Print
two bowls of cooked creamy potato soup with silver spoons and flatbread on a white background

De Beste Aardappel Soep (Vegan)

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 35
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 4-6 porties 1x
  • Category: soep, hoofdgerecht
  • Method: fornuis
  • Cuisine: veganistisch

Description

Deze romige aardappelsoep is snel en makkelijk om te maken. Deze soep is veganistisch, stevig en romig, zonder zware room te gebruiken. Lekker verwarmend en gezellig. Een perfecte lunch of diner bij koud weer!


Scale

Ingredients

  • 3 eetlepels water voor het sauteren, of als je met olie kookt 1 eetlepel kokosolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 middelgrote wortels, in blokjes gesneden
  • 1 grote zoete ui of 2 kleine, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes gesneden
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 laurierblaadje
  • 3 eetlepels meel (glutenvrije meel kan ook)
  • 475 ml ( 2 kopjes) sojamelk of andere ongezoete plantaardige melk
  • 500 ml groentebouillon of water met bouillonpoeder (ik gebruik 2 eetlepels bouillonpoeder, afhankelijk van het merk)
  • 750 gram aardappelen, ongeveer 6 middelgrote aardappelen, in kleine blokjes gesneden

Instructions

Voeg het water (of olie) toe aan een middelgrote pan en verwarm op middelhoog vuur.

Voeg de ui toe en roer tot alles goed verhit is.

Voeg de selderij en wortels toe en roer om te combineren.

Laat enkele minuut koken en roer tot de uien doorzichtig beginnen te worden.

Voeg ook de knoflook toe en kook nog voor 4-5 minuten voordat je het zout en de zwarte peper toevoegt.

Voeg het meel toe als de groenten goed verhit zijn. Roer om te combineren voor ongeveer 1-2 minuten zodat de smaak van het rauwe meel verdwenen is.

Voeg langzaam de sojamelk toe terwijl je roert, zodat je geen meel klontjes creëert.

Voeg vervolgens de groentebouillon, de aardappelen en het laurierblaadje toe.

Roer goed en laat 30-40 minuten op middelhoog vuur sudderen, of tot de aardappelen zacht zijn. De aardappelen mogen niet breken, maar moeten wel goed zacht zijn.

Proef en pas kruiden (zout en peper) aan naar je smaak.

Serveer de soep warm. Optioneel kun je de soep serveren met toppings, zoals verse kruiden en gehakte noten.


Notes

De soep wordt een beetje dikker als het koud is.

Je kunt deze soep maximaal 5 dagen in de koelkast bewaren. Verwarm het gewoon opnieuw op het fornuis.

Om deze soep dunner te maken, voeg je meer sojamelk, bouillon of water en minder aardappelen toe.

Voeg minder bouillon toe om de soep dikker te maken. Of pureer de helft van de soep voor een dikkere consistentie. Pureer met een staafmixer de helft of ongeveer ¼ van de soep. Als je geen staafmixer hebt, kun je een beetje soep overbrengen naar een blender, mixen en vervolgens weer toevoegen aan de soep.

Voor een zoutarme optie kun je het zout overslaan (als er zout in de bouillon is) of voeg zout naar smaak toe als de soep klaar is.

Keywords: soep, aardappel, lunch, avondeten, veganistisch, verwarmend, winter

Lees vorig bericht:
sticky cooked candied pecans in blue skillet with wooden spatula
Gekarameliseerde Pecannoten

Je hebt slechts 4 ingrediënten en 10 minuten nodig om de beste gekarameliseerde pecannoten ooit te maken! Veganistisch en vrij...

Sluiten