Moon Tea (Maanthee / Hormonale Kruidenthee)

Deze moon tea oftewel maanthee is een heerlijke ontstekingsremmende kruidenthee om het lichaam te ondersteunen voor en tijdens de menstruatiecyclus. Dit kruidentheemengsel is gemakkelijk te maken, en het is ook mogelijk om een grotere portie te maken.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Deze moon tea is voor mij een ritueel geworden voor die tijd van de maand. Het is een ontspannend kruidenmengsel met voedende kruiden en het is ook cafeïnevrij, dus je kunt het op ieder moment van de dag drinken. Ik drink dit kruidenmengsel regelmatig gedurende de hele maand, maar het is vooral goed als hormoonondersteunende maanthee vóór de menstruatiecyclus. De meeste ingrediënten ondersteunen de hormonale gezondheid.

WAT IS MOON TEA/MAANTHEE?

Maanthee is de naam voor een kruidenthee die het welzijn van vrouwen voor of tijdens hun menstruatiecyclus ondersteunt. Deze kruidenmengsels kunnen helpen bij ongemakken en ondersteunen ook een beter humeur. Maanthee is een kruidenmengsel met vitaminen en mineralen en een paar belangrijke ingrediënten, hoewel een paar kruiden kunnen worden toegevoegd of vervangen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Deze maanthee bevat hibiscus, gember, brandnetel, rode frambozen blaadjes, duizendblad, kaneel en haverstro.

Sommige maantheerecepten vereisen meer ingrediënten, zoals ginkgo, citroenmelisse, paardenbloem, zilverschoon en vrouwenmantel. Ik voeg soms graag paardenbloem toe, omdat dit kan helpen de hormonen te reguleren door de lever te ondersteunen en het lichaam te helpen zich te ontdoen van overtollig oestrogeen. Het is geen typisch ingrediënt voor maanthee, want het helpt bijvoorbeeld niet bij krampen, maar het helpt wel de lever te ondersteunen, die een rol speelt bij de hormonale gezondheid.

A glass teapot with a strainer filled with water and herbs in different colors.

VOORDELEN VAN MOON TEA/MAANTHEE

Het klinkt misschien een beetje als een recept van de “Sanderson Sisters” uit Hocus Pocus, maar dat is het niet. Je hebt geen magische kruiden nodig, en ook geen volle maan.

Hoewel thee heel gewoon is, is de voedende werking van kruiden niet zo bekend. Kruidenthee is rijk aan mineralen en bevat vitaminen die ons lichaam ondersteunen als ze regelmatig worden geconsumeerd.

Al eeuwen (of eigenlijk millennia) gebruiken mensen geneeskrachtige kruiden en kruidenmiddelen voor de gezondheid. Kruidenthee gaat terug tot het oude Egypte en China en wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de voordelen en de smaak. Vrouwen hebben kruiden gebruikt om menstruatiekrampen te verlichten, bevallingen op te wekken, de vruchtbaarheid te ondersteunen en de gezondheid van de cyclus te bevorderen.

Hoewel je vaak de woorden medicinaal leest, denk ik dat het belangrijk is erop te wijzen dat thee geen medische kwalen geneest. Ze kunnen ons lichaam ondersteunen. Als je gezondheidsproblemen hebt, raadpleeg dan een arts (zie onderstaande disclaimer).

Several small bowls on a white marble cutting board with red, yellow, dark green herbs in it and a cinnamon stick with fresh ginger.

MOON TEA/MAANTHEE INGREDIËNTEN

Maanthee kan worden gevonden met verschillende ingrediënten, variërend van een paar tot een hele lijst. Voor dit maantheerecept zijn 6 belangrijke ingrediënten nodig, die je gemakkelijk zou moeten kunnen vinden. Deze kruiden bevatten alles voor een goede maanthee.

Voor deze thee kun je het beste losse thee gebruiken. Zo kun je heel gemakkelijk je mengsel samenstellen. Maar als je een specifieke thee alleen in zakjes hebt, kun je gerust thee in een zakje gebruiken. Je kunt het theezakje openen en de thee gebruiken in je mengsel.

Het mooie van het maken van je kruidenmengsel is dat je zelf kunt bepalen hoe je thee zal smaken. Je kunt ook verschillende theemengsels maken voor andere doeleinden, zoals een schoonheidsthee, een thee om een opgeblazen gevoel te verlichten, of een maanthee om je lichaam te ondersteunen voor of tijdens je cycli.

Voor deze basis maanthee heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • Hibiscus
 • Gember
 • Brandnetelblad
 • Rode frambozenblad
 • Duizendblad
 • Haverstro
 • Kaneel (optioneel)

Je kunt een paar extra kruiden gebruiken als je het smaakprofiel wilt veranderen of van een krachtiger maanthee wilt genieten. Citroenmelisse en ginkgo geven deze maanthee bijvoorbeeld een kick.

A small blue bowl with red colored dried hibiscus flowers in it surrounded by several other small bowls with herbs, in it.

Gedroogde hibiscusbloemen
De vitaminen en mineralen helpen bij de menstruatie. Het staat bekend om het balanceren van hormonen en het reguleren van de menstruatiestroom. Het is vooral goed bij pijnlijke krampen. Hibiscus bevat ook flavonoïden die kunnen helpen je humeur te verlichten.

Rood frambozenblad
Frambozenbladeren zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Het ijzer en magnesium in rode frambozenbladeren helpen goed tijdens de menstruatiecyclus. Kruidenkenners gebruiken rode frambozenbladthee als baarmoedertonicum om menstruatie kramp te verminderen, hormonen in balans te brengen en zware bloedingen tegen te verminderen.

Duizendblad
De bloemen en bladeren van duizendblad kunnen pijnlijke menstruatie krampen verminderen vanwege de ontspannende en krampstillende eigenschappen. Duizendblad is dus vooral verzachtend bij pijnlijke menstruatiekrampen.

Haverstro
Haverstro bevat diuretica, ontstekingsremmende eigenschappen en magnesium om de spieren te helpen ontspannen en ontstekingen te verminderen.

Brandnetelblad
Brandnetels zijn rijk aan ijzer, en specifieke eigenschappen in brandnetels kunnen helpen om overmatige menstruatie te verminderen. Het is een kleine krachtpatser voor de algemene hormonale gezondheid en vruchtbaarheid met voedingsstoffen als zink, ijzer en mangaan.

Gember
Gember kan menstruatiekrampen helpen verlichten en de duur van de pijn verminderen. Het werkt ontstekingsremmend en geeft dit mengsel een verwarmende smaak.

Kaneel
Voeg kaneel toe aan je mengsel om het op smaak te brengen en het lichaam te verwarmen.

Deze kruiden worden gebruikt om het lichaam te ondersteunen voor en tijdens de menstruatiecyclus. Maar ze verbeteren ook ons algemeen welzijn, dus neem een slokje maanthee wanneer je daar zin in hebt.

HOE MAAK JE MOON TEA/MAANTHEE?

Het zetten van kruidenthee is iets anders dan het zetten van een gewoon kopje thee. Mocht je geïnteresseerd zijn, ik schreef er al over in dit artikel.

Maanthee is een kruidenthee die meer dan een paar minuten moet trekken. Sterker nog, hoe langer de thee kan trekken, hoe intenser de smaak en concentratie zal zijn.

Voor de verse gember raad ik aan de gember in kleinere stukjes te hakken, zodat de gember gemakkelijker zijn bestanddelen kan afgeven. Ik raad ook aan het kaneelstokje te breken zodat de smaak beter vrijkomt.

A top view of a tea strainer in a teapot with a broken cinnamon stick and ginger pieces in the strainer.

Plaats vervolgens alle kruiden in een grote zeef en doe ze in een grote theepot. Bedek de theepot met heet water en laat het trekken.

A top view of a glass teapot with a silver rim with the dry ingredients for moon tea in it.

De brouwtijd is minstens 30 minuten zijn, maar hoe langer, hoe beter. Als je kunt, probeer dan te streven naar 5 uur. Om de thee op te warmen voeg je een beetje heet water toe aan je kopje thee.

VAAK GESTELDE VRAGEN

Hoe smaakt deze thee?

De smaak van deze thee hangt af van hoe lang het trekt. Hoe langer de theebladeren kunnen trekken, hoe sterker de thee zal zijn. Over het algemeen zal de bittere smaak van hibiscus de overhand krijgen. Je kunt minder hibiscus gebruiken of de thee korter laten trekken om een bittere smaak te voorkomen. Een beetje zoetstof, zoals ahornsiroop, kan ook helpen de bittere smaak te verminderen.

Als je deze thee zet volgens onderstaand recept, is de smaak een beetje aards, verwarmend en mild, met een vleugje fruit en een verwarmende gembersmaak.

A glass teapot with dark red tea in it viewed from the top.

Kan ik deze thee ook koud drinken?

Deze thee kan zowel warm als koud geserveerd worden. Ik raad aan een grotere portie te maken en die in de koelkast te zetten voor de koude versie. Serveer het met ijs of koud uit de koelkast.

Maanthee ter ondersteuning van de hormonale gezondheid wordt echter meestal warm geserveerd.

Voor welke PMS-gerelateerde problemen drinken vrouwen maanthee?

Voor alles wat met je menstruatiecyclus te maken heeft, kan maanthee een ondersteunende kruidendrankje zijn. Voorbeelden zijn hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen, milde krampen en vermoeidheid. Deze thee ondersteunt en verwarmt je lichaam.

Hoe lang kan ik het in de koelkast bewaren voor later?

Zie je kruidenthee als vers geperst sap. Hoe langer je het in de koelkast bewaart, hoe minder voedingsstoffen het zal hebben. Het kan helpen om een glazen pot tot de rand te vullen en goed af te sluiten, zodat er minder voedingsstoffen kunnen verdampen. Probeer een kruidenthee echter niet langer dan 2-3 dagen in de koelkast te bewaren.

Je kunt de thee ook in een ijsblokjesvorm gieten en een paar maanden invriezen.

A glass teapot with a strainer filled with water and herbs in different colors.

Werkt maanthee?

Als je last hebt van veel voorkomende menstruatieproblemen zoals hoofdpijn, lichte kramp en PMS, kan hydratatie met de ingrediënten (vitaminen, mineralen en ontstekingsremmende eigenschappen) deze symptomen helpen verzachten.

Wanneer moet je maanthee drinken?

Maanthee kan gedurende je hele cyclus gedronken worden. Het ondersteunt het lichaam, ongeacht de cyclus, en biedt extra gezondheidsondersteunende ingrediënten. Maar als je symptomen die specifiek zijn voor je menstruatiecyclus wilt aanpakken, kun je maanthee het beste een paar dagen tot een week voor de menstruatie drinken.

Kan ik mijn maanthee delen met de mannelijke leden van mijn familie?

Dit is een gezondheidsondersteunend mengsel dat ook degenen zonder cyclus van vitaminen en mineralen voorziet.

Waar kan ik deze kruiden kopen?

Verse gember moet gemakkelijk te vinden zijn in elke supermarkt, maar medische kruiden kunnen moeilijker te vinden zijn. Ik koop mijn kruiden bij iHerb, een plaatselijke apotheek of theespeciaalzaak. De meeste apotheken verkopen medicinale kruiden. Ik adviseer merken als Traditional Medicinals, Frontier Co-Op, of thee die in de apotheek wordt verkocht.

LAATSTE TIPS VOOR KRUIDENTHEE

Deze kruidenmaanthee is makkelijk te maken, maar hier zijn een paar tips.

Aangezien dit geen gewoon kopje thee is, maar een kruidenthee, moet je rekening houden met de volgende twee dingen: tijd en hoeveelheid. Voor een kruidenthee moet je de thee langer laten trekken en meer kruiden gebruiken.

Er zijn twee manieren om deze thee vooraf te maken. Je kunt een portie maken voor drie dagen of de droge kruiden combineren in een potje, zodat je alleen het gemengde droge kruidenmengsel hoeft te laten trekken met water, gember en kaneel. Een portie met droge bladeren kan tot twee jaar op een droge plaats worden bewaard. Dit recept is een goede richtlijn om als verhouding in gedachten te houden.

Om ervoor te zorgen dat de gember zijn heilzame bestanddelen vrijgeeft, helpt het om het in kleinere stukjes te snijden.

Tijd is essentieel voor een succesvolle maanthee. Ik raad aan het minstens 30 minuten te laten trekken, maar hoe langer, hoe beter. Probeer te streven naar 5 uur.

Om koude maanthee op te warmen, voeg je een beetje heet water toe aan je kopje met de thee.

Verminder de meer robuuste kruiden in je blend, zoals hibiscus, voor een lichtere smaak. Hoe korter je de thee laat trekken, hoe minder intens de smaak zal zijn.

Bewaar een grotere portie thee in de koelkast, afgedekt voor 2-3 dagen in een glazen pot, en serveer het koud of warm.

Gebruik, indien mogelijk, een brede theepot met zeef of een French press die groot genoeg is om de bladeren te laten zweven en alle smaken en heilzame bestanddelen volledig tot ontwikkeling te laten komen.

A teapot with a built in strainer filled half with herbs and water on a white marble backdrop in front of white kitchen tiles and a few glass jars with herbs.

VARIATIES

Om dit recept ultra-simpel te maken sla je de gember en kaneel over. Een andere manier om een eenvoudige portie te maken is alleen rode frambozenblad, brandnetel, haverstro en hibiscus te gebruiken.

Om de smaak milder te maken, kun je de hoeveelheid hibiscus verminderen en de gember weglaten. Als je relatief nieuw bent met kruideninfusies, voeg dan gerust een zoetstof toe zoals ahornsiroop.

Als je deze moon tea nog interessanter wilt maken, kun je de volgende kruiden toevoegen: ginkgo, paardenbloem, citroenmelisse, zilverschoon en vrouwenmantel.

A glass teacup with a glass plate on a white marble backdrop with dark red tea being poured in the teacup filling almost the entire teacup.

Trek in nog meer thee?

Dit Thaise theerecept zul je ook lekker vinden! En dit artikel met mijn favoriete kruidenthee recepten is misschien ook het lezen waard.

Als jij ook deze moon tea gaat maken, vergeet me dan niet te taggen op Instagram @thegreencreator of door hieronder een reactie achter te laten.

A glass teacup and plate on a white marble backdrop with red tea in it and a teapot with red tea in the background and the words how to make moon tea written on the top of the photo.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A glass teapot with a strainer filled with water and herbs in different colors.

Moon Tea (Maanthee / Hormonale Kruidenthee)

 • Author: Bianca
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 5
 • Total Time: 10 minutes
 • Yield: 2 1x
 • Category: drink, thee

Description

Deze maanthee is een kruidenthee om het lichaam te ondersteunen voor en tijdens de menstruatiecyclus. Dit kruidentheemengsel is gemakkelijk te maken, en het is ook mogelijk om een grotere portie te maken.


Ingredients

Scale

Instructions

Snijd de gember in kleinere stukjes en doe deze samen met het kaneelstokje in een hittebestendige pot waarin je de thee gaat zetten.

Voeg het rode frambozenblad, duizendblad, hibiscus, haverstro en brandnetel toe aan de pot.

Kook het water tot 100 °C en giet het over de gember, het kaneelstokje en de gedroogde bladeren.

Laat het minstens 30 minuten trekken; ideaal is een nachtje of 5 uur.

Zeef de kruiden, gember en kaneel door een fijne zeef. Zoals in dit artikel wordt getoond, kun je ook een French press gebruiken om de kruiden, gember en kaneel naar de bodem te drukken en te brouwen. Ik gebruik een drijvende theepot met een ingebouwde zeef.

Serveer warm of koud. Voeg desgewenst een zoetstof toe, zoals ahornsiroop.

Of bewaar het 2-3 dagen in de koelkast in een glazen pot met deksel.


Notes

Deze thee kan warm of koud geserveerd worden.

Een grotere portie uit de koelkast kan worden opgewarmd door heet water toe te voegen.

Ik raad aan een theepot te gebruiken waarin de blaadjes vrij kunnen ronddrijven en trekken. Dit is de drijvende theepot die ik gebruik met een brede zeef.

Keywords: thee, moon tea, maanthee

bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518208/
https://theherbalacademy.com/painful-period-cramps/
The Gift of Healing Herbs: Plant Medicines and Home Remedies for a Vibrantly Healthy Life
Herbal Rituals

De informatie aangeboden op The Green Creator is alleen voor educatieve doeleinden. The Green Creator maakt geen medische claim, noch heeft het de bedoeling een diagnose te stellen of medische aandoeningen te behandelen. Links naar externe sites zijn alleen voor informatieve doeleinden. The Green Creator onderschrijft geen externe sites en is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Lezers moeten zelf onderzoek doen naar de veiligheid en het gebruik van kruiden of supplementen.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of recepten niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

Plaats een reactie

Recipe rating

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.