Chocolade Hazelnoot Torrone

Mijn versie van Chocolade Hazelnoot Torrone is pure dessert gelukzaligheid. Dit torrone recept is veganistisch en gemaakt zonder Nutella, maar even lekker. Een feestelijk veganistisch en glutenvrij dessert met eenvoudige ingrediënten.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Om mijn versie van veganistische chocolade hazelnoot torrone te maken, heb je een paar eenvoudige ingrediënten nodig en 10 minuten om alles te mengen. Dit is een eenvoudig recept, maar het ziet er indrukwekkend uit en smelt in de mond.

Deze chocolade torrone fudge is een veganistische versie gemaakt met pure chocolade, kokosolie en hazelnoten en geïnspireerd op een traditionele Italiaanse kerst torrone. Als je de torrone doorsnijdt, komt er een prachtige mozaïek van hazelnoten tevoorschijn.

Deze torrone is romig (bijna als een fudge) maar met een bite en een onweerstaanbare chocoladesmaak.

WAT IS TURRóN

Een typisch Spaans kerstdessert is turrón, een eeuwenoud dessertrecept. Er zijn veel verschillende turrón-recepten, en in de aanloop naar Kerstmis kun je deze lekkernij niet missen in een Spaanse supermarkt.

Sommige turrónrecepten bevatten eieren, honing of suiker, amandelen (of hazelnoten), en andere worden gemaakt met gemalen amandelspijs. Maar je vindt ook turrón met chocolade, rozijnen met rum, truffels, of fruit. Dit is een populair recept en een must in een Spaans huishouden met Kerstmis. Het is dan ook geen verrassing dat de heerlijke chocolade turrón een van de populairste opties is.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN TURRON EN TORRONE?

Dit recept is geen traditioneel turrón recept; het is mijn versie van een veganistische versie van een torrone recept. Maar wat is torrone?

Het verschil tussen turrón en torrone is dat torrone Italiaans is en turrón Spaans. Het belangrijkste verschil is de hoeveelheid noten in het recept. Spaanse turrón bevat minstens 60-70% amandelen. Voor Italiaanse torrone-recepten zijn meestal minder noten nodig.

Italiaanse torrone is een eeuwenoud traditioneel nougatrecept (ouder dan de Romeinse tijd). Het wordt geserveerd rond kerst, en het is een heerlijke traktatie. Deze zachte chocolade schijfjes met noten zijn hemel voor een choc-a-holic.

a hand holding a slice of torrone bar showing the chopped hazelnuts inside.

INGREDIËNTEN CHOCOLADE TORRONE

Dit recept is geïnspireerd op de Italiaanse recepten voor torrone. Je hebt maar een paar eenvoudige ingrediënten nodig, zoals pure chocolade, kokosolie en hazelnoten. Het is volledig veganistisch en glutenvrij.

Dit recept maak je helemaal zelf zonder in de winkel gekochte Nutella, dus je slaat de onnodige ingrediënten over die gewoonlijk aan Nutella worden toegevoegd.

the ingredients for chocolate torrone on a round marble cutting board in small bowls and with the name of the ingredients next to it.

Pure chocolade
Pure chocolade is een van de hoofdingrediënten, en de kwaliteit bepaalt de smaak van je torrone. Ik raad 75% pure chocolade of hoger aan voor dit recept.

Kokosolie
Kokosolie is de perfecte olie voor dit recept. Het heeft geen overweldigende smaak (zoals olijfolie); het combineert goed met chocolade en stolt mooi in de koelkast.

Hazelnoten
Noten zijn een heerlijke toevoeging aan torrone. Licht geroosterde hazelnoten met het grootste deel van de schil verwijderd vormen een heerlijke traktatie.

Ahornsiroop
Om dit recept licht te zoeten, gebruik je een vloeibare zoetstof. Ahornsiroop geeft dit recept de perfecte zoetheid.

Vanille
Om de zoetheid van de ahornsiroop verder te versterken, is een beetje vanille de perfecte toevoeging.

Zout
Alle smaken worden versterkt met een klein beetje zout.

a small blue bowl with hazelnuts on a marble cutting board and a large blue bowl with chocolate chunks in the back.

Wat heb je verder nodig
Voor dit recept heb je geen speciale apparatuur of technieken nodig, maar het eindresultaat is indrukwekkend. Een goed scherp mes helpt om de noten en de chocolade in schone stukken te snijden. Je kunt voor dit recept een bakvorm gebruiken bekleed met bakpapier, maar ik raad aan om een siliconenvorm te gebruiken om de vierkantjes perfect te kunnen laten stollen.

HOE MAAK JE VEGAN CHOCLADE HAZELNOOT TORRONE (stap voor stap met foto’s)

Dit recept is zo simpel als het combineren van alle ingrediënten in een kom en het laten stollen in de koelkast voordat je het serveert. Maar ik raad ten zeerste aan de hazelnoten te roosteren en het grootste deel van de schil te verwijderen voor de beste chocolade torrone ervaring.

Scroll zeker ook even verder omlaag om het recept te lezen.

Stap 1.
Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster de hazelnoten 15 minuten op 180 °C. Schud de bakplaat om de 5 minuten zodat de hazelnoten zich kunnen verplaatsen en gelijkmatig kunnen roosteren.

Stap 2.
Leg de geroosterde hazelnoten in een schone keukendoek en wrijf de velletjes eraf met de keukendoek. De meeste hazelnoten zouden hierna geen velletje meer moeten hebben.

Stap 3.
Smelt de chocolade in een kom boven een pan met kokend water (Au Bain Marie). Je kunt de chocolade ook in de magnetron smelten. Roer af en toe tot de chocolade gesmolten is.

Stap 4.
Voeg de hazelnoten, kokosolie zout, vanille en ahornsiroop toe aan de gesmolten chocolade. Roer om te combineren.

Stap 5.
Giet het mengsel in een rechthoekige bakvorm bekleed met bakpapier of een siliconen vorm.

Stap 6.
Laat het een paar uur in de koelkast rusten om te stollen.

Stap 7.
Snijd in plakken en serveer.

four brown colored torrone slices with hazelnuts chunks showing on the inside of the slices.

VERVANGINGEN EN VARIATIES

Hoewel dit recept eenvoudig is, zijn er heel wat vervangingen mogelijk.

Chocolade
Om dit recept veganistisch te maken en zo dicht mogelijk bij de authentieke chocolade-hazelnoot torrone te blijven, raad ik donkere chocolade (75% of hoger) aan, maar voel je vrij om deze te vervangen door elke andere chocolade die je lekker vindt. Het is een leuke manier om te experimenteren met de smaken van dit torrone recept. Als je wilt, kun je ook witte chocolade of een combinatie daarvan gebruiken.

Kokosolie
Ik raad niet aan om de kokosolie over te slaan of te vervangen voor dit recept. Elke andere olie (zelfs neutrale oliën) zal dit recept een andere en minder aangename smaak geven. Dit kan echter een persoonlijke voorkeur zijn. Vermijd extra vergine olijfolie, omdat dit geen aangename olie zal zijn voor dit recept.

Hazelnoten
Geroosterde hazelnoten zijn een klassieker in een chocolade torrone, maar pistachenoten, amandelen of gepofte rijst zijn ook een goede optie. Je bent vrij om hiermee te experimenteren. Probeer bijvoorbeeld eens een versie met pinda’s of cashewnoten.

Als je de hazelnoten roostert, maak dan een grotere partij en gebruik de overgebleven hazelnoten als havermout/salade topping of snack.

Zoetstof
Dit recept is het lekkerst met een vloeibare zoetstof, zoals ahornsiroop. Je kunt experimenteren met dadelsiroop, maar de smaak zal anders zijn omdat dadelsiroop een beetje meer een karamelachtige smaak heeft dan ahornsiroop. Als je de voorkeur geeft aan de smaak van pure chocolade, kun je de zoetstof verminderen of weglaten voor een intense chocoladesmaak.

Wil je Nutella gebruiken?
Als je Nutella wilt gebruiken zoals Marta Stewart doet in dit recept en dit recept meer wilt laten lijken op Torrone dei Morti (een Napolitaanse traktatie die begin november wordt geserveerd om Allerzielen te vieren), gebruik dan de helft Nutella en de helft chocolade (dit kan een combinatie zijn van witte en pure chocolade).

Het kan lastig zijn om deze versie veganistisch te maken, omdat je veganistische Nutella en veganistische witte chocolade moet kopen of maken. In dat geval kun je de zoetstof, het zout en de vanille in dit recept overslaan, omdat de Nutella al zoet en op smaak is.

three brown colored chocolate torrone slices with hazelnuts chunks showing on the inside of the slices and a few hazelnuts next to it on a white marble cutting board.

VAAK GESTELDE VRAGEN

Grootte bakvorm
De vorm en grootte van je broodvorm bepaalt hoe groot de torrone is. Een te grote bakvorm zal leiden tot relatief platte torrone plakken. De plakjes moeten enigszins grof zijn. De plakken zullen dus dunner zijn als je een langere rechthoekige bakvorm gebruikt.
Ik raad voor dit recept een 9-inch (24 x11x7cm) siliconenvorm aan om een goede torroneblok te maken.

Hoe lang kan ik chocolade hazelnoot torrone bewaren?
Het mooie van dit recept is dat je het van tevoren kunt maken. Als je het afgedekt in de koelkast bewaart, is het 2 weken houdbaar.

Kan ik mijn torrone invriezen?
Dit recept is perfect om in te vriezen. Het kan afgedekt en verpakt worden in een diepvrieszakje of een bakje met deksel; torrone kan tot 6 maanden in de vriezer bewaard worden.

Kan ik gezouten en geroosterde noten gebruiken?
Het beste aan het thuis roosteren van je noten is dat het verwijderen van de schil dan een eitje is. Als de noten al geroosterd zijn, kun je ze thuis opnieuw roosteren. Probeer, indien mogelijk, gezouten noten te vermijden. De zoute smaak zal de chocoladesmaak overheersen.

In sommige winkels zijn noten (zoals amandelen) al ongezouten en zonder schil verkrijgbaar.

Wat is de beste manier om torrone te schenken?
Iemand een chocolade hazelnoot torrone cadeau doen is een geweldig idee. Volgens de Italiaanse traditie wordt torrone al in plakjes met papier tussen de plakjes geschonken.

Heb je zin in meer choclade recepten?


Als je deze chocolade hazelnoot torrone gaat maken, let me know! Laat me in de reacties hieronder weten wat je van mijn recept vindt. En vergeet me niet te taggen op Instagram @thegreencreator.

a row of chocolate torrone slices with hazelnuts chunks showing on the inside of the slices with the text chocolate torrone on top and no nutella & vegan in the bottom.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
a row of brown colored chocolate slices with hazelnuts chunks showing on the inside of the slices.

Chocolade Hazelnoot Torrone

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 20
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: ongeveer 8 plakjes 1x
  • Category: dessert, zoet
  • Cuisine: Italiaans
  • Diet: Vegan

Description

Deze chocolade hazelnoot torrone is een veganistische versie gemaakt met pure chocolade, kokosolie en hazelnoten en geïnspireerd op een traditionele Italiaanse kerst torrone.


Ingredients

Scale
  • 200 gram pure chocolade (75% of hoger)
  • ~ ½ kopje (50 gram) hazelnoten (ongezouten en ongebrand)
  • 2 eetlepels (50 gram) kokosolie (op kamertemperatuur)
  • 1/8 theelepel zeezout
  • ½ theelepel (3 ml) vanille-extract
  • 1 eetlepel (15 ml) ahornsiroop

Instructions

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster ze 15 minuten op 180 °C. Schud de bakplaat om de 5 minuten zodat de hazelnoten zich kunnen verplaatsen en gelijkmatig kunnen roosteren.

Haal de hazelnoten uit de oven en laat ze iets afkoelen. Leg de geroosterde hazelnoten in een schone keukendoek en wrijf alle hazelnoten samen om het velletje te verwijderen. De meeste hazelnoten zouden nu geen velletje meer moeten hebben. Maak je geen zorgen als er nog een paar met velletje zijn. Gooi de velletjes weg.

Smelt de chocolade in een kom boven een pan met kokend water (Au Bain Marie). Je kunt de chocolade ook in de magnetron smelten. Roer af en toe tot de chocolade gesmolten is.

Voeg hazelnoten, kokosolie zout, vanille en ahornsiroop toe aan de gesmolten chocolade. Roer om te combineren.

Giet het chocolade-hazelnootmengsel in een rechthoekige bakvorm bekleed met bakpapier of een siliconenvorm.

Plaats het een paar uur in de koelkast om te stollen.

Haal de torrone uit de siliconenvorm, of til de torrone uit de bakvorm met gebruik van het bakpapier.

Snijd in plakken (ongeveer 2 cm dik) en serveer.


Notes

Bakvorm
Je kunt voor dit recept een bakvorm gebruiken bekleed met bakpapier, maar ik raad een siliconenvorm aan om de vierkanten mooi te laten stollen. Een 9-inch (24 x11x7cm) siliconenvorm is perfect voor dit recept.

Zoetstof
Voel je vrij om te experimenteren met andere vloeibare zoetstoffen. Als je de voorkeur geeft aan de smaak van pure chocolade, kun je de zoetstof verminderen of weglaten voor een intense chocoladesmaak.

Chocolade en hazelnoten
De chocolade die je kiest, heeft een grote invloed op het eindresultaat. Experimenteer gerust met zowel de chocolade als de noten. Pistachenoten en amandelen zijn goede alternatieven voor hazelnoten.

De torrone laten stollen
Er zijn drie manieren om deze torrone te laten stollen. In de koelkast duurt het een paar uur; in de vriezer duurt het ongeveer een half uur en op het aanrecht op kamertemperatuur duurt het ongeveer 12 uur/nachtje.
Als je torrone uit de koelkast of vriezer komt en nog erg stevig is, laat hem dan op kamertemperatuur rusten om zachter te worden voordat je hem aansnijdt.

Kokosolie
Ik raad aan de kokosolie niet over te slaan of te vervangen voor dit recept. Elke andere olie (zelfs neutrale oliën) zal dit recept een andere en minder aangename smaak geven. Dit kan echter een persoonlijke voorkeur zijn. Vermijd extra vergine olijfolie, omdat dit geen aangename olie zal zijn voor dit recept.

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.