Bosbessen Smoothie (Zonder Banaan)

Deze bosbessen smoothie zonder banaan is waarschijnlijk de meest romige bosbessen smoothie ooit. Deze smoothie is ook veganistisch, lekker, bevat alle goede voedingsstoffen en kun je al met slechts 5 ingrediënten maken.

This recipe is also available in English:

English

Deze post bvat gelieerde links.

 

Een smoothie is niets zonder een vleugje zoetheid. Ik gebruik bij voorkeur vooral groenten in mijn groene smoothie en probeer het fruitgehalte laag te houden. Hoewel ik meestal groene smoothies drink, wil ik soms gewoon eens even wat anders.

De makkelijkste manier om een smoothie zoeter en romiger te maken is toch wel de goede oude (bevroren) banaan. Maar wat als je niet van bananen houdt of een beetje genoeg hebt van bananen smoothies? Dit bosbessen smoothie recept is dan iets voor jou. Het geheime ingrediënt voor deze smoothie is een groente! Bevroren zoete aardappel is namelijk de sleutel tot een heerlijke romige smoothie.

Een smoothie zonder bananen?

Kun je je voorstellen dat je niet van bananen houdt? Ik kan me dat heel goed voorstellen. Zelfs houd ik bijvoorbeeld totaal niet van bananen die te rijp zijn.

En wat als je nou allergisch bent voor bananen?

Ik vraag me ook af waarom bijna alle smoothie recepten een banaan bevatten? Natuurlijk begrijp ik dat (bevroren) bananen direct voor een zoete smaak zorgen en een smoothie ook lekker romig maken, maar probeer toch ook eens het alternatief zou ik zeggen.

Misschien wil je hierna nooit meer terug naar je klassieke smoothie recept met banaan. Bananen zijn daarnaast een fruit en zoete aardappelen worden beschouwd als een groente. Dit kan een typische win-win situaties worden.

Bosbessen Smoothie

Bosbessen zijn een geweldig fruit. Deze kleine bessen bevatten een aantal goede antioxidanten. De andere ingrediënten zijn zoete aardappel, plantaardige melk, noten en een dadel. Er zijn enkele andere optionele ingrediënten die je kunt toevoegen, zoals een paranoot voor selenium of kaneel voor een vleugje warmte en zoetheid.

Deze bosbessen smoothie is momenteel één van mijn favoriete smoothie recepten. Als snel eenvoudig ontbijtje voor onderweg of als snack. Een heerlijk basisrecept. Verfrissend, voedend, romig en gewoon zo lekker!

two glasses with blueberry smoothie in a small glass topped with mint leaves on a white marble cuttingboard with a white backdrop and a few blueberries in a small bowl

ebook banner post

Waarom je op je smoothie moet kauwen

Het mooie van smoothies is dat je makkelijk lekker veel voedingsstoffen ineens binnenkrijgt. Maar dit is ook een nadeel. We kauwen voedsel om een reden. Wanneer we ons voedsel kauwen, produceren we bepaalde enzymen in de mond, en dit is de eerste fase van de spijsvertering. Het kauwen en de ingrediënten laten mengen met je speeksel helpt dus eigenlijk het spijsverteringsproces.

Een smoothie doet eigenlijk het tegenovergestelde omdat je met een smoothie helemaal niet meer op je eten hoeft te kauwen. Maar je kunt de enzymen nog steeds activeren en je lichaam helpen met het absorberen van voedingsstoffen. Het enige wat je hoeft te doen is op je smoothie te kauwen. Als je hier moeite mee hebt, overweeg dan om je smoothie in een kom met toppings te serveren. Of mix de toppings in je smoothie wanneer je onderweg bent.

Enkele toppings ideeën:

  • Kokosvlokken
  • Cacao nibs
  • Goji bessen
  • Gehakte nootjes
  • Stukjes dadels
  • Pompoen- of zonnebloempittens

Hoe maak je een bosbessen smoothie zonder een banaan

Deze bosbessen smoothie is zuivelvrij, vegan en gezoet met een Medjool dadel. Maar ook de ”bananen vervanger” zorgt voor een algehele zoetere smaak. Zoete aardappelen zijn namelijk heerlijk zoet en bevroren zorgen ze voor een romige smoothie.

In tegenstelling tot gewone aardappelen kunnen zoete aardappelen in principe rauw worden gegeten. Voor dit recept zou ik echter aanraden om de zoete aardappel eerst te koken en vervolgens in te vriezen.

Daarna hoef je alleen nog maar alle ingrediënten aan een blender toe te voegen en dit te blenden voor een heerlijke, romige, plantaardige smoothie.

In de lente en zomer zijn blauwe bessen heerlijk vers en in overvloed te vinden. Voor de overige tijd van het jaar gebruik ik bevroren bessen.

ingredients for blueberry smoothie in bowls and glasses on a white backdrop with a pink napkin

Hoe maak je een bosbessen smoothie

Als je regelmatig smoothies, soepen of sauzen maakt, is het echt de investering waard om een krachtige blender aan te schaffen om je smoothie zo goed mogelijk te maken. Ik gebruik persoonlijk een Vitamix blender.

Als je wilt zien hoe je het perfecte bosbessen smoothie-recept maakt, kun je ook de video in dit artikel bekijken.

Bevroren bosbessen bevatten een goede hoeveelheid antioxidanten + fytonutriënten en geeft deze smoothie een prachtig diep paarse kleur.

Bevroren zoete aardappel is de banaan vervanger voor dit smoothie recept. Het maakt deze smoothie niet alleen nog gezonder, maar het bevat ook de gezonde vezels die we nodig hebben. Het zorgt er ook voor dat deze smoothie romig en natuurlijk zoet wordt.

Een Medjool dadel zorgt voor een beetje extra romigheid, vezels en een zoete karamelsmaak. Voeg gerust nog een dadel toe als je vindt dat je smoothie niet zoet genoeg is.

Cashewnoten hebben hun eigen unieke voedingsprofiel om deze smoothie een boost te geven. Het zorgt er ook voor dat deze smoothie wat dikker zal zijn.

Een plantaardige melk maakt deze smoothie heerlijk zacht en drinkbaar. Probeer te gaan voor de ongezoete versie om onnodige toegevoegde suikers te voorkomen. Ik gebruik graag sojamelk, omdat het een wat neutrale smaak heeft.

Voor een zoetere smoothie:

voeg meer Medjool-dadels toe naar smaak.

Voor een dunnere smoothie:

voeg een scheutje meer plantaardige melk of water toe. Je kunt ook verse bosbessen of zoete aardappelpuree gebruiken (niet ingevroren).

Voor een nog dikkere smoothie:

voeg na het blenden een paar eetlepels havermout of 1-2 eetlepels chiazaad of lijnzaad toe en laat ongeveer 15 minuten zitten. Dit helpt ook bij het eerder genoemde kauwproces.

Gooi alles in je blender en blend tot je een gladde mengsel hebt. Normaal gesproken duurt dit minder dan een minuut in een hogesnelheids blender. Geniet vervolgens direct van je heerlijke, dikke, koude smoothie.

Trek in meer smoothies?

Als je deze bosbessen smoothie ook gaat maken, zou ik dat graag willen weten! Beoordeel het onderstaande recept, deel je creatie op Facebook of Instagram en vergeet me niet te taggen @TheGreenCreator + #thegreencreator

Subscribe newslettertwo glasses with blueberry smoothie in a small glass topped with mint leaves on a white marble cuttingboard with a white backdrop and a few blueberries

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
two glasses with blueberry smoothie in a small glass topped with mint leaves on a white marble cuttingboard with a white backdrop and a few blueberries in a small bowl and a napkin in the background

Bosbessen Smoothie (Zonder Banaan)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 2 kleine porties of 1 grote portie 1x
  • Category: drinks
  • Method: blender
  • Cuisine: amerikaans

Description

Deze bosbessen smoothie zonder banaan is waarschijnlijk de meest romige bosbessen smoothie ooit. Deze smoothie is ook veganistisch, lekker, bevat alle goede voedingsstoffen en kun je al met slechts 5 ingrediënten maken.


Ingredients

Scale
  • 1 kleine zoete aardappel, gekookt en ingevroren (zie ”notes”)
  • 150 gram (bevroren) bosbessen
  • 40 gram cashewnoten
  • 240 ml sojamelk
  • 1 Medjool-dadel (meer voor een zoetere smoothie)

Optioneel:

  • een paar muntblaadjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 paranoot
  • 1 eetlepel lijnzaad of chiazaad
  • meer water/sojamelk voor een dunnere smoothie

Instructions

Voeg alle ingrediënten toe aan een blender.

Blend op gemiddelde snelheid en zodra de blender grip krijgt, verhoog je de snelheid naar hoog.

Blend ongeveer 20 seconden of tot de smoothie glad is. Blend je smoothie niet te lang, anders wordt het warm.

Zodra de smoothie glad en romig is, proef en voeg een extra Medjool-dadel toe voor een zoetere smoothie of een scheutje water voor een dunnere smoothie.

Serveer direct.


Notes

  • Om bevroren zoete aardappel te krijgen, pel je de zoete aardappel en snijd je deze in kleinere stukjes. Kook of stoom tot het zacht is. Plaats in de vriezer en laat minstens een paar uur invriezen.
  • Deze bosbessen smoothie kan goed in de koelkast worden bewaard, in een glazen pot die tot de rand is gevuld met een deksel. Je kunt de smoothie 2-3 dagen bewaren.

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.