Your cart

+Recepten Ontbijt & Brunch

Rode Bessen Havermout Met Yoghurt

Rode bessen zijn een heerlijke fruit om aan je havermout toe te voegen. Als je van een goede, romige, niet te dikke havermoutpap met een grote verscheidenheid aan smaken en texturen houdt, dan is deze havermoutpap met rode bessen er eentje om te proberen. Een heerlijk gezond ontbijtje.

 

this recipe is also available in English:

🇺🇸 English

  

Dit recept bevat affiliatie links.

red currant oat porridge topped with red currant and chopped walnuts in a white bowl on a white plate on a light wooden cutting board with a golden spoon in the porridge

Rode bessen of eigenlijk rode aalbessen worden toch best wel onderschat. Ze vallen een beetje in dezelfde categorie als rabarber. Geweldig voor taarten en jam en daar blijft het eigenlijk wel bij. Maar als je de smaken in balans brengt, zijn rode bessen een geweldig ontbijt of tussendoortje. Dit rode bessen havermout recept is een nieuwe favoriet. Ieder hapje is fris, zuur, zoet en fruitig.

Wanneer zijn rode bessen in het seizoen?

Rode bessen zijn eigenlijk alles wat winterfruit niet te bieden heeft. Meestal (met een beetje geluk) kun je ze in april al vinden, maar van juli tot september zijn ze officieel in het seizoen. Ik heb de bevroren versie gebruikt en deze op kamertemperatuur laten komen voor dit recept. Maar ik kan niet wachten tot de verse rode bessen weer verkrijgbaar zijn.

fresh red currants in a white bowl on a white backdrop with a white backdrop wall on a wooden chopping board next to a small bowl with red currants and a cup of oats and soy milk in the background

Zijn rode bessen eetbaar?

Over het algemeen is er weinig inspiratie te vinden om met dit heerlijke fruit in de keuken aan de slag te gaan. Eén van de allereerste Google-zoekopdrachten toont vragen als ”zijn rode bessen eetbaar?” Ja, dat zijn ze zeker! Ze zijn de vrucht van een struik en hebben een doorschijnende rode huid en een bitterzoete smaak.

Je kunt de smaak het beste omschrijven als een mix tussen frambozen en rabarber. Ze zijn zuur, maar niet te zuur en heerlijk genoeg om zo uit het vuistje te eten.

Rode bessen havermout met yoghurt

Als je van een goede, romige (niet dikke) havermoutpap houdt met een grote verscheidenheid aan smaken en texturen, dan is dit er eentje om te proberen.

Voor dit rode bessen havermout recept is het belangrijk om de bessen in balans te brengen met een zoet ingrediënt (zoals dadelsiroop), maar ook om de havermout vloeibaar en romig te houden, zodat het goed bij de yoghurt past.

Ik moedig je aan om je eigen havermoutpap te maken in plaats van een kant-en-klare pap uit de winkel te kopen. Een pakje goede ouderwetse havervlokken gaat best even mee en stelt je in staat om creatief te zijn met de toegevoegde ingrediënten.

Hoe maak je rode bessen havermout met yoghurt

Ik begin met het bereiden van de havermout. Ik vind het lekker om de havermout met een beetje water te koken en dan verder te gaan met een plantaardige melk, zoals sojamelk. Een paar minuten op middelhoog vuur is normaal gesproken voldoende om de havermout zachter te maken en de pap niet te dik te maken, maar het wel licht en vloeibaar te houden. Pas als de pap bijna klaar is, voeg ik de rode bessen toe.

Vervolgens kun je voor het serveren de plantaardige yoghurt erdoor heen roeren (zoals soja-yoghurt), maar je kunt het ook zoals op de foto’s serveren naast de havermout. Je kunt deze kom serveren met meer rode bessen en wat toppings zoals noten en/of notenpasta.

red currant oat porridge topped with red currant and chopped walnuts in a white bowl on a white plate on a light wooden cutting board with a golden spoon in the porridge

Rode bessen havermoutpap toppings

Voor dit recept gebruik ik graag gehakte walnoot, kaneel en amandelboter als toppings, maar de mogelijkheden zijn eindeloos net zoals bij elke andere pap.

Hier zijn enkele ideeën:

Voeg vanille toe tijdens het koken van de pap voor een subtiele extra zoetheid.

Serveer met cacao nibs in plaats van noten.

Je kunt ook meer fruit toevoegen aan deze pap, zowel vers als gedroogd fruit.

Om je ontbijtje extra leuk te maken, kun je er gehakte chocolade aan toevoegen.

Geef deze kom een boost aan gezonde vetten door het te serveren met chiazaden, hennepzaden of lijnzaad.

En tot slot, vind je dit recept niet zoet genoeg? Serveer het dan met een zoetstof zoals dadel siroop.

Heb je trek in nog meer bessen en havernout recepten? Dan vind je dit recept voor havermout met frambozen vast ook lekker.

Ik zou graag willen weten wat jij van dit recept voor rode bessen havermout met yoghurt vindt. Vergeet niet om het recept te beoordelen en een reactie achter te laten! En als je een foto van je ontbijtje maakt, deel deze dan met mij op Instagram zodat ik het in mijn stories kan delen!

red currant oat porridge topped with red currant and chopped walnuts in a white bowl on a white plate on a light wooden cutting board with a golden spoon in the porridge

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon heart heart icon heart solid heart solid icon
red currant oat porridge topped with red currant and chopped walnuts in a white bowl on a white plate on a light wooden cutting board with a golden spoon in the porridge

Rode Bessen Havermout Met Yoghurt

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 1 1x
  • Category: ontbijt
  • Method: fornuis
  • Cuisine: amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Als je van een goede, romige (niet dikke) havermoutpap houdt met een grote verscheidenheid aan smaken en texturen, dan is dit er eentje om te proberen.


Ingredients

Scale
  • 112 gram (1 kopje ) bevroren rode bessen
  • 60 gram (¼ kopje) plantaardige yoghurt, zoals soja-yoghurt of kokosyoghurt
  • 50 gram (½ kopje) havermout
  • 60 ml (¼ kopje) water
  • 115 ml (½ kopje) plantaardige melk, zoals sojamelk of kokosmelk voor een romigere textuur
  • 1 el zoetstof, zoals ahornsiroop of dadelsiroop
  • ½ theelepel kaneel
  • een paar gehakte walnoten (of amandelen) als topping
  • ½ tl amandelboter als topping

Instructions

Voeg de havermout en het water toe aan een pannetje. Laat sudderen op middelhoog vuur tot bijna al het water is opgenomen. Voeg de plantaardige melk toe (begin met een beetje en voeg meer toe naarmate de havermout meer van de melk opneemt).

Voeg ook de rode bessen toe en laat op laag vuur sudderen. Je kunt de helft van de rode bessen open prakken met een vork zodat het sap in de havermoutpap wordt opgenomen. Voeg ook de zoetstof naar keuze toe.

Roer tot de havermoutpap een beetje vloeibaar en opgewarmd is. Laat het niet koken en voeg niet te veel melk per keer toe. De pap is klaar om geserveerd te worden als het romig is en zo dik of dun als jij lekker vindt. *

Voor een romige textuur:
Als de pap klaar is, haal je het pannetje van het vuur en roer je de yoghurt erdoor of serveer het naast je pap in het kommetje.

Giet de rode bessen havermoutpap in een kommetje en voeg meer rode bessen toe. Serveer met yoghurt, gehakte walnoten, amandelboter en een scheutje kaneel.

Serveer de pap warm, want dat combineert zo lekker met de yoghurt en zure rode bessen.


Notes

Dit recept is voor een vloeibare havermoutpap zoals ik dat lekker vind, maar je kunt meer of minder melk toevoegen, afhankelijk van of je je pap meer vloeibaar of minder vloeibaar wilt serveren.

Keywords: ontbijt, rode bessen, pap, yoghurt, haver, havermout

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s en recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Dank je wel!

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Recipe rating

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Read previous post:
    three bowls of creamy cauliflower soup on a grey backdrop in a light bowl decorated with thyme
    Veganistische Bloemkoolsoep (Romig + Olie Vrij)

      Het klinkt misschien niet als iets om indruk mee te maken: bloemkoolsoep. Maar ik beloof je dat deze soep...

    Close