Gekarameliseerde Pecannoten | Zonder Olie | 4 ingrediënten

Dit recept voor gekarameliseerde pecannoten is super eenvoudig en vereist alleen een pan, een kookplaat en vier ingrediënten. Het kost ongeveer 10 minuten om deze heerlijke noten te maken. Ze zijn veganistisch en vrij van olie en witte geraffineerde suikers en gemakkelijk aan te passen.

This recipe is also available in English:

English

Deze post bevat gelieerde links.

 

Als je eenmaal weet hoe je je eigen gekarameliseerde pecannoten kunt maken, zul je de versies in de winkel waarschijnlijk nooit meer kopen.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ik begrijp de liefde voor gekarameliseerde noten volledig. Het is de ultieme combinatie van smaken die ervoor zorgen dat wij mensen terugkomen voor meer: vet + zoet + zout.

Dit jaar wilde ik gekarameliseerde pecannoten maken als een traktatie, maar dan gemakkelijker en een beetje gezonder dan de traditionele versie, dus zonder olie en witte geraffineerde suikers.

Ik combineerde walnoten met dadelsiroop. Hazelnoten met xylitol en ahornsiroop. En pecannoten met kokossuiker. Mijn conclusie? Pecannoten + kokossuiker zijn een match made in heaven!

Deze gekarameliseerde pecannoten zijn knapperig en perfect zoet. De pecannoten hebben exact de juiste consistentie, omdat ze bijvoorbeeld zachter zijn dan hazelnoten of macadamia noten.

Als je vier ingrediënten hebt (dat is inclusief water en zout), en een paar minuten kun je ook genieten van deze heerlijke gekarameliseerde pecannoten!

Waarom je deze gekarameliseerde pecannoten geweldig zult vinden:

  • ze zijn zacht en zoet
  • makkelijk om te maken
  • je hebt geen oven nodig
  • ze kunnen niet mislukken
  • je hebt slechts enkele eenvoudige ingrediënten nodig

sticky cooked candied pecans in blue skillet with wooden spatula

Ingrediënten voor Gekarameliseerde Pecannoten

Dit ”recept” is super eenvoudig, maar zo logisch. Vet (pecannoten) + suiker (kokossuiker) is altijd een goede combinatie. Voor dit recept voor gekarameliseerde pecannoten heb je slechts 4 ingrediënten nodig: pecannoten + suiker + water + zout.

Kijk maar eens naar de versies in de winkel of die je op de lokale markt kunt vinden. Ze bevatten vaak een goede hoeveelheid olie en witte geraffineerde suikers. Ik weet niet eens zeker of ze veganistisch zijn.

Ik gebruik geen witte geraffineerde suiker, dus begon ik te experimenteren met de zoetstoffen die ik in mijn keuken heb, zoals dadelsiroop, ahornsiroop en xylitol. Ze werkten allemaal ongelooflijk goed, maar een zoetstof niet in de vorm van een siroop werkt het beste met water en werkt het beste voor dit olievrije recept.

Kokossuiker geeft deze pecannoten een mooie diepe zoete smaak, en het combineert zo goed met de textuur van deze noten.

close-up coconut sugar glazed pecans on white parchment paper

Hoe Maak je Gekarameliseerde Pecannoten 

Je hebt voor dit recept maar een paar ingrediënten nodig, maar om het olievrij te maken heb je ook een pan met antiaanbaklaag nodig.

Voeg de kokossuiker + water toe aan de pan

Het is zo simpel als het smelten van kokossuiker en water in een pan. Roer op middelhoog vuur tot het begint te borrelen.

Voeg vervolgens de pecannoten toe en verhit tot ze plakkerig zijn.

Blijf roeren totdat alle pecannoten plakkerig en gekarameliseerd zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

De vloeibare suiker zal langzaam elke pecannootje bedekken. Op het moment dat het water is verdampt, blijven alleen de pecannoten en suiker over.

Zodra de pecannoten aan de pan blijven plakken, kun je de pecannoten van het vuur halen.

Een snufje zout

Ik gebruik in dit recept een snufje zout om twee redenen.

Ten eerste is de combinatie van vet + zoet + zout onweerstaanbaar.

Ten tweede accentueert slechts een klein beetje zout de smaak van de pecannoten en kokossuiker.

 

Laat afkoelen op kamertemperatuur om de pecannoten te harden

Dit is een belangrijk aspect van het recept, aangezien het afkoelen ervoor zorgt dat de pecannoten knapperig worden. Ze hebben minimaal 20 minuten nodig om af te koelen. Je kunt het koelproces versnellen door de pecannoten in de koelkast te plaatsen. Hoe meer tijd de pecannoten kunnen afkoelen, hoe knapperiger ze worden.

Je kunt de pecannoten op een groot bord of bakplaat bekleed met bakpapier plaatsen. Als je niet wilt dat de pecannoten aan elkaar blijven kleven, zorg er dan voor dat er wat ruimte tussen de pecannoten zit.

Persoonlijk heb ik geen probleem met gekarameliseerde pecannoten die aan elkaar kleven, omdat ik eigenlijk nooit maar één gekarameliseerde pecannoot eet. Maar als je het op de juiste manier wilt doen: gekarameliseerde pecannoten plakken niet aan elkaar.

ebook banner post

Optionele Smaken voor Gekarameliseerde Pecannoten

Het fijne aan het maken van je eigen gekarameliseerde pecannoten is dat je extra/andere smaken kunt toevoegen. Vandaag deel ik een basisrecept met je, maar dit recept laat ruimte voor zoveel optionele smaken.

Voor verwarmende herfstaroma’s voeg kaneel of speculaaskruiden toe.
Als je zin hebt in wat extra zoetheid voeg dan vanille-extract toe.
Voor pecannoten met wat pit, voeg een beetje cayennepeper toe.
Zin in een beetje meer van dat zoet/zoute smaak? Voeg extra vlokken zout toe.

candied pecans in small light blue bowl on marble

Hoe kun je Gekarameliseerde Pecannoten gebruiken

Tijdens de feestdagen maak ik graag een paar porties. Eén normale portie, één met vanille en één met cayennepeper. Op deze manier heb ik deze pecannoten altijd bij de hand voor verschillende recepten.

  • Alle variaties zijn heerlijk als snack zo uit het vuistje
  • Ik voeg ook alle variaties graag toe aan mijn salades
  • Ook is het heerlijk om een paar (zoete pecannoten) aan je havermoutpap toe te voegen
  • Deze pecannoten (zout en kruidig) zijn een geweldig voorafje
  • Ik gebruik deze pecannoten ook graag als topping of bij een dessert

Als jij ook deze gekarameliseerde pecannoten gaat maken, zou ik dat graag willen weten! Als je het gaat delen op Facebook of Instagram, vergeet dan niet om me te taggen @TheGreenCreator + #thegreencreator!

Subscribe newsletter

Wil je deze Gekarameliseerde Pecannoten voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord: 

sticky cooked candied pecans in blue skillet

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
sticky cooked candied pecans in blue skillet on a beige napkin

Gekarameliseerde Pecannoten | Zonder Olie | 4 ingrediënten

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 3
  • Cook Time: 7
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 200 gram 1x
  • Category: bijgerecht, snack
  • Method: fornuis
  • Cuisine: Amerikaans

Description

Met slechts vier ingrediënten en 10 minuten kun je de beste gekarameliseerde pecannoten ooit maken! Deze gekarameliseerde pecannoten zijn veganistisch, olievrij en vrij van geraffineerde witte suikers.


Ingredients

Scale

200 gram pecannoten
70 gram kokossuiker
1/8 theelepel zout
3 eetlepels water

Optionele Ingrediënten

1/2 theelepel kaneel
Of
1/2 theelepel vanille-extract
Of
1/8 theelepel cayennepeper
Of
1/2 theelepel vlokken zout


Instructions

Plaats een middelgrote pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Wanneer de pan warm is, voeg de kokossuiker en water toe.

Breng aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker en het water samen kunnen smelten.

Zodra de kokossuiker is opgelost, het suikerachtige water begint te borrelen en het vocht begint te verdampen, voeg je de pecannoten en het zout toe. Als je één van de optionele ingrediënten wilt toevoegen, kun je deze ook nu toevoegen.

Verhit tot bijna alle vloeistof is verdampt. Dit kan ongeveer 5 minuten duren. Zorg ervoor dat je de koekenpan in de gaten houdt en af en toe roert.

Wanneer het water is verdampt en de pecannoten plakkerig worden, haal je de pan van het vuur.

Plaats de pecannoten op een groot bord of een bakplaat (met bakpapier).

Met een spatel haal je de pecannoten uit elkaar als je niet wilt dat ze aan elkaar blijven kleven.

Ik spreid de pecannoten een beetje uit, omdat ik het niet erg vind dat ze aan elkaar blijven plakken.

Laat volledig afkoelen op kamertemperatuur of in de koelkast. Hoe langer je de pecannoten laat afkoelen, hoe knapperiger ze worden.


Notes

Bewaar in de koelkast of op kamertemperatuur voor maximaal 2 weken of voor maximaal twee maanden in de vriezer.

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.