Taartbodem (veganistisch / glutenvrij / olievrij)

Deze glutenvrije vegan taartbodem is makkelijk om te maken en ook nog eens vrij van olie. Deze taartbodem kan worden gebruikt voor zowel zoete en hartige recepten.

this recipe is also available in English:

English

Dit recept bevat affiliatie links.

 

Of je nu een glutenvrij dieet volgt of het gewoon fijn vindt om een supergemakkelijk recept voor een taartbodem to gebruiken, dit recept is voor jou. Het is zo ongelooflijk gemakkelijk en heerlijk voor zoveel recepten. Als je het een beetje intimiderend vindt om taartbodem te maken dan kan ik dat best begrijpen. De meeste recepten zijn niet veganistisch (gemaakt met boter), niet glutenvrij en ook niet vrij van olie. Dit glutenvrije veganistische taartbodem is heel eenvoudig om te maken en vereist geen speciale technieken of moeilijk te vinden ingrediënten.

Dit taartbodem recept is zelfs zo eenvoudig dat het perfect in vorm blijft, zelfs als je het voorbakt. Sommige recepten voor taartbodems zullen bijvoorbeeld ”opzwellen”, maar deze taartbodem blijft goed in vorm. Deze taartbodem is perfect voor het bakken van taarten, ongebakken taartvullingen en zoete en hartige recepten zoals een klassieke quiche.

Hoe maak je een glutenvrije veganistische taartbodem

Voor dit recept heb ik glutenvrij meel gebruikt en het gecombineerd met een ander natuurlijk glutenvrij meel om ervoor te zorgen dat het niet opzwelt als het in de oven bakt. Ik heb rijstmeel geprobeerd en ook havermeel, maar ik heb het gevoel dat amandelmeel de beste resultaten geeft qua smaak en textuur.

Om deze taartbodem te maken, combineer je eerst gemalen lijnzaad met water, roer en zet ongeveer 10 minuten opzij zodat het dikker kan worden. Dit zal een zogenaamde ”flax egg’‘ creëren. Als je het belangrijk vindt dat de taartbodem egaal van kleur is, zorg er dan voor dat de gemalen lijnzaad ook echt goed gemalen is zodat de lijnzaad niet te zien is in de taartbodem.

Voeg daarna de droge ingrediënten toe aan een grote kom, dus de amandelmeel, de glutenvrije meel, het zout en (als het voor een zoete taart is) de suiker. Voeg ook de ‘‘flax egg” toe aan de droge ingrediënten samen met een paar eetlepels water en meng.

Blijf roeren terwijl je wat meer water toevoegt, een paar eetlepels per keer.

Op een gegeven moment kun je het deeg met je handen kneden. Je wilt een vochtig en compact deeg maken. Niet te nat en niet te droog en kruimelig.

Op een gegeven moment heb je een compacte bal deeg. Zo niet, dan kunnen er twee problemen zijn. Het is te droog en te kruimelig: voeg dan meer water toe. Of het is te vochtig en dan kun je meer glutenvrij meel toevoegen.

Het enige dat je nu hoeft te doen, is het deeg met een deegroller uitrollen zodat het op een taartvorm van ongeveer 15 cm past.

pie crust dough ball in a white bowl on a grey backdrop with a light brown napkin in the corner

Pie Crust Tip

Een stap die erg belangrijk is, is het gebruik van een stuk bakpapier of een ander schoon oppervlak dat je kunt optillen. Leg de deegbal dus op een stuk bakpapier voordat je het uitrolt. Zo kun je het deeg gemakkelijk overbrengen en omdraaien naar een taartvorm.

Het mag niet te veel plakken, maar voeg eventueel een beetje water of glutenvrij bloem toe als dit wel zo is.

rolled out pie crust dough on brown parchment paper with a silver rolling pin next to it

Hoe kun je de randen van een taartbodem mooi maken

Zodra je het deeg hebt overgebracht – door het bakpapier om te draaien op de taartvorm – zien de randen er niet perfect uit. Dat is helemaal oké, want het is gemakkelijk (en leuk!) om op te lossen.

Begin door het deeg voorzichtig in de hoeken van de taartvorm te duwen. En verwijder het teveel van de randen die over de taartvorm heen vallen. Met het overtollige deeg kun je lege plekken, scheuren of onregelmatige randen mooi maken.

Als je wilt, kun je de randen mooi maken en deze met verschillende patronen versieren. De methode die ik heb gebruikt is een hele simpele methode.

Prik tot slot met een vork in de bodem en bakken maar!

Hoe bak je een taartbodem

Dit taartbodem recept is voor zowel zoete als hartige recepten. Voor een hartig recept hoef je alleen de suiker over te slaan. Deze taartbodem is ook geschikt voor niet-gebakken taarten en gebakken taarten.

Voor gebakken taarten, bak de taartbodem voor in de oven voor ongeveer 10 minuten op 180°C. Voeg daarna de vulling toe en bak opnieuw volgens de instructies van het taartvulrecept. En voor niet-gebakken taarten, bak de taartbodem ongeveer 20 minuten op 180°C of totdat goudbruin en laat afkoelen voordat je de vulling toevoegt.

pie crust with poked bottom in a pie plate with a blue border on a grey backdrop with small bowls in the corner

Kan ik vooraf een taartbodem maken?

Er zijn twee manieren om van tevoren een taartbodem te maken. Je kunt het ongeveer 2 dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

De beste manier om dit te doen is door het als een compacte bal te bewaren of in de taartplaat te drukken. Zorg ervoor dat je het bedekt, zodat het niet te veel uitdroogt.

De andere methode is om het deeg in te vriezen. Taartdeeg is een heerlijke deeg om in te vriezen. Als het stevig verpakt, kun je het 2 maanden in de vriezer bewaren. Je kunt het ontdooien in de koelkast, dan uitrollen en bakken zoals je wilt.

pie crust in a pie plate with a blue border from the side

pie crust in a pie plate with a blue border on a grey backdrop with small bowls in the corner

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
pie crust in a pie plate with a blue border on a grey backdrop with small bowls in the corner

Taartbodem (veganistisch / glutenvrij / olievrij)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 6 tot 8 porties 1x
  • Category: dessert, zoet, snack, hartig
  • Method: oven
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Deze glutenvrije vegan taartbodem is makkelijk om te maken en ook nog eens vrij van olie. Deze taartbodem kan worden gebruikt voor zowel zoete en hartige recepten.


Ingredients

Scale
  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 3 eetlepels koud water
  • 180 gram fijn amandelmeel
  • 120 gram glutenvrij bakmeel
  • 1 eetlepel suiker, ik gebruik xylitol (laat weg voor een hartige taartbodem)
  • ¼ theelepel zout
  • 60 ml koud water of plantaardige melk

Instructions

Verwarm de oven voor op 180°C als je de korst voorbakt.

Begin met het maken van de ”flax egg” door de gemalen lijnzaad en water in een klein glas of kommetje te combineren. Roer goed en laat ongeveer 10 minuten rusten, zodat het kan binden en dikker kan worden.

Voeg in een kom de amandelmeel, de glutenvrije meel, het zout en de suiker toe (laat weg voor hartige taarten). Roer om te combineren.

Voeg aan diezelfde kom met de gecombineerde droge ingrediënten de ”flax egg” en een paar eetlepels water toe. Roer goed tot het deeg compacter begint te worden.

Blijf meer water toevoegen (een paar eetlepels per keer) terwijl je het deeg kneedt. Als het deeg droog en kruimelig is, heeft het meer water nodig. Als je teveel water hebt toegevoegd en het deeg is vochtig, voeg dan meer glutenvrij meel toe.

Het deeg is goed en klaar om uitgerold te worden als het niet verkruimelt of als het niet te nat is. Het moet vochtig en compact zijn, maar niet droog en nat.

Vorm het deeg tot een compacte bal.

Leg de deegbal op een stuk bakpapier. Maak het deeg plat en gebruik een deegroller om het in een gelijkmatige cirkel met een diameter van ongeveer 20 cm te rollen.

Plaats je hand onder het bakpapier en draai het bakpapier met het deeg erop voorzichtig om in een 15 cm grote taartvorm. Voel je niet gestrest over dit proces, want het ziet er niet perfect uit en het is gemakkelijk op te lossen.

Zodra het deeg op de taartvorm is geplaatst, druk het deeg in de hoeken van de taartvorm. Verwijder het overtollige deeg van de randen. Repareer eventuele gaten of scheuren met het overtollige deeg van de randen. Vorm de randen als je dat wilt.

Prik met een vork in de bodem van de korst.

Bakinstructies

Voor gekookte taarten:
Bak de korst 10 minuten voor op 180°C, vul en bak zoals nodig voor het taartrecept.

Voor niet-gebakken taarten:
Bak de korst 20 minuten op 180°C of tot het goudbruin is. Laat 20 minuten afkoelen alvorens te vullen.


Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s en recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Dank je wel!

 

 

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.