Is het niet fascinerend hoe het weer invloed heeft op waar we trek in hebben? Het is natuurlijk logisch dat wanneer de temperaturen stijgen we meer trek hebben in koeler eten en omgekeerd. Iets waar de meesten van ons altijd wel trek in hebben ongeacht de tijd van het jaar, is chocolade. Heb ik gelijk of heb ik gelijk?
Chocolademelk, chocoladetaart, chocolade bonbons … en dan is er chocolade ijs. Mijn favoriet! En ik ben nogal dol op dit chocolade ijs recept. Wederom heb je geen ijsmachine en geen bananen nodig (zoals in dit recept), maar ook geen kokosmelk, kokosolie of kokoswater. Voor mij is dit een groot pluspunt. Ik ben gek op kokos, maar op de één of andere manier vind ik het in grotere hoeveelheden iets te veel van het goede, vooral als het wordt gebruikt in zwaardere wat romige recepten zoals een chocoladerecept. Dus ik gebruikte een geheim ingrediënt. Je kunt waarschijnlijk al raden wat het is, want in dit recept heb ik het ook gebruikt om een banaan te vervangen. Ik heb het over de zoete aardappel. Het maakt alles zoet en romig. Dus waarom zou je er geen chocolade ijs mee maken, toch?
Als je gek bent op chocolade dan is dit recept zeker iets om te proberen. Ik eet met gemak de hele bak met ijs zo weg.
En alsof dit niet genoeg chocolade in een recept is maakte ik er ook nog een simpele karamelsaus bij. Gewoon voor de mooie feestelijke dagen. Of voor de juist niet zo mooie dagen waarop je wel troost in de vorm van chocolade kunt gebruiken.
Ben jij ook zo dol op chocolade? Als je dit romige chocolade ijs gaat maken, zou ik het graag willen terugzien op Instagram of Facebook. Vergeet dus niet om te taggen #thegreencreator
Romige Chocolader IJs (zonder ijsmachine en met geheim ingrediënt)
- Yield: 1-2 1x
- Category: ijs, zoet, dessert
- Cuisine: vegan, plantaardig, zuivelvrij, glutenvrij
Description
Dit romige chocolade ijs recept hemels voor iedere chocoholic. Je hebt geen ijsmachine, geen bananen en geen kokosmelk nodig. Het geheim voor dit romige chocolade ijs recept? Zoete aardappelen en geduld.
Ingredients
- IJS
- 1/2 kop (ongeveer 75 g) geweekte cashewnoten (minstens 30 minuten in water laten weken)
- 8 Medjool dadels (ongeveer 20 minuten in water geweekt)
- 3/4 kop (ongeveer 180 ml) plantaardige melk, ik gebruikte havermelk
- 1/2 kop (120 ml) water
- 3–4 eetlepels (of naar smaak) zoetstof zoals ahornsiroop, xylitol of dadel siroop (ik gebruikte dadel siroop)
- 6–7 el cacao poeder (gebruik minder voor een zoetere smaak)
- 1/2 theelepel kaneel (optioneel)
- 1–2 theelepel vanille-extract (optioneel)
- 1–2 eetlepel(s) cacao nibs (optioneel)
- 1 kop (200 gram) gekookte zoete aardappel (zonder schil). Afhankelijk van de grootte ongeveer 1,5 hele zoete aardappelen
- CARAMEL SAUS
- 4–5 eetlepels kokossuiker
- 1/2 kop (120 ml) water
- 1–2 dadels
- 1 eetlepel cacao poeder
Instructions
- IJS
- Giet de cashewnoten af en blend met de dadels met het water en melk tot je een gladde massa hebt. Voeg alle andere ingrediënten toe en blend opnieuw. Giet nu in een bak (ik gebruikte een bak vorm) en plaats in de vriezer voor ongeveer 3 uur. Roer na 3 uur even door en bevries opnieuw voor 3 uur. Roer opnieuw en bevries vervolgens voor langere tijd. Hiermee doe je eigenlijk het werk van een ijsmachine na en voorkom je dat het ijs ”ijzig” wordt. Hoe vaker je dus het ijs tussendoor roert en lucht toevoegt, hoe romiger het ijs wordt. Ik deed dit 3 keer. Het is maar net hoeveel tijd je in deze heerlijke romige chocolade ijs kunt/bereid bent te besteden.
- CARAMEL SAUS
- Blend alle ingrediënten. Voeg meer dadels toe voor een karamelsmaak. Voeg meer kokossuiker toe voor een zoetere smaak. En voeg meer water toe om de saus dunner te maken.
Notes
Voor een grotere portie (zoals op de foto’s) is het beter om het recept te verdubbelen of verdrievoudigen.
Mmmm dit klinkt echt ZO goed!
Hi Mariëlle,
Ja, het is echt heerlijk! 🙂