Lijnzaadpudding

Dit gemakkelijke lijnzaadpudding recept is een voedzaam ontbijt, snack of dessert. Met minder dan 5 ingrediënten kan dit recept worden geserveerd met fruit, noten en yoghurt. De belangrijkste ingrediënten voor dit recept zijn lijnzaad en plantaardige melk. Dit recept is geschikt voor veel verschillende diëten, zoals Whole30, paleo, keto, veganistisch, zuivelvrij en glutenvrij.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Ben je op zoek naar een veelzijdig ontbijtrecept dat geen pannenkoeken, havermout, chia pudding of een smoothie is? Dan ben je aan het juiste adres. Deze lijnzaadpudding is een geweldige manier om je dag te beginnen. Het is klaar in 5 minuten, geweldig als ontbijt, en zeer aanpasbaar. Je hoeft alleen maar je toppings te kiezen (of die over te slaan), en je hebt een makkelijke (on-the-go) gezond ontbijtje of tussendoortje gemaakt.

Lijnzaadpudding is gemaakt met 4 ingrediënten en bereid in 5 minuten en een heerlijk ontbijt, vooral als je lekkere toppings toevoegt, zoals noten, bessen en yoghurt. Maar je kunt er ook zo van genieten als je wilt.

Het is ook mogelijk om een grotere portie vooruit te maken voor de hele week als tussendoortje of ontbijt.

The top view of two glasses with yogurt, raspberries and chopped walnuts on a light grey backdrop and a third glass showing only the edges on the bottom.

Waarom je deze lijnzaadpudding moet proberen:

  • Het is een heerlijke variatie op een klassieke chia pudding met een nootachtige smaak.
  • Je hebt maar 4 ingrediënten en 5 minuten nodig.
  • De toppings zijn aanpasbaar.
  • Geweldig recept voor een maaltijd prep.
  • Verzadigend en voedend.

INGREDIËNTEN

Voor dit recept heb je slechts een paar eenvoudige ingrediënten nodig, een mengkom en een vork. 

Hele lijnzaadjes of lijnzaadmeel
Het is gemakkelijk om zelf lijnzaadmeel te maken, maar je kunt het ook kopen.

Plantaardige melk
Iedere plantaardige melk is goed om het lijnzaadmeel in een pudding te veranderen. Enkele opties zijn amandel-, soja-, haver- of rijstmelk. Wat gedurfder is een plantaardige melk die wat zwaarder is, zoals hennep- of kokosmelk.

Ahornsiroop
Lijnzaad heeft een milde nootachtige smaak, en een vloeibare zoetstof zoals ahornsiroop is een heerlijke optie om de smaken in je pudding in balans te brengen.

Vanille-extract
Om alle smaken in het recept te versterken gebruik je een vanille-extract van goede kwaliteit.

Zeezout
Dit is een optioneel ingrediënt, maar een klein beetje zeezout in zoete recepten is een goed ingrediënt om eventuele bitterheid in de lijnzaad te verminderen en de zoetheid in dit recept te versterken. 

Two small bowls with ground flax seeds and white milk with smaller bowls with vanilla-extract, salt and maple syrup and a text with the ingredients in bold next to each bowl.

HOE MAAK JE LIJNZAADMEEL

Wist je dat volgens voedingsdeskundigen gemalen lijnzaad eigenlijk voedzamer is dan hele lijnzaadjes? Gemalen lijnzaad is namelijk makkelijk te verteren, en het lichaam kan de voedingsstoffen daardoor efficiënt opnemen. Hele lijnzaadjes kunnen onverteerd het spijsverteringskanaal passeren, zodat je de voordelen ervan mist.

Het is eenvoudig om lijnzaadmeel te maken van hele lijnzaadjes. Hele lijnzaadjes zijn meestal gemakkelijk te vinden in elke supermarkt. Lijnzaadmeel is moeilijker te vinden en duurder dan hele lijnzaadjes. 

Alles wat je nodig hebt is een blender (kwaliteit maakt niet uit), een keukenmachine, of een koffiemolen om je lijnzaadmeel te maken.

Plaats de hele lijnzaadjes in je blender/keukenmachine/koffiemolen en laat het ongeveer 30 seconden mengen. Schud de machine een beetje en geef het nog eens 30 seconden. Je kunt ook een spatel gebruiken om de lijnzaad naar beneden te duwen voordat je weer gaat mengen. Dat is alles. In ongeveer 1 minuut heb je zelf lijnzaadmeel gemaakt. 

LIJNZAADMEEL TIP

Maak een grotere portie en bewaar dit in een glazen pot in de koelkast. Je kunt het gebruiken voor dit lijnzaadpudding recept maar ook als havermout topping of als ”flax egg” (vegan eivervanger) in bakrecepten. 

HOE MAAK JE LIJNZAAD PUDDING (stap-voor-stap met foto’s)

Stap 1.
Voeg de helft van het lijnzaadmeel en de helft van de hoeveelheid plantaardige melk toe aan een middelgrote mengkom. Roer met een vork om te combineren en eventuele klontjes te verwijderen.

Stap 2.
Voeg het resterende lijnzaadmeel en de plantaardige melk toe en roer om te combineren.

Stap 3.
Voeg de ahornsiroop en het vanille-extract toe en roer tot het goed gecombineerd is met het lijnzaadmeel en de melk.

Stap 4.
Zet de kom een nachtje of minstens 30 minuten in de koelkast.

Stap 5.
Om een enkele portie te maken, schep je de lijnzaadpudding in een kommetje of glazen potje en voeg je toppings toe.

VERVANGINGEN

Probeer in plaats van amandel- of sojamelk eens rijstmelk. Om dit als dessert te serveren kun je ook plantaardige vanille-melk of gezoete sojamelk gebruiken.

De zoetstoffen laten ook ruimte voor aanpassingen. Probeer in plaats van ahornsiroop eens agavesiroop of dadelsiroop. Elke vloeibare zoetstof is een goede optie.

Als je weinig tijd hebt, kun je dit recept maken zonder zout of vanille.

SERVEERTIPS

Dit recept is zeer aanpasbaar omdat de basis eenvoudig is, lijnzaadmeel en plantaardige melk. Daarna kunnen alle ingrediënten worden toegevoegd om je lijnzaadpudding uniek te maken.

Chocolade Lijnzaadpudding
Een eetlepel cacaopoeder zal deze lijnzaadpudding veranderen in een chocolade verrukking. 

Fruit Lijnzaadpudding
Deze pudding is heerlijk met verschillende soorten fruit, vers of bevroren. Enkele voorbeelden zijn (bevroren) kersen, bessen, aardbeien en verse bananen (gepureerd of in plakjes).

Notenpudding met Lijnzaad
Als een zoete pudding niet zo je ding is, voeg dan yoghurt toe met gehakte noten (zoals walnoten) met een eetlepel pindakaas. Notenhemel!

De mogelijkheden zijn eindeloos. Een andere optie is yoghurt (gewone of vanille) met gestoofde pruimen.

Serveer het warm
Als je het idee van lijnzaadpudding leuk vindt, maar niet van koude pudding houdt, kun je er een lijnzaadpap van maken door meer melk toe te voegen (je kunt dit afleiden uit de consistentie) en het op te warmen (op het fornuis of in de magnetron). Voor de warme versie kun je de yoghurt als topping overslaan, maar de vruchten en noten toevoegen terwijl je de pap verwarmt is wel heerlijk. 

Three small glasses layered with brown pudding, then white yogurt and then red raspberries with chopped walnuts.

LAATSTE TIPS

Overnight lijnzaadpudding of niet?
Vergeleken met een chia pudding heeft lijnzaadpudding minder tijd nodig om in de koelkast te staan. Een half uurtje kan al genoeg zijn om de textuur te krijgen die je lekker vindt. Als de consistentie te droog is, roer er dan wat meer melk door. Als de consistentie na het combineren van de lijnzaad en de melk is zoals je het wilt, dan kun je het direct serveren. Met andere woorden, het hoeft geen ”overnight” recept te zijn. 

Gemalen lijnzaad
Als je op jacht bent naar lijnzaadmeel, is het misschien goed om te weten dat gemalen lijnzaad hetzelfde is. 

Vooruit maken /preppen
Je kunt dit recept vooruit maken in een kom en dan zoveel eruit scheppen als je nodig hebt om je pudding te maken. Maar je kunt ook porties maken in individuele potjes voor een nog handiger ontbijtje of tussendoortje. 
 
Maak het #gezond
Lijnzaadpudding is een heerlijk, verzadigend, vezel- en eiwitrijk recept met plantaardige omega-3 vetzuren. Maar als je meer gezonde vetten wilt toevoegen, voeg dan een beetje gehakte noten of notenboter toe als topping. De melk die je gebruikt bepaalt ook hoe eiwitrijk je pudding is. Sojamelk bevat bijvoorbeeld meer eiwitten dan amandel- of havermelk. 

VAAK GESTELDE VRAGEN

Hoe kan ik lijnzaadpudding bewaren?

Of je nu een grotere portie hebt gemaakt of de lijnzaadpudding in kleinere potjes hebt verdeeld, deze lijnzaadpudding kan in de koelkast (afgedekt) ongeveer 5-6 dagen worden bewaard. Om de pudding te serveren moet je er misschien een scheutje melk door roeren. Soms wordt de pudding te compact als het dagenlang in de koelkast staat. 

Het is beter om individuele porties zonder toppings in de koelkast te bewaren. 

Kan ik hele lijnzaad gebruiken voor lijnzaadpudding?

Het antwoord daarop is nee. Je krijgt niet dezelfde puddingachtige consistentie (meer een gel) als je hele lijnzaadjes gebruikt. Gemalen lijnzaad is ook voedzamer dan hele lijnzaad.

Wat is het verschil tussen een chia pudding en een lijnzaadpudding?

Het eerste is de textuur. Een chia pudding heeft nog enige textuur, en een lijnzaadpudding is smeuïger. 
Ze zijn allebei rijk aan vezels en eiwitten, maar chiazaden smaken wat flauwer. Lijnzaad heeft een meer robuuste en nootachtige smaak.

Dat gezegd hebbende zijn beide recepten aanpasbaar wat betreft de toppings.

Als je lijnzaadpudding gaat maken, zie ik graag je creaties terug! Vergeet me niet te taggen op Instagram @thegreencreator of door hieronder een reactie achter te laten.

Three small glasses layered with brown pudding, then white yogurt and then red raspberries with chopped walnuts with the text ''flaxseed pudding'' on top and ''easy vegan and gluten-free'' in the bottom of the photo.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Three small glasses layered with brown pudding, then white yogurt and then red raspberries with chopped walnuts.

Lijnzaadpudding

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Total Time: 5 minutes
  • Yield: 2 porties of 3 kleine porties 1x
  • Method: koelkast
  • Diet: Vegan

Description

Lijnzaadpudding is een voedzaam recept voor een makkelijk ontbijt of tussendoortje. Met slechts 4 ingrediënten en 5 minuten is deze pudding gemakkelijk te maken, veganistisch en glutenvrij. Dit recept is ook goed voor meal prepping.


Ingredients

Scale

Toppings: soya yoghurt, bevroren frambozen, lijnzaadmeel, ahornsiroop en stukjes walnoot.


Instructions

Plaats de helft van het lijnzaadmeel en de helft van de hoeveelheid plantaardige melk in een mengkom. Roer met een vork om te combineren en eventuele klonten te verwijderen.
 
Voeg het resterende lijnzaadmeel en de plantaardige melk toe en roer om te combineren.

Voeg vervolgens de ahornsiroop en het vanille-extract toe en roer tot het gecombineerd is met het lijnzaadmeel en de melk. Proef en pas de zoetheid aan indien nodig. 

Dek de kom af en zet het in de koelkast zodat het een nachtje of minstens 30 minuten kan indikken. Maar als de consistentie van de pudding na het mengen naar wens is, kun je het meteen serveren.

Om een enkele portie te maken, schep je de lijnzaadpudding in een kom of glazen pot en voeg je toppings toe, zoals yoghurt, noten en bessen. 


Notes

  • Dit recept is vrij dik, maar als je liever een dunnere pudding wilt, gebruik dan 1,5 kopjes (330 ml) plantaardige melk. En als je liever een nog dunnere pudding wilt maken, gebruik dan 2 kopjes plantaardige melk (440 ml).
  • Gemalen lijnzaad of lijnzaadmeel (dat is hetzelfde) verliest snel zijn versheid. Bewaar het in een glazen bakje met deksel in de koelkast of vriezer om te voorkomen dat het gaat bederven. Je kunt de hele lijnzaadjes malen voordat je de pudding maakt, als je vers lijnzaadmeel wilt gebruiken.
  • Dit recept is perfect om vooruit te maken en de hele week van te genieten.
  • Zet de pudding (afgedekt) in de koelkast zodat het tot 5 dagen houdbaar is. 

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.