Vegan Nutella (vegan/ gf)

Vegan Nutella

Deze veganistische en glutenvrije vegan Nutella met slechts 3 ingrediënten is gemaakt met geroosterde hazelnoten, ahornsiroop en cacaopoeder.

Type: zoet,

Keuken: Italiaans-geïnspireerd

Keywords: nutella, chocopasta,

Recept opbrengst: 2 eetlepels

Calorieën: 160

Voorbereidingstijd: 15

Kooktijd: 15

Totale tijd: 30

Recept video naam: Vegan Nutella

Recept video beschrijving: Deze veganistische en glutenvrije vegan Nutella met slechts 3 ingrediënten is gemaakt met geroosterde hazelnoten, ahornsiroop en cacaopoeder.

Ingrediënten recept:

  • 520 g geroosterde ongezouten hazelnoten
  • 2 theelepels puur vanille-extract
  • 120 g zuivelvrije pure chocolade (fijngehakt) - zoals 75% of 80% pure chocolade
  • optioneel: 1/2 theelepel zeezout (om de zoetheid naar boven te halen)

Recept Instructies: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg de hazelnoten in een enkele laag op een bakplaat. Als ze rauw zijn, rooster ze dan 12-15 minuten; als ze voorgeroosterd zijn, is 8-10 minuten genoeg om de natuurlijke oliën op te warmen en de velletjes los te maken. Dit vergemakkelijkt het mengen later. Haal de hazelnoten uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Leg ze op een grote keukendoek en rol de noten met je handen rond, zodat de meeste velletjes verwijderd worden. Perfectie is niet nodig, maar het doel is om zoveel mogelijk velletjes te verwijderen om romige Nutella te maken. Laat het teveel aan velletjes achter en doe de hazelnoten in een keukenmachine of high-speed blender. Mix op een lage stand tot er een boterachtige consistentie ontstaat, wat ongeveer 8-10 minuten duurt. Schraap indien nodig de zijkanten schoon. Verwarm tegelijkertijd de chocolade in een dubbele boiler of in de magnetron in stappen van 30 seconden op. Zet opzij voor later. Zodra de hazelnootboter een romige textuur heeft, voeg je de vanille en het zout toe en blend je alles goed. Voeg geleidelijk de gesmolten chocolade toe en meng tot het goed is opgenomen. Proef het mengsel en pas de smaak aan indien nodig, voeg meer zout of vanille toe indien gewenst. Als je Nutella niet zoet genoeg is, voeg dan ahornsiroop naar smaak toe, of 1-2 eetlepels kokossuiker, dadelsiroop of agave. Houd er rekening mee dat hoe meer vloeibare zoetstof je toevoegt, hoe steviger de Nutella zal worden. Giet de Nutella over in een schone pot. Je kunt het op kamertemperatuur voor dagelijks gebruik ongeveer 2-3 weken of zelfs langer bewaren.

Rijke, romige Nutella is al generaties lang een favoriet, maar heb je ooit vegan Nutella met 3 ingrediënten geprobeerd? Deze veganistische en glutenvrije versie van Nutella met slechts drie eenvoudige ingrediënten kun je zelf thuis maken. Het is 100% vrij van additieven en conserveringsmiddelen. Je gebruikt hiervoor geroosterde hazelnoten, ahornsiroop (of Medjool dadels) en cacaopoeder.

De product linkjes (dik en onderstreept) zijn affiliatie links.

Waarom je dit recept moet proberen

  • Duidelijke ingrediënten – met een handvol eenvoudige ingrediënten, zonder toevoegingen en conserveringsmiddelen die je vaak in de winkel vindt, heb je volledige controle over de kwaliteit van de hazelnoten, waardoor je verzekerd bent van een pure en authentieke smaak.
  • Aanpasbare zoetheid – met dit recept kun je de zoetheid aanpassen aan jouw smaak. Experimenteer met verschillende zoetstoffen en vind de perfecte balans die bij je smaakpapillen past.
  • Geen ingewikkeld recept – met slechts een paar eenvoudige stappen kun je je eigen Nutella maken.

Ingrediënten

Hazelnoten – Het roosteren van de hazelnoten versterkt hun smaak en maakt de velletjes los, wat bijdraagt aan een gladdere textuur in de uiteindelijke Nutella.

Vanille-extract – Voegt een subtiel maar essentieel vleugje vanille toe, wat het algehele smaakprofiel van de Nutella verbetert.

Zuivelvrije pure chocolade – De gesmolten chocolade zorgt niet alleen voor een rijke chocoladesmaak, maar draagt ook bij aan de romige consistentie van de Nutella.

Nutella spread topview on white backdrop.

Hoe maak je vegan Nutella

Stap 1. Rooster de hazelnoten.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg de hazelnoten in een enkele laag op een bakplaat. Als ze rauw zijn, rooster ze dan 12-15 minuten; als ze voorgebrand zijn, is 8-10 minuten genoeg om de natuurlijke oliën op te warmen en de velletjes los te maken.

Stap 2. Verwijder de schil.
Laat de hazelnoten iets afkoelen. Leg ze op een grote keukendoek en rol de noten met je handen rond, zodat de meeste velletjes verwijderd worden.

Stap 3. Mix.
Doe de hazelnoten in een keukenmachine of blender. Mix op een lage stand tot er een boterachtige consistentie ontstaat, wat ongeveer 8-10 minuten duurt. Schraap indien nodig de zijkanten schoon.

Stap 4. Chocolade toevoegen.
Verwarm de chocolade in een dubbele boiler of in de magnetron in stappen van 30 seconden. Zet het opzij voor later gebruik.

Zodra de hazelnootboter een romige textuur heeft, voeg je de vanille en het zout toe en blend weer. Voeg geleidelijk de gesmolten chocolade toe en meng tot het goed is opgenomen. Proef het mengsel en pas de smaak aan indien nodig, voeg meer zout of vanille toe indien gewenst.

Giet de Nutella over in een schone pot.

Tips

  • Houd de hazelnoten tijdens het roosteren goed in de gaten voor een perfecte balans – te weinig kan leiden tot een onderontwikkelde smaak, terwijl te veel roosteren kan leiden tot een bittere smaak.
  • Het bereiken van een gladde hazelnootboter kost tijd. Wees geduldig tijdens het mengen en stop af en toe om de zijkanten van de processor af te schrapen voor een gelijkmatige consistentie.
  • Gebruik zuivelvrije pure chocolade van hoge kwaliteit met ten minste 70% cacao voor een intensere en verfijndere chocoladesmaak in je Nutella.
  • Bewaar je zelfgemaakte Nutella in een schone, luchtdichte pot om de versheid te behouden. Je kunt het voor het gemak op kamertemperatuur bewaren, maar in de koelkast kan de houdbaarheid verlengd worden.

Vaak gestelde vragen

Wat zijn de ingrediënten van Nutella?

Nutella bevat hazelnoten, suiker, palmolie, cacaobestanddelen, melkpoeder, lecithine (een emulgator) en vanilline (een kunstmatig aroma).

Wat is de formule van Nutella?

De exacte formule van Nutella is niet bekend, maar over het algemeen bestaat deze uit een combinatie van hazelnoten, suiker, chocolade en emulgatoren.

Is Europese Nutella anders?

Ja, Europese Nutella verschilt vaak van zijn Noord-Amerikaanse tegenhanger, met variaties in ingrediënten en zoetheid.

Is er een gezondere Nutella?

Dit zelfgemaakte Nutella-recept biedt een gezonder alternatief doordat je zelf de kwaliteit van de ingrediënten kunt bepalen en kunt kiezen voor gezondere zoetstoffen.

Meer chocolade recepten:

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Nutella spread on white backdrop.

Vegan Nutella (vegan/ gf)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 15
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 1 pot (13-ounce /370-gram) 1x
  • Category: chocolade, ontbijt, lunch, spread, snack, zoet
  • Method: blender
  • Cuisine: Italiaans-geïnspireerd
  • Diet: Vegan

Description

Rijke, romige Nutella is al generaties lang een favoriet, maar heb je ooit vegan Nutella met 3 ingrediënten geprobeerd? Deze veganistische en glutenvrije versie van Nutella met slechts drie eenvoudige ingrediënten kun je zelf thuis maken. Het is 100% vrij van additieven en conserveringsmiddelen. Je gebruikt hiervoor geroosterde hazelnoten, ahornsiroop (of Medjool dadels) en cacaopoeder.


Ingredients

Scale
  • 520 g geroosterde ongezouten hazelnoten
  • 2 theelepels puur vanille-extract
  • 120 g zuivelvrije pure chocolade (fijngehakt) – zoals 75% of 80% pure chocolade
  • optioneel: 1/2 theelepel zeezout (om de zoetheid naar boven te halen)

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg de hazelnoten in een enkele laag op een bakplaat. Als ze rauw zijn, rooster ze dan 12-15 minuten; als ze voorgeroosterd zijn, is 8-10 minuten genoeg om de natuurlijke oliën op te warmen en de velletjes los te maken. Dit vergemakkelijkt het mengen later.
  2. Haal de hazelnoten uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Leg ze op een grote keukendoek en rol de noten met je handen rond, zodat de meeste velletjes verwijderd worden. Perfectie is niet nodig, maar het doel is om zoveel mogelijk velletjes te verwijderen om romige Nutella te maken.
  3. Laat het teveel aan velletjes achter en doe de hazelnoten in een keukenmachine of high-speed blender. Mix op een lage stand tot er een boterachtige consistentie ontstaat, wat ongeveer 8-10 minuten duurt. Schraap indien nodig de zijkanten schoon.
  4. Verwarm tegelijkertijd de chocolade in een dubbele boiler of in de magnetron in stappen van 30 seconden op. Zet opzij voor later.
  5. Zodra de hazelnootboter een romige textuur heeft, voeg je de vanille en het zout toe en blend je alles goed. Voeg geleidelijk de gesmolten chocolade toe en meng tot het goed is opgenomen. Proef het mengsel en pas de smaak aan indien nodig, voeg meer zout of vanille toe indien gewenst.
  6. Als je Nutella niet zoet genoeg is, voeg dan ahornsiroop naar smaak toe, of 1-2 eetlepels kokossuiker, dadelsiroop of agave. Houd er rekening mee dat hoe meer vloeibare zoetstof je toevoegt, hoe steviger de Nutella zal worden.
  7. Giet de Nutella over in een schone pot. Je kunt het op kamertemperatuur voor dagelijks gebruik ongeveer 2-3 weken of zelfs langer bewaren.


Notes

  • Houd het roosteren van de hazelnoten goed in de gaten voor een evenwichtige smaak; te weinig roosteren resulteert in een onderontwikkelde smaak, terwijl te veel roosteren kan leiden tot bitterheid.
  • Geduld is de sleutel tot een gladde hazelnootboter; pauzeer tijdens het mengen om de zijkanten te schrapen.
  • Gebruik ten minste 70% cacao of meer pure chocolade.
  • Bewaar Nutella in een schone, luchtdichte pot; overweeg koeling voor een langere houdbaarheid.
  • Je kunt het op kamertemperatuur voor dagelijks gebruik ongeveer 2-3 weken of zelfs langer bewaren.

Nutrition

  • Serving Size: 2 eetlepels
  • Calories: 160
  • Sugar: 2.1g
  • Sodium: 50mg
  • Fat: 14g
  • Saturated Fat: 1g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 6g
  • Fiber: 2.5g
  • Protein: 3g
  • Cholesterol: 0g