Stoofperen

Dit recept voor makkelijke stoofperen met 6 eenvoudige ingrediënten zijn in 15 minuten klaar. De gesneden peren worden gestoofd in een heerlijke siroop met vanille, kaneel, steranijs en kokossuiker, wat resulteert in onweerstaanbaar zachte peren. Deze peren zijn perfect en dubbel zo lekker met ijs, op yoghurt, pannenkoeken of wafels.

Vermelding van gelieerde links: dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links.

Niets is lekkerder dan in een rijpe zachte peer bijten, maar stoofperen zijn een heerlijke manier om zonder al te veel moeite een dessert/ontbijtrecept te maken. Het recept van vandaag is een makkelijk herfst- en winterrecept voor desserts of om een eenvoudig ontbijtje net even nog wat lekkerder te maken. 

Waarom je deze stoofperen ook lekker zult vinden:

  • Makkelijk en snel: met 6 ingrediënten, een beetje water en 15 minuten maak je deze peren ook.
  • Dit recept is gemakkelijk te maken op het fornuis.
  • Deze peren zijn onweerstaanbaar en een absolute publiekstrekker. Hoe kun je nee zeggen tegen zacht en zoet geglaceerde peren met kaneel?
  • Er is meer dan alleen de stoofperen. De siroop is zeer de moeite waard om dit recept voor te maken.
  • Dit recept is perfect om een grote partij rijpe peren op te maken.
  • Stoofperen zijn veelzijdig. Alles wat zoet is wordt alleen maar beter met stoofperen, zoals ontbijtpap, wafels, ijs of havermout, of serveer het met gewone yoghurt of op zichzelf.

Probeer ook eens mijn gestoofde pruimen! Gestoofde pruimen zijn net zo makkelijk te maken, maar met een ander fruit- en smaakprofiel. 

MAKKELIJKE STOOFPEREN

Peren zijn gemakkelijk te stoven in een zoete siroop doordrenkt met kaneel en steranijs. Ze kunnen zowel warm als koud geserveerd worden bij diverse ontbijtrecepten, desserts, of op zichzelf. 

Als je van gestoofd fruit houdt, bekijk dan ook eens dit recept voor gestoofde pruimen. Zowel peren als pruimen zijn heerlijke vruchten om te stoven en laten je hele huis heerlijk ruiken. 

STOOFPEREN INGREDIËNTEN

Om de peren te laten drijven in een heerlijke siroop van kaneel en steranijs heb je 6 ingrediënten en water nodig. Dit zal resulteren in de beste zachte stoofperen die je ooit hebt gemaakt.

A white rectangle marble cutting board with the ingredients for stewed pears placed on it and four pears next to it with the names of all ingredients in bold next to each ingredient.

Middelrijpe peren
Hoe rijp/onrijp je peren zijn is belangrijker dan welke soort peren je gebruikt. Voor dit recept gebruik je peren die gemiddeld rijp zijn, niet te rijp/zacht en niet te onderrijp/hard.
In geval van twijfel is het beter om iets minder rijpe peren te gebruiken, omdat die tijdens het koken zachter worden. Overrijpe peren worden echter een papperige compote/jam-textuur.

Water 
De basis van de siroop is gewoon water. 

Suiker
Kokossuiker of bruine suiker is een heerlijke zoetstof voor stoofperen. 

Kaneel 
Kaneel zal de stoofperen heerlijk verwarmen en op smaak brengen. Een middelgroot kaneelstokje is perfect voor dit recept. 

Vanille
Verse vanille geeft een heerlijke zoete smaak aan deze peren. 
 
Citroensap
Citroensap over de peren sprenkelen heeft twee doelen. Het voorkomt dat de peren bruin worden en geeft een lekkere smaak aan de zoete peren. 

Kaneel en steranijs
Kaneel geeft een diepe, verwarmende smaak aan dit recept. Steranijs is een optioneel ingrediënt, maar een uitstekende toevoeging omdat het een halfzoete dropsmaak toevoegt.

HOE MAAK JE STOOFPEREN (stap voor stap met foto’s)

Dit recept is eenvoudig maar barstensvol smaak en de beste aanvulling op een eenvoudig dessert of ontbijtrecept. Volg de fotostappen hieronder, en scroll dan naar beneden naar de receptkaart voor de volledige ingrediëntenlijst.

Stap 1. – Bereid de peren voor
Verwijder de schil van de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in kwarten of plakjes. 

A white rectangle marble cutting board with sliced pears on it and the peel of the pears next to it with half a lemon in the backdrop.

Stap 2.
Besprenkel de gesneden peren met citroensap.

Stap 3. – Maak de siroop
Snijd de vanilleboon open en leg hem plat op een snijvlak met een scherp mes, snijd doormidden (in de lengte) en ga dan met het mes over de lengte om de zaadjes op te schrapen. 

A white rectangle marble cutting board with a vanilla bean on it and a hand with a silver knife scraping the vanilla seeds out of the vanilla bean.

Stap 4.
Doe het water, de vanille, de suiker, de kaneel en de steranijs in een pan of steelpan en verwarm op matig vuur tot de suiker is opgelost.

Stap 5. – Peren stoven
Voeg de gesneden peren toe aan de steelpan en laat op laag vuur sudderen.

Stap 6.
Giet halverwege met een lepel de vloeistof (siroop) over de peren.

VERVANGINGEN

Dit recept is eenvoudig en veelzijdig. Er zijn echter een paar vervangingen mogelijk.

Suiker
Voor dit recept kan elke vorm van suiker worden gebruikt (ook siropen). Kokossuiker, bruine suiker, xylitol en ahornsiroop zijn goede opties, maar experimenteer gerust ook met monniksvrucht- of dadelsiroop. De hoeveelheid suiker is naar eigen smaak aan te passen. Dit recept is zoet, met rijpe peren en 2 eetlepels suiker.

Citroensap 
Hoewel citroenen een heldere, citrusachtige smaak toevoegen, kunnen ze worden vervangen door sinaasappelsap. Het zal niet voorkomen dat de peren bruin worden, dus ga snel te werk wanneer je het citroensap vervangt. 

Kruiden
Deze siroop wordt op smaak gebracht met een kaneelstokje en steranijs. Kaneel is een uitstekende combinatie met peren, maar je kunt de steranijs vervangen door andere specerijen, zoals een schijfje gember, een paar kruidnagels, een paar kardemompeulen, of een snufje pompoenkruid of piment.

Vanille
Ik gebruik voor dit recept een verse vanilleboon, maar je kunt ook een paar druppels vanille-essence gebruiken.

Water
De basis voor deze siroop is water, maar je kunt dit recept wat chiquer maken door in plaats van water witte of rode wijn te gebruiken. Appelsap in plaats van water kan dit recept meer zoetheid geven zonder meer suiker te gebruiken. 

Stewed pears in an orange colored syrup in a white bowl with a star anise on top of the pears on a white marble backdrop.

HOE SERVEER JE STOOFPEREN

Ik heb al een paar serveersuggesties genoemd, maar er zijn eindeloos veel manieren om van deze zachte gepocheerde peren te genieten.

Serveer deze stoofperen bij het ontbijt, zoals ontbijtpap, havermout, yoghurt, wafels, pannenkoeken (zoals deze luchtige pannenkoeken), of granola.

Deze peren zijn ook heerlijk om te serveren bij desserts, zoals ijs, chocoladetaart of een parfait.

Op zichzelf (warm of koud) zijn deze peren ook heerlijk.

Stewed pears with three vanilla ice cream scoops on an orange colored syrup in a white textured bowl with a gold spoon in the bowl on a white marble cutting board with a pink napkin next to it.

LAATSTE TIPS

Peren
Het kan lastig zijn om te weten wanneer peren te rijp zijn. Als peren te rijp zijn, kunnen ze bij verhitting papperig worden. Als de peren onderrijp zijn, kunnen ze te stevig blijven (in plaats van zacht worden) en hebben ze meer suiker nodig om de gewenste zoetheid te bereiken. Peren moeten halfzacht zijn, maar niet zonder zachte bruine vlekken. Ze mogen ook niet te stevig aanvoelen (zoals een appel). Bij twijfel kun je het beste iets minder rijpe peren gebruiken, ze wat langer stoven en eventueel meer suiker gebruiken. 

Voor dit recept raad ik aan de peren voor het stoven te schillen, maar dat is niet nodig, en als je de schil niet erg vindt, kun je die stap overslaan. De schil wordt ook wat zachter tijdens het stoven van de peren. 

Siroop
De siroop is net zo lekker als de zachtzoete stoofperen, en eventuele restjes moet je niet weggooien. Het is ongelooflijk lekker om te serveren over pap of ijs. Doe de restjes siroop in een glazen pot met deksel en bewaar in de koelkast voor later. 

Suiker
Gebruik voor dit recept elke gewenste suiker, zoals geraffineerde suikervrije opties zoals ahornsiroop of stevia. De hoeveelheid zoetheid is een persoonlijke voorkeur, en hangt ook af van de zoetheid van de peren. Als de peren stoven, proef dan een beetje van de siroop en pas de zoetheid dienovereenkomstig aan.

Serveren
De mogelijkheden om het te serveren bij andere ontbijt- of dessertrecepten zijn eindeloos, maar deze peren zijn ook heerlijk op zichzelf met een beetje yoghurt en gehakte noten, zoals walnoten. 

Stoofperen zijn heerlijk, zowel warm als koud.

Pas de kruiden aan
Dit recept is heerlijk met kaneel en steranijs, maar pas de specerijen gerust aan met andere opties, zoals gember, kruidnagel en kardemom. 

Stewed pears in an orange colored syrup in a white bowl with a star anise on top of the pears and a gold spoon and pink napkin next to the bowl.

VAAK GESTELDE VRAGEN

Welke soort peren zijn het beste voor stoven?

De rijpheid is belangrijker dan de soort peer. Je weet waarschijnlijk wat ik bedoel als je ooit in een perfect rijpe peer en een onrijpe peer hebt gebeten. De ene smaakt als de perfecte sappige, zachtzoete vrucht, en de andere smaakt als een appel zonder enige zoetheid. Gebruik voor dit recept licht rijpe (niet overrijpe) peren. 

Welke soort peer is het beste om mee te koken?

Het is waar dat sommige soorten peren van nature zoet zijn en bij verhitting hun vorm kunnen behouden, zoals Bosc-peren, Anjou-peren, Concorde-peren, Corella-peren, Franse boterperen en Packham-peren. Sommige peren kunnen snel in een papperige compote veranderen, zoals Williams- of Bartlett-peren. 

Moet ik de peren schillen?

Dit is een persoonlijke voorkeur en verandert niets aan het recept of de stooftijd. Als de schil je niet stoort, verwijder hem dan niet. De schil zal na het stoven wat zachter worden, maar nog steeds licht gestructureerd aanvoelen.

Wat kan ik doen als mijn peren uit elkaar vallen?

Ze kunnen uit elkaar vallen als je de peren te gaar kookt of overrijpe peren gebruikt. In dat geval kun je van dit recept een compote maken. Als de gekookte peren uit elkaar vallen, haal ze dan van het vuur en pureer ze met een staafmixer tot een gladde massa.  

Hoe voorkom ik dat de peren uit elkaar vallen?

Door de peren te lang te verwarmen kunnen ze uit elkaar vallen. De beste manier om te weten of de stoofperen gaar zijn, is ze in de gaten te houden. De tijd om deze peren te stoven hangt af van hun rijpheid. Het is ook een persoonlijke voorkeur hoe zacht je de peren wilt hebben. Terwijl de peren stoven, giet je de siroop over de peren zodat ze even zacht kunnen worden. Na een paar minuten kun je met een vork in een peer prikken om te zien hoe zacht ze zijn. Over het algemeen doen stevige peren er langer over om te stoven dan zachte peren.

Kan ik de stoofperen voor later bewaren?

Deze peren zijn perfect om vooruit te maken. Bewaar de peren in een pot met deksel of een luchtdicht bakje tot 4 dagen in de koelkast.

Zijn stoofperen geschikt voor de vriezer?

Gestoofde peren kun je tot 6 maanden invriezen. Het beste kun je de peren samen met de siroop in aparte bakjes doen. Siliconen cupcake vormpjes zijn hier perfect voor. Je kunt gewoon één of enkele cupjes dan uit de vriezer halen wanneer je een portie nodig hebt. Om te ontdooien, plaats je ze in een pot of pan op middelhoog vuur.

Als je van warm fruit houdt, moet je zeker ook eens deze Gestoofde Pruimen en Geroosterde Aardbeien proberen. 

Ga jij deze stoofperen maken? Laat het me weten in de reactie sectie, en laat een beoordeling achter. En deel het eventueel op Instagram, ik zie je creaties graag.

Stewed pears in an orange colored syrup in a white bowl with a star anise and a golden spoon on top of the pears with the text stewed pears in bold on top.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Stewed pears in an orange colored syrup in a white bowl with a star anise and a golden spoon on top of the pears.

Stoofperen

  • Author: Bianca
  • Total Time: 15
  • Category: ontbijt, dessert, snack
  • Method: fornuis
  • Cuisine: Frans
  • Diet: Vegan

Description

Deze makkelijke stoofperen zijn gemaakt met 6 eenvoudige ingrediënten en zijn in 15 minuten klaar. De peren worden gestoofd in een heerlijke siroop met vanille, kaneel, steranijs en kokossuiker, met als resultaat onweerstaanbaar zachte peren. Heerlijk bij ijs, yoghurt, pannenkoeken, wafels of op zichzelf.


Ingredients

Scale

Instructions

  1. Bereid de peren
    Was en schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in kwarten of plakjes.
    Besprenkel de gesneden peren met citroensap om ze op smaak te brengen en te voorkomen dat ze bruin worden.
  2. Maak de siroop
    Splits de vanilleboon doormidden en leg hem plat op een snijvlak met een scherp mes in het midden (in de lengte) en laat het mes over de lengte lopen om de zaadjes op te schrapen.

    Voeg in een pan of steelpan het water, de vanille, de suiker, de kaneel en de steranijs toe en verwarm op een zacht middelhoog vuur tot de suiker volledig is opgelost.

  3. Peren stoven
    Wanneer de suiker is opgelost, voeg de gesneden peren aan de steelpan toe. De meeste peren moeten bedekt zijn met de siroop/vloeistof. Laat op laag vuur sudderen.

    Druppel na 1-2 minuten met een lepel wat van de vloeistof over de peren als ze niet ondergedompeld zijn in de vloeistof. Als de vloeistof te snel verdampt, voeg dan langzaam wat meer water toe.

    Laat nog een paar minuten sudderen op laag vuur. Ze zijn klaar als ze zacht zijn maar niet uit elkaar vallen. Dit kan 5-7 minuten zijn voor rijpe peren en tot 15 minuten voor stevigere peren.

  4. Controleer of de peren gaar zijn door er voorzichtig met een vork of mes in te prikken. Zachte stoofperen moeten gemakkelijk te doorprikken zijn zonder dat ze uit elkaar vallen.
  5. Haal de peren één voor één uit de pan. Verwijder het kaneelstokje en de anijsster. Giet de siroop in een bakje en gebruik om over de peren te sprenkelen wanneer ze worden opgediend.
  6. Serveer warm of zet in de koelkast en serveer koud. Deze peren zijn heerlijk bij ontbijt- en dessertrecepten zoals pannenkoeken, ijs, pap of yoghurt. 

Notes

Peren
Iets minder rijpe peren zijn beter dan zeer zachte overrijpe peren, omdat ze dan papperig worden. De kooktijd hangt af van hoe stevig of zacht de peren zijn.

Suiker
Voor dit recept kan elke vorm van suiker worden gebruikt (ook siropen). Kokossuiker, bruine suiker, xylitol en ahornsiroop zijn goede opties, maar experimenteer ook gerust met monniksvrucht- of dadelsiroop. De hoeveelheid zoetheid is een persoonlijke voorkeur, en hangt ook af van de zoetheid van de peren. Dit recept is zoet, met rijpe peren en 2 eetlepels suiker.

Citroensap 
Hoewel citroenen een heldere, citrusachtige smaak toevoegen, kunnen ze worden vervangen door sinaasappelsap. Het zal niet voorkomen dat de peren bruin worden, dus werk snel wanneer je het citroensap vervangt. 

Kruiden
Deze siroop wordt op smaak gebracht met een kaneelstokje en steranijs. Kaneel is een uitstekende combinatie met peren, maar je kunt de steranijs vervangen door andere specerijen, zoals een schijfje gember, een paar kruidnagels, een paar kardemompeulen, of een snufje pompoenkruid of piment.

Vanille/kaneel
Ik gebruik voor dit recept een vers vanillestokje, maar je kunt ook een paar druppels vanille-essence gebruiken. In plaats van een kaneelstokje kun je ook 1/2 theelepel gemalen kaneel gebruiken.

Water
De basis voor deze siroop is water, maar je kunt dit recept wat chiquer maken door in plaats van water witte of rode wijn te gebruiken. Appelsap in plaats van water kan dit recept meer zoetheid geven zonder meer suiker te hoeven gebruiken. 

Keywords: stoofperen, ontbijt, dessert, fruit,

Plaats een reactie

Recipe rating

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.