Als je zin hebt in een luchtige pannenkoek, maar dan zonder olie en bananen en bij voorkeur ook zonder gluten en noten dan is dit recept echt iets voor jou. Dit recept voor luchtige vegan pannenkoeken is een recente favoriet en ik hoop dat jij er ook gek op zult zijn.
Alhoewel bananen over het algemeen worden gebruikt om vegan pannenkoeken luchtiger te maken, dienen ze ook als een vervanging voor eieren. Als je echter niet zo gek bent op bananen of gewoon genoeg hebt van de smaak van bananen in veel zoete vegan recepten, dan zijn er gelukkig meer opties om een ei te vervangen.
Ik heb er een tijdje geleden al over geschreven in dit artikel. En raad eens wat het beste werkt in dit recept? Appelpuree en vegan yoghurt. Ze binden en maken de pannenkoek minder droog. We hebben de afgelopen twee weken verschillende recepten met pannekoeken getest en dit recept is de absolute winnaar. Een vegan yoghurt is perfect om de pannenkoeken licht en luchtig te maken zonder de smaak van bananen en appelmoes werkt goed als een alternatief voor olie.
Deze luchtige vegan pannenkoeken zijn een nieuwe favoriet in het weekend! Als je wat vegan yoghurt over hebt is het heerlijk om hier de pannenkoeken mee te serveren. Deze pannenkoeken zijn olievrij, glutenvrij (optie) en vrij van witte geraffineerde suikers.
Pannenkoeken tips
Om deze pannenkoeken ook echt helemaal olievrij te maken heb je een goede anti-aanbakpan of nog beter een anti-aanbakplaat nodig. Onlangs heb ik me grondig verdiept in het onderwerp anti-aanbaklaag en na het lezen van een heleboel artikelen eindelijk een goede pan met een anti-aanbaklaag en zonder dubieuze potentiële giftige materialen gevonden. Ik ben gelukkig, heel gelukkig.
Inmiddels zou ik een heel artikel over dit onderwerp kunnen schrijven, maar voorlopig laat ik het hier even bij. Je hebt een pan, grill of plaat nodig met een anti-aanbaklaag. Heb je dit niet? Dan zul je de pan lichtjes in moeten vetten met olie.
Als je geen pannenkoek ring gebruikt, zullen je pannenkoeken er niet uitzien zoals bij mij op de foto. Ze zullen heerlijk zijn, maar niet zo dik en perfect rond. Mijn pannenkoeken waren zo dik dat ik ze eigenlijk een beetje plat moest maken, zodat ze weer wat meer fotogeniek waren en meer op een pannenkoek leken. Maar dit is volledig optioneel en je hebt dus geen pannenkoek ring nodig voor dit recept.
Wat zijn de trucs om vegan pannenkoeken luchtig te maken?
Banaan, appelpuree en vegan yoghurt worden gebruikt als ei vervanger, maar ook om het beslag te binden en de pannenkoeken niet zo droog te maken. Ze dienen ook als een vervanging voor olie. In combinatie met de andere ingrediënten geeft dit deze pannenkoeken een mooie zachte en lekker luchtige textuur.
Koolzuurhoudend water in pannenkoeken beslag is een truc die ik van mijn moeder heb geleerd en ik vind het echt geweldig werken. Water is vlak en bruisend water is luchtig! De bubbels maken de pannenkoeken lichter en luchtiger.
Zuiveringszout en bakpoeder in combinatie met citroensap is ook een geweldige ” fluffer ”. Door deze combinatie zullen de pannenkoeken stijgen.
Het beslag bevat een goede hoeveelheid citroenschil, maar ik vind het ook lekker om wat extra citroenschil te serveren met de pannenkoeken, samen met wat vegan yoghurt en dadel siroop. Ah zo luchtig!
Ik heb verschillende toppings gebruikt en vond deze chia kersen jam ook heerlijk! Ik hoop dat je ook geïnspireerd bent geworden om deze luchtige pannenkoeken te maken! Laat het me weten op Instagram met #thegreencreator!
Luchtige Vegan Pannenkoeken
- Prep Time: 5 mins
- Cook Time: 10 mins
- Total Time: 15 mins
- Yield: 6-10 afhankelijk van de grootte 1x
- Category: ontbijt
- Cuisine: veganistsich, plantaardig, amerikaans
Description
Veganistische luchtige pannenkoeken zonder bananen en met een paar eenvoudige trucjes! En ook nog eens een super makkelijk recept. Dit recept is ook glutenvrij en olie-vrij. Mijn advies? Maak wat meer zodat je ook geurende de week van een heerlijk ontbijtje kunt genieten.
Ingredients
- ~ natte ingrediënten ~
- ½ kopje / 120 ml plantaardige melk
- ½ kop / 6 eetlepels vegan yoghurt (ik gebruik soja-yoghurt)
- 1 theelepel / 5 ml vanille-extract
- 3 eetlepels / 45 ml dadel siroop (je kunt een andere zoetstof gebruiken als je dat lekker vindt)
- 1/3 kopje / 100 gram ongezoete appelmoes
- schil en sap van 1 medium biologische citroen
- ½ kop / 120 ml koolzuurhoudend water
- toppings: extra citroenschil, dadel siroop en vegan yoghurt
- ~ droge ingrediënten ~
- 1 ½ kopje / 200 gr havermeel (blend havermout in een blender) OF zelfrijzend bakmeel OF bloem
- 1 theelepel / 7 gr bakpoeder
- 1 theelepel / 7 gr zuiveringszout / baking soda
- een snufje zout
Instructions
- Verhit een anti-aanbak pan of grillplaat op laag vuur.
- Meng de droge ingrediënten samen in een grote mengkom.
- Roer de natte ingrediënten erdoor tot ze goed gecombineerd zijn en het beslag vloeibaar maar nog steeds dik is.
- Schep ongeveer 1/3 kopje beslag op de droge pan/grill, maak een cirkel als je geen pannenkoek ring gebruikt. Laat ongeveer 1-2 minuten bakken voordat je de andere kant omdraait (de tijd hangt helemaal af van de koekenpan/bakplaat die je gebruikt). De bovenkant moet wat bubbels bevatten en een spatel moet gemakkelijk onder de pannenkoek kunnen glijden. Als dit niet mogelijk is, geef het wat meer tijd. Eenmaal omgedraaid, bak je de pannenkoek nog eens 1-2 minuten aan de andere kant.
- Herhaal met de rest van het beslag.
- Serveer met wat vegan yoghurt, dadel siroop en extra citroenschil. Je kunt deze pannenkoeken serveren met wat je maar lekker vindt. Vers fruit en jam zijn een van mijn andere favoriete toppings.
Notes
Deze pannenkoeken kun je een paar dagen in de koelkast bewaren. Verwarm ze in een pan wanneer je klaar bent om ze te serveren.
Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het dan op je Pinterest bord
Ben heel benieuwd naar je pannen?
Wil je die een keer posten?
Hi Irene,
Ja, moet ik zeker eens doen. Ik gebruik deze met veel plezier:
https://amzn.to/3bCPuZi
Liefs,
Bianca