Boekweit Koken

Deze makkelijke methode om boekweit te koken zorgt ervoor dat je in 20 minuten met 3 ingrediënten perfect gekookte luchtige boekweit (kasha) kunt maken. Gekookte boekweit is een veelzijdig (bij)gerecht en een prima vervanging voor quinoa, havermout, rijst, pasta of brood.

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

Ik geniet al zolang ik me kan herinneren van boekweit (kasha). Het is een van mijn favoriete manieren geworden om textuur, voedingswaarde en smaak toe te voegen aan een maaltijd. Zowel zoete als hartige gerechten zijn heerlijk met boekweit. Boekweit wordt vooral in Oost-Europa gegeten en het is een voedzame, glutenvrije zaad.

WAT IS BOEKWEIT?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is boekweit een zaad en geen graan. Boekweit is een voedzame, glutenvrije zaad en is niet verwant aan tarwe. De smaak is licht nootachtig en heeft een wat zachte textuur, maar is iets steviger dan rijst. 

Boekweit (vaak geroosterd) wordt gekookt met water, boter en zout, maar soms worden de boter en het zout vervangen door bouillon, afhankelijk van het land in Oost-Europa waar het recept vandaan komt. In heel Oost-Europa wordt boekweit vaak geserveerd als hartig (bij)gerecht. Buiten Oost-Europa vind je boekweit ook als zoet ontbijt of dessert. 

Boekweit is een basis ingrediënt in Oost-Europa (vaak kasha genoemd) en ik denk dat het in de rest van de wereld echt ondergewaardeerd is. 

De bereiding van boekweit is helemaal niet ingewikkeld. In dit artikel deel ik tips voor de beste (niet papperige) gekookte boekweit.

Boekweit is mijn favoriet vanwege zijn textuur en smaak, maar het is ook een uitstekende optie als je een glutenvrij dieet volgt. 

Je kunt perfect gekookte boekweit maken met slechts een paar ingrediënten en 20 minuten. 

The half of a shallow bowl on a light backdrop with cooked roasted buckwheat in it.

Boekweit is geweldig omdat:

 • Het is een veelzijdig ingrediënt voor vele gerechten (zoet en hartig).
 • Sommigen beschouwen boekweit als een “superfood” omdat het een goede bron is van vezels, eiwitten en mineralen. 
 • Voor mensen met een glutenvrij dieet is boekweit een gemakkelijk en voedzaam alternatief.
 • Boekweit is gemakkelijk vooruit te maken.
 • Het is makkelijk te vinden (online of in de supermarkt).
 • Boekweit is goedkoop en gemakkelijk te bereiden.

HOE SMAAKT BOEKWEIT?

Boekweit heeft een nootachtige en enigszins aardse smaak. De textuur kan variëren. Sommige mensen houden van stevigere boekweit, terwijl anderen de voorkeur geven aan een zachtere textuur. Gekookte boekweit is over het algemeen wat steviger, zoals gekookte zilvervliesrijst. 

De smaak en textuur is wat robuuster als je authentieke Oost-Europese boekweit gebruikt. Ik gebruik in dit recept geroosterde boekweit, dit zou je makkelijk moeten kunnen vinden in een Oost-Europese winkel of online. De ruwe ongeroosterde boekweit is te vinden in elke biologische winkel of online. De geroosterde boekweit heeft meer smaak en textuur.

GEROOSTERDE OF ONGEROOSTERDE BOEKWEIT

Er zijn twee verschillende soorten boekweit verkrijgbaar. Goudbruin boekweit is geroosterd en wordt vaak verkocht in specifieke Oost-Europese winkels. 

De lichter gekleurde boekweit is niet geroosterd. Het is een persoonlijke voorkeur of je de geroosterde of ongeroosterde versie lekker vindt. De geroosterde donkere boekweit is wat meer robuust qua smaak en textuur; daarom wordt het niet zo snel papperig. Het is niet alleen makkelijker te koken, maar het heeft ook een andere smaak. 

Ik laat je zien hoe je geroosterde boekweit perfect kunt koken. In het recept hieronder staat ook de juiste verhouding voor het koken van de rauwe/ongeroosterde boekweit.

Als je geen geroosterde boekweit kunt vinden, kun je het zelf roosteren. Het is heel eenvoudig. Plaats de rauwe ongeroosterde boekweit in een droge koekenpan en rooster het een paar minuten tot het lichtbruin is. 

INGREDIËNTEN

Om perfecte (”fluffy”) boekweit te koken heb je slechts drie ingrediënten nodig, inclusief water. 

Om het water op smaak te brengen kun je een bouillonblokje of zout gebruiken. Als je boekweit maakt voor zoete recepten zoals een dessert of ontbijt, gebruik dan zout om het water op smaak te brengen. Voor hartige gerechten kun je echter een bouillonblokje gebruiken. Veganistische boter wordt in sommige landen gebruikt om boekweit te koken, maar dat is optioneel en zal geen groot verschil maken.  

Two small bowls with salt and a bouillon cube, one bowl with roasted buckwheat and a wooden spoon in it and a glass with water on a light grey backdrop with the name in bold next to each bowl.

BOEKWEIT KOKEN (STAP-VOOR-STAP MET FOTO’S)

Stap 1.
Wanneer je rauwe, ongeroosterde boekweit gebruikt, plaats de boekweit in een fijne zeef en spoel de boekweit onder water af tot het water helder is. Laat de boekweit goed uitlekken. 

Stap 2.
Als je boekweit wilt gebruiken in hartige recepten, doe dan een bouillonblokje in een middelgrote pan. Laat het oplossen met een beetje water. Je kunt ongezouten veganistische boter aan de pot toevoegen voor extra smaak en meer vochtige korrels. 
Voor neutrale boekweit (voor zoete recepten) voeg je zout toe aan het water en veganistische boter (optioneel). 

Stap 3.
Voeg de rest van het water en de boekweit toe aan de pot. 

Stap 4.
Dek de pot af met een deksel en laat op middelhoog vuur sudderen (ongeveer 5-10 minuten).

Stap 5.
Verwijder het deksel om te zien of al het water is opgenomen. Als er nog water in de pot zit, laat het dan nog 5-10 minuten zitten met het deksel erop.
 
Stap 6.
Als de boekweit gaar is (al het water is bijna volledig opgenomen), zet dan het vuur uit, laat het deksel op de pot en laat nog 5 minuten rusten op het hete fornuis of langer als dat kan.

Stap 7.
Fluf (separeeer de korrels) met een vork en serveer.

A large plate on a light grey backdrop with cooked roasted buckwheat in it and a gold colored fork with buckwheat on it hovering over the buckwheat.

HOE VERMIJD JE PAPPERIGE BOEKWEIT

Er is niets mis met papperige boekweit. Het is nog steeds perfect eetbaar, en sommige mensen geven de voorkeur aan papperige boekweit. Maar als het je niet lukt om papperige boekweit te vermijden, dan kan dat verschillende oorzaken hebben.

De meest voor de hand liggende reden is dat je te veel water gebruikt en de boekweit te lang laat koken. Boekweit wordt net als rijst papperig en verliest dan zijn textuur.

Als je rauwe, ongeroosterde boekweit gebruikt, probeer dan over te schakelen op (Russische of Poolse) geroosterde boekweit. Over het algemeen is de textuur anders en zal het niet snel papperig worden.

A large plate on a light grey backdrop with cooked roasted buckwheat in it and a piece of a light brown napkin showing in the top left corner.

VAAK GESTELDE VRAGEN

Moet je boekweit weken voor het koken?

Boekweit hoeft niet vooraf te worden geweekt (het weken kan de kooktijd aanzienlijk verkorten), tenzij je ongeroosterde boekweit gebruikt in een rauw recept. Als je boekweit gaat weken, spoel het dan af voordat je het gaat gebruiken in rauwe recepten.

Wat is de verhouding water en boekweit?

De verhouding voor ongeroosterde boekweit is 1:1,5.
De verhouding voor geroosterde boekweit is 1:2.

Wat is de beste manier om boekweit te eten?

Boekweit is zeer veelzijdig en kan zowel zoet als hartig geserveerd worden. Rauwe boekweit wordt soms ook gebruikt in desserts en pap/ontbijt recepten. In Oost-Europa vind je gekookte boekweit vaak als bijgerecht bij hartige maaltijden. 

Welke kruiden passen bij boekweit?

Wat past er niet bij boekweit? De mogelijkheden zijn eindeloos voor zowel hartige als zoete gerechten. Kruiden en specerijen als knoflook, mosterdzaad, kardemom, kaneel en nootmuskaat passen goed bij boekweit. 

Hoe lang moet boekweit gekookt worden?

De kooktijd kan variëren, maar over het algemeen duurt het ongeveer 20 minuten om perfect luchtige boekweit te koken: dit is inclusief de tijd op het fornuis met het vuur uit. 

Hoe lang is boekweit houdbaar?

Ongekookte boekweit (geroosterd of ongeroosterd) is langer houdbaar in een luchtdichte verpakking op een donkere plaats (enkele maanden). In de koelkast of vriezer is het maanden en zelfs langer houdbaar. 

Hoe kan ik gekookte boekweit voor later bewaren?

Als je de boekweit gekookt hebt, is het in een luchtdichte verpakking in de koelkast tot 10 dagen houdbaar. 

Kan ik gekookte boekweit invriezen?

Je kunt gekookte boekweit ook invriezen. In de vriezer is het 4-5 maanden houdbaar.

Hoe kun je gekookte boekweit opwarmen?

Boekweit kan gemakkelijk worden opgewarmd in de magnetron (afgedekt met een beetje extra water erbij) of op het fornuis. Plaats de boekweit in een pan of koekenpan met een beetje water of boter en laat het opnieuw opwarmen (met een deksel) tot het gelijkmatig is verwarmd. 

HOE SERVEER JE BOEKWEIT

Gekookte boekweit is zeer veelzijdig. Het kan zoet of hartig geserveerd worden. Boekweit als bijgerecht is een goede optie. Het is een uitstekend ingrediënt voor risotto, romige pap, of een eenvoudige salade.

A large plate on a light grey backdrop with cooked roasted buckwheat in it and a gold colored fork in the buckwheat.

LAATSTE TIPS

De volgende tips kunnen je helpen om elke keer perfect gekookte boekweit te maken. 

Ik heb geëxperimenteerd met boekweit en het weken qua tijd en geroosterd versus ongeroosterd. Het maakt geen verschil. Het verkort alleen de kooktijd. Mijn advies is om boekweit te weken als je van plan bent het rauw (zonder te koken) te gebruiken, zoals in een rauwe boekweit dessert. 

Wanneer je rauwe of niet geroosterde boekweit gebruikt, spoel de boekweit dan af onder koud water om de smaak te verbeteren en vuil en zetmeel te verwijderen. 

Om neutrale boekweit of boekweit voor een dessert of ontbijtrecept te maken, gebruik je zout en boter in plaats van bouillon. 

Het beste wat je kunt doen bij het koken van boekweit is het laten rusten in de pot met het deksel erop na het koken. Oma’s tip is om dit enkele uren te doen onder een grote stapel dekens, maar 10 minuten in een pot met een goede deksel is goed genoeg. De kooktijd is kort, dus houd de warmte in de pot en probeer het deksel erop te laten. Controleer de boekweit slechts één of twee keer om te zien of het water bijna is opgenomen. In dat geval kun je het vuur uitzetten, het deksel erop laten en het nog 5-10 minuten op het warme fornuis laten rusten. 

Wanneer je geroosterde boekweit gebruikt, zal de boekweit steviger zijn dan de ongeroosterde boekweit, wat een persoonlijke voorkeur is, dus ik moedig je aan om te experimenteren. 

Een zware pot/steelpan met een zwaar deksel is het beste voor dit recept.

En tenslotte is het essentieel om niet te veel water te gebruiken en de boekweit niet te lang te koken.

Als jij luchtige boekweit gaat maken, dan hoor ik het graag! Laat me in de reacties weten wat je van deze methode vindt. En vergeet me niet te taggen op Instagram @bianca

A large bowl on a light grey backdrop with cooked roasted buckwheat in it and a golden fork and the text ''how to cook buckwheat'' in bold on top of the bowl.
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A large plate on a light grey backdrop with cooked roasted buckwheat in it and a golden fork with a piece of a light brown napkin showing in the top left corner.

Boekweit Koken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
 • Author: Bianca
 • Total Time: 20
 • Yield: 3 kopjes 1x
 • Category: bijgerecht, hoofdgerecht, ontbijt
 • Method: fornuis
 • Cuisine: Oost Europees
 • Diet: Gluten Free

Description

Deze methode om boekweit te koken zorgt voor perfecte boekweit in 20 minuten en is een goede vervanging voor havermout, rijst of pasta.


Ingredients

Scale
 • 1 kop (180 gram) boekweit (geroosterd)
 • 1,5 kop (350 ml) water (zie noten)
 • 1/2 bouillonblokje OF 1/2 theelepel bouillon/stampoeder OF ½ theelepel zout*
 • optioneel: 1 theelepel ongezouten veganistische boter

De verhouding voor ongeroosterde boekweit is 1:1,5.
De verhouding voor geroosterde boekweit is 1:2.

*Voor neutrale boekweit (gebruikt in zoete recepten), gebruik zout in plaats van een bouillonblokje. 


Instructions

 1. Wanneer je rauwe, ongeroosterde boekweit gebruikt, plaats de boekweit in een fijne zeef en spoel af onder stromend koud water tot het water helder is. Laat de boekweit goed uitlekken.
 2. Als je boekweit wilt gebruiken in hartige recepten, voeg dan een bouillonblokje toe aan een middelgrote pan. Laat het smelten met een beetje water. Je kunt ook een beetje ongezouten veganistische boter aan de pot toevoegen voor extra smaak en meer vochtige korrels. Voor neutrale boekweit (gebruikt in zoete recepten) voeg je zout toe aan het water in plaats van bouillon en eventueel veganistische boter.
 3. Voeg de rest van het water en de boekweit toe aan de pan. Roer om te combineren.
 4. Dek de pan af met een deksel en breng op middelhoog vuur aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten sudderen.
 5. Wanneer je hoort dat het water begint te koken, zet het vuur laag. Laat het deksel nog 5 -10 minuten op de pan.
 6. Verwijder het deksel om te zien of al het water is opgenomen. Als er nog water in de pan zit, laat het dan nog 5-10 minuten zitten met het deksel erop.
 7. Als de boekweit gaar is (al het water is opgenomen, maar de boekweit is nog glanzend), zet het vuur uit, laat het deksel op de pan en laat de boekweit nog 5 minuten rusten op het hete fornuis, of langer als dat kan. Hierdoor wordt het resterende vocht verwijderd zonder dat het verder hoeft te koken.
 8. Fluf (om de korrels te separeren) met een vork en serveer.


Notes

Zie het artikel hierboven voor visuele instructies en een video over hoe de boekweit eruit moet zien.  

Verhoudingen
Bovenstaande verhoudingen zijn voor perfect gekookte boekweit. Als je echter liever ”al dente” (stevigere) boekweit wilt, gebruik dan minder water (320 ml / 1 1/3 kopje) en verkort de kooktijd op middelhoog vuur met enkele minuten. 

Boekweit serveren
Boekweit kan zowel warm als koud worden geserveerd. Het kan worden opgewarmd in een pan op het fornuis of in de magnetron. 

Bewaren
Ongekookte boekweit (geroosterd of ongeroosterd) is langer houdbaar in een luchtdichte verpakking op een donkere plaats. Het kan maanden en zelfs langer bewaard worden in de koelkast of vriezer. 

Als je de boekweit gekookt hebt, is het in een luchtdichte verpakking in de koelkast tot 10 dagen houdbaar. Het is ook mogelijk om gekookte boekweit 4-5 maanden in te vriezen in de vriezer.

Gekookte boekweit kan het beste niet op kamertemperatuur worden bewaard, want dan wordt het hard en onaangenaam om te eten. 

Geroosterde versus ongeroosterde boekweit
Geroosterde of ongeroosterde boekweit is een persoonlijke voorkeur. De geroosterde versie is goudbruin, en de smaak en textuur zijn robuuster. Je kunt het vinden in een Russische of Poolse supermarkt of online. Als je alleen ongeroosterde boekweit kunt vinden, kun je het thuis in een droge koekenpan op middelhoog vuur gedurende 5-6 minuten goudbruin roosteren. 

3 gedachten over “Boekweit Koken”

 1. Mooie site heb je, super! 🌺
  Hier ga ik vaker kijken voor recepten
  “Kasha” betekent in het Russisch (misschien ook in andere Slavische talen) pap. Dus dat kan van alles zijn zoals havermoutpap of rijstepap etc.
  “Grechka” zoals boekweit in de volksmond genoemd wordt, is waarschijnlijk het woord dat je zoekt 🙂

  Beantwoorden
  • Hi Mememi,

   Dank je wel voor je toelichting. Dat klopt helemaal en ik heb overwogen om het grechka te noemen, maar toch wordt vaak kasha gebruikt. Google ”grechka” maar eens en ”kasha” wordt getoond 🙂 Raar he! Maar nogmaals, je hebt helemaal gelijk.

   Groetjes,
   Bianca

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.