Gestoofde Pruimen

Deze glanzende gestoofde pruimen zijn in 10 minuten klaar en vereisen 4 eenvoudige ingrediënten. Deze pruimen zijn prachtig gepocheerd in een zoete siroopvloeistof en vormen een heerlijke toevoeging aan ijs, pannenkoeken of yoghurt, maar ze kunnen ook alleen worden geserveerd als pruimendessert.  

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Dit recept voor gestoofde pruimen met fruit, suiker en kaneel staat garant voor een heerlijk, veelzijdig dessert. In ongeveer 10 minuten veranderen deze steenvruchten in een glanzend pruimendessert. De pruimen worden gepocheerd in een zoete siroopvloeistof met kaneel en sinaasappelsap

Gebakken appels zijn een heerlijke manier om de herfst te vieren en te proeven, maar als er volop pruimen in het seizoen zijn, is dit een recept er eentje om meer dan eens van te genieten. 

De pruimen worden zoet en zacht door ze zachtjes te koken (pocheren) in een zoete vloeistof doordrenkt met kruiden en sinaasappelsap. Deze pruimen zijn heerlijk op zichzelf, maar zijn ook een perfecte toevoeging aan pannenkoeken, ijs, yoghurt of granola.

Het beste aan dit recept is dat het eenvoudig en snel te maken is. Na ongeveer 10 minuten zijn deze zoete en malse pruimen klaar om geserveerd te worden met een heerlijk zoet stroperig pruimenvocht.

A light grey bowl on a light grey backdrop with white yogurt in it topped with red and dark orange glossy stewed plum halves, drizzled with a red syrup and chopped pistachio nuts.

Waarom je van dit recept zult houden:

 • Gemakkelijk te maken en een veelzijdig zoete toevoeging aan vele recepten.
 • Een goede manier om een grotere partij pruimen te gebruiken.
 • Kan in de vriezer bewaard worden.
 • Klaar in 10 minuten.
 • Je hebt maar een paar ingrediënten nodig.

GEPOCHEERDE OF GESTOOFDE PRUIMEN?

Pocheren en stoven worden vaak door elkaar gebruikt, omdat het allebei kooktechnieken zijn waarbij wordt gesudderd. 

Stoven is een langzame kookmethode waarbij vochtige warmte wordt gebruikt om het voedsel te koken en te serveren in de resulterende vloeistof. Om pruimen te stoven, moet je ze op een laag vuurtje laten sudderen, en het resultaat zijn vloeibare en zachte pruimen om van te genieten. De temperatuur voor stoven op het fornuis is ongeveer 82ºC (sudderen op laag vuur). 

Pocheren is een kooktechniek waarbij de vorm en de structuur van het voedsel wordt behouden. Pocheren mag het voedsel niet zachter maken, zoals bij stoven het geval is.

Close up of a black skillet with white edges with red and dark yellow stewed plum halves and a cinnamon stick floating in a glossy liquid.

INGREDIËNTEN

Pruimen
Er zijn veel verschillende soorten pruimen, maar misschien heb jij in je supermarkt niet zoveel keus. Ik heb voor dit recept Stanley pruimen gebruikt, maar suikerpruimen, rode pruimen of zwarte pruimen zijn ook goede opties. Het is het beste om rijpe, enigszins stevige pruimen te gebruiken.

Suiker
Kristalsuiker is het beste om pruimen zachtjes in te stoven – witte suiker of bruine kristalsuiker werken beiden in dit recept.

Sinaasappelsap
Voor dit recept geeft vers sinaasappelsap de gestoofde pruimen de perfecte zoetheid en zuurgraad. Alle sinaasappels, zoals clementines, satsuma’s of mandarijnen, werken.

Specerij
Kaneel is een verwarmende specerij en geeft de pruimen een uitgesproken kaneelsmaak. 

A light grey backdrop with a large bowl with blue plums in it and smaller bowls around it with orange juice, orange zest, water, white sugar and a cinnamon stick with the names of the ingredients written in bold next to it.

MAKKELIJKE GESTOOFDE PRUIMEN (stap-voor-stap met foto’s)

Voor dit recept heb je slechts 4 ingrediënten nodig, en de stappen zijn gemakkelijk te volgen. Volg deze stap-voor-stap foto tutorial en vind het volledige recept en de hoeveelheden in de receptenkaart hieronder terug. 

Stap 1.
Was en droog de pruimen. Snijd elke pruim doormidden (verticaal) en verwijder de pit met een klein mesje. Het kan helpen om beide helften in tegengestelde richting te draaien om de helften te scheiden. Zet de gehalveerde pruimen opzij. 

Stap 2.
Doe het water en het sinaasappelsap in een (diepe) koekenpan op middelhoog vuur en voeg dan de suiker, sinaasappelschil en kaneel toe. Roer voorzichtig zodat de suiker kan oplossen. 

Stap 3.
Voeg de pruimenhelften toe aan de koekenpan met de gesneden kant naar beneden en laat een paar minuten stoven. Houd het vuur op laag-medium om het zachtjes te laten sudderen.

Stap 4.
Draai de pruimen om naar de andere kant en laat opnieuw een paar minuten sudderen, maar houd rekening met de textuur. Herhaal dit als je zachte gestoofde pruimen wilt. 

The inside of a black skillet with a liquid in it and plum halves floating in it with the inside down together with a cinnamon stick.

Stap 5.
Haal de pruimen van het vuur als ze klaar zijn en zet ze opzij. Hoe langer en vaker je de pruimen omdraait en stooft, hoe malser de pruimen zullen zijn. Je kunt ze ook wat korter stoven, zodat ze nog een beetje stevig zijn.

A white skillet with black interior with red and dark yellow stewed plum halves and a cinnamon stick in a glossy liquid and a hand holding a golden spoon in it on a white napkin on a light backdrop.

GESTOOFDE PRUIMENSIROOP

Wanneer de pruimen gestoofd zijn en klaar om opgediend te worden, bewaar je het sap in de pan en laat je het op laag vuur sudderen (regelmatig roeren) zodat het kan indikken. Zo ontstaat een heerlijke pruimensiroop. Je kunt de pruimensiroop apart of samen met de pruimen serveren. Als je geen pruimensiroop wilt maken, kun je de pruimen met het sap van het vuur halen en de pruimen met het zoete vocht bewaren of serveren. 

The inside of a black skillet with a red syrup liquid in it and glossy yellow and orange plum halves stewing in it together with a cinnamon stick and a golden spoon floating in the middle with the red syrup dripping.

HOE SERVEER JE GESTOOFDE PRUIMEN

Deze pruimen zijn een heerlijke en veelzijdige toevoeging aan vele zoete recepten (niet alleen dessert). De meer traditionele manier is om gestoofde pruimen te serveren met vanille-ijs. Maar deze pruimen zijn ook heerlijk bovenop pannenkoeken, wafels, pap of granola. Pruimen combineren ook prachtig met koude yoghurt en noten.

A light grey bowl on a white backdrop with white yogurt in it topped with red and dark orange glossy stewed plum halves and a part of a white napkin in the top right corner.

VERVANGINGEN EN VARIATIES

Dit basisrecept voor gestoofde pruimen laat wat ruimte voor variaties. Hier zijn een paar vervangingen en variaties die ik kan aanbevelen. 

Als sinaasappelsap te zoet voor je is en je een pittigere smaak niet erg vindt, probeer dan eens citroensap. Of een combinatie van sinaasappelsap en grapefruitsap.

In dit recept wordt sinaasappelsap en sinaasappelschil gebruikt, maar je kunt ook sinaasappelsap uit een pak gebruiken en de sinaasappelschil overslaan als je geen sinaasappels hebt.  

Wil je een feestelijke draai aan dit recept geven? Gebruik half water en half rode wijn of glühwein. 

Of gebruik meer specerijen, zoals kruidnagel, vanille, steranijs, nootmuskaat, kardemom of een stukje gemberwortel. 

Speel met de zoetstof. Gebruik half witte suiker en half ahornsiroop of half witte suiker en half bruine suiker. Dit alles maakt de smaak complexer en interessanter. Je kunt deze pruimen ook vrij van geraffineerde suikers maken door alleen ahornsiroop te gebruiken. 

A white bowl on a white backdrop with white yogurt in it topped with red and dark orange glossy stewed plum halves, drizzled with a red syrup and chopped pistachio nuts.

VEEL GESTELDE VRAGEN

Hoe lang zijn gestoofde pruimen houdbaar?
Als de pruimen zijn bedekt met de siroop, zijn ze ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast, zonder siroop 4-5 dagen. Je kunt de pruimen koud serveren of ze langzaam opwarmen op laag vuur voor het opdienen. 

Kun je gestoofde pruimen invriezen?
Gestoofde pruimen kun je in de vriezer bewaren als je de pruimen met het kookvocht (de siroop) invriest. Ingevroren gestoofde pruimen kunnen tot 6 maanden in de vriezer worden bewaard. Laat de pruimen afkoelen, en plaats de pruimen plus siroop in een luchtdicht bakje met deksel of een diepvrieszakje. Zoals bij elk ander fruit zal de textuur na het ontdooien iets anders zijn. 

Kan ik overrijpe pruimen gebruiken?
Voor dit recept kun je ook overrijpe pruimen gebruiken. Het resultaat zal zoeter zijn. Als de pruimen erg rijp en zoet zijn, pas dan het suikergehalte in dit recept aan. 

Omdat overrijpe pruimen ook erg zacht zijn, kun je de kooktijd verkorten, zodat ze niet uit elkaar vallen. En als je pruimen onderrijp zijn, geldt het omgekeerde (langer koken). Daarom zijn rijpe en stevige pruimen het beste voor dit recept. 

Kan ik een steelpan gebruiken in plaats van een koekenpan?
Een koekenpan werkt geweldig voor dit recept omdat de pruimen alle ruimte hebben om in één laag in de vloeistof te sudderen. Een steelpan kan technisch gezien ook werken, maar dan kunnen de pruimen uit elkaar vallen of niet gelijkmatig stoven. 

Ik raad een (gietijzeren) koekenpan aan voor dit recept. De mijne is 10 inch (25 cm) met zijkanten die iets hoger zijn, zodat de koekenpan het kookvocht kan opvangen.  

A light grey bowl on a white backdrop with white yogurt in it topped with red and dark orange glossy stewed plum halves.

LAATSTE TIPS

De schil

Vanwege allergieën of persoonlijke voorkeur kun je de schil van de pruimen verwijderen, maar dit is niet noodzakelijk. Als je dit wilt doen, raad ik je aan dit na het stoven te doen. Het is wat rommeliger, maar het proces is veel eenvoudiger omdat de schil tijdens het stoven loslaat. 

Beste pruimen om te stoven

De beste pruimen zijn de pruimen die beschikbaar zijn. Zoals gezegd, als je pruimen harder of zoeter zijn, kun je het suikergehalte of de kooktijd aanpassen. Ik heb dit recept ook met suikerpruimen, rode pruimen en zwarte pruimen gemaakt. Welke pruimen je ook tot je beschikking hebt, zorg ervoor dat ze niet overrijp (erg melig) of erg stevig zijn.

Mijn favoriet zijn de Stanley pruimen (dat zijn de amandelvormige pruimen). Ze zijn wat kleiner en heerlijk om te stoven. De vorm houdt goed, en de pit is gemakkelijk te verwijderen. Middelgrote pruimen zijn ook een goede optie. 

De stevigheid en malsheid zijn belangrijk. Als de pruimen te stevig zijn, zal het resultaat niet zo zoet en sappig zijn. Als de pruimen te melig zijn, zullen de pruimen erg zoet zijn en gemakkelijk uit elkaar vallen. 

A light grey backdrop with a light colored shallow bowl with a blue edges and bright blue plums with a few water drops on top.

Stooftijd

De beste manier om te controleren of de pruimen klaar zijn en van het vuur kunnen worden gehaald, is met een klein mesje. Prik voorzichtig met een mesje in een pruim en controleer of de pruim zacht is, maar niet te zacht en uit elkaar valt. De kooktijd hangt sterk af van de rijpheid van de pruimen.

Zoetheid

Hoe zoet de gestoofde pruimen uiteindelijk zijn is aan jou. Als je pruimen een beetje overrijp zijn, verminder je de hoeveelheid suiker. Je kunt de zoetheid naar wens aanpassen, ongeacht hoe rijp of onrijp je pruimen zijn. 

Voor zoete pruimen raad ik 1/2 kopje (60 gram) suiker aan, en voor perfect stevige pruimen 3/4 kopje (85 gram) suiker. 

Als jij ook deze pruimen gaat maken, vergeet me dan niet te taggen op Instagram @thegreencreator of door hieronder een reactie achter te laten. Ik waardeer het oprecht!

Orange and red color plum halves in a syrupy liquid with the inside facing up in a black skillet with a golden spoon with one plum halve in it and the words stewed plums in bold written on top and the words easy vegan in the bottom.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Orange and red color plum halves in a syrupy liquid with the inside facing up in a black skillet with a golden spoon with one plum halve in it.

Gestoofde Pruimen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: Bianca
 • Total Time: 10
 • Method: fornuis
 • Cuisine: dessert

Description

Deze zacht gestoofde pruimen worden gekookt in suiker en sinaasappelsap doordrenkt met kaneel. Deze pruimen zijn een heerlijke toevoeging aan ijs, pannenkoeken of yoghurt, maar ze kunnen ook op zichzelf worden geserveerd als pruimendessert.  


Ingredients

Scale
 • ∼ 500 gram rijpe pruimen, gewassen*
 • 80 ml (1/3 kopje) water
 • 60 gram (1/2 kopje) kristalsuiker*
 • 3 eetlepels (45 ml) vers geperst sinaasappelsap
 • 1 kaneelstokje
 • 1 theelepel sinaasappelschil (optioneel)

Instructions

 1. Was en droog de pruimen en snijd ze verticaal doormidden. Verwijder de pit met een klein mesje. Het kan helpen om beide helften in tegengestelde richting te draaien om de helften te scheiden. Zet de pruimen opzij.
 2. Voeg in een koekenpan op matig vuur het water, het sinaasappelsap, het kaneelstokje, de suiker en de sinaasappelschil toe. Laat zachtjes koken en roer zodat de suiker kan oplossen.
 3. Voeg de pruimenhelften toe aan de koekenpan met de gesneden kant naar beneden en laat enkele minuten stoven. Houd het vuur op middelmatig laag om zachtjes te laten sudderen.
 4. Draai na een paar minuten de pruimen om naar de andere kant en laat nog een paar minuten stoven. Je kunt dit doen met een lepel of een tang.
 5. Houd rekening met de textuur (dit hangt af van de rijpheid van de pruimen) en zet het vuur lager of haal ze van het vuur als ze uit elkaar beginnen te vallen.
 6. Herhaal dit voor stevige (minder rijpe) pruimen om een zachte textuur te krijgen.
 7. Controleer of de pruimen klaar zijn. Steek daarvoor een klein mesje in een pruim. Afhankelijk van de rijpheid van de pruimen kan het 4-8 minuten duren voordat de pruimen perfect gestoofd zijn. De pruimen moeten zacht zijn met een beetje stevigheid, maar ze mogen niet uit elkaar vallen. Het kan ook afhangen van de grootte van de pruimen. Als je pruimen hebt met verschillende groottes, moet je misschien eerst de kleinere pruimen verwijderen.
 8. Als de pruimen naar wens klaar zijn, haal je ze met een lepel of tang van het vuur.
 9. Serveer de pruimen met het kookvocht of bewaar de pruimen met het vocht.
 10. Je kunt ook een pruimensiroop maken door het kookvocht een paar minuten extra te koken. Roer en laat sudderen tot het sap dikker wordt.

Notes

 • Pruimen
  Welke pruimen je ook gebruikt, zorg ervoor dat ze niet onder- of overrijp zijn. De pruim moet zacht maar stevig zijn als je er zachtjes op drukt.
 • Zoetheid
  Pas de zoetheid naar wens aan door meer of minder suiker of een andere zoetstof zoals ahornsiroop te gebruiken. Voor zoete pruimen adviseer ik 1/2 kopje (60 gram) suiker, en voor juist perfect stevige pruimen 3/4 kopje (85 gram) suiker.
 • Stooftijd
  De stooftijd hangt sterk af van de rijpheid en de grootte van de pruimen. Pas dit aan volgens de pruimen die je gebruikt en je persoonlijke voorkeur (zachtere of stevigere gestoofde pruimen).
 • Experimenteer
  Speel met de kruiden en voeg hele steranijs of gemalen kardemom, nootmuskaat of vanille toe. Gebruik voor een feestelijker tintje half rode wijn en half water om de pruimen te stoven.
 • Bewaren
  De gestoofde pruimen met het kookvocht zijn 4-5 dagen houdbaar in de koelkast of tot 6 maanden in de vriezer.
 • Serveren
  Gestoofde pruimen zijn een heerlijke toevoeging aan ijs, pannenkoeken of yoghurt, maar ze kunnen ook afzonderlijk worden geserveerd als pruimendessert. Pruimen passen ook goed bij noten, zoals walnoten, pecannoten of pistachenoten. 

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!


Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.