.
Groentebouillon
Een goede groentebouillon is samen met de prei en aardappelen de basis van deze soep.
Olijfolie
Voor de basis van deze soep kun je olijfolie of vegan boter gebruiken. Gebruik voor een olievrij recept in plaats daarvan bouillon.
Hoe Maak Je Romige Aardappel-Preisoep
Zodra alle ingrediënten zijn gewassen en gesneden, is de soep zo goed als klaar. Het enige wat het daarna nodig heeft, is tijd om te sudderen.
De soep is klaar om te worden gepureerd als de aardappelen zacht zijn. Je kunt een staafmixer gebruiken om de soep te pureren of je soep overbrengen naar een staande blender en het dan blenden tot een romige massa. Wees voorzichtig met een staande blender. De stoom van de soep moet wel kunnen ontsnappen.
Stap-voor-stap
Stap 1.
Was de prei en hak de prei in halve cirkels.
Stap 2.
Fruit de olijfolie in een pan en voeg dan de prei, knoflook en bleekselderij toe.
Stap 3.
Voeg de aardappelen, bouillon, kokosmelk toe aan de pan en laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn.
Stap 4.
Pureer tot de soep romig is en serveer met toppings zoals gehakte kruiden en geroosterde pijnboompitten.
Er zijn oneindig veel manieren om deze soep te serveren, maar ik vind dat het echt een topping nodig heeft. Geroosterde kikkererwten met kruiden, croutons of geroosterde pijnboompitten zijn heerlijke toppings omdat ze smaak en textuur toevoegen aan deze romige soep. Gehakte peterselie of gehakte bieslook zijn heerlijke kruiden om als topping te gebruiken, maar experimenteer gerust.
Waarom dit recept zo een fijn recept is:
- Deze soep is gemakkelijk te maken en kan een lichte maaltijd/bijgerecht zijn of een stevig hoofdgerecht. Serveer het met brood, bonen (geroosterde kikkererwten), tempeh (of tofu) of een salade om van deze soep een heerlijke hoofdmaaltijd te maken.
- Deze soep kan van tevoren gemaakt worden.
- Als je op zoek bent naar een hartig glutenvrij recept, dan is deze soep er eentje om te proberen en van te houden.
- Deze soep kun je eenvoudig olievrij maken door de olie simpelweg te vervangen door groentebouillon.
- De aardappelen en kokosmelk maken deze soep rijk en romig zonder room.
Kooktips en Veelgestelde Vragen
Wat voor aardappelen kan ik gebruiken?
De beste aardappelen voor romige soepen zijn zetmeelrijke aardappelen, zoals de bloemige aardappel en de Yukon Gold aardappel. Iets minder geschikt zijn de Bildtstar, Frieslander, Bintjes en Nicola aardappel. Maar zelfs als je minder geschikte aardappelen gebruikt kun je nog steeds een heerlijke soep maken. Zorg ervoor dat je de soep goed pureert en kook het lang genoeg.
Kan ik deze soep bewaren voor later?
Deze soep is uitstekend om voor later te maken. Je kunt de soep in de koelkast (afgedekt) minimaal 3-4 dagen bewaren. Zorg ervoor dat je de soep goed opwarmt voordat je het serveert.
Kun je deze soep invriezen?
Deze soep blijft in de vriezer ongeveer 2-3 maanden houdbaar in een tot de rand gevuld potje of in een luchtdichte trommel. Na die tijd gaat de kwaliteit van de soep achteruit. Verwarm de soep goed voor het serveren.
Kan ik bevroren prei gebruiken?
Technisch gezien kun je bevroren prei gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is de prei wat langer te verwarmen (fruiten) zodat de prei kan ontdooien. Maar verse prei heeft mijn voorkeur. Allereerst kun je de groene toppen afsnijden. Sommige bevroren prei bevatten te veel donkergroene toppen in de zak. En ten tweede is de smaak beter als je verse prei gebruikt.
Smaakt deze soep naar kokos?
De soep zal minimaal 20 minuten sudderen en met aardig wat ingrediënten gepureerd worden, zodat er geen kokossmaak kan overheersen. Maar als je het niet fijn vindt om een kopje volle kokosmelk toe te voegen, dan kun je lichte kokosmelk, sojamelk, ongezoete room op sojabasis, ongezoete sojayoghurt of een kopje gekookte witte bonen gebruiken.
Als je dit een fijne soep vindt, dan wil je misschien ook deze soeprecepten eens proberen:
Als je deze aardappel-preisoep gaat maken, laat me dan weten. Deel het op Facebook of Instagram @thegreencreator met #thegreencreator. Of laat hieronder een reactie achter.
Romige Aardappel-Preisoep
- Prep Time: 10
- Cook Time: 30
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 6-8 1x
- Category: soep
- Method: fornuis en blender
- Cuisine: Frans
- Diet: Vegan
Description
Deze Romige Aardappel-Preisoep is heerlijke, verwarmend en van nature veganistisch en glutenvrij. Het is een romige soep met een diepe smaak.
Ingredients
- 4 (middelgrote) preien
- 2 eetlepels olijfolie of veganistische boter (indien olievrij vervang met 4 eetlepels bouillon)
- 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 2–3 grote teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel verse tijm (of ¼ gedroogde tijm)
- 1 (of 2 kleine) laurierblaadje(s)
- zout en zwarte peper, naar smaak
- 700 gram bloemige aardappelen, grondig gewassen en in blokjes gesneden
- 710 ml (3 kopjes) veganistische groentebouillon
- 240 ml (1 kopje) volle kokosmelk (of vervang met lichte kokosmelk, veganistische ongezoete yoghurt of gepureerde witte bonen)
- Serveer met geroosterde pijnboompitten, bieslook of andere kruiden
- Serveersuggesties:
gehakte peterselie of bieslook, geroosterde kikkererwten, geroosterde pijnboompitten, croutons, enz.
Instructions
Was/snijd de prei
Snijd de onderste (worteluiteinden) en bovenste donkergroene (harde) blaadjes van de prei. Snijd de prei in de lengte doormidden en spreid de lagen om de prei onder stromend water te kunnen wassen totdat al het vuil en zand is weggespoeld.
Je hebt dan alleen de malse witte en lichtgroene delen van de prei. Snijd de prei in halve cirkels.
Aardappelen en bleekselderij
Was de aardappelen en bleekselderij. Je kunt de aardappelen schillen, hierdoor krijg je een gelere soep, maar het is prima (en waarschijnlijk voedzamer) om de aardappelen niet te schillen.
Fruit
Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie (of vegan boter of 4 eetlepels bouillon) toe. Voeg de prei toe en laat 5 minuten sudderen. Voeg de knoflook toe en laat nog een minuutje fruiten.
Sudderen en smaak toevoegen
Voeg de groentebouillon, kokosmelk, aardappelen, zout en peper, tijm en laurierblaadjes toe. Roer goed en laat het aan de kook komen, zet dan het vuur laag/medium en laat ongeveer 20-30 minuten sudderen tot de aardappelen gaar zijn.
Pureren
Haal de laurierblaadjes uit de soep. Gebruik een staafmixer om de soep romig en glad te maken. Of gebruik een staande blender om de soep te blenden. Doe dit voorzichtig, want de soep is erg heet. Als het mogelijk is laat de stoom tijdens het mixen uit de blender ontsnappen. Sommige blenders (zoals de Vitamix) hebben een optie om stoom te laten ontsnappen.
Romig
De soep is klaar om geserveerd te worden als het romig en smeuïg is, maar misschien houd jij wel van een soep met wat stukjes aardappel en prei en dat is ook prima. Als je niet wilt dat je soep super romig is, pureer dan ½ of ¼ van de soep.
Serveer
Als de soep klaar is om geserveerd te worden, proef het dan voor het serveren en voeg eventueel meer zout of peper toe. Serveer warm met je favoriete toppings, zoals geroosterde pijnboompitten met gehakte bieslook. Maar ook peterselie, geroosterde kikkererwten, tempeh of croutons zijn een heerlijke topping.
Equipment
Notes
Maak dit recept olievrij door 4 eetlepels bouillon te gebruiken in plaats van olijfolie of vegan boter.
Je kunt deze soep in de koelkast (afgedekt) minimaal 3-4 dagen bewaren. Of bewaar 2-3 maanden in de vriezer in een tot de rand gevuld potje of een luchtdichte trommel. Daarna gaat de kwaliteit van de soep achteruit. Verwarm de soep goed voor het serveren.
Als de soep na het mengen te dik is, verdun het dan met meer groentebouillon. En als je merkt dat de soep na het blenden te waterig is, voeg dan meer gekookte aardappelen of gekookte witte bonen toe en blend opnieuw. Als je echter het recept volgt, zou dit niet moeten gebeuren.
Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!
Vermelding van gelieerde links:
Onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.