Geroosterde Bloemkool ”Steak” met Kurkuma Bonen Dressing (zonder olie)

Al een tijdje was ik van plan om bloemkool steak (”biefstuk”) te maken, maar om de een of andere reden is het er nooit van gekomen. Pas toen ik een geroosterde bloemkool bij abcV in New York at (ik bestelde daar overigens een halve bloemkool), was ik vastbesloten om mijn eigen bloemkool steak te maken. Het gerecht inspireerde me ook om het te combineren met een kurkuma dressing.

Bloemkool is zo veelzijdig en zo ongelooflijk lekker. Ik weet dat sommige van jullie ook graag nog meer bloemkool recepten wilden zien hier, dus ik hoop dat je van deze heerlijke geroosterde bloemkool steak met kurkuma bonen dressing zult genieten.

Bloemkool steak

Als je je afvraagt wat een bloemkool ”steak’‘ is, het is eigenlijk precies zoals de naam zegt. Het is bloemkool zodanig gesneden (in de lengte) zodat je een ”steak” vorm creëert. Vervolgens is het gekruid en dan gegrild of geroosterd (ik grilde mijn bloemkool) totdat de bloemkool zacht aan de binnenkant is en krokant aan de buitenkant. Dat is het! Zo simpel en zo lekker!

Ik vind dat bloemkool wat meer aandacht moet krijgen voor het feit dat het wat ”vlezig” is (en met vlezig bedoel ik gewoon de hartigheid). Ook is bloemkool heel makkelijk van smaak te veranderen. Dit bloemkool steak recept laat dit goed zien. Een heerlijke hartigheid van de dikke bloemkool plakken door het roosteren of grillen totdat het goudbruin aan de buitenkant is waardoor de smaken heerlijk uitkomen.

Cauliflower Steak with Turmeric Bean Dressing

Kurkuma Bonen Dressing (zonder olie)

Bij abcV in New York is de bloemkool head het populairste gerecht op de kaart. Ik kan hier alleen maar aan toevoegen dat geroosterde of gegrilde bloemkool op het moment mijn favoriete recept is. Eenvoudig en voedzaam. Hoe kan ik het nog voedzamer maken? Ik besloot een dressing van bonen en kurkuma te maken. Heerlijk!

Als je dit recept gaat maken, laat het me weten! Laat hieronder een reactie achter of laat het me weten op Facebook of Instagram. Oh en vergeet niet om je foto#thegreencreator on Instagram te taggen. Ik vind je recepten graag terug!

Cauliflower Steak with Turmeric Bean Dressing

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Cauliflower Steak with Turmeric Bean Dressing

Geroosterde Bloemkool Steak met Kurkuma Bonen Dressing

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 5 mins
  • Cook Time: 30 mins
  • Total Time: 35 mins
  • Yield: 2 1x
  • Category: Entrée, Bijgerecht, starter, snack, salade,
  • Cuisine: Vegan, Glutenvrij, zuivelvrij, plantaardig

Description

Vlezige bloemkool ”steak” gekruid met een kurkuma bonen dressing (olievrij), geroosterd tot zacht aan de binnenkant en met een goudbruin korstje aan de buitenkant.


Ingredients

Scale
  • VOOR DE KURKUMA BONEN DRESSING
  • 3/4 kopjes (125 gr) witte bonen
  • 10 cashewnoten (optioneel) in kokend water geweekt voor ongeveer 20 minuten, dan afgespoeld en uit laten lekken
  • 1 theelepel mosterd, medium sterk
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 4 eetlepels edelgistvlokken
  • genoeg water voor gewenste consistentie
  • 2 eetlepels appel azijn
  • 2 eetlepels uien poeder
  • 1 eetlepel knoflook poeder
  • Zout naar smaak (optioneel, ik heb het niet gebruikt)
  • VOOR DE BLOEMKOOL STEAKS
  • 1 middelgrote bloemkool, in dikke plakjes gesneden
  • 2 eetlepels uien poeder
  • zwarte peper naar smaak
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel komijn

Instructions

  1. Voor de bloemkool steak:
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Snijd de bloemkool in dikke plakjes, ongeveer 2 centimeter dik. Dit is het moeilijkste deel, probeer het dus voorzichtig te doen zodat je de “steak” vorm behoudt. Besprenkel de kruiden over de bloemkool.
  4. Leg de bloemkool steaks nu op een bakplaat met bakpapier en bak 30 minuten of tot zacht aan de binnenkant en krokant aan de buitenkant.
  5. Ondertussen.
  6. Voor de kurkuma bonen dressing:
  7. Plaats alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en blend tot je een gladde dressing hebt. Je kunt ook een staafmixer gebruiken zoals ik deed.
  8. Pas de kruiden eventueel aan naar je smaak. Ik vind meer peper of uien poeder altijd lekker omdat het de smaken heerlijk uitbrengt.
  9. Wanneer de bloemkool steaks teder en knapperig goudbruin zijn, serveer op een bord met de kurkuma bonen dressing eroverheen en ook ernaast om lekker te kunnen dippen tijdens het eten.
  10. Besprenkel met verse kruiden.

Notes

Voor een dikkere dressing voeg de cashewnoten toe.
Voor een dunnere dressing voeg wat water toe.

*Ik zeg hiermee niet dat een olievrij dieet de weg is om in te slaan (ik gebruik persoonlijk olie met mate). Ik eet ook geen vetvrij dieet. Mijn manier van koken, inclusief dit recept, kan een inspiratie zijn voor mensen die willen proberen om de hoeveelheid toegevoegde olie in hun dieet te verminderen.

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.