Mijn Ervaring Met De Air Fryer XXL

Wanneer ik overweeg om een nieuw keuken apparaat aan mijn collectie toe te voegen, vraag ik me altijd of dit mijn leven zal verbeteren. Voegt het enige waarde toe? De afgelopen 3 maanden heb ik flink wat gekookt met de air fryer. Ik heb het praktisch elke dag gebruikt, en dit is wat ik tot nu toe denk van de air fryer XXL. Of moet ik zeggen hetelucht friteuse?

This article is also available in English:

English

Enkele maanden geleden kwam mijn Philips air fryer XXL binnen. Pas nadat ik maanden heb zitten overwegen of ik dit echt nodig heb, besloot ik het toch te proberen. Ik ben een geheel plantaardige vegan foodie, ik kook niet met olie, en mijn oven doet het prima. Heb ik dit dus echt nodig?

En heb ik eigenlijk wel de ruimte hiervoor in mijn keuken? Een keuken die alleen maar kleiner en kleiner lijkt te worden naarmate ik langer een food blogger ben? Toch is er tegenwoordig op de één of andere manier geen ontkomen aan de air fryer. 

Voegt het enige waarde toe? Een keukenapparaat kan waarde toevoegen wanneer dit het koken eenvoudiger maakt, minder ingewikkeld maakt, het eten lekkerder maakt, of wanneer het ervoor zorgt dat we sneller kunnen koken. Veel ”trendy” keukenapparatuur, zoals de Instant Pot, beloven waarde toe te voegen. Ik begrijp dus heel goed waarom dit nu zo populair is.

Zoals ik al eerder zei, zag ik in eerste instantie niet de noodzaak om een air fryer in huis te halen. Ik dacht dat voor een plantaardige vegan foodie zoals ik, die al niet met olie kookt, het geen extra waarde zou toevoegen.

Ik dacht dat een air fryer meer van waarde is voor degenen die met olie koken (of frituren) of voor degenen die geen oven hebben. Pas nadat ik steeds meer  (olievrije) plantaardige vegan foodies ermee zag koken, die er vervolgens helemaal gek op waren, besloot ik het eens te proberen. Eén van hen neemt de air fryer zelfs mee op reis … Zoals ik al aangaf, je kunt tegenwoordig echt niet om de air fryer heen.

Wat is een air fryer?

Een hetelucht friteuse, oftewel air fryer, is een keukenapparaat voor op de aanrecht die voeding kookt door er hete lucht (en soms olie) omheen te circuleren.

Soms wordt een air fryer beschreven als een verkleinde versie van een oven, maar ik denk niet dat dit helemaal juist is. De air fryer werkt met een ventilator die met hoge snelheid hete lucht rondom het voedsel circuleert. Op deze manier wordt het voedsel gekookt met een consistente temperatuur in het hele kookgebied. Dit resulteert in voeding met dat onweerstaanbare knapperig bruine laagje, zoals in gefrituurd voedsel.

De meeste modellen kun je vinden met 1 liter tot 4 liter (of hoger) aan capaciteit, en de prijzen kunnen ook variëren. Ik testte de Philips Airfryer XXL met een capaciteit voor maximaal 6 porties.

 

Welke air fryer is de beste?

Als je eenmaal hebt besloten een air fryer aan te schaffen, is de volgende vraag welke air fryer de investering waard zal zijn? In mijn zoektocht naar de beste air fryer dook Philips steeds op. Ze hebben een paar verschillende modellen in verschillende prijzen, maar de Philips air fryer XXL leek de beste optie. Spoiler alert: het is de beste optie.

Philips promoot het plezier van lekker gefrituurd eten met een focus op een namaak frituur smaak, een afkeer van oliën en een nadruk op gemak. Zelfs als je met olie kookt, dan kun je met een Philips air fryer XXL genieten van heerlijk eten met 90% minder vet. Dus eigenlijk kun je genieten van de knapperige smaak van gefrituurd voedsel, zonder of met minder olie. Klinkt veelbelovend, toch?

Hoe werkt de Philips air fryer XXL?

De Philips air fryer heeft een Twin TurboStar-technologie dat voor de luchtstroom zorgt die nodig is om voedsel sneller en gelijkmatiger te bereiden. Het resultaat is een knapperige buitenkant, een zachte binnenkant en tot 90% minder vet (wanneer je olie gebruikt om te koken).

De Philips Airfryer XXL gebruikt hete lucht om voedsel te frituren met weinig of geen toegevoegde olie. Door een krachtige verwarming en een motor van 1725W te combineren, wervelt de hete lucht enorm snel rond, zoals een tornado. Wat je ook in het mandje kookt, alles wordt gelijkmatig verwarmd. Vanwege de constante circulerende warmte wordt het voedsel goed doorgekookt en wordt overtollig vet geëxtraheerd en op de bodem opgevangen.

Mijn eerste gedachten

Het is groot ja, maar dat was te verwachten. Ik verbaasde mezelf echter dat ik er (wederom) weer in slaagde om wat aanrechtruimte in mijn keuken te creëren.

In het verleden gebruikte ik olie in mijn veganistische recepten, maar nooit veel en dat was lang geleden. En gefrituurd eten? Ik heb dat nooit echt lekker gevonden. Toch was ik nieuwsgierig naar de smaak van gefrituurd voedsel en ook naar wat het verschil is in knapperigheid dat mijn oven niet kan doen.

Naast de grootte viel ook het geluid op. Je kunt gerust stellen dat de air fryer wat meer geluid maakt dan een gewone oven. Voor mij is dit geen probleem, en ik denk eerlijk gezegd ook niet dat een air fryer volledig stil kan zijn zonder dat de ventilator goed zijn werk kan doen.

Het eerste wat ik probeerde te maken (ik bedoel frituren) waren natuurlijk aardappelen.

De aardappelen zagen er geweldig uit, maar waren na 15 minuten in de air fryer niet volledig gebakken aan de binnenkant. En een paar waren weer wel volledig doorbakken en de smaak was geweldig! Ok, meer testen was op zijn plaats.

air fryer

air fryer

Toen ik het eenmaal onder de knie had …

Kwam ik tot de ontdekking dat de air fryer inderdaad sneller eten bereid dan de oven, maar nog steeds tijd nodig heeft om mijn aardappelen goed te bakken. Ik kwam erachter dat ik de handmatige instelling moet gebruiken (de M stand). Eigenlijk gebruik ik nooit een andere optie, de M-stand is prima. Vervolgens kook ik bijna alles gedurende 25-30 minuten op 185 graden Celsius en vergeet het totdat de bel gaat. Op deze manier maak je echt super heerlijke aardappelen. De binnenkant is zacht, maar niet droog en de buitenkant is zo knapperig en bruin … Om te janken zo lekker. 

Vele andere experimenten volgden en allemaal meer dan geslaagd. Zoals gemarineerde tofu, knoflook, bloemkool en aardappelen.

Op de eerste foto zie je aardappelen uit de air fryer. Op de M stand op 185 graden voor 30 minuten. Heerlijk knapperig!

De binnenkant van de aardappelen uit de air fryer. Hemels!

Op de derde foto zie je aardappelen uit de oven. Gedurende dezelfde tijd, op dezelfde temperatuur. Maar ze waren nog steeds te rauw om te eten en ik kon ze niet opensnijden.

air fryer air fryer air fryer

 

 

 

Waarom kan een oven niet hetzelfde doen?

Aangezien ik van mening was dat mijn oven alles kan doen wat een air fryer doet, vind ik het wel zo eerlijk om je het verschil te laten zien. Helaas kan ik je het verschil niet laten proeven, maar hopelijk spreken bovenstaande foto’s voor zich.

Ik gebruikte dezelfde soort biologische aardappelen, deze heb ik gewassen en vervolgens nat in de air fryer en oven geplaatst. Ik zorgde ervoor dat de aardappelen ongeveer even groot waren. Beiden op 185 graden en voor 30 minuten. Ik moest de aardappelen in de oven nog 10 minuten extra geven, omdat ze verre van klaar waren. Die extra 10 minuten hebben echter geen verschil gemaakt, zoals je in de foto’s kunt zien.

De air fryer is dus veel sneller dan de oven. Qua smaak zijn de aardappelen uit de air fryer ook vele malen beter. De aardappelen zijn zacht en vol van smaak aan de binnenkant. De aardappelen uit de oven zijn aan de binnenkant wat droger en hebben wat smaak verloren. De buitenkant van de aardappelen zijn niet hard, maar knapperig. De aardappelen uit de oven, waren behoorlijk hard aan de buitenkant en niet zo knapperig. Een hard laagje is niet hetzelfde als een knapperige laagje.

Dit is niet kieskeurig doen, het verschil is echt groot.

air fryer

Maakt de air fryer XXL het eten gezonder?

Ja en nee. Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat je gewend bent. Een air fryer kan voeding bereiden met een fractie van de hoeveelheid olie, in vergelijking tot bijvoorbeeld traditionele frituurpannen. Als je dus olie gebruikt, dan is minder olie gebruiken inderdaad gezonder.

Als je al geen olie in je dieet gebruikt, zal het verschil niet zo veel gezonder zijn. Het verschil zit dan helemaal in de smaak en de knapperigheid die je kunt bereiken met een air fryer.

Hoe dan ook, ik denk dat voor veel mensen die graag hun oven of gewone friteuse gebruiken, een air fryer een geweldige toevoeging kan zijn in de keuken. Of het nu gaat om een alternatief voor frituren of om een betere smaak te bereiken als je zonder olie kookt.

Is het lastig om de air fryer XXL schoon te maken?

Ik maak mijn air fryer bijna nooit schoon. Niet omdat het zo een gedoe is, maar omdat het niet hoeft.

Laat ik dit proberen een beetje beter uit te leggen. Wanneer ik ”droge voeding” gebruik dat niet zal lekken, valt er simpelweg niets schoon te maken. Misschien een paar harde stukjes hier en daar en dat is het. Voorbeelden zijn (zetmeelrijke) groenten, zoals aardappelen, maïs, bloemkool, pastinaak, wortelen, asperges, broccoli en kikkererwten.

Soms marineer ik echter bepaalde ingrediënten om extra smaak toe te voegen en dat lekt en vereist dat ik het mandje en de bodem van de air fryer schoon moet maken. Ik denk dat dat een gedoe kan zijn, dus dan gebruik ik bakpapier. Slechts een klein stukje om de bodem te bedekken. Mijn advies? Laat het bakpapier niet uit het mandje steken, omdat de krachtige verwarming het papier kan verbranden. Het advies is eigenlijk dat niets de bovenkant mag raken. Maak je mandje dus niet te vol. 

Eén keer per maand maak ik de air fryer schoon, gewoon omdat dat goed voelt, maar om eerlijk te zijn ziet het er na al die gebakken aardappelen altijd nog steeds schoon uit. Ik denk dat dit een heel ander verhaal is als je wel olie gebruikt.

Wat kun je als veganist in de air fryer XXL maken?

Er is zoveel dat je kunt bereiden. Zelfs als veganist. Na wat online onderzoek lijkt het erop dat bevroren frietjes het populairst zijn om in de Philips air fryer te maken.

Maar er is zoveel meer. Hier zijn enkele suggesties:

 • (Gemarineerde) tofu
 • Perfect geroosterde broccoli of andere groenten
 • Super knapperige tofu
 • Geroosterde knoflook (zo goed!)
 • Zoete- en witte aardappelen met de schil (experimenteer met de grootte: wedges, blokjes of hele aardappelen)
 • Knapperige bonen en peulvruchten zoals kikkererwten voor een perfecte snack
 • Geroosterde noten
 • Geroosterde Shishito pepers
 • Kleine pizza bites
 • Cupcakes
 • Brownies

Wat is er niet zo geweldig aan de air fryer XXL?

 • Het eerste wat ik kan bedenken is de grootte. In mijn keuken is er niet veel ruimte meer over met al het keukenapparatuur dat ik al bezit. Maar omdat ik het dagelijks gebruik, maakt het de prijs die ik moet betalen qua ruimte het absoluut waard. 
 • Hoewel de air fryer zelf aan de grote kant is, is het mandje zelf niet zo groot. Dat maakt een air fryer beperkt in het gebruik. Dus als je hele grote maaltijden wilt maken of wilt ”meal preppen” voor een hele week, dan zul je in meerdere porties moeten koken. Dagelijks zou een klein (plantaardig) gezin de air fryer echter zonder problemen moeten kunnen gebruiken.
 • Afhankelijk van de oven die je hebt, maakt een air fryer meer geluid dan de gemiddelde oven.

air fryer

Heb je een air fryer XXL nodig?

Als jij je echt niet kunt vinden in de nadelen die ik zojuist heb genoemd, doe dan geen moeite om een air fryer aan te schaffen.

Ook heb je vast al een oven, dus er is geen dringende noodzaak.

Als je echter olie gebruikt en minder olie wilt gebruiken, dan kan een air fryer een geweldige toevoeging zijn in je keuken. Als je een olievrije veganist bent, zorgt een air fryer ervoor dat je de smaak kunt evenaren zoals gefrituurde voeding. Dus een lekkere smaak, een bite, knapperigheid en de textuur van gefrituurd eten, zonder een druppel olie. Simpelweg omdat het binnen enkele minuten opwarmt en meer directe lucht rondom het eten blaast dan een gewone heteluchtoven ooit kan doen.

Sommige dingen zijn gewoon zo lekker uit een air fryer, en je kunt gewoon niet dezelfde smaak en textuur creëren met een oven. Het is aan jou, of dit het geld en de ruimte op je aanracht waard is.

Je keuken is zeker compleet zonder een air fryer, maar het kan ongelooflijk efficiënt zijn om er toch eentje aan te schaffen. Je kunt kleine porties bereiden van alles wat je lekker vindt. Geroosterde tofu, geroosterde knoflook, aardappelen, tot perfect opgewarmde diepvriesproducten. Allemaal in minder tijd dan nodig is om een oven voor te verwarmen.

air fryer

Mijn eindoordeel

Ik ben gek op het ”stel het in en vergeet het” idee achter de air fryer. En voor mij, een foodie die niet bepaald geduldig is, is de air fryer de perfecte manier om knapperig voedsel te bereiden, eenvoudig, olievrij en snel. Mijn favoriete gerechten om in de air fryer te maken zijn aardappelen, tofu en knoflook. Het feit dat ik de air fryer niet elke keer schoon hoef te maken is ook een grote plus.

Met bijna alle dingen waarmee ik heb geëxperimenteerd, doet een air fryer het gewoon beter dan een oven ooit zou kunnen.

Aanvankelijk was ik super sceptisch, maar toen ik het eenmaal onder de knie had, ging ik het steeds meer gebruiken. Ik gebruik nu dagelijks mijn air fryer en ik weet zeker dat ik nog lang niet klaar ben met experimenteren.

Ik zou graag willen weten of jij een air fryer hebt en wat je ervaringen zijn. Laat hieronder een reactie achter of laat het me weten via Instagram @thegreencreator.

 

Wil je dit artikel voor later bewaren? Pin het vast op je Pinterest bord

mijn ervaring met air fryer pinterest

 

2 gedachten over “Mijn Ervaring Met De Air Fryer XXL”

 1. Wat een leuk bericht. Als veganist overweeg ik om een airfryer te komen. Super leuk om deze recensie te lezen en zo in 1 overzicht al je voor- en nadelen te lezen. Dank hiervoor en fijn weekend!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.