Romige Pompoenrisotto – Vegan

Deze romige pompoenrisotto is een heerlijke manier om een hartig pompoenrecept te maken met alle heerlijke herfstsmaken. Het is makkelijk te maken, indrukwekkend, smaakvol, veganistisch en glutenvrij.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ik ben gek op alles met pompoen. Dit recept voor pompoen overnight havermout is momenteel mijn favoriet, maar ik gebruik pompoen ook graag in hartige recepten. Risotto, pompoen en salie zijn een heerlijke combinatie. Maar alleen als het super romig is. Deze romige pompoenrisotto is verrukkelijk.

Een pompoenrisotto is altijd trendy. Deze risotto heeft een romige textuur, alle herfstsmaken en is ook nog eens verzadigend. De ui, knoflook, salie en een scheutje witte wijn maken dit een echt onweerstaanbaar gerecht. Eentje waar je met weinig moeite indruk mee kunt maken.

Maak het af met vegan kaas voor een extra romige textuur, want er bestaat niet zoiets als te romig, toch? Deze risotto is een geweldig bijgerecht, voorgerecht of hoofdgerecht.

Deze romige pompoenrisotto is plantaardig (veganistisch), glutenvrij en klaar in minder dan 30 minuten.

Er is dan wel een vervanging voor de witte wijn (zie recept), maar een ingrediënt dat ik niet zou vervangen, is de Arborio rijst. Technisch gezien kun je elke rijst gebruiken, maar het zal niet hetzelfde smaken. De textuur zal ook minder romig zijn.

Arborio rice in a light blue bowl with a small wooden spoon on a white backdrop next to fresh rosemary and broth in a glass

ARBORIO RIJST

Arborio rijst is niet hetzelfde als witte rijst. Deze rijst is een variant van kortkorrelige rijst dat wordt gebruikt bij de klassieke bereiding van risotto. Gelukkig is het vrij eenvoudig om Arborio rijst in de supermarkt te vinden.

Deze specifieke rijst creëert een zetmeel waardoor de rijst wat taaier en romiger is dan gewone witte rijst.

WAT IS RISOTTO

Risotto is een Italiaans gerecht. Italianen koken Arborio rijst in een bouillon tot het romig is. Alle risotto recepten hebben in de basis risotto + bouillon op de ingrediëntenlijst. De overige componenten zijn afhankelijk van het soort risotto dat je wilt maken. Elke soort groente kan het hoogtepunt van je risotto zijn, zoals doperwtjes, asperges of paddenstoelen (technisch gezien een schimmel).

Traditionele risotto wordt regelmatig gemaakt met uien, bouillon, boter, witte wijn, zout en Parmezaanse kaas. Maar er zijn veel variaties mogelijk.

Dit recept is een vegan pompoenrisotto. Het is zuivelvrij, plantaardig en super romig!

INGREDIËNTEN VOOR ROMIGE POMPOENRISOTTO

Voor deze pompoenrisotto heb je een paar ingrediënten uit je keukenkastje nodig, Arborio rijst, salie en pompoenpuree. De pompoenpuree combineert heerlijk met de kruiden en de romige rijst.

Arborio rijst

Dit is een specifieke rijst die wordt gebruikt voor risotto recepten vanwege het hoge zetmeelgehalte en de romigheid. Als je dit niet in je supermarkt kunt vinden, heb je misschien meer geluk in een biologische winkel.

Pompoen Puree

Ik kan je aanbevelen om je pompoenpuree zelf te maken, maar ik begrijp ook dat het meer tijd kost om dit te doen. Als je pompoenpuree in de winkel koopt, probeer dan pompoenpuree te zoeken met slechts één ingrediënt: pompoen. Pompoenpuree maakt deze risotto iets zoeter en nog romiger.

Groentebouillon

Aan de pompoenpuree wordt een groentebouillon toegevoegd voor extra smaak en in lijn met de klassieke basis van risotto: bouillon + Arborio rijst.

Kruiden en Specerijen

Verwarmende kruiden zijn een uitstekende keuze voor een herfstgerecht, zoals deze risotto. Denk aan salie, rozemarijn, nootmuskaat en uien.

Extra Smaak

Knoflook geeft ieder gerecht meer smaak en diepte.

Droge Witte Wijn

Dit is een klassiek ingrediënt voor ieder risotto recept. Ik ben dol op de extra (wat zure) smaak die het aan dit recept geeft. Omdat pompoen van nature een beetje zoet is, werkt het goed samen met witte wijn om alle smaken in evenwicht te brengen.

Olijfolie

In elk traditioneel risotto recept speelt boter een belangrijke rol. Ik gebruik olijfolie voor dit recept, maar je kunt dit recept olievrij maken als je dat wilt.

Vegan Parmezaanse Kaas

Dit is een optioneel ingrediënt, maar het geeft de risotto meer een boterachtige, romige smaak.

Ingredients for creamy vegan pumpkin risotto in small little blue bowls and blue plates with fresh rosemary and sage on a white backdrop

HOE MAAK JE ROMIGE POMOENRISOTTO

Risotto lijkt intimiderend om te maken totdat je het een keertje hebt gemaakt en je realiseert dat het eigenlijk best makkelijk is. Laat je dus niet misleiden door het chique imago van risotto. Het is echt makkelijk.

Stap 1.

Combineer in een middelgrote pan de groentebouillon en de pompoenpuree. Op middelhoog vuur warm je de bouillon op en houd je het ook warm.

Pumpkin broth for pumpkin risotto in a stainless steel pot on a stovetop

Stap 2.

Voeg de olijfolie (of bouillon voor olievrij koken) toe aan een pan met de knoflook, ui en salie. En sauteer tot de salie een beetje krokant is.

TIP

Salie kan een beetje een ”leerachtige” textuur hebben als je het aan een gerecht toevoegt zonder het eerst te sauteren. Voeg dus eerst de salie toe en niet na de rijst of voor het opdienen.

Stap 3.

Voeg vervolgens de witte wijn toe aan de pan en roer tot de ui een beetje glazig is.

Stap 4.

Nu kun je de Arborio rijst in de pan doen. Laat dit een beetje aanbakken zonder een vloeistof (zoals bouillon) toe te voegen.

Sauteed Arborio rice with onion, garlic and sage in a black cast iron pan with a wooden spoon

Stap 5.

Voeg na een paar minuten een beetje van de pompoen bouillon toe. Zet het vuur lager en roer zodat de rijst de bouillon kan opnemen.

Stap 6.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is beetje bij beetje de bouillon toe te voegen. Zorg ervoor dat de rijst niet aanbrandt. Probeer de bouillon toe te voegen net voordat deze aan de pan gaat plakken. Voeg ook een beetje nootmuskaat, zout en peper toe.

Creamy Arborio rice with onion, garlic, and sage in a black cast iron pan with a wooden spoon

Stap 7.

Halverwege het kookproces (dus als je halverwege je bouillon bent) kun je stukjes pompoen of zoete aardappelen toevoegen voor een beetje extra bite en smaak.

Voeg verse rozemarijn toe voor meer smaak. Je kunt een takje rozemarijn toevoegen aan de risotto en deze later verwijderen of alleen een paar blaadjes toevoegen.

Stap 8.

Voeg voor extra smaak en romigheid vegan Parmezaanse kaas of edelgistvlokken toe.

Haal van het vuur en geniet warm van je risotto. Ik serveer het graag simpel met een klein beetje extra vegan kaas.

Creamy vegan pumpkin risotto in a black cast iron pan topped with vegan Parmesan cheese

Pompoenrisotto is een uitstekend bijgerecht, maar het is ook een heerlijk hoofdgerecht met (zuurdesem)brood en een groene salade.

Als je trek hebt in iets hartigs, verzadigends, romigs en troostends met pompoen, dan is dit risotto recept er eentje om te proberen.

Risotto heeft waarschijnlijk een chique imago, omdat risotto het beste warm geserveerd dient te worden. Technisch gezien kun je het voor later in de koelkast bewaren, maar mijn advies is om het vers te serveren.

Als je op zoek bent naar meer pompoenrecepten, dan zul je deze makkelijke Thaise pompoen soep ook heerlijk vinden of deze met pompoen gevulde kikkererwtensalade.

Ga jij romige pompoenrisotto maken? Zo ja, dan zou ik graag je risotto zien. Deel het met mij op Instagram en tag @TheGreenCreator #TheGreenCreator zodat ik je heerlijke risotto in actie kan zien.

Creamy vegan pumpkin risotto in a cream-colored bowl with a fork on a white backdrop with a cast iron pan with pumpkin risotto and small bowls with ingredients and risotto
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Creamy vegan pumpkin risotto in black cast iron pan with fresh rosemary and a wooden spoon

ROMIGE POMPOENRISOTTO – VEGAN

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 30
  • Total Time: 45 minutes
  • Yield: 4-6 1x
  • Category: glutenvrij, veganistisch, zuivelvrij
  • Method: fornuis
  • Cuisine: Italiaans
  • Diet: Vegan

Description

Romige, verwarmende pompoenrisotto met verse kruiden. Een vullende glutenvrij en veganistisch gerecht met alle ultieme verwarmende herfstsmaken.


Ingredients

Scale

POMPOEN BOUILLON

  • 700 ml groentebouillon
  • 225 gram pompoenpuree (geen pompoentaartmix)

ARBORIO RIJST

  • 1 el olijfolie (of vegan boter)
  • 1 middelgrote witte ui, in dunne plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el verse salie, fijn gesneden
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • 220 gram Arborio rijst
  • 60 ml droge witte wijn*
  • ½ tl zeezout (of naar smaak)
  • ¼ tl zwarte peper (of naar smaak)

OPTIONEEL

  • 60 gram zoete aardappelen of pompoen, in blokjes (bevroren of vers)
  • 1 takje rozemarijn
  • 34 el vegan Parmezaanse kaas of 3 el edelgistvlokken

Instructions

POMPOEN BOUILLON

Voeg de groentebouillon en pompoenpuree toe aan een middelgrote pan en meng zachtjes op middelhoog vuur tot je een mooie met pompoen doordrenkte bouillon hebt.

Zet het vuur vervolgens wat lager en laat de bouillon sudderen. De bouillon moet nog warm zijn als je het later aan de risottorijst toevoegt.

ARBORIO RIJST

Aanfruiten
Voeg de olijfolie toe aan een pan op middelhoog vuur om op te warmen.

Voeg ook de ui, knoflook en gehakte salie toe aan de pan. Roer tot de salie een beetje krokant is.

Voeg ook de witte wijn toe aan de pan en roer.

Risotto
Voeg vervolgens de Arborio rijst toe aan de pan en roer. Laat de rijst opwarmen zonder enige andere vloeistof zodat de smaken vrij kunnen komen en kunnen combineren met de witte wijn.

Roer en zorg ervoor dat het niet aanbrandt en aan de pan blijft plakken. Zet indien nodig het vuur lager.

Zet het vuur laag tot medium/laag en voeg langzaam de warme pompoenbouillon toe aan de rijst en combineer. Voeg ongeveer 1-2 kopjes pompoenbouillon per keer toe en roer.

Als de rijst bijna aan de pan plakt, voeg dan meer pompoenbouillon toe aan de rijst.

Voeg gemalen nootmuskaat, zout en gemalen zwarte peper toe.

Blijf de bouillon toevoegen en roeren tot er geen bouillon meer is.

Optioneel:
Als ongeveer de helft van de bouillon over is, voeg dan zoete aardappelen of pompoenblokjes toe voor extra smaak en textuur. Je kunt voor de smaak ook verse rozemarijn toevoegen.

Voeg daarna langzaam en al roerend de rest van de bouillon toe tot er geen bouillon meer over is.

Ongeveer 10-15 minuten na het toevoegen van de bouillon, check dan even de textuur. Als het romig is, kun je de rijst proberen. Het moet zacht maar een beetje taai zijn. Een beetje al dente. In totaal kan dit ongeveer 20-30 minuten duren.

Maak het extra romig
Als de risotto klaar is, haal je het van het vuur en maak je het extra romig door er vegan Parmezaanse kaas aan toe te voegen. Roer dit door de warme risotto en strooi bij het serveren een beetje over de risotto. Dit is optioneel. Als je dit zonder oliën en vetten wilt maken maar wel een kaassmaak wilt toevoegen, voeg dan edelgistvlokken toe.

Serveren
Deze pompoenrisotto is warm het lekkerst. Je kunt het serveren met meer vegan kaas of een scheutje olijfolie.

Een risotto is vers en warm het lekkerst. Eventuele restjes zijn in de koelkast maximaal 3 dagen houdbaar in een luchtdichte trommel. Verwarm het op het vuur met een beetje olijfolie of bouillon. Dit recept is niet diepvriesvriendelijk.


Notes

Olievrij
Om dit recept olievrij te maken, gebruik je 4 eetlepels groentebouillon om de knoflook, ui en salie aan te fruiten en laat je de olijfolie weg.

Alcoholvrij
Je kunt de witte wijn vervangen door 1:1 witte wijnazijn. Als alternatief kun je ook citroensap gebruiken.

Vetvrij
De vegan Parmezaanse kaas kun je weglaten. Als je toch een kaassmaak wilt, voeg dan 3 eetlepels edelgistvlokken toe.

Rijst
Voor dit recept raad ik af om de Arborio rijst te vervangen door een andere rijst. De textuur en smaak zullen niet hetzelfde zijn.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.