Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Stewed pears in an orange colored syrup in a white bowl with a star anise and a golden spoon on top of the pears.

Stoofperen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 15
  • Yield: 4 1x
  • Category: ontbijt, dessert
  • Method: fornuis
  • Cuisine: Frans
  • Diet: Vegan

Description

Deze makkelijke stoofperen zijn gemaakt met 6 eenvoudige ingrediënten en zijn in 15 minuten klaar. De peren worden gestoofd in een heerlijke siroop met vanille, kaneel, steranijs en kokossuiker, met als resultaat onweerstaanbaar zachte peren. Heerlijk bij ijs, yoghurt, pannenkoeken, wafels of op zichzelf.


Ingredients

Scale

Instructions

  1. Bereid de peren
    Was en schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in kwarten of plakjes.
    Besprenkel de gesneden peren met citroensap om ze op smaak te brengen en te voorkomen dat ze bruin worden.
  2. Maak de siroop
    Splits de vanilleboon doormidden en leg hem plat op een snijvlak met een scherp mes in het midden (in de lengte) en laat het mes over de lengte lopen om de zaadjes op te schrapen.

    Voeg in een pan of steelpan het water, de vanille, de suiker, de kaneel en de steranijs toe en verwarm op een zacht middelhoog vuur tot de suiker volledig is opgelost.

  3. Peren stoven
    Wanneer de suiker is opgelost, voeg de gesneden peren aan de steelpan toe. De meeste peren moeten bedekt zijn met de siroop/vloeistof. Laat op laag vuur sudderen.

    Druppel na 1-2 minuten met een lepel wat van de vloeistof over de peren als ze niet ondergedompeld zijn in de vloeistof. Als de vloeistof te snel verdampt, voeg dan langzaam wat meer water toe.

    Laat nog een paar minuten sudderen op laag vuur. Ze zijn klaar als ze zacht zijn maar niet uit elkaar vallen. Dit kan 5-7 minuten zijn voor rijpe peren en tot 15 minuten voor stevigere peren.

  4. Controleer of de peren gaar zijn door er voorzichtig met een vork of mes in te prikken. Zachte stoofperen moeten gemakkelijk te doorprikken zijn zonder dat ze uit elkaar vallen.
  5. Haal de peren één voor één uit de pan. Verwijder het kaneelstokje en de anijsster. Giet de siroop in een bakje en gebruik om over de peren te sprenkelen wanneer ze worden opgediend.
  6. Serveer warm of zet in de koelkast en serveer koud. Deze peren zijn heerlijk bij ontbijt- en dessertrecepten zoals pannenkoeken, ijs, pap of yoghurt. 

Notes

Peren
Iets minder rijpe peren zijn beter dan zeer zachte overrijpe peren, omdat ze dan papperig worden. De kooktijd hangt af van hoe stevig of zacht de peren zijn.

Suiker
Voor dit recept kan elke vorm van suiker worden gebruikt (ook siropen). Kokossuiker, bruine suiker, xylitol en ahornsiroop zijn goede opties, maar experimenteer ook gerust met monniksvrucht- of dadelsiroop. De hoeveelheid zoetheid is een persoonlijke voorkeur, en hangt ook af van de zoetheid van de peren. Dit recept is zoet, met rijpe peren en 2 eetlepels suiker.

Citroensap 
Hoewel citroenen een heldere, citrusachtige smaak toevoegen, kunnen ze worden vervangen door sinaasappelsap. Het zal niet voorkomen dat de peren bruin worden, dus werk snel wanneer je het citroensap vervangt. 

Kruiden
Deze siroop wordt op smaak gebracht met een kaneelstokje en steranijs. Kaneel is een uitstekende combinatie met peren, maar je kunt de steranijs vervangen door andere specerijen, zoals een schijfje gember, een paar kruidnagels, een paar kardemompeulen, of een snufje pompoenkruid of piment.

Vanille/kaneel
Ik gebruik voor dit recept een vers vanillestokje, maar je kunt ook een paar druppels vanille-essence gebruiken. In plaats van een kaneelstokje kun je ook 1/2 theelepel gemalen kaneel gebruiken.

Water
De basis voor deze siroop is water, maar je kunt dit recept wat chiquer maken door in plaats van water witte of rode wijn te gebruiken. Appelsap in plaats van water kan dit recept meer zoetheid geven zonder meer suiker te hoeven gebruiken. 


Nutrition

  • Serving Size: 4
  • Calories: 503