Your cart

+Recepten Snacks & Zoet

Chocolade Kokoskoekjes

Deze chocolade kokoskoekjes zijn heerlijk met een zachte binnenkant met kokosnoot en een knapperige buitenkant gedoopt in donkere chocolade. De kokoskoekjes zijn natuurlijk gezoet, glutenvrij en gemakkelijk te maken.

 

This recipe is also available in English:

🇺🇸 English

 

linkjes in dit bericht zijn Amazon of Bol affiliate links naar producten die ik aanbeveel

chocolate macaroons half dipped in chocolate on a cooling rack

In de Engelse taal zijn kokoskoekjes best verwarrend. Macaron en macaroon zijn namelijk twee totaal verschillende koekjes, maar zoals je ziet is de spelling niet zo verschillend.

In het Nederlands zeggen we gelukkig gewoon kokoskoekjes. En gelukkig zijn deze chocolade kokoskoekjes ook veel makkelijker te maken dan de bekende macaron.

Macaroons / Kokoskoekje?

Nu we het toch over het verschillen hebben, wat is een macaroon oftewel een kokoskoekje eigenlijk? Macaroons / kokoskoekjes zijn gemaakt op basis van kokos. Een macaron wordt overigens veelal met meringue gemaakt. Je kunt macarons in een breed scala aan kleuren en smaken vinden, maar kokoskoekjes zijn normaal gesproken wat traditioneler met een focus op kokos.

Macarons zijn niet zo makkelijk om te maken (lees: super ingewikkeld), terwijl kokoskoekjes best eenvoudig zijn om te maken. Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig die je misschien al in je keukenkastjes hebt.

baked plain macaroons on a black cooling rack with a white backdrop

Voor dit recept wilde ik de traditionele kokossmaak behouden van de bekende kokoskoekjes, maar met een laagje heerlijke donkere chocolade. Kokos en chocolade is waarschijnlijk één van de meest populaire combinaties met kokos.

Vegan kokoskoekjes zitten bomvol met al het heerlijke van kokos. De beste manier om deze kokoskoekjes te beschrijven is decadent en lekker!

Chocolade kokoskoekjes doen je waarschijnlijk erg denken aan de Bounty chocolade repen. De laatste keer dat ik een Bounty reep at was ik een kind, dus ik kan je niet vertellen of ze erg op elkaar lijken qua smaak. Maar wat ik wel weet, is dat deze kokoskoekjes geweldig zijn!

Het is de combinatie van geroosterde kokosnoot uit de oven met donkere chocolade die ik niet kan weerstaan. Wat ook heerlijk is aan deze koekjes is de textuur.

Als je geen fan bent van chocolade, kun je het chocoladedeel in dit recept overigens volledig overslaan. Simpel zonder chocolade zijn ze namelijk net zo onweerstaanbaar.

Je zult deze vegan chocolade kokoskoekjes heerlijk vinden! Ze zijn:

  • Makkelijk om te maken
  • Knapperig met een zachte binnenkant
  • Gedipt in chocolade extra decadent
  • Gluten-vrij

chocolate macaroons fully covered in chocolate on a black cooling rack

Wat zijn de ingrediënten voor vegan chocolade kokoskoekjes ?

Voor deze koekjes heb je slechts 6 ingrediënten nodig (een snufje zout niet meegerekend). Je hebt al deze ingrediënten waarschijnlijk al ergens in je keukenkastjes. En ook niet onbelangrijk, deze met chocolade gecoate kokossnacks zijn ook nog eens makkelijk om te maken.

Geraspte Kokos

Kokos is natuurlijk het belangrijkste ingrediënt. Ik ga graag voor de ongezoete en niet geroosterde versie van geraspte kokos.

Deze koekjes bevatten geen olie en minder vet dan de meeste kokoskoekjes.

Havermout Meel

Havermeel is het ingrediënt om de kokoskoekjes te binden. Ik heb geprobeerd andere glutenvrije meel te gebruiken, maar ik vind havermeel toch het beste qua smaak voor dit recept.

Dadelsiroop

Voor zoetheid gebruik ik dadelsiroop in dit recept. Je kunt ook een andere op siroop gebaseerde zoetstof gebruiken, zoals ahornsiroop. Het gebruik van ahornsiroop als zoetstof maakt de koekjes ook minder (donker) bruin, dus dat kan ook een reden zijn om ahornsiroop te gebruiken.

Havermelk

Een beetje havermelk zal de kokoskoekjes minder droog maken. Ik heb met succes ook andere soorten plantaardige melk in dit recept gebruikt, zoals sojamelk of amandelmelk.

Vanille-Extract

Dit zal de kokoskoekjes op een heerlijk rijke manier nog wat zoeter maken.

Donkere Veganistische Chocolade (minstens 60%)

Na het bakken zijn de kokoskoekjes aan de buitenkant licht knapperig en geroosterd met een zacht zoete binnenkant. Je kunt ze daarna gelijk serveren, maar een dip in pure chocolade maakt de kokoskoekjes alleen maar nog lekkerder. Ga voor pure chocolade met minstens 60% cacao. Ik gebruik 70% Lindt chocolade.

three chocolate macaroons on a small round plate

Hoe Maak Je Vegan Chocolade Kokoskoekjes?

Verwarm de oven voor op 180 ° C/350 ºF. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Mix

Combineer in een keukenmachine de geraspte kokos, havermeel, dadelsiroop, havermelk, vanille-extract en zout. Meng goed.

Bolletjes

Met een eetlepel of maatlepel lepel je voor elke kokoskoekje dezelfde hoeveelheid van het mengsel uit. Rol in balletjes of kleine vierkantjes, wat je maar wilt. Zorg ervoor dat je de koekjes stevig aandrukt, zodat de kokoskoekjes niet uit elkaar vallen. Plaats de kokoskoekjes op een beklede bakplaat, ongeveer 1-2 centimeter uit elkaar.

Bak

Plaats de bakplaat in de oven en bak voor ongeveer 10-20 minuten. Het is het beste om de kokoskoekjes halverwege het bakken even om te draaien. Zodra ze knapperig goudbruin zijn, haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen.

Dat is het! Nu kun je de kokoskoekjes direct eten of in gesmolten donkere chocolade dippen.

Hoe Weet Je Wanneer De Kokoskoekjes Klaar Zijn?

De baktijd hangt van een paar dingen af. Ten eerste is dit afhankelijk van je oven en de positie van de bakplaat in je oven. Als je de kokoskoekjes bovenin de oven plaats, gaat het bakken (natuurlijk) aanzienlijk sneller.

De chocolade kokoskoekjes zijn klaar als ze goudbruin zijn. De koekjes worden ook veel steviger.

In mijn oven duurde het ongeveer 15 minuten om deze kokoskoekjes te bakken.

Zorg ervoor dat je de kokoskoekjes laat afkoelen. Serveer direct of dip eerst nog even in gesmolten donkere chocolade en wellicht wat extra geraspte kokos.

chocolate macaroons on a black square cooling rack

Hoe Maak je Kokoskoekjes Met Chocolade

Laten we eerlijk zijn, kokos en chocolade is een heerlijke combinatie. Als je het niet erg vindt om wat extra chocolade in je leven te verwelkomen, zou ik het ten zeerste aanbevelen om het chocolade gedeelte in dit recept niet over te slaan.

Het enige dat je hoeft te doen, is de donkere chocolade op het fornuis op laag vuurtje te verwarmen tot het gesmolten is.

Je kunt ook de magnetron gebruiken om je chocolade te smelten.

Dip vervolgens de helft van een kokoskoekje in de gesmolten chocolade. Je kunt er ook voor kiezen om het naar alle kanten om te draaien en een volledig met chocolade bedekt kokoskoekje te maken.

Plaats vervolgens de chocolade kokoskoekje voor ongeveer 10 minuten in de koelkast.

Hoe Bewaar Je Kokoskoekjes

Je kunt de koekjes (de gewone versie of de chocoladeversie) maximaal 10 dagen in de koelkast bewaren. Ik bewaar ze graag in een luchtdichte container met een deksel. Je kunt de kokoskoekjes ook 8 weken invriezen.

Als je van kokos houdt, maar zoete lekkernijen zijn niet zo jouw ding, dan kun je dit recept voor zoete aardappel kokossoep eens proberen.

Als jij ook deze kokoskoekjes gaat maken, zou ik dat graag willen weten! Beoordeel het onderstaande recept, deel je creatie op Facebook of Instagram en vergeet me niet te taggen @TheGreenCreator + #thegreencreator

These Vegan Chocolate Macaroons are delicious with a soft and tender coconut inside and a crunchy outside dipped in dark chocolate. These macaroons are naturally sweetened, gluten-free and easy to make. #macaroons #chocolate #coconut #chocolatemacaroons #plantbased #vegan | thegreencreator.com

Print
chocolate macaroons half dipped in chocolate on a cooling rack

Chocolade Kokoskoekjes

  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 15
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 12 -16 kokoskoekjes 1x 1x
  • Category: dessert
  • Method: oven, kookplaat, keukenmachine
  • Cuisine: Italiaans, glutenvrij, veganistisch

Description

Deze chocolade kokoskoekjes zijn heerlijk met een zachte binnenkant met kokosnoot en een knapperige buitenkant gedoopt in donkere chocolade. De kokoskoekjes zijn natuurlijk gezoet, glutenvrij en gemakkelijk te maken.


Scale

Ingredients

  • 2 kopjes / 150 gram geraspte kokosnoot
  • ¼ kopje / 30 gram havermeel
  • ½ kopje / 160 gram dadelsiroop (gebruik ahornsiroop voor een lichter gekleurde kokoskoekje)
  • ¼ kopje / 55 ml havermelk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snufje zout
  • 65 gram pure veganistische chocolade (minimaal 60%)

Instructions

Kokoskoekjes

Verwarm de oven voor op 180 ° C/350 ºF. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.

Combineer in een keukenmachine (of mengkom) de geraspte kokosnoot, havermeel, dadelsiroop, havermelk, vanille-extract en zout. Meng of roer goed.

Schep met een eetlepel of maatlepel voor ieder kokoskoekje dezelfde hoeveelheid van het mengsel uit. Rol in balletjes of kleine vierkantjes, wat je maar wilt. Zorg ervoor dat je de koekjes goed stevig aandrukt, zodat ze niet uit elkaar vallen. Plaats de stevig aangedrukte kokoskoekjes op een beklede bakplaat, een klein beetje uit elkaar.

Plaats de bakplaat in de oven en bak voor ongeveer 10-20 minuten. Het is het beste om de koekjes halverwege het bakken even om te draaien. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Serveer de kokoskoekjes direct of dip ze in gesmolten donkere chocolade.

Donkere Chocolade Dip

Voor de gesmolten donkere chocolade gebruik ik graag een donkere veganistische chocolade met minstens 60% cacao, zoals deze.

Verwarm een ​​pot water op het fornuis. Plaats een kom op de pot. Verhit op laag vuur, onder regelmatig roeren totdat alle chocolade is gesmolten.

Je zou in plaats daarvan een magnetron kunnen gebruiken. Kijk dan wel even iedere 30 seconden om te zien of de chocolade is gesmolten en om de chocolade te roeren.

Zet een koelrekje klaar om de met chocolade gedompelde kokoskoekjes op te plaatsen. Dompel de koekjes (half of volledig) met behulp van een vork in de gesmolten chocolade.

Plaats de met chocolade gedompelde kokoskoekjes op het koelrekje. Besprenkel met meer chocolade of geraspte kokosnoot. Koel ongeveer 10 minuten in de koelkast, of tot de chocolade hard is geworden.


Notes

Het is belangrijk dat de kokoskoekjes voorzichtig, maar stevig aangedrukt zijn wanneer ze de oven in gaan. Gebruik meer meel als je problemen hebt om de koekjes goed aan te drukken. Meer meel zorgt ervoor dat dit makkelijker is.

Bewaren

Bewaar de kokoskoekjes maximaal 5 dagen in een luchtdichte verpakking (bij voorkeur in de koelkast). Je kunt de gewone kokoskoekjes zonder chocolade ook 5 dagen op het aanrecht bewaren.

Meel

Je kunt ook spelt of bloem gebruiken. Gebruik dan dezelfde hoeveelheden. Gebruik alleen de helft van het recept als je kokosmeel gebruikt.

Aanbevolen producten

Ik vind een siliconen bakmat of bakpapier altijd super handig voor dit soort recepten.
Je zou een eetlepel kunnen gebruiken of deze koekjeslepel als hulp om steeds dezelfde hoeveelheid van het mengsel voor ieder koekje te krijgen.

dit receptenkaart bevat affiliatielinks naar producten die ik graag gebruik

Keywords: kokoskoekjes, chocolade, kokosnoot, zoet, glutenvrij

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like

Lees vorig bericht:
blueberry smoothie close up with a blueberry smoothie in the back on a white backdrop and mint leaves on top
Bosbessen Smoothie (Zonder Banaan)

Deze bosbessen smoothie zonder banaan is waarschijnlijk de meest romige bosbessen smoothie ooit. Deze smoothie is ook veganistisch, lekker, bevat...

Sluiten