Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Two bowls with vegan potato leek soup topped with roasted pine nuts and chives next to a small plate with roasted pine nuts

Romige Aardappel-Preisoep

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 30
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 6-8 1x
  • Category: soep
  • Method: fornuis en blender
  • Cuisine: Frans
  • Diet: Vegan

Description

Deze Romige Aardappel-Preisoep is heerlijke, verwarmend en van nature veganistisch en glutenvrij. Het is een romige soep met een diepe smaak.


Ingredients

Scale
  • 4 (middelgrote) preien
  • 2 eetlepels olijfolie of veganistische boter (indien olievrij vervang met 4 eetlepels bouillon)
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 23 grote teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel verse tijm (of ¼ gedroogde tijm)
  • 1 (of 2 kleine) laurierblaadje(s)
  • zout en zwarte peper, naar smaak
  • 700 gram bloemige aardappelen, grondig gewassen en in blokjes gesneden
  • 710 ml (3 kopjes) veganistische groentebouillon
  • 240 ml (1 kopje) volle kokosmelk (of vervang met lichte kokosmelk, veganistische ongezoete yoghurt of gepureerde witte bonen)
  • Serveer met geroosterde pijnboompitten, bieslook of andere kruiden
  • Serveersuggesties:
    gehakte peterselie of bieslook, geroosterde kikkererwten, geroosterde pijnboompitten, croutons, enz.

Instructions

Was/snijd de prei
Snijd de onderste (worteluiteinden) en bovenste donkergroene (harde) blaadjes van de prei. Snijd de prei in de lengte doormidden en spreid de lagen om de prei onder stromend water te kunnen wassen totdat al het vuil en zand is weggespoeld.

Je hebt dan alleen de malse witte en lichtgroene delen van de prei. Snijd de prei in halve cirkels.

Aardappelen en bleekselderij
Was de aardappelen en bleekselderij. Je kunt de aardappelen schillen, hierdoor krijg je een gelere soep, maar het is prima (en waarschijnlijk voedzamer) om de aardappelen niet te schillen.

Fruit
Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg de olijfolie (of vegan boter of 4 eetlepels bouillon) toe. Voeg de prei toe en laat 5 minuten sudderen. Voeg de knoflook toe en laat nog een minuutje fruiten.

Sudderen en smaak toevoegen
Voeg de groentebouillon, kokosmelk, aardappelen, zout en peper, tijm en laurierblaadjes toe. Roer goed en laat het aan de kook komen, zet dan het vuur laag/medium en laat ongeveer 20-30 minuten sudderen tot de aardappelen gaar zijn.

Pureren
Haal de laurierblaadjes uit de soep. Gebruik een staafmixer om de soep romig en glad te maken. Of gebruik een staande blender om de soep te blenden. Doe dit voorzichtig, want de soep is erg heet. Als het mogelijk is laat de stoom tijdens het mixen uit de blender ontsnappen. Sommige blenders (zoals de Vitamix) hebben een optie om stoom te laten ontsnappen.

Romig
De soep is klaar om geserveerd te worden als het romig en smeuïg is, maar misschien houd jij wel van een soep met wat stukjes aardappel en prei en dat is ook prima. Als je niet wilt dat je soep super romig is, pureer dan ½ of ¼ van de soep.

Serveer
Als de soep klaar is om geserveerd te worden, proef het dan voor het serveren en voeg eventueel meer zout of peper toe. Serveer warm met je favoriete toppings, zoals geroosterde pijnboompitten met gehakte bieslook. Maar ook peterselie, geroosterde kikkererwten, tempeh of croutons zijn een heerlijke topping.



Notes

Maak dit recept olievrij door 4 eetlepels bouillon te gebruiken in plaats van olijfolie of vegan boter.

Je kunt deze soep in de koelkast (afgedekt) minimaal 3-4 dagen bewaren. Of bewaar 2-3 maanden in de vriezer in een tot de rand gevuld potje of een luchtdichte trommel. Daarna gaat de kwaliteit van de soep achteruit. Verwarm de soep goed voor het serveren.

Als de soep na het mengen te dik is, verdun het dan met meer groentebouillon. En als je merkt dat de soep na het blenden te waterig is, voeg dan meer gekookte aardappelen of gekookte witte bonen toe en blend opnieuw. Als je echter het recept volgt, zou dit niet moeten gebeuren.