De herfst is nog maar net begonnen en ik ben al helemaal in de stemming voor de meer verwarmende recepten. Deze spruitjes pasta is het perfecte recept om dit mooie seizoen mee te beginnen. Het is hartig, vol verwarmende smaken en gemaakt met alleen plantaardige ingrediënten!
Ik durf te zeggen dat zelfs als je geen fan bent van spruitjes, je deze geroosterde spruitjesversie geweldig zult vinden. Met of zonder de pasta, deze spruitjes zijn gewoon onweerstaanbaar.
Hoe maak je Spruitjes Pasta
Dit recept maak je in twee stappen. Maak eerst de spruitjes schoon en halveer ze. Combineer vervolgens de ingrediënten om de spruitjes te roosteren. Dit is een heerlijke ”coating” met mosterd, sojasaus, appelcider azijn, balsamico, zwarte peper, uienpoeder en dadelsiroop. Combineer alle ingrediënten in een kleine kom en smeer de spruitjes in het mengsel zodat de spruitjes goed bedekt zijn, daarna laat je de oven al het werk doen.
Vervolgens voeg je de knoflook in een (anti-aanbak) pan toe met de hazelnoten, citroen en edelgistvlokken voordat je de gekookte pasta en de geroosterde spruitjes erbij doet. Je kunt de hazelnoten ook vervangen door gehakte walnoten of de noten helemaal weglaten, maar persoonlijk vind ik dat het een mooie smaak en knapperigheid toevoegt.
Geroosterde Spruitjes
Als ik groenten rooster of airfry, experimenteer ik graag met verschillende smaken. Maar als het om pasta gaat is de combinatie van knoflook, citroen, gerookte paprika en chili of cayennepeper een absolute winnaar. Laten we vooral de ”kaassmaak” niet vergeten, oftewel edelgistvlokken.
Oil-Vrije Pasta
Als er één ding is dat van een pasta recept een ECHTE pasta recept maakt, is het olijfolie. Dus voeg gerust olijfolie toe aan dit recept als je wilt. Persoonlijk vind ik het zonder olie ook heerlijk, het is alleen net iets droger en heeft wat meer citroensap nodig. In het onderstaande recept zal ik instructies toevoegen als je liever met olie kookt.
Dit pasta recept is eenvoudig, boordevol met smaak en de roostermethode voor de spruitjes kan ook zomaar ineens jouw nieuwe favoriet worden.
Als je dit recept maakt en besluit het te delen op Facebook of Instagram, vergeet dan niet om me @TheGreenCreator te taggen met #thegreencreator! Ik vind het geweldig om je heerlijke spruitjes pasta creatie terug te zien.

Geroosterde Spruitjes Pasta
- Prep Time: 15
- Cook Time: 20
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 2 1x
- Category: lunch, avondeten
- Method: oven, fornuis
- Cuisine: Italiaans
- Diet: Vegan
Description
Deze Geroosterde Spruitjes Pasta is een stevige en lekkere herfst lunch of -diner. Dit recept is zuivelvrij, veganistisch en olievrij.
Ingredients
voor de pasta
- 1–2 kleine teentjes knoflook, fijn geraspt
- 2 kopjes / 330 gram spruitjes
- 1 ½ kopje / 150 gram (ongekookte) pasta (GF is ook een optie)
- snufje chilivlokken of cayennepeper, meer naar smaak (optioneel)
- 2 el gehakte hazelnoten (of walnoten)
- 1 eetlepel edelgistvlokken
- sap van 1 kleine of een halve grote citroen of limoen
- zout en zwarte peper, naar smaak
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- fijngehakte peterselie, ter garnering
om de spruitjes te coaten en te roosteren
- 2 tl milde mosterd
- 1 tl sojasaus of tamari
- 2 theelepels appelcider azijn
- 1 el donkere balsamico
- ¼ tl zwarte peper
- 2 el uienpoeder
- 2 el dadelsiroop
Instructions
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een grote bakplaat met papier.
Maak je spruitjes schoon. Haal indien nodig de buitenste bladeren eraf en snijd het uiteinde/de steeltjes eraf. Snijd elk spruitje in 4 even dikke plakken in de richting van de stengel. Doe in een grote mengkom.
Combineer de ingrediënten in een mengkom om de spruitjes te bedekken. Voeg dit mengsel vervolgens toe aan de spruitjes. Combineer het mengsel met de spruitjes tot alle spruitjes bedekt zijn. Verdeel over de bakplaat bekleed met bakpapier. Probeer ervoor te zorgen dat de spruitjes elkaar niet aanraken. Laat ongeveer 10-20 minuten roosteren tot de spruitjes licht bruin zijn. Roer ze na 5-10 minuten om. Breng op smaak met peper en zout als ze gaar zijn en zet apart.
Kook de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking. Bewaar 2 eetlepels kookwater net voor het uitlekken van de pasta.
Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op laag vuur of gebruik een zware pan. Eenmaal heet voeg je een scheutje water of water van de uitgelekte pasta toe, de knoflook en een snufje chilivlokken of cayennepoeder. Als je met olie kookt: doe 1 eetlepel olijfolie in een hete pan in plaats van water.
Verhit de knoflook zachtjes ongeveer 2 minuten op laag vuur, al roerend. Voeg meer water of olie toe (afhankelijk van of je oliearm of olievrij kookt) en zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt, want dan zal het bitter smaken.
Voeg de gehakte hazelnoten, edelgistvlokken, citroensap en een scheutje water toe.
Roer om te combineren en voeg ook de uitgelekte pasta toe aan de pan.
Breng op smaak met peper en zout, gerookte paprikapoeder en roer de geroosterde spruitjes door de pasta. Roer goed door.
Verdeel over twee borden, bestrooi met gehakte peterselie.
Notes
It’s delicious! Thank you for sharing.
You’re more than welcome Eva 🙂