Deze winter heb ik deze eenvoudige romige aardappel soep nogal vaak gemaakt. Deze aardappelsoep is perfect rijk, warm en romig, vol smaken, maar de geweldige aardappel blijft het middelpunt. Iedereen zal van deze soep smullen!
Deze aardappel soep is niet alleen romig, maar ook makkelijk te maken en echt de beste aardappelsoep ooit. Vooral wanneer je dit op de bank eet in je meest comfortabele broek, met een dik dekentje en wollige sokken. Maar dat is wellicht gewoon mijn eigen persoonlijke voorkeur.
Hoe Maak Je Deze Aardappel Soep Romig?
Aangezien deze romige aardappelsoep helemaal veganistisch is, is de grote vraag natuurlijk: hoe maak je deze soep romig? Ik gebruik namelijk geen zware veganistische room in dit recept. Dit recept is zelfs helemaal olievrij als je dat wilt, zonder enige smaak of romigheid te verliezen. Het gaat allemaal om de juiste balans tussen (soja) melk en een beetje meel om deze soep heerlijk onweerstaanbaar te maken.
Je kunt in dit artikel mijn video bekijken voor een meer visuele uitleg hoe je dit recept kunt maken. De instructies zijn vrij eenvoudig.
STAP 1
Bak de ui, knoflook, selderij en wortel licht aan.
STAP 2
Voeg het meel toe.
STAP 3
Voeg geleidelijk de plantaardige melk en bouillon toe. Roer terwijl je de bouillon toevoegt om klontjes te voorkomen.
STAP 4
Voeg een laurierblaadje en de aardappels toe.
STAP 5
Laat op middelhoog vuur sudderen tot de aardappels zacht beginnen te worden en de soep romig is.
Deze soep is de meeste makkelijke en lekkerste aardappelsoep ooit!
Romige Aardappel Soep Ingrediënten
Voor deze eenvoudige romige veganistische aardappelsoep heb je het volgende nodig
- Aardappelen: Ik gebruik meestal de aardappel die ik toevallig in mijn keuken heb, maar ik kan de gouden Yukon aardappel zeker aanbevelen voor dit recept.
- Groenten: Ui, selderij, wortelen en knoflook. Allemaal voor smaak en textuur.
- Meel: Ik gebruik meel in plaats van veganistische room om de soep dik te maken. Maar je kunt ook de ”puree-methode” gebruiken als je de voorkeur geeft aan een lichtere soep, of je kutn beide technieken gebruiken voor een nog dikkere soep. Zie het recept hieronder voor deze methode.
- Veganistische bouillon (zout arm) en een plantaardige melk: Dit vormt de bouillon voor de soep. Ik gebruik bij voorkeur bouillon laag in zout. Hierdoor kan ik later zelf de hoeveelheid zout in de soep bepalen.
- Zout en peper: Dit kun je naar smaak toevoegen. Als je deze soep zoutarm/laag in zout wilt maken, voeg je het zout alleen toe als de soep bijna gaar is of bij het opdienen. Als de bouillon al zout bevat, hoef je misschien niet eens zout toe te voegen. Het is uiteindelijk allemaal een persoonlijke voorkeur.
- Toppings: Ik vind verse kruiden en knapperige noten als topping voor deze soep heerlijk.
Waarom Is Dit De Beste Aardappel Soep
Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat ik dol ben op aardappelen in welke vorm dan ook. Maar als ik zin heb in aardappels en iets zachts en verwarmend, dan maak ik bijna altijd aardappelsoep.
Deze romige aardappelsoep is:
Romig en stevig
Makkelijk te maken
Verwarmend
Vrij van olie
Rijk en zacht met stukjes zachte aardappel en groenten
Verzadigend
Het is ook makkelijk om deze soep vooraf te maken (je kunt de soep goed weer opwarmen)
Ook nog eens budgetvriendelijk!
Laten we het eens hebben over het verzadigende gedeelte. Persoonlijk vind ik dat een soep geslaagd is wanneer het vullend is. Als ik 20 minuten na het eten van een soep honger heb, is het gewoon te licht en kan het beter als een voorgerecht dienen. Deze soep is geen voorgerecht. Een grote kom zal je heerlijk vullen. Je kunt deze soep serveren met meer toppings (zoals kruiden of noten) en een sneetje geroosterd (glutenvrij) brood.
Enkele van mijn favoriete toppings zijn:
- Verse kruiden, zoals peterselie of dille
- Krokant gebakken tempeh
- Knapperig geroosterde kikkererwten of croutons
- Stukjes fijngehakte noten, zoals amandelen of hazelnoten
- Meer aardappelen, maar dan knapperig uit de oven of air fryer
- Lente-uitje
De toppings zijn natuurlijk allemaal optioneel, maar ik experimenteer hier graag mee. Mijn favoriet is verse peterselie en stukjes hazelnoot. Heerlijk!
Variaties op dit recept
Als je dit recept een beetje wilt aanpassen of bepaalde ingrediënten wilt weglaten, zijn hier enkele variaties op dit recept.
Maak Deze Aardappel Soep Glutenvrij
Alhoewel ik slechts een beetje meel gebruik om deze soep dikker te maken, kun je dit recept volledig glutenvrij maken als je dat wilt.
In plaats van meel kun je maïzena gebruiken. Voeg dan een eetlepel maizena toe aan de (soja) melk, roer en voeg dit vervolgens toe aan de soep.
In plaats daarvan kun je de meel en maïzena beiden overslaan en met een staafmixer de helft of ongeveer ¼ van de soep pureren. Als je geen staafmixer hebt, kun je een beetje soep in een blender pureren en dan weer toevoegen aan de soep.
Maak Deze Aardappel Soep Dunner/Dikker
Om de soep dunner te maken, voeg je meer sojamelk, bouillon of water toe en minder aardappelen.
Voeg minder bouillon toe om de soep dikker te maken.
Voor extra smaak
Voel je vrij om meer kruiden toe te voegen. Je kunt een eetlepel edelgistvlokken, Za’atar of een eetlepel sojasaus of tamari toevoegen. Voor meer zoetigheid kun je bijvoorbeeld een paar stukjes (bevroren) zoete aardappel toevoegen. Je kunt ook meer groenten toevoegen aan de soep, zoals courgette, bloemkool, broccoli of erwten.
Voor meer verwarmende romige veganistische soep recepten kun je de volgende recepten eens proberen:
Als je net als ik verwarmende recepten heerlijk vindt, neem dan vooral even een kijkje in mijn e-kookboek ” The Green Bowl ” en abonneer je op mijn e-maillijst zodat je op de hoogte blijft van leuke nieuwe dingen.
Als je deze romige aardappelsoep ook gaat maken, zou ik dat graag willen weten! Beoordeel het onderstaande recept, deel je creatie op Facebook of Instagram en vergeet me niet te taggen @TheGreenCreator + #thegreencreator
PrintDe Beste Aardappel Soep (Vegan)
- Prep Time: 15
- Cook Time: 35
- Total Time: 50 minutes
- Yield: 4-6 porties 1x
- Category: soep, hoofdgerecht
- Method: fornuis
- Cuisine: veganistisch
Description
Deze romige aardappelsoep is snel en makkelijk om te maken. Deze soep is veganistisch, stevig en romig, zonder zware room te gebruiken. Lekker verwarmend en gezellig. Een perfecte lunch of diner bij koud weer!
Ingredients
- 3 eetlepels water voor het sauteren, of als je met olie kookt 1 eetlepel kokosolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 middelgrote wortels, in blokjes gesneden
- 1 grote zoete ui of 2 kleine, fijngehakt
- 2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- 1 laurierblaadje
- 3 eetlepels meel (glutenvrije meel kan ook)
- 475 ml ( 2 kopjes) sojamelk of andere ongezoete plantaardige melk
- 500 ml groentebouillon of water met bouillonpoeder (ik gebruik 2 eetlepels bouillonpoeder, afhankelijk van het merk)
- 750 gram aardappelen, ongeveer 6 middelgrote aardappelen, in kleine blokjes gesneden
Instructions
Voeg het water (of olie) toe aan een middelgrote pan en verwarm op middelhoog vuur.
Voeg de ui toe en roer tot alles goed verhit is.
Voeg de selderij en wortels toe en roer om te combineren.
Laat enkele minuut koken en roer tot de uien doorzichtig beginnen te worden.
Voeg ook de knoflook toe en kook nog voor 4-5 minuten voordat je het zout en de zwarte peper toevoegt.
Voeg het meel toe als de groenten goed verhit zijn. Roer om te combineren voor ongeveer 1-2 minuten zodat de smaak van het rauwe meel verdwenen is.
Voeg langzaam de sojamelk toe terwijl je roert, zodat je geen meel klontjes creëert.
Voeg vervolgens de groentebouillon, de aardappelen en het laurierblaadje toe.
Roer goed en laat 30-40 minuten op middelhoog vuur sudderen, of tot de aardappelen zacht zijn. De aardappelen mogen niet breken, maar moeten wel goed zacht zijn.
Proef en pas kruiden (zout en peper) aan naar je smaak.
Serveer de soep warm. Optioneel kun je de soep serveren met toppings, zoals verse kruiden en gehakte noten.
Notes
De soep wordt een beetje dikker als het koud is.
Je kunt deze soep maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren. Verwarm het gewoon opnieuw op het fornuis.
Om deze soep dunner te maken, voeg je meer sojamelk, bouillon of water en minder aardappelen toe.
Voeg minder bouillon toe om de soep dikker te maken. Of pureer de helft van de soep voor een dikkere consistentie. Pureer met een staafmixer de helft of ongeveer ¼ van de soep. Als je geen staafmixer hebt, kun je een beetje soep overbrengen naar een blender, mixen en vervolgens weer toevoegen aan de soep.
Voor een zoutarme optie kun je het zout overslaan (als er zout in de bouillon is) of voeg zout naar smaak toe als de soep klaar is.