Vegan Parfait Maken

Deze vegan parfait is niet alleen heerlijk maar ook nog eens heel makkelijk te maken en klaar in 20 minuten. Het is een perfect dessert recept met laagjes cashew crème, kersen en veganistische koekjes.

Dit artikel bevat affiliate links.

Dit recept is wat ik maak als ik zin heb in een luxe fruitdessert, maar niet veel tijd in de keuken wil doorbrengen. Hoewel deze veganistische parfait in niets lijkt op het traditionele dessert en in niets op de veganistische versies met granola, yoghurt of kokosroom, is het onweerstaanbaar.

WAT IS PARFAIT?

In het Frans betekent parfait perfect. Dus, hoe smaakt ”perfect”? Oorspronkelijk was parfait een bevroren vla-achtige puree gemaakt met kokende room, eieren, suiker en siroop. Maar tegenwoordig ken je parfait misschien als een gelaagd dessert dat in een glas wordt geserveerd.

De Amerikaanse draai aan het recept is een yoghurtparfait, met laagjes yoghurt, fruit, muesli en soms overgoten met slagroom. Het zou technisch gezien een (zij het luxe) ontbijtje kunnen zijn.

Deze veganistische parfait is een dessert zonder veganistische slagroom of kokosroom – een gemakkelijk en heerlijk dessert met minder dan 10 ingrediënten. Als je eenmaal de perfecte koekjes hebt gevonden, is dit recept in minder dan 20 minuten klaar.

Ingredients for vegan parfait in small bowls on a grey backdrop.

VEGAN KOEKJES

Hoewel deze parfait met kersen heerlijk is met Lotus biscoff knapperige speculoos koekjes (per ongeluk veganistisch), hoef je niet dit specifieke koekje te gebruiken. Je kunt je andere harde koekjes gebruiken, zoals dit koekjesrecept, met de toevoeging van ½ theelepel speculaaskruiden.

Ieder vegan biscuitjes/harde koekjes met speculaas vormt een goede koekjes laag voor deze kersenparfait.

Als je dit recept wat voedzamer wilt maken, kun je de koekjeslaag vervangen door (zelfgemaakte) granola of een mengsel van noten en zaden. Maar een knapperig koekje zorgt voor een heerlijke zoete crunch.

Ingredients for vegan parfait in three small bowls on a silver serving tray.

HOE MAAK JE VEGAN PARFAIT

De eerste laag is verkruimelde krokante koekjes. Pulseer de koekjes in een kleine keukenmachine tot ze verkruimeld zijn.

Crumbled cookies in a small food processor on a light grey backdrop.

Meng voor de cashew crème laag de cashewnoten met dikke yoghurt, citroensap en een zoetstof. Het is belangrijk om de cashewnoten in heet water te weken en uit te lekken voordat je de cashewnoten gebruikt. Door het weken worden de cashewnoten zachter en ontstaat er makkelijker een gladde textuur voor de cashew crème.

Cashew cream in a small food processor on a light grey backdrop.

De volgende laag is de laag met kersen. Verwarm de kersen in een kleine pan op middelhoog vuur met een zoetstof, maizena en water. Voordat de kersen afkoelen, serveer je de kersen in een glas met de verkruimelde koekjes en de cashew crème. Vergeet de kersen niet, want als ze eenmaal zijn afgekoeld, zal de maizena de kersen een relatief dikke textuur geven en zal het moeilijker zijn om de kersen in het glas te serveren.

Warm cherries in a small stainless steel pan on a light brown napkin.

Maak het dessert af met een laatste laagje verkruimelde koekjes.

De smaakcombinatie is zo lekker! Knapperig, zoet pittig, romig en gewoonweg onweerstaanbaar. 

Je zult dol zijn op dit veganistische parfait recept als je houdt van:

  • Een perfect zoet dessert
  • Romige toetjes
  • Knapperige elementen in een dessert
  • Contrasterende smaken
  • Makkelijk te maken, maar ziet er leuk uit
  • Subtiel gekruid met speculaaskruiden

Ik vind recepten zoals deze perfect voor vele gelegenheden, zoals een eenvoudige zaterdagavond thuis of een feestelijke gelegenheid.

VEGAN PARFAIT ALTERNATIEVEN

Voor dit recept zijn er een paar mogelijke vervangers. Let er wel op, hoe meer wijzigingen je aanbrengt, hoe minder het zal smaken naar deze heerlijke veganistische parfait met kersen.

In plaats van kersen kun je ieder (diepvries) fruit gebruiken. Ik kan alle bessen zoals frambozen of aardbeien aanraden.

Als je allergisch bent voor noten, kun je de hoeveelheid yoghurt verdubbelen en de cashewnoten overslaan.

Om dit recept iets voedzamer te maken, kun je muesli gebruiken in plaats van koekjes om de parfait te maken. En je kunt kokossuiker gebruiken in plaats van gewone witte vegan suiker.

Two tall glasses with vegan parfait on a white wooden board with a wooden spoon next to it and a small bowl with crumbled cookies.

Ga jij deze vegan parfait met kersen maken? Als dat zo is, dan zou ik dat graag hieronder in de reacties willen lezen en beoordeel het recept als je het gaat proberen. Tag #thegreencreator @thegreencreator op Instagram. Ik vind het namelijk leuk om je recreaties te zien!

Two tall glasses with vegan parfait on a white wooden board with a wooden spoon next to it and a small bowl with crumbled cookies.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Two tall glasses with vegan parfait on a white wooden board with a wooden spoon next to it and a small bowl with crumbled cookies.

VEGAN PARFAIT

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 1 portie (of 2 kleine) 1x
  • Method: fornuis
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Deze vegan parfait is niet alleen heerlijk maar ook nog eens heel makkelijk te maken en klaar in 20 minuten. Het is een perfect dessert recept met laagjes cashew crème, kersen en veganistische koekjes.


Ingredients

Scale

Cashew Crème Laag

  • 50 gram cashewnoten, 1 uur geweekt in gekookt en daarna uitgelekt
  • sap van 1/2 citroen
  • 100 gram gewone dikke veganistische yoghurt
  • een snufje zout
  • 1 1/2 eetlepels rauwe veganistische suiker (of een andere zoetstof)

Koekjes Laag

Kersen Laag

  • 150 gram kersen, bevroren
  • ½ eetlepel maizena
  • 30 ml water
  • 2 eetlepels rauwe veganistische suiker

Optioneel:
Kaneel
Cacaopoeder
Meer zoetstof als je een zoeter dessert wilt


Instructions

Koekjes Laagje

Voeg de koekjes en de vanille toe aan een kleine keukenmachine. Pulseer tot de koekjes verkruimeld zijn, maar niet helemaal. Je wilt geen meelconsistentie creëren. Een paar brokjes in de mengsel is ideaal. Zet de verkruimelde koekjes opzij voor later.

Cashew Crème Laagje

Week in een kom de cashewnoten minimaal een uur of een nacht in kokend water. Als je een krachtige blender of keukenmachine hebt, kan 30 minuten voldoende zijn om een ​​gladde, romige textuur te creëren.

Als de cashewnoten geweekt zijn, laat ze dan goed uitlekken en plaats ze samen met de yoghurt, het zout en de suiker in een kleine keukenmachine (of blender). Pulseer tot je een gladde, romige consistentie hebt en zet apart.

Kersen Laagje

Voeg in een kleine pan op middelhoog vuur de bevroren kersen toe en roer. Voeg de maizena, het water en de suiker toe als de bevroren kersen een beetje zijn opgewarmd. Roer tot de kersen bijna allemaal uit elkaar vallen. Verwijder de pan van het vuur en zet opzij.

Parfait laagjes

Maak laagjes in een hoge glas. Begin met een laagje verkruimelde koekjes, gevolgd door een laag cashew crème en dan een laagje kersen. Ga door tot je geen cashew crème of kersen meer over hebt. Bestrooi met verkruimelde koekjes voor het serveren.

Deze vegan parfait is het lekkerst als het direct geserveerd wordt. Als je dit van tevoren wilt maken, kan dat een paar uurtjes van tevoren en bewaar de parfait dan in de koelkast.



Notes

Zoetstoffen: je kunt voor dit recept ieder veganistische kristalsuiker gebruiken, zoals kokossuiker.

Gebruik een glutenvrij, veganistisch koekjesmerk of muesli om dit recept glutenvrij te maken.

Als je geen speculooskoekjes kunt vinden, kun je zelf de koekjes maken met de toevoeging van ½ theelepel speculaaskruiden.

Houd de kersen niet te lang opzij voordat je ze gaat serveren, omdat de kersen steviger/dikker worden als ze afkoelen.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.