Zelf Marsepein Maken (amandelspijs)

Marsepein is een traditioneel spijsrecept en het is behoorlijk populair in Europa. Dit recept om zelf marsepein te maken is een eenvoudig recept met fijngemalen geblancheerde amandelen en poedersuiker. Met een paar ingrediënten maak je dit vegan marsepein recept in letterlijk minuten. Dit van nature glutenvrije recept is anders dan de meeste traditionele marsepeinrecepten. Het is veganistisch (zonder eiwit) en zonder geraffineerde suikers.

this recipe is also available in English:

English

linkjes in dit artikel/recept zijn affiliatie linkjes

 

Ik weet zelf maar al te goed hoe populair marsepein in Nederland en Duitsland is. Persoonlijk vind ik dit recept lekkerder dan de veganistische in de winkel gekochte versies en het is zo makkelijk om zelf marsepein te maken. De smaak en moeilijkheidsgraad (zeer makkelijk) van deze makkelijk te maken marsepein is ongelooflijk.

Dit artikel bevat affiliate links.

Waar is marsepein van gemaakt?

Marsepein is eigenlijk een zoete pasta. Het wordt ook wel amandelspijs genoemd. Het is misschien populair in Europa, maar ook buiten Europa in landen als Italië, Griekenland en Cyprus is marsepein een traditioneel recept dat op feestelijke dagen wordt geserveerd.

Marsepein is in feite fijngemalen geblancheerde amandelen met suiker (de veganistische variant). Deze pasta wordt gebruikt in alles wat zoet en lekker is, zoals chocolade, croissants, koekjes, snoepgoed, fruittaarten, cupcakes en nog veel meer.

Marsepein wordt gemaakt met poedersuiker, amandelen en een klein beetje water. Je kunt ook rozenwater en een beetje amandelextract toevoegen om de amandelsmaak te versterken, maar het is optioneel. Het is zo erg eenvoudig en goedkoop. En als je eenmaal marsepein hebt gemaakt, kun je het bewaren voor later om je favoriete recepten mee te zoeten of gewoon om te eten zoals het is.

Wie heeft marsepein uitgevonden?

Ik ben altijd benieuwd waar recepten zoals marsepein vandaan komen. Ik weet het niet zeker, maar het lijkt afkomstig te zijn van de Arabieren. Maar Duitsers zullen je iets anders vertellen en stellen dat de uitvinding van marsepein meestal wordt toegeschreven aan Duitsland (Lübeck).

Sommigen zeggen dat het in Perzië is uitgevonden en via de Turken in Europa is geïntroduceerd. Waar in Europa dan? Hongarije, Spanje of Italië? Ik kan het je niet 100% zeker zeggen, maar het werd een specialiteit van landen zoals Duitsland. Het werd populair in Spanje in de 13e eeuw en in Duitsland in de 15e eeuw. Een echt klassiek recept dus als je het mij vraagt. En zo simpel!

Marsepein versus amandelspijs – wat is het verschil?

Aangezien marsepein een eenvoudig recept is met gemengde amandelen en suiker, wat is dan het verschil tussen amandelspijs en marsepein? Eigenlijk lijken ze best veel op elkaar.

Gedeeltelijk komt het erop neer waar je woont. In Europa heet het marsepein terwijl je in (Noord) Amerika meer geluk zult hebben met de term amandelspijs. Tip: als je marsepein niet in de winkel kunt vinden, vraag dan om amandelspijs.

Het grootste verschil is de hoeveelheid suiker en de textuur in amandelspijs of marsepein.

Marsepein bevat meestal (de in de winkel gekochte versies) veel meer suiker dan in de winkel gekochte amandelspijs. Dus per definitie is marsepein zoeter. De textuur is ook zachter en kan worden geverfd en in bepaalde vormpjes worden gemaakt.

Amandelspijs (zoals bekend in Europa) is minder zoet en er wordt gezegd dat de kwaliteit daardoor hoger is: minder suiker, meer amandelen. De textuur is ook wat grover. Amandelspijs gebruikt alleen amandelextract, terwijl marsepein ook rozenwater kan bevatten om de smaak lichter te maken.

Zoete marsepein is steviger en wordt gebruikt om snoep/chocolade mee te bedekken en te eten zoals het is, terwijl amandelspijs zachter is en wordt gebruikt als ingrediënt of vulling voor gebakken producten.

Als je rozenwater wilt gebruiken (ik kan het sterk aanbevelen), zijn er verschillende merken om uit te kiezen. Maar welke prijs of kwaliteit je ook kiest, zorg ervoor dat het ”food grade” rozenwater is, oftewel rozenwater voor consumptie. Als je niet weet wat je met de rest van het flesje moet doen dan heb ik een tip voor je: ik gebruik het persoonlijk elke dag op mijn gezicht als toner of gezichtsmist.

Het komt er dus op neer dat als je in de winkel op zoek bent naar marsepein van hoge kwaliteit dat niet overdreven zoet is, je eigenlijk voor amandelspijs moet gaan.

Ik gebruik de termen hier door elkaar (ik hoop dat je dat niet erg vindt), maar mijn recept is een mix tussen marsepein en amandelspijs.

Veganistische marsepein? 

Ik probeer nog steeds te begrijpen waarom sommige traditionele recepten eiwit gebruiken om de marsepein te binden. Andere recepten slaan dit over en gebruiken een siroop of koken de suiker met water om een siroop te maken. Naar mijn mening is het beter om de ingrediënten zo puur mogelijk te houden om een marsepein van hoge kwaliteit te maken. Dus sla ik de siroop over en gebruik als veganist natuurlijk ook geen eiwit.

Door het mengen komt vet vrij (van de amandelen), en de suiker + water zorgen voor een plakkerige consistentie dat alles aan elkaar zal binden.

ingredients for marzipan on white backdrop

Hoe maak je marsepein?

Om marsepein te maken heb je alleen een keukenmachine nodig. Ik gebruik een kleine hakmolen / kleine keukenmachine en het werkt heel goed. Tenzij je natuurlijk een grote portie wilt maken. Dan raad ik een keukenmachine zoals deze aan.

Je hebt ook amandelmeel, water en poedersuiker nodig. Je kunt elke soort poedersuiker gebruiken, maar als je de kleur lichtbruin wilt houden (zoals traditionele marsepein) en het geraffineerd suikervrij wilt houden, dan zijn mijn aanbevelingen erythritol of misschien zelfs xylitol als je het kunt verdragen.

Optionele ingrediënten zijn rozenwater en amandelextract om de smaak te verdiepen en de absoluut meest heerlijke marsepein te maken.

Ik gebruik erythritol en met een kleine persoonlijke blender of koffiemolen heb ik het tot een poeder gemalen.

Als het om de amandelen gaat, zijn er een paar opties. Je kunt hele amandelen gebruiken en deze malen of je kunt fijngemalen geblancheerde amandelmeel gebruiken. Als je hele amandelen gebruikt, moet je de amandelen blancheren en malen. Persoonlijk ben ik dol op beide opties, maar in de winkel gekochte amandelmeel is de snelste manier.

Zorg ervoor dat het amandelmeel gemaakt is van geblancheerde amandelen (schil verwijderd). Als je geen amandelmeel kunt vinden kun je ook gemalen amandelen kopen, maar koop dan wel de fijngemalen amandelen, want dat is het beste voor marsepeinrecepten.

Als je al je ingrediënten klaar hebt, hoef je alleen maar alles in de keukenmachine te mengen tot je een dik, glad en plakkerig deeg hebt.

In onderstaande stapsgewijze proces foto’s of video kun je zien hoe de textuur eruit moet zien.

ingredients for marzipan in food processor marzipan dough in food processor

Hoe gebruik je marsepein?

De mogelijkheden zijn eindeloos! Waarschijnlijk de lekkerste manier waarop ik ooit van marsepein heb genoten was in Parijs. Het was een vegan marsepein croissant en echt heerlijk.

Maar er zijn meer mogelijkheden. Je kunt marsepein in gesmolten chocolade dippen. Dit is de manier waarop ik marsepein vrij vaak in Duitsland zie.

Maar het wordt ook vaak in verschillende soorten vormpjes gemaakt en geverfd, zoals groente- en fruitvormpjes. Ik herinner me dit soort marsepein vooral van mijn kindertijd in Nederland.

Als je een beetje creatief bent, kan marsepein een leuk zoet ingrediënt zijn om mee te werken.

Tenslotte wordt marsepein (of amandelspijs) ook vrij vaak gebruikt in heerlijke taarten en gebakjes.

Hoe bewaar je marsepein?

Verse marsepein kun je in een luchtdichte verpakking of verpakt in huishoudfolie bewaren. Je kunt het dan maximaal 2 weken in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

log of marzipan on white marble

Waarom je zelf marsepein zou moeten maken

Marsepein is een mooi en veelzijdig product om bij de hand te hebben. Als ik je nog niet heb overtuigd, zijn hier enkele redenen waarom ook jij zelfgemaakte marsepein zou moeten proberen.

 • Dit recept is veganistisch (geen eiwitten en een veganistische zoetstof). Niet alle witte suiker is veganistisch en sommige recepten gebruiken honing als zoetstof.
 • Het is niet alleen van nature glutenvrij, het is ook vrij van geraffineerde suikers (als je erythritol gebruikt).
 • Zelfgemaakte marsepein is veel goedkoper dan de in de winkel gekochte marsepein of amandelspijs. Zeker als je amandelspijs koopt, vind je het vaak in kleine hoeveelheden met een flink prijskaartje.
 • Je kunt dit van tevoren maken, zodat je het bij de hand hebt wanneer je het nodig hebt voor verschillende recepten (bijv. brood, snoepgoed)

Als je zelf marsepein gaat maken, laat het me weten! Vergeet niet het recept te beoordelen en een reactie achter te laten. En als je een foto hebt gemaakt, deel deze dan met mij op Instagram #thegreencreator of Facebook.

log of marzipan on white marble with one slice cut with pinterest text

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
log of marzipan on white marble with one slice cut

Zelf Marsepein Maken (Amandelspijs)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 2 reviews
 • Author: Bianca
 • Prep Time: 5
 • Total Time: 5 minutes
 • Yield: 5 plakjes (180 gr) 1x
 • Category: zoet, dessert
 • Method: keukenmachine
 • Cuisine: Duits, Italiaans, Spaans
 • Diet: Vegan

Description

Dit makkelijke marsepein recept bevat slechts 3 ingrediënten en kost je 5 minuten om te maken! Het recept is veganistisch (geen eiwitten), van nature glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Dit recept is een mix tussen traditionele marsepein en amandelspijs.


Ingredients

Scale
 • 100 gr amandelmeel geblancheerd en fijngemalen * zie notes
 • 80 gr poedersuiker of erythritol poeder * zie notes
 • 15 ml water
 • 1/2 theelepel amandelextract (optioneel maar sterk aanbevolen) * zie notes
 • 1 theelepel rozenwater (optioneel) * zie notes

Instructions

Voor dit recept gebruik ik erythritol. Met een elektrische koffiemolen / kruidenmolen maak je poeder van de erythritol.

Doe het amandelmeel en de poedersuiker in een keukenmachine en meng tot een gladde massa. Afhankelijk van hoe groot en krachtig je keukenmachine is, kan dit 1-2 minuten duren. Blend totdat het een stevige massa is.

Ik raad aan om voor dit recept en deze hoeveelheid een kleine keukenmachine te gebruiken.

Voeg na een paar seconden het water, amandelextract en rozenwater toe (optioneel). Blend opnieuw om te combineren. De marsepein is klaar als je een beetje van het deeg gemakkelijk tot een balletje met je vingers kunt rollen. Het moet een beetje plakkerig zijn en niet uit elkaar vallen.

Als het deeg vochtig en kruimelig is, laat het dan langer blenden. En als het te droog en kruimelig is, voeg dan een klein beetje water toe (ongeveer ½ theelepel per keer).

Wees voorzichtig met het toevoegen van water, want het deeg kan al snel te plakkerig en vochtig worden. De enige manier om dit dan te kunnen compenseren is door meer amandelmeel toe te voegen en afhankelijk van de smaak ook meer zoetstof. Wees dus voorzichtig met het water. Je wilt een dikke deeg maken en geen notenboter.

Haal het marsepeindeeg uit de keukenmachine en kneed het als (brood) deeg op een oppervlak tot het warm wordt en zich gemakkelijk aanpast aan elke vorm die je maar wilt. Je kunt er een blok, schijf of bal van maken en in de koelkast plaatsen, in een luchtdichte verpakking of stevig verpakt in huishoudfolie.

Na ongeveer 3-4 uur in de koelkast is de marsepein stevig.

Afhankelijk van hoe je de marsepein wilt gebruiken, kan het handig zijn om de marsepein voor gebruik op kamertemperatuur te brengen.Notes

 • Amandelmeel: het is het makkelijkst om fijngemalen geblancheerd amandelmeel te gebruiken. Zorg ervoor dat het amandelmeel gemaakt is van geblancheerde amandelen (schil verwijderd). Maar in plaats van amandelmeel kun je dezelfde hoeveelheid hele amandelen gebruiken (zonder de schil). Je kunt de schil zelf verwijderen door de amandelen in kokend water te laten weken. Als het water is afgekoeld, kun je de buitenkant heel gemakkelijk met je vingers verwijderen. Voordat je de amandelen in het recept gebruikt, moet je er dan wel voor zorgen dat ze droog zijn. Je kunt ze aan de lucht laten drogen of met keukenpapier deppen. Pulseer ze vervolgens in een keukenmachine om amandelmeel te maken.
 • Als je geen amandelmeel kunt vinden, kun je ook gemalen amandelen kopen, maar haal de fijngemalen amandelen, want dat is het beste voor marsepein.
 • Zoeter: als je zoetere marsepein wilt (lijkt dus meer op marsepein dan amandelspijs), gebruik dan een zoete siroop in plaats van water, zoals ahornsiroop, agavesiroop, rijstmoutstroop of een andere vloeibare zoetstof voor zoetere marsepein.
 • Zoetstof in poedervorm: je kunt elke poedersuiker gebruiken, maar zorg ervoor dat het veganistisch is. Voor een geraffineerde suikervrije versie kun je xylitol of erythritol gebruiken.
 • Als je rozenwater gebruikt, zorg er dan voor dat het rozenwater geschikt is voor consumptie.
 • De smaak is het lekkerst als je een amandelextract van goede kwaliteit gebruikt. Dit is een voorbeeld van een goed amandelextract.
 • Verse marsepein kan in een luchtdichte verpakking of in huishoudfolie tot 2 weken in de koelkast of 3 maanden in de vriezer worden bewaard.
 • Dit recept maakt ongeveer 180 gram marsepein / amandelspijs.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s en recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Dank je wel!

4 gedachten over “Zelf Marsepein Maken (amandelspijs)”

  • Hi Miets,

   Oh heel makkelijk. Voeg iets meer water toen. Het kan aan de amandelen liggen. Mocht ook dit niet lukken, plaats de marsepein in de magnetron en verwarm deze 5 seconden. Kneed het na daarna totdat het zacht en werkbaar is. Een paar keer 5 seconden moet voldoende zijn.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.