Pas jij je ontbijt aan volgens de seizoenen? Als dat zo is, dan is dit recept voor overnight oats (havermout) met pompoen een recept om te proberen. Deze pap is dik en romig met chiazaad, havermout en pompoenpuree. De noten voegen een lekkere kanpperigheid toe en dadelsiroop is de perfecte natuurlijke zoetstof voor dit havermout recept. Het perfecte ontbijt voor de herfst.
Pompoenpuree en speculaaskruiden zijn niet alleen voor taarten en lattes. Tijdens de herfst gebruik ik beiden voor verschillende recepten. En dit overnight oats recept is de perfecte manier om die gezellige herfstgevoelens te creëren.
Dit overnight havermout recept is één van mijn herfstfavorieten! Ik wacht het hele jaar om in deze gezellige potten te kunnen duiken. Pompoenpuree, speculaaskruiden, vanille en amandelmelk geven de havermout een romige textuur en herfstachtige smaak die ik niet kan weerstaan.
Pompoen Overnight Oats
Naar mijn bescheiden mening zijn de meeste recepten voor overnight oats geïnspireerd op klassieke nagerecht recepten en combinaties, vandaar de populariteit.
Als ik dus zeg dat dit recept zoals een toetje of pompoentaart smaakt, dan maak ik geen grapje.
Overnight oats is een makkelijke en voedzame manier om te genieten van een heerlijk zoet ontbijtje. Deze pompoen variatie heeft een heerlijke gekruide en zoete smaak, net zoals in een pompoentaart. Maar dit recept is ook voedzaam en vullend zoals een klassiek havermoutpap recept.
Wat zijn overnight oats?
Als je bent afgehaakt bij ”overnight oats” , dan leg ik je graag even uit wat dit nu eigenmlijk is. Overnight oats is niets meer dan (meestal in melk) geweekte havermout dat minstens een paar uur of een nachtje (vandaar de naam) in de koelkast heeft gestaan.
Moet je een overnight oats koken?
Je hoeft overnight oats niet te koken. In plaats van de havermout te koken, wordt de havermout enkele uren of een nachtje in de koelkast gezet om een koude pap te creëren. In de koelkast heeft de havermout namelijk de tijd om de vloeistoffen en smaken op te nemen. Je voegt in het begin rauwe havermout en een vloeistof toe, maar na een paar uur / de volgende ochtend heb je een havermoutpap textuur.
Na minstens een paar uur (of na een nachtje) in de koelkast kun je de koude pap serveren (eventueel met wat extra melk als deze te dik is), of je kunt het opwarmen als je dat liever hebt.
Overnight oats zijn perfect als je wat variatie wil in de ochtend. Er zijn zoveel variaties mogelijk en je kunt het zo gezond of decadent (meer een dessert) maken als je wilt. Dus voor een gezondere optie, kun je minder natuurlijke zoetstoffen toe voegen of wat superfoods zoals hennepzaden.
Dit is ook een perfect recept om vooruit te maken, aangezien het slechts een paar minuten duurt om een basic overnight oats recept te bereiden. Je kunt zelfs in minder dan 20 minuten een aantal voor de hele week maken.
Vervangingen voor Overnight Oats
Ieder recept voor overnight oats is super makkelijk aan te passen. Dus maak dit recept gerust zoals jij het lekker vindt. Mijn recepten zijn altijd veganistisch, maar je kunt het nog meer aanpassen naar je wensen.
Je kunt dit recept glutenvrij maken door ervoor te zorgen dat je havermout ook echt glutenvrij is. Of gebruik minder natuurlijke suikers of laat de natuurlijke zoetstof helemaal weg.
Overnight oats wordt meestal koud geserveerd, maar je kunt ook dit naar je eigen voorkeur aanpassen als je bijvoorbeeld niet van koude havermoutpap houdt. Je kunt de havermout in een klein steelpannetje op laag vuur opwarmen en een beetje plantaardige melk toevoegen als het te dik is.
Ingrediënten Pompoen Overnight Oats
- Havermout
Ik gebruik graag groffe havermout om een perfect romige textuur te krijgen. Groffe havermout is lekker dik, vergeleken met snelkokende/instant havermout dat veel meer is afgebroken / bewerkt. Als je snelkokende havermout gebruikt, wordt het eerder een brij na een nachtje weken. Ze zijn gemaakt om snel te koken, dus als je deze havermout te lang in een vloeistof laat staan wordt het te papperig. Staal gesneden havermout (steel cut oats) is ook geen goede optie voor dit recept. Dit is havermout dat gewoon te dik is, waardoor het niet afbreekt of vloeistof kan absorberen. - Pompoen Puree
Als je geluk hebt dan kun je allerlei soorten pompoenpuree gewoon in de winkel vinden, maar zorg er dan wel voor dat je alleen gepureerde pompoenpuree gebruikt en geen pompoentaartvulling of pompoentaartmix. Alleen de echte pompoen is wat je nodig hebt voor dit recept. Ik kan hier in Europa geen pompoen uit blik vinden, dus ik maak dit zelf. Als je mij dat wilt zien doen, klik dan HIER. - Chia Zaden
Chia zaden zijn een geweldig ingrediënt voor alles dat je wilt laten binden of dikker wilt maken. Het geeft niet alleen een boost aan gezonde vetten, maar de chiazaadjes helpen ook om de pap dikker te maken en zelfs romig. Als chiazaad niet jouw ding is, probeer dan lijnzaadmeel. - Vanille-extract
Vanille voegt extra warmte, smaak en zoetheid toe aan dit recept. - Amandelmelk
Voor dit recept gebruik ik graag amandelmelk of havermelk om de juiste consistentie te krijgen, maar je kunt ieder ander soort melk gebruiken. - Dadelstroop
Als het om natuurlijke zoetstoffen gaat is dadelstroop mijn persoonlijke favoriet. Maar voel je vrij om in plaats daarvan pure ahornsiroop te gebruiken als je dat wilt. - Verwarmende KruidenDe kruiden in dit recept maken de havermout heerlijk knus en verwarmend. Verwarm het recept met speculaaskruiden en kaneel. Maar voor een nog intensere herfstsmaak kun je een klein beetje nootmuskaat en gemalen gember toevoegen.
- Garnering
De garnering geeft dit ontbijt een toetjes-achtige smaak. Je kunt het simpel houden met wat noten en een scheutje dadelstroop, of voeg meer toppings toe. Denk aan kokosvlokken, amandelboter, chocolade stukjes of gedroogde cranberries.
Het enige dat je hoeft te doen is de pompoen overnight oats even goed te roeren en het eventueel met wat noten te garneren. Een stukje hemelse romige pompoentaart als ontbijt!
Hoe lang kun je overnight oats in de koelkast bewaren?
Deze pompoen overnight oats blijft 4-5 dagen goed in de koelkast in een luchtdichte verpakking of glazen pot. Dat maakt dit recept perfect om voor de hele week vooruit te maken.
Hoe langer je de havermout in de koelkast bewaart, hoe droger ze kunnen worden dus zorg ervoor dat je de havermout goed roert als het een paar dagen in de koelkast heeft gestaan en voeg dan ook een scheutje plantaardige melk toe als het te dik of te droog is.
Meer pompoen recepten waar je dol op zult zijn:
- Gevulde Pompoen met Kikkererwten Salade
- Speculaas Kruiden Havermout met Walnoten
- Zelf Pompoenpuree Maken
Als je deze pompoen overnight oats gaat maakt, laat het dan hieronder weten door een opmerking en sterbeoordeling achter te laten. Je feedback is enorm nuttig voor mij en mijn lezers!
PrintPompoen Overnight Oats
- Prep Time: 10
- Total Time: 10 minutes
- Yield: 2 kleine porties 1x
- Category: ontbijt
- Method: koelkast (2 uur of een hele nacht laten weken)
- Cuisine: amerikaans
- Diet: Vegan
Description
Deze pompoen overnight oats is eigenlijk pompoentaart als ontbijt. Het is snel, makkelijk, veganistisch, natuurlijk gezoet, glutenvrij en heerlijk! Een supergezellig herfstontbijt dat zowel koud als warm geserveerd kan worden.
Ingredients
Pompoen Overnight Oats
- 45 gram (1/2 kopje) havermout
- 125 ml (1/2 kopje) ongezoete amandelmelk (of plantaardige melk naar keuze)
- 2 eetlepels pompoenpuree – uit blik (geen pompoentaartvulling) of maak het zelf.
- 1 theelepel chiazaad
- 3 theelepels dadelsiroop of een andere zoetstof naar keuze, zoals ahornsiroop *
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/2 theelepel speculaaskruiden
- 1/2 theelepel vanille-extract
- garnering: dadelstroop + gehakte pecannoten, walnoten of hazelnoten voor garnering
optionele extra garnering: Pompoen Speculaas Puree
- 240 gram (1 kopje) pompoenpuree
- 80 ml (1/3 kopje) ongezoete amandelmelk
- 1 theelepel speculaaskruiden
Instructions
Ik gebruik pompoenpuree die ik zelf maak, het recept daarvoor vind je HIER. Of je kunt pompoenpuree uit blik kopen, maar zorg ervoor dat het geen pompoentaartvulling is.
Combineer alle Pompoen Overnight Oats-ingrediënten (behalve de toppings) in een kom en roer goed om te combineren. Plaats in een pot (bij voorkeur een afsluitbare pot) en laat een nacht of minimaal 2 uur in de koelkast staan.
Serveer koud of opgewarmd.
Optioneel: voeg een extra laag Pompoen Speculaas Puree toe aan de Pompoen Overnight Oats. Voeg eenvoudig (overgebleven) pompoenpuree toe aan een kom met amandelmelk en speculaaskruiden. Roer goed om te combineren. Restjes zijn geweldig voor in granola, koekjes en smoothies.
Notes
* Dit recept is niet erg zoet, maar kan gemakkelijk aangepast worden. Ik raad aan om de pompoenpuree te proberen, zoals beschreven in het recept en proef en pas het dan aan naar je smaak. Voeg meer zoetstof toe voor een zoetere smaak of voeg meer zoetstof toe pas als je het serveert om een individuele portie zoeter te maken zoals je wilt.
Voeg voor het opdienen 1-2 eetlepels (amandel) melk toe als de havermout te dik is.
Overnight oats is een recept dat is gemaakt om koud van te genieten zonder de havermout te verwarmen en te koken. De havermout wordt zacht en romig tijdens het ”weken”. Maar als je je havermout liever warm hebt, warm het dan ’s ochtends op met een scheutje plantaardige melk.
Dit recept is van nature glutenvrij, maar zorg ervoor dat je de havermout controleert om te zien of ze niet verwerkt zijn in een faciliteit met gluten.
Bewaar in de koelkast in een luchtdichte verpakking tot 5 dagen.