Salades mogen eigenlijk nooit saai zijn. Vooral als je lunch uit een salade bestaat. Onder andere daarom hou ik zo van de pittige smaak van rucola. Rucola is een super eenvoudige manier om wat meer pit aan iedere salade toe te voegen. Het zit vol met anti-oxidanten, mineralen en vitaminen. Wist je dat je rucola ook licht gestoomd kunnen bereiden? Enkele van de gezondheidsvoordelen zullen wel verloren gaan, dus ik eet rucola liever als een salade.
Een grote kom rucola bevat
- 1,9 g eiwitten
- 0,3 g vetten
- 1,5 g koolhydraten
- 2,2 g vezels
Daarnaast is rucola laag in vet, bevat weinig zout, veel vezels, en is cholesterolvrij. En met slechts 5 calorieën per volle hand rucola is dit echt een low-calorie salade.
Rucola is ook een uitstekende bron van vitamine A. Dit is nodig is voor de ogen, botgroei, celdeling en een goede immuunfunctie. Bovendien, rucola bevat veel luteïne en zeaxanthine.
Deze antioxidanten helpen maculaire degeneratie voorkomen, dit is een leeftijd-gerelateerde oogziekte. Tot slot bevat een volle hand rucola een goede hoeveelheid vitamine K, dit is essentieel voor de goede stolling van bloed en onderhoud van de botdichtheid
Now on to the salad! Hier zijn de ingrediënten.
- drie wortelen
- 1/4 komkommer
- 2 volle handen rucola
- 1 theelepel olijfolie
- 1 theelepel rauwe appelazijn
- 2 theelepels rode biet saus. Ik kocht dit bij de lokale biologische winkel (EkoPlaza). De ingrediënten zijn biologische mierikswortel wortel, rode biet en appel cider azijn.
- 2 theelepels hennepzaad om de salade mee af te maken. Een simpele en heerlijke topping.
Ik gebruikte de keukenmachine om de komkommer en wortelen fijn te snijden, maar uiteraard zal een goede ouderwetse mes of rasp ook het werk prima doen.
Vervolgens combineer je alle ingrediënten in een kom.
Als je deze salade graag wil meenemen of later zou willen eten, probeer dan de rode biet saus apart te bewaren en voeg het toe als je de salade eet. Op deze manier voorkom je (zoveel mogelijk) dat de rucola slap zal worden en niet meer lekker krokant is.
Dat is het! Een heerlijke krokante salade vol met eiwitten, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Wat wil je nog meer?
Enjoy!
photos by the green creator (c) (copyright)
Dat moet me wel een flink handje Rucola zijn….al 141 gram aan vezels, eiwitten, koolhydraten en vetten. Zo’n voorverpakt zakje van de AH bevat 75 gram, en dat is al vier flink volle handen.