Description
Deze kleurrijke en knapperige komkommer en wortel salade is een Aziatisch geïnspireerd recept en een frisse en smaakvolle salade of bijgerecht.
Ingredients
- 2 grote komkommers, in lintjes gesneden
- 2 grote wortelen, in lintjes gesneden
- 1 eetlepel druivenpitolie (zie notes voor olievrij)
- 2 eetlepels rijstazijn of 1 eetlepel witte (wijn) azijn
- 1 theelepel sesamolie
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 2 theelepels sojasaus of tamari
- ½ eetlepel (geroosterde) sesamzaadjes
- ½ eetlepel zwarte sesamzaadjes
- ¼ theelepel zout
- ¼ theelepel gedroogde gember
- gemalen witte peper, naar smaak
Instructions
Komkommers en wortelen
Was en verwijder de schil van de wortelen en verwijder de uiteinden. Was de komkommers en verwijder de uiteinden.
Snijd de wortelen en komkommers met een julienne dunschiller in lange linten. Combineer de komkommer- en wortellinten in een middelgrote kom en zet apart.
Dressing
Meng in een glazen maatbeker of kleine kom de druivenpitolie, azijn, sesamolie, ahornsiroop, sojasaus, zout, gedroogde gember en witte peper. Meng om te combineren.Pas de smaak van zout en peper aan indien nodig.
Giet de dressing over de komkommer- en wortellinten. Roer voorzichtig om te combineren, zodat alle linten bedekt zijn met de dressing. Strooi de sesamzaadjes over de salade.
Laat minstens 10 minuten in de koelkast staan, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
Notes
Het is mogelijk om deze salade olievrij te maken. Laat de olie weg en vervang deze door sojasaus of tamari.
En als je een andere olie wilt gebruiken, kun je elke andere neutrale olie gebruiken. Druivenpitolie is, over het algemeen, het meest neutraal.
Om deze salade glutenvrij te maken, gebruik je tamari in plaats van sojasaus. De meeste soorten azijn zijn glutenvrij.
Als je meer warmte aan deze salade wilt toevoegen, zijn chilivlokken een goede optie.