Your cart

+Recepten Bijgerecht + Voorgerecht Soepen

Veganistische Bloemkoolsoep (Romig + Olie Vrij)

Deze verwarmende romige vegan bloemkoolsoep is een heerlijk voorgerecht of lunch. Het is licht, olievrij, maar romig met een ''kaas'' smaak door de edelgistvlokken.

 

this recipe is also available in English:

🇺🇸 English

  

Dit recept bevat affiliatie links.

three bowls of creamy cauliflower soup on a grey backdrop in a light bowl decorated with thyme
 

Het klinkt misschien niet als iets om indruk mee te maken: bloemkoolsoep. Maar ik beloof je dat deze soep ZEER romig en overheerlijk is. Het is een heerlijk voorgerecht of een lekkere aanvulling op de lunch of het avondeten. Over het algemeen maak ik in de winter en herfst meer soepen en stoofschotels, maar deze soep is dit jaar mijn favoriet. Vorig jaar was dat deze aardappel linzen stoofpot. Ik kan die ook ten zeerste aanraden!

Deze romige vegan bloemkoolsoep is op smaak gebracht met een groentebouillon en edelgistvlokken. Als zodanig is deze soep romig (vanwege de bloemkool en cashewnoten), maar het smaakt niet zo erg naar bloemkool vanwege de groentebouillon en edelgistvlokken.

Aangezien deze soep vrij licht is (qua calorieën), raad ik aan om het als voorgerecht te serveren. Voor de lunch of het avondeten is dit recept ook heerlijk met wat bruine rijst, quinoa, meer aardappelen of brood.

creamy cauliflower soup on a grey backdrop in a light bowl decorated with thyme and with a silver spoon

Hoe Maak Je Romige Veganistische Bloemkoolsoep

Gebruik gekookte (of geroosterde) bloemkool

Als je de bloemkool rauw gaat blenden, krijg je niet dezelfde romige textuur en smaakt het niet echt naar bloemkool. Voeg je bloemkool dus meteen toe aan de soep zodat het met de andere ingrediënten kan koken.

Maak het romig

Gepureerde bloemkoolpuree is best romig, maar de toevoeging van geweekte cashewnoten zorgt voor die extra romige smaak en textuur. Het enige dat je hoeft te doen is de cashewnoten in heet water te laten weken en daarna uit laten lekken. Voeg de uitgelekte cashewnoten toe aan de soep en blend tot een romige soep.

Voeg smaak toe

Bloemkool als zodanig heeft niet veel smaak, dus gebruik een groentebouillon van goede kwaliteit. Maar ook de knoflook en miso zijn een must in dit recept. Ik vind het heerlijk om miso toe te voegen (tijdens het blenden) om een diepe umami smaak te creëren.

Tip: gebruik voor extra smaak geroosterde bloemkool.

Creëer een gladde textuur

Om een romige textuur te creëren, gebruik ik graag een high-speed blender. Een staafmixer zorgt ook voor een heerlijke soep, maar op de een of andere manier krijg ik in een blender die super romige gladde textuur. Als je geen high-speed blender hebt, voel je dan niet ontmoedigd. Je kunt deze romige bloemkoolsoep nog steeds maken. Zorg ervoor dat de cashewnoten lang genoeg hebben geweekt en dat de bloemkool zacht genoeg is om te blenden. Ik heb ooit een goedkope blender kapot gemaakt om een bloemkoolsoep te maken, dus zorg ervoor dat je bloemkool superzacht is als je geen high-speed blender hebt. Ik gebruik graag deze high-speed Vitamix blender of deze high-speed KitchenAid blender.

close up raw cauliflower with green leaves in the backdrop

Veganistische Bloemkoolsoep Met Cashewnoten

Het gebruik van geweekte cashewnoten is een makkelijke en lekkere manier om textuur en romigheid aan een soep toe te voegen. Het is ook een gezonde vet en houdt de soep olie-vrij als je dat wilt.

Cashewnoten zijn al een vrij zachte noot, dus je hoeft ze maar ongeveer 20 minuten of 1-2 uur in heet water te laten weken als je een minder krachtige blender hebt. Door het weken kunnen de cashewnoten veel makkelijker worden geblend zonder dat de cashewnoten enige smaak verliezen.

raw cauliflower in florets on a wooden cutting board with green cauliflower leaves around it

Veganistische Bloemkoolsoep Met Edelgistvlokken

Edelgistvlokken is een bekend product (vooral onder veganisten). Het is een voedzaam product en ik vind het heerlijk om het toe te voegen voor extra smaak. In dit recept maak je met deze hoeveelheid edelgistvlokken een lichte kaasachtige smaak.

Waarom je deze romige bloemkoolsoep lekker gaat vinden:

Met een paar basisingrediënten is deze soep in minder dan 30 minuten klaar. En alles wat je nodig hebt is een krop bloemkool en een paar andere basisingrediënten.

Deze soep is romig, maar toch licht en olievrij. En de smaken zijn erg veelzijdig en het is (als voorgerecht) goed te combineren met elk ander herfst- of wintergerecht zoals dit pastarecept.

Ik vind het heerlijk dat deze soep me opwarmt zoals elke andere zware wintersoep.

Deze soep voldoet aan alle eisen voor een paar specifieke diëten. Het is veganistisch, olievrij maar ook glutenvrij.

simmering creamy vegan cauliflower soup ingredients in a large pot on a grey backdrop with small bowls around pot

Een paar tips

  • Deze soep is olievrij en vetarm, maar voeg gerust olijfolie toe (zie recept notes hieronder)
  • Als je van wat meer textuur in je soep houdt, meng dan niet alle soep. Voeg ongeveer ¾ van de soep aan de blender toe en laat de rest van de soep in de pan. Combineer dat dan met de geblende soep en serveer.
  • Blend voor een extra romige smaak minder vloeistof en bewaar de overgebleven vloeistof als bouillon voor andere recepten.
  • Je kunt in principe de edelgistvlokken overslaan, maar ik zou het niet aanraden. Ik denk dat het namelijk voor best veel smaak zorgt.

Zin in meer bloemkool? Hier zijn een paar heerlijke bloemkoolrecepten:

Ik zou graag willen weten wat jij van deze bloemkoolsoep vindt. Vergeet niet om het recept te beoordelen en een reactie achter te laten! En als je een foto van je soep maakt, deel deze dan met mij op Instagram zodat ik het in mijn stories kan posten!

three light brown bowls of creamy vegan cauliflower soup topped with thyme on a grey backdrop with a wooden cutting board in the background together with fresh thyme on a small blue plate and a linen light brown napkin

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon heart heart icon heart solid heart solid icon
three bowls of creamy cauliflower soup on a grey backdrop in a light bowl decorated with thyme

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 30 minutes
  • Category: voorgerecht
  • Method: fornuis

Description

Deze verwarmende romige vegan bloemkoolsoep is een heerlijk voorgerecht of lunch. Het is licht, olievrij, maar romig met een kaassmaak door de edelgistvlokken.


Ingredients

Scale
  • 75 gram ongezouten en ongebraden cashewnoten + 150 ml kokend water
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 1 grote aardappel, gechild en in blokjes gesneden
  • 34 knoflook teentjes, geperst
  • 1 liter water
  • 2 blokjes plantaardige groente boullion of drie tsp als je een poeder boullion gebruikt
  • 2 theelepels miso (naar keuze)
  • 15 gram edelgistvlokken
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie of water

Instructions

Voeg de cashewnoten en hete water toe in een kommetje en zet apart voor ongeveer 20 minuten om te laten weken.

In een grote pan verwarm de olie of water en voeg de geraspte knoflook toe aan de pan. Roer en laat de knoflook niet aanbranden, maar slechts verwarmen.

Was de bloemkool en verdeel in roosjes.

Voeg 1 liter water toe aan de pan met de boullion blokjes, maar begin met slechts een beetje water om het boullion blokje op te lossen. Roer de knoflook en boullion blokje los en voeg dan de rest van het water toe.

Voe de bloemkoolroosjes en aardappelblokjes toe.

Laat dit zachtjes op middelhoog vuur sudderen.

Giet de geweekte cashewnoten af en voeg de geweekte cashewnoten toe aan de pan.

Voeg ook de edelgistvlokken toe.

Laat sudderen tot de aardappelblokjes zacht zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten, maar hoe langer dit suddert hoe lekkerder.

Als de soep bijna klaar is voeg dit dan aan de blender toe samen met de miso.

Blend op middelhoog tot de soep heerlijk zacht en romig is.

Proef en voeg peper en zout naar smaak toe.

Serveer warm.


Notes

Je kunt dit ook vooraf maken. Bewaar het 3-4 dagen in een luchtdicht bakje in de koelkast en verwarm op het fornuis om te serveren.  Je kunt de soep op deze manier ook invriezen.

Tip: ben je niet zo van de romige soepjes maar vind je dit wel een lekker recept? Snijd je bloemkoolroosjes en aardappelblokjes iets fijner en blend alleen de helft van de soep. Voeg de gepureerde soep daarna weer toe aan de pan. Op deze manier heb je een romige, maar niet geheel gladde soep met wat textuur.

Keywords: bloemkool, soep, voorgerecht, lunch, diner, olievrij, glutenvrij, romig, veganistisch,

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s en recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Dank je wel!

 

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe rating

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Read previous post:
    golden brown baked puff pastry christmas tree with stars on white oval plate on light grey backdrop
    Bladerdeeg Kerstboom

      Met slechts één rol veganistische bladerdeeg en een paar ingrediënten uit je keukenkastje kun je deze feestelijke bladerdeeg kerstboom...

    Close