Vegan Slagroom (zonder kokos)

Deze makkelijke vegan slagroom is waarschijnlijk de gezondste slagroom ooit. Het is gemaakt zonder kokos (vet). Dit recept is veelzijdig, licht en luchtig en in minder dan 5 minuten opgeklopt.

Dit artikel bevat affiliate links.

Als je denkt dat aquafaba nogal een groot ding is voor veganisten en iedereen die zuivel vermijdt, dan is hier: veganistische slagroom zonder kokos. Met slechts een paar ingrediënten en een paar minuten zie je de ingrediënten veranderen in een luchtige slagroom.

Aangezien het al september is, wilde ik wat experimenteren met verschillende soorten slagroomrecepten. Een heerlijke lichte slagroom is zo lekker bij dit chocoladedrankje, of deze appel crisp.

Natuurlijk is er niets mis met een goede kokosslagroom. Het blijft goed stevig en is ook zeer veelzijdig en super luchtig en romig.

Maar het vergt wel een kleine voorbereiding. Je hebt een blikje kokosmelk of room nodig en dit moet je minimaal 6 uur of een nachtje ondersteboven in de koelkast laten staan. Daarna hoef je alleen nog maar de room eruit te scheppen en op te kloppen met een zoetstof. Heel simpel en effectief!

Mijn probleem is dat ik niet altijd kokosmelk in huis heb. Al zou ik dat wel moeten hebben, al was het maar voor dit curryrecept. Ik ben ook zo iemand die dan vergeet het de avond ervoor in de koelkast te zetten. Dan is er ook nog het probleem dat sommige merken beter werken dan andere, dus ik moet ook nog een specifieke kokosmelk in huis hebben.

Wat ik wel altijd in huis heb, is een glazen pot biologische kikkererwten. Ik gebruik het water van gekookte kikkererwten om aquafaba te maken om recepten luchtig te maken, zoals voor dit bananenbroodrecept.

AQUAFABA

In dit artikel lees je alles over aquafaba, maar mijn belangrijkste tip is: wees niet bang voor bonen water. Het lijkt een vreselijk ingrediënt om te gebruiken, maar het is zo’n geweldige veganistische keukentrucje voor zoveel recepten, waaronder slagroom.

chickpeas in a stainless steel sieve on top of a stainless steel bowl on a white backdrop
chickpeas water in a stainless steel bowl on a white backdrop

SLAGROOM ZONDER VET

Hoe kan slagroom zonder vet zijn? Je kunt je kikkererwten koken en het water gebruiken of gekookte kikkererwten kopen in een blikje of glazen pot. Terwijl kikkererwten koken, komen er koolhydraten, eiwitten en saponinen vrij. Dat alles verandert in een schuimige substantie wanneer het wordt opgeklopt.

Het is erg leuk om te maken en om mee te werken.

a whisk with whipped aquafaba with a white tile background

HET VERSCHIL MET ANDERE SOORTEN SLAGROOM

Hoewel veganistische slagroom geweldig en zeer veelzijdig in gebruik is, is er één ding om in gedachten te houden.

In vergelijking met zelfgemaakte kokosslagroom is deze slagroom lichter en luchtiger. Het is ook erg consistent, ongeacht hoe je de kikkererwten pekel/water krijgt (uit een blikje, uit een pot of van zelfgekookte kikkererwten).

Ik vergeleek het ook met slagroom uit de winkel (eentje met een dispenser). De ingrediënten zijn verre van perfect en slagroom uit de winkel smaakt ongeveer hetzelfde als dit slagroomrecept. Het is alleen zoeter, maar dat kun je in dit recept naar wens aanpassen. Het enige mooie van de slagroom die je in de winkel koopt, is dat je de slagroom mooi kunt presenteren en gemakkelijker kunt bewaren.

Al met al zou ik, gezien de smaak, toegankelijkheid, prijs en ook hoe makkelijk het is om te maken, voor de aquafaba slagroom kiezen. Het is ook de gezondste optie van allemaal.

black kitchenaid mixer with aquafaba whipped cream on the whisk with a stainless steel bowl and a white backdrop

HOE MAAK JE VEGAN SLAGROOM ZONDER KOKOS

Als je eenmaal kikkererwten pekel/water hebt, is het recept vrij eenvoudig. Voor het gemak gebruik ik kikkererwten uit een glazen pot.

Giet de vloeistof af in een grote kom en zorg ervoor dat al het kikkererwten water is uitgelekt. Gooi de kikkererwten natuurlijk niet weg. Bewaar ze voor later.

Voeg 1 theelepel cream of tartar (wijnsteenbakpoeder) toe aan het kikkererwten water.

Begin langzaam de vloeistof op te kloppen met een staande mixer (zie receptaantekeningen voor een handmixer).

Draai na ongeveer 30 seconden de snelheid naar hoog en laat het kloppen tot zich stijve pieken vormen. Dit kan ongeveer 4 minuten duren.

Voeg ook de zoetstof en vanille toe. Dit kan elke zoetstof zijn, maar het moet een poeder zijn om een korrelige textuur in je slagroom te voorkomen.

Het is belangrijk om naar de textuur te kijken, in plaats van de minuten te tellen. Jouw staande keukenmachine kan langer de tijd nodig hebben of juist sneller zijn. Je wilt een lichte, donzige textuur met stijve pieken creëren.

Voor dit recept gebruik ik ongeveer 3/4 kopje kikkererwten water en ik eindigde met ongeveer 5 kopjes slagroom.

top view of a black kitchenaid mixer with aquafaba whipped cream in a stainless steel bowl

HOE BEWAAR JE VEGAN SLAGROOM

Deze veganistische slagroom moet op de juiste manier worden bewaard en gebruikt. Het beste is om het direct te gebruiken. Als je het voor later in de koelkast bewaart, verliest het zijn luchtige textuur.

Het is mogelijk om het in de vriezer te bewaren. Maar mijn aanbeveling is om het meteen te serveren.

two glasses on a white napkin with cherries and whipped cream on top on a white backdrop and a silver dessert spoon in front

WAARMEE KAN IK VEGAN SLAGROOM GEBRUIKEN?

Vegan slagroom kun je net als gewone slagroom gebruiken. Het is heerlijk met warme chocolademelk, ijs, taarten en nog veel meer.

Als jij ook vegan slagroom gaat maken, laat hieronder dan een beoordeling achter of een reactie! En tag me op Instagram met je creaties!

a whisk with whipped aquafaba cream
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
a whisk with whipped aquafaba cream

VEGAN SLAGROOM (ZONDER KOKOS)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 10 minutes
  • Yield: 56 kopjes 1x
  • Method: keukenmachine
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Deze makkelijke vegan slagroom is waarschijnlijk de gezondste slagroom ooit. Het is gemaakt zonder kokos (vet). Dit recept is veelzijdig, licht en luchtig en in minder dan 5 minuten opgeklopt.


Ingredients

Scale
  • 180 ml kikkererwten water/pekel (vloeistof uit 1 pot/blik kikkererwten)*
  • 95 gr zoetstof in poedervorm zoals monniksfruit, stevia, kokossuiker, xylitol, veganistische poedersuiker*
  • 1 tl cream of tartar (wijnsteenbakpoeder)
  • 1 tl puur vanille-extract

Instructions

Giet het water uit een blikje of glazen pot kikkererwten in een grote mengkom.

Bewaar de kikkererwten voor later als tussendoortje of een ander recept (hummus?).

Een pot kikkererwten is ongeveer 180 ml vloeistof. Maak je geen zorgen als je meer of minder kikkererwten pekel/water hebt. Zolang je een half kopje pekel hebt, kun je dit recept volgen en eindigen met een goede hoeveelheid slagroom.

Voeg de wijnsteenbakpoeder toe om de slagroom te binden en luchtig en stijf te maken.
Voeg ook de poedervormige zoetstof en vanille toe.

Begin met kloppen met een staande mixer gedurende ongeveer 3-4 minuten.
Begin op gemiddelde snelheid en verhoog na 30 seconden naar hoge snelheid.
Klop tot je een dikke schuimige textuur hebt met stijve pieken.

Je kunt ook een handmixer gebruiken. Het kost je dan ongeveer twee keer zoveel tijd, maar het resultaat zal hetzelfde zijn.

Serveer onmiddellijk om te genieten van een zachte dikke textuur. Eventuele restjes kun je in de vriezer bewaren en er zoveel uitscheppen als je nodig hebt.

180 ml kikkererwten pekel zal ongeveer 5 kopjes slagroom zijn.

Notes

Als je naar slagroom kijkt die je in de winkel koopt, zul je merken dat slagroom erg zoet is. Dus, voor een winkel-achtige smaak, gebruik ik een 1 op 1 verhouding aquafaba en zoetstof, maar pas aan naar je smaak en gebruik minder (of zelfs meer) zoetstof als je wilt.

De zoetstof moet gepoederd zijn om een gladde (niet korrelige) textuur te verzekeren. Als je witte poedersuiker wilt gebruiken, controleer dan of het veganistisch is.

Je kunt kikkererwten gebruiken uit een glazen pot, een blikje of zelf gekookt. Als je kikkererwten kookt, gebruik dan gewoon het water waarin je de kikkererwten hebt gekookt.

Wijnsteenbakpoeder is optioneel, maar ik raad het ten zeerste aan. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat het in veel minder tijd een stijve, opgeklopte textuur vormt dan zonder. Het werkt ook als stabilisator om de slagroom zijn stevige textuur te laten behouden.

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.