Op dagen dat de temperaturen stijgen en de zin om te koken daalt, is deze boekweitsalade met lavas dressing geweldig. Deze zomerse salade is belachelijk makkelijk om te maken. Zelfs tijdens warme vakantie dagen, waarop je liever niet langer dan 20 minuten in de keuken staat.
Waarom je deze boekweitsalade moet proberen.
De verschillende knapperige ingrediënten zorgen voor een frisse smaak. Lekker veel frisse en knapperige ingrediënten dus, zoals verse kruiden, radijsjes, wortel, en komkommer. In combinatie met zacht gekookte boekweit en zwarte bonen zorgt deze boekweit salade er ook nog eens voor dat het lekker vullend is.
What is Lavas?
Als je geen idee hebt wat lavas is dan zegt de term ”maggi kruid” je wellicht iets? Je hebt vast weleens in een restaurant een gerecht gegeten met lavas. Lavas is namelijk een plantje dat lekker veel smaak geeft aan soepen, sauzen en salades.
Ik vind het vrij lastig om verse lavas te vinden, dus ik gebruik de gedroogde versie. Deze kan ik wel in de supermarkt vinden tussen alle andere gedroogde kruiden en specerijen.
De smaak doet een beetje aan bouillon denken. Aangezien ik zonder zout kook vind ik dit een lekkere aanvulling om toch een wat sterkere hartige smaak te creëren. Natuurlijk kun je in dit recept ook gewoon zout toevoegen als je dat gewend bent.
Lavas schijnt ook nog eens gebruikt te worden voor allerlei pijntjes en kwaaltjes. Lavas is dus zeker geen ongezonde optie voor een salade dressing recept.
Terug naar de zomerse boekweitsalade
Deze salade is licht en staat in 20 minuten op tafel. Als je de boekweit de avond ervoor kookt, heb je zelfs minder dan 20 minuten nodig. Deze zomerse boekweit salade is ook perfect om mee te nemen, naar het park, of naar je werk.
Oh en laten we de barbecue niet vergeten. Dit recept is een echte aanrader voor een vegan barbecue. Eigenlijk heel logisch. Want het is super om vooraf te maken en te bewaren, het smaakt heerlijk bij warme en koude gerechten en het past overal bij.
Als je hele maïskolven gebruikt, is het heerlijk om deze te grillen. Besprenkel met een beetje citroen- of limoen sap en wat kruiden, en je hebt een boekweit salade met nog meer smaak.
Variaties
Ben je niet zo gek op maïs en/of radijsjes? Vervang dit dan door paprika, courgette pasta, of gegrilde aubergine. Vooral de gegrilde aubergine is een heerlijke toevoeging in deze salade. Heb je zin in nog meer zomerse salade recepten, dan is dit artikel met 3 zomer superfood salades ook vast iets voor jou.
Als jij deze boekweitsalade gaat maken, zou ik het leuk vinden om dit in de reacties hieronder te lezen. En als je een foto maakt, tag me dan #thegreencreator op Instagram!
PrintBoekweitsalade
- Prep Time: 10 min
- Cook Time: 10 min
- Total Time: 20 minutes
- Yield: 2 (of 4 als bijgerecht) 1x
- Category: salade
- Cuisine: vegan
- Diet: Vegan
Description
Deze boekweitsalade met lavas dressing is een perfecte salade voor de zomer. Fris, knapperig, en heerlijk voor een barbecue of picknick. Deze boekweitsalade kan ook prima vooraf worden gemaakt, want alle ingrediënten blijven lekker knapperig, zoals de radijsjes, de komkommer, wortel, uitjes en mais.
Ingredients
Voor de boekweitsalade
- 80 gram (½ kopje) boekweit
- 200 gram maïs
- 2 middelgrote wortels
- 1 lente-uitje
- ¼ komkommer
- 1 rode ui
- 10 radijsjes
- 200 gram gekookte zwarte bonen
- optioneel: munt blaadjes
Voor de dressing
- sap van 1 citroen
- 1 tl knoflook poeder
- 1 tl gedroogde uienpoeder
- 1 el cashew boter
- snufje zwarte peper (naar smaak)
- 1 tsp mosterd
- 1 tsp lavas (gedroogd)
- 1 tsp dadel siroop (of ahornsiroop)
- zout naar smaak
Instructions
Spoel de boekweit af onder stromend water in een fijne zeef. Kook de boekweit vervolgens in dubbel de hoeveelheid water. Laat het 10 minuten zachtjes sudderen op laag tot middelhoog vuur met het deksel erop. Laat de boekweit vervolgens in een zeef goed uitlekken.
Je kunt voor dit recept maïs uit een glazen pot gebruiken. Spoel de maïs dan goed af alvorens te gebruiken. Of je kunt enkele verse maïskolven kopen voor dit recept. Kook de maïskolf voor ongeveer 10 minuten in een ruime hoeveelheid kokend water en snij de korrels van de kolf.
Hetzelfde geldt voor de zwarte bonen. Je kunt deze zelf koken of uit een glazen pot gebruiken. Ik gebruikte zwarte bonen uit een glazen pot en spoelde deze goed af voor gebruik.
Plaats de boekweit, de mais en de zwarte bonen in een grote mengkom.
Snijd de wortels, komkommer, rode ui, radijsjes en lente uitje in kleine stukjes en voeg dit ook toe aan de mengkom. Ik vind persoonlijk dat hoe fijner je de ingredienten, hoe beter. Maar dat is geheel persoonlijk.
Voeg enkele fijngehakte munt blaadjes toe voor extra frisheid.
Plaats alle ingrediënten voor de dressing in een kleine mengkom. Mix goed door en roer de dressing door de salade. Dit kun je ruim van te voren doen zodat de salade goed op smaak kan komen met de dressing.
Notes
- Deze salade kan van tevoren worden gemaakt en tot 3 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard.