Gingerbread Koekjes

Deze veganistische gingerbread koekjes zijn de beste snack voor de feestdagen! Ze zijn niet alleen belachelijk eenvoudig om te maken, maar ook erg lekker. De knapperige buitenkant en de gingerbread vulling maken deze koekjes onweerstaanbaar. Ze zijn een heerlijke traktatie voor tijdens de feestdagen, een lekkere snack voor onderweg of wat dacht je van een snel ontbijtje?

This recipe is also available in English:

English

Dit artikel bevat affiliatie links.

 

Eén van de belangrijkste redenen waarom ik van de feestdagen houd, zijn al die heerlijke kruiden zoals gember, kaneel en kruidnagel. Deze veganistische gingerbread koekjes zijn mijn huidige obsessie. Ze bevatten alles wat ik nodig heb in een lekkere snack of zoete traktatie.

Deze koekjes bevatten lekker veel smaak, gezonde vetten, ze zijn zacht van binnen en krokant van buiten. Dit recept is eigenlijk een beetje zoals de bekende ”bliss balls”, maar dan beter. Geen plakkerige vingers terwijl je van deze koekjes geniet en ook de smaak vind ik veel beter, dankzij al die heerlijke feestdagen kruiden.

Had ik al gezegd dat ze belachelijk makkelijk te maken zijn?

Deze gingerbread koekjes zijn de beste snack/traktatie voor de feestdagen

Ondanks dat de feestdagen een geweldige tijd is om flink uit te pakken en weelderige cakes en taarten te maken, is een snelle, voedende snack wat ik vaak echt nodig heb. En als een recept dan ook nog eens heerlijk en makkelijk om te maken is, ben ik meer dan tevreden.

Deze gingerbread koekjes zijn geweldig voor onderweg, maar ook om op een meer feestelijke manier te serveren.

Ik bewaarde deze koekjes op het aanrecht en ze waren allemaal binnen een uur verdwenen. Ze zijn zo goed!

Deze koekjes zijn zelfs zo lekker en voedzaam dat ik ze het hele jaar door ga maken, maar dan zonder de ahornsiroop.

Veganistisch snacken was nog nooit zo lekker!

ingredients gingerbread bites in a food processor

process making gingerbread bites on an oval white plate on a white backdrop and a hand holding gingerbread fillingprocess making gingerbread bites on an oval white plate on a white backdrop and a hand holding a gingerbread

ebook banner post

Wafel schijfjes (bak oblaten)

Dat is dan wel onder de voorwaarde dat ik het hele jaar door deze ronde bak oblaten* kan vinden. Vorige week vond ik deze ronde wafel schijfjes (oblaten) in Duitsland. Ik weet niet zeker of dit een exclusief Duits bakhulpje is, maar ik vind deze schijfjes geweldig!

Ik doe deze oblaten echter niet veel recht met dit eenvoudige recept, maar het eindresultaat is zo lekker en dat is wat telt, toch?

Als het echt lastig is om oblaten* te vinden, kun je dit recept ook zonder maken. Ik zou nog steeds aanraden om de koekjes ook zonder de oblaten even kort te bakken. Je zult geen krokante buitenkant creëren, maar omdat oblaten toch geen smaak toevoegen, mis je dat toch niet.

Ook zullen de koekjes een beetje plakkerig zijn als je de oblaten niet gebruikt. Maar als je deze kunt vinden (in welke vorm dan ook), zou ik het ten zeerste aanbevelen om ze voor dit recept te gebruiken.

unbaked gingerbread bites on an oval white plate on a white backdrop with a light brown napkin and a hand holding one gingerbread

Vegan gingerbread koekjes

Zoals al mijn recepten, zijn deze gingerbread koekjes volledig veganistisch. De koekjes zijn ook vrij van olie en gluten (controleer even of je havermout echt glutenvrij is als je er zeker van wilt zijn).

En net als al mijn andere recepten zijn deze koekjes niet gezoet met witte geraffineerde suiker. Voor dit recept gebruikte ik een combinatie van Medjool dadels, blackstrap molasse* en slechts een klein beetje ahornsiroop.

Ik heb dit al geserveerd als iets lekkers na het eten, ik had ze als tussendoortje en mijn man besloot een grote portie te eten voor het ontbijt.

Hoe maak je gingerbread koekjes

Deze koekjes zijn super makkelijk om te maken. Het enige dat je hoeft te doen is de ingrediënten te combineren in een keukenmachine (niet de oblaten). Meng alles, rol in balletjes, plaats het tussen twee oblaten, druk even aan en bak voor ongeveer 5-10 minuten. Dat is het!

Je hebt zojuist heerlijke gingerbread koekjes gemaakt. Voedend genoeg voor een traktatie, snack, snel ontbijtje of om tijdens de feestdagen als een voedzamer alternatief als koekjes te serveren.

baked gingerbread bites on an oval white plate on a white backdrop with a light brown napkin

Heb je trek in meer lekkere recepten voor de feestdagen?

Dan zijn deze recepten ook zeker heerlijk om te proberen: 

“Ferrero Rocher” Zwarte Bonen Chocolade Truffels

Amandelboter Kerst Koekjes

Donkere Chocolade Biscuitjes

Subscribe newsletter

Als jij deze gingerbread koekjes ook gaat maken, dan zou ik dat graag willen weten! Laat een reactie achter, beoordeel het recept hieronder en deel het op Facebook of Instagram. Vergeet me dan niet te taggen met @thegreencreator #thegreencreator. Ik zie je creaties graag terug!

Wil je dit recept voor gingerbread koekjes voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord: 

baked gingerbread bites on an oval white plate on a white backdrop with cinnamon sprinkled around

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
baked gingerbread bites on an oval white plate on a white backdrop with a light brown napkin

Gingebread koekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 15 minutes
  • Yield: 20-25 (afhankelijk van de grootte van de koekjes) 1x
  • Category: snack, dessert
  • Method: oven en keukenmachine
  • Cuisine: vegan, glutenvrij

Description

Deze veganistische gingerbread koekjes zijn de beste snack voor de feestdagen! De knapperige buitenkant en de gingerbread vulling maken deze koekjes onweerstaanbaar. Ze zijn een heerlijke traktatie voor tijdens de feestdagen, een lekkere snack voor onderweg of wat dacht je van een snel ontbijtje?


Ingredients

Scale
  • 130 gram walnoten en pecannoten (gemengd)
  • 185 gram / ongeveer 8 zachte Medjool-dadels (zonder pit)
  • 100 gram havermout
  • 2 eetlepels gemalen kaneel
  • 1 pakje (ongeveer 50) oblaten *
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • ½ theelepel piment
  • ½ theelepel macis (kruiden gemaakt van nootmuskaatpit)
  • 2 theelepels gemalen gember
  • 1 eetlepel pure ahornsiroop
  • 2 eetlepels blackstrap melasse *

Instructions

Voeg de walnoten, pecannoten en havermout toe aan een keukenmachine. Blend tot goed gemend.

Voeg de ontpitte Medjool dadels toe en blend tot je een deeg textuur hebt.

Voeg de andere ingrediënten toe en blend opnieuw.

Maak je vingers nat en rol het mengsel in kleine balletjes. Ik gebruik een theelepel om balletjes te maken die ongeveer even groot zijn.

Plaats elk balletje op een wafel schijfje en druk licht aan. Bedek met een ander wafel schijfje. Ga door totdat je het hele mengsel hebt opgebruikt.

Plaats de koekjes in een voorverwarmde oven op 175°C gedurende ongeveer 5-10 minuten of totdat de wafel schijfjes goudbruin zijn. Zorg ervoor dat je de koekjes in de gaten houdt, want de schijfjes kunnen best snel verbranden.

Bewaar voor ongeveer een week in een luchtdichte container in de koelkast.


 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.