Geroosterde Spruitjes Pasta

Deze Geroosterde Spruitjes Pasta is een stevige en lekkere herfst lunch of -diner. Dit recept is zuivelvrij, veganistisch en olievrij.

this recipe is also available in English:

English

linkjes in deze post zijn Amazon of Bol affiliate linkjes naar producten die ik aanbeveel

 

De herfst is nog maar net begonnen en ik ben al helemaal in de stemming voor de meer verwarmende recepten. Deze spruitjes pasta is het perfecte recept om dit mooie seizoen mee te beginnen. Het is hartig, vol verwarmende smaken en gemaakt met alleen plantaardige ingrediënten!

Ik durf te zeggen dat zelfs als je geen fan bent van spruitjes, je deze geroosterde spruitjesversie geweldig zult vinden. Met of zonder de pasta, deze spruitjes zijn gewoon onweerstaanbaar.

Two bowls with Brussels sprout pasta and chopped parsley on a white backdrop and a small edge of a pasta pan in the corner and fresh parsley on a wooden cutting board in the other corner

Brussels sprout pasta closeup with chopped parsley on top

Hoe maak je Spruitjes Pasta

Dit recept maak je in twee stappen. Maak eerst de spruitjes schoon en halveer ze. Combineer vervolgens de ingrediënten om de spruitjes te roosteren. Dit is een heerlijke ”coating” met mosterd, sojasaus, appelcider azijn, balsamico, zwarte peper, uienpoeder en dadelsiroop. Combineer alle ingrediënten in een kleine kom en smeer de spruitjes in het mengsel zodat de spruitjes goed bedekt zijn, daarna laat je de oven al het werk doen.

Brussels sprouts halved in a bowl with a silver knife next to it on a white backdrop, a light wooden cutting board and a light napkin Brussels sprouts cut and coated in a bowl with a wooden spatula on a white backdrop, a light wooden cutting board and a light napkin

Vervolgens voeg je de knoflook in een (anti-aanbak) pan toe met de hazelnoten, citroen en edelgistvlokken voordat je de gekookte pasta en de geroosterde spruitjes erbij doet. Je kunt de hazelnoten ook vervangen door gehakte walnoten of de noten helemaal weglaten, maar persoonlijk vind ik dat het een mooie smaak en knapperigheid toevoegt.

Geroosterde Spruitjes

Als ik groenten rooster of airfry, experimenteer ik graag met verschillende smaken. Maar als het om pasta gaat is de combinatie van knoflook, citroen, gerookte paprika en chili of cayennepeper een absolute winnaar. Laten we vooral de ”kaassmaak” niet vergeten, oftewel edelgistvlokken.

Brussels sprout pasta ingredients on a white backdrop with cooked pasta in a white colander

Oil-Vrije Pasta

Als er één ding is dat van een pasta recept een ECHTE pasta recept maakt, is het olijfolie. Dus voeg gerust olijfolie toe aan dit recept als je wilt. Persoonlijk vind ik het zonder olie ook heerlijk, het is alleen net iets droger en heeft wat meer citroensap nodig. In het onderstaande recept zal ik instructies toevoegen als je liever met olie kookt.

Two bowls with Brussels sprout pasta and chopped parsley on a white backdrop and a small edge of a pasta pan in the corner and fresh parsley on a wooden cutting board in the other corner

Dit pasta recept is eenvoudig, boordevol met smaak en de roostermethode voor de spruitjes kan ook zomaar ineens jouw nieuwe favoriet worden.

Als je op zoek bent naar meer gezellige veganistische pasta recepten, dan zul je vast ook dit recept voor rode linzenpasta met courgette heerlijk vinden of neem een kijkje in mijn e-kookboek voor meer hartige recepten in een kom.

ebook banner post

Als je dit recept maakt en besluit het te delen op Facebook of Instagram, vergeet dan niet om me @TheGreenCreator te taggen met #thegreencreator! Ik vind het geweldig om je heerlijke spruitjes pasta creatie terug te zien.

Two bowls with Brussels sprout pasta and chopped parsley on a white backdrop and a small edge of a pasta pan in the corner and fresh parsley on a wooden cutting board in the other corner

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Brussels sprout pasta in a round bowl on a light backdrop with a pasta bowl in the back and small bowls

Geroosterde Spruitjes Pasta

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 2 1x
  • Category: lunch, avondeten
  • Method: oven, fornuis
  • Cuisine: Italiaans
  • Diet: Vegan

Description

Deze Geroosterde Spruitjes Pasta is een stevige en lekkere herfst lunch of -diner. Dit recept is zuivelvrij, veganistisch en olievrij.


Ingredients

Scale

voor de pasta

  • 12 kleine teentjes knoflook, fijn geraspt
  • 2 kopjes / 330 gram spruitjes
  • 1 ½ kopje / 150 gram (ongekookte) pasta (GF is ook een optie)
  • snufje chilivlokken of cayennepeper, meer naar smaak (optioneel)
  • 2 el gehakte hazelnoten (of walnoten)
  • 1 eetlepel edelgistvlokken
  • sap van 1 kleine of een halve grote citroen of limoen
  • zout en zwarte peper, naar smaak
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • fijngehakte peterselie, ter garnering

om de spruitjes te coaten en te roosteren

  • 2 tl milde mosterd
  • 1 tl sojasaus of tamari
  • 2 theelepels appelcider azijn
  • 1 el donkere balsamico
  • ¼ tl zwarte peper
  • 2 el uienpoeder
  • 2 el dadelsiroop

Instructions

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een grote bakplaat met papier.

Maak je spruitjes schoon. Haal indien nodig de buitenste bladeren eraf en snijd het uiteinde/de steeltjes eraf. Snijd elk spruitje in 4 even dikke plakken in de richting van de stengel. Doe in een grote mengkom.

Combineer de ingrediënten in een mengkom om de spruitjes te bedekken. Voeg dit mengsel vervolgens toe aan de spruitjes. Combineer het mengsel met de spruitjes tot alle spruitjes bedekt zijn. Verdeel over de bakplaat bekleed met bakpapier. Probeer ervoor te zorgen dat de spruitjes elkaar niet aanraken. Laat ongeveer 10-20 minuten roosteren tot de spruitjes licht bruin zijn. Roer ze na 5-10 minuten om. Breng op smaak met peper en zout als ze gaar zijn en zet apart.

Kook de pasta al dente volgens de instructies op de verpakking. Bewaar 2 eetlepels kookwater net voor het uitlekken van de pasta.

Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op laag vuur of gebruik een zware pan. Eenmaal heet voeg je een scheutje water of water van de uitgelekte pasta toe, de knoflook en een snufje chilivlokken of cayennepoeder. Als je met olie kookt: doe 1 eetlepel olijfolie in een hete pan in plaats van water.

Verhit de knoflook zachtjes ongeveer 2 minuten op laag vuur, al roerend. Voeg meer water of olie toe (afhankelijk van of je oliearm of olievrij kookt) en zorg ervoor dat de knoflook niet bruin wordt, want dan zal het bitter smaken.

Voeg de gehakte hazelnoten, edelgistvlokken, citroensap en een scheutje water toe.

Roer om te combineren en voeg ook de uitgelekte pasta toe aan de pan.

Breng op smaak met peper en zout, gerookte paprikapoeder en roer de geroosterde spruitjes door de pasta. Roer goed door.

Verdeel over twee borden, bestrooi met gehakte peterselie.


Notes

Als je deze pasta olie-vrij wilt bereiden, besprenkel de pasta dan bij het serveren met een flinke scheut citroensap.