Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A whole head of golden brown roasted cauliflower covered with nuts and green herbs on a white plate next to a gold fork with slices of cauliflower in front of the head of cauliflower.

Geroosterde Bloemkool

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 60
  • Total Time: 1 hour 10 minutes
  • Yield: 2 1x
  • Category: hoofdgerecht, voorgerecht, bijgerecht
  • Method: oven
  • Cuisine: Midden-Oosten
  • Diet: Vegan

Description

Deze perfect hele geroosterde bloemkool is veganistisch en gemaakt met slechts 4 ingrediënten. Dit gerecht is een indrukwekkend hoofdgerecht, voorgerecht of bijgerecht. De eenvoudige toppings met tahini, geroosterde walnoten en peterselie maken van deze bloemkool een middelpunt van de tafel.


Ingredients

Scale

Hele Geroosterde Bloemkool

  • 1 hele bloemkool (middelgroot tot groot)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 35 gram kokosolie, gesmolten op kamertemperatuur
  • ½ theelepel zeezout

Tahinisaus

  • 50 gram tahini (sesampasta)
  • 1 eetlepel citroensap
  • snufje zout
  • 4 eetlepels water (meer indien nodig)
  • optioneel: ½ theelepel knoflookpoeder of 1 klein teentje knoflook, fijngehakt

om de bloemkool mee te serveren:

gehakte (geroosterde) noten, zoals walnoten of pijnboompitten
verse kruiden zoals peterselie of koriander (fijngehakt)
tahinisaus


Instructions

Hele Geroosterde Bloemkool

Verwijder de bladeren aan de bovenkant van de bloemkool met een mes of je handen. Je kunt de meeste bladeren aan de onderkant van de bloemkool laten zitten. Die worden na het roosteren knapperig en zijn heerlijk.

Was de bloemkool. Vul een pan (groot genoeg voor de bloemkool) voor ongeveer ¾ met water. Breng aan de kook en leg de bloemkool dan voorzichtig (met de kop naar beneden) in het water. De onderkant zal een beetje uitsteken.

Kook de bloemkool ongeveer 5-10 minuten (afhankelijk van de grootte van de bloemkool).

Wanneer de bloemkool zacht begint te worden (hij mag niet uit elkaar vallen), haal hem dan uit het water en leg hem in een vergiet om uit te lekken.

Verwarm de oven voor op 170°C.

Meng in een kommetje de kokosolie, olijfolie en zout.

Leg de bloemkool op een beklede bakplaat (kop omhoog) en verdeel met een (siliconen) bakkwastje de helft van het olie-zoutmengsel over de bloemkool.

Rooster ongeveer een uur in de oven, haal dan uit de oven en verdeel het resterende olie-zoutmengsel over de bloemkool. Rooster nogmaals 30 minuten tot een uur, afhankelijk van de grootte van de bloemkool.

De bloemkool is klaar als hij echt zacht en goudbruin is. De bladeren moeten knapperig zijn en kunnen verkoold zijn.

Haal de bloemkool uit de oven en zet 5 minuten apart.

Sprenkel de tahinisaus over de bloemkool, gevolgd door gehakte walnoten en verse peterselie, munt of koriander.

Snijd in dikke plakken of trek uit elkaar met je handen.

Tahinisaus

Giet de tahini in een kommetje, gevolgd door citroensap, zout en water. Meng om te combineren. Voeg meer water toe en klop tot de saus glad en lopend is.

Voeg meer tahini toe als je te veel water hebt toegevoegd en de tahinisaus te dun is. Als de saus te dik is, voeg dan meer water toe (eetlepel voor eetlepel) tot de saus romig is.


Notes

  • Tahinisaus of yoghurtsaus
    Een eenvoudige tahinisaus is heerlijk om bij dit bloemkoolrecept te serveren. Je kunt een grotere portie maken voor andere recepten (zoals salades). Als je geen tijd hebt om de tahinisaus te maken, kun je de bloemkool besprenkelen met citroensap en een beetje veganistische yoghurt of zware room. Je zou het ook kunnen bedekken met gesmolten veganistische kaas in plaats van deze tahinisaus. De mogelijkheden zijn eindeloos.
  • Minder olie
    Olie is een essentieel onderdeel van dit recept om het zacht en mals te maken, maar het is mogelijk om het met minder olie te maken. Vervang de helft van de kokosolie door sojasaus.
  • Vooruit maken/restjes bewaren
    De tahinisaus kan een paar dagen van tevoren worden gemaakt en een paar dagen in de koelkast worden bewaard. Hele geroosterde bloemkool kun je ook vooruit maken. Je kunt de bloemkool 4 dagen van tevoren koken om tijd te besparen. Je kunt de hele bloemkool ook 4 dagen van tevoren roosteren en in de oven opwarmen voor het opdienen.
    Hele geroosterde bloemkool kan 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Daarna kan hij opnieuw worden opgewarmd in de oven. Als de bloemkool in de koelkast droog is geworden, bestrijk hem dan weer met een beetje olie.

Nutrition

  • Serving Size: 2
  • Calories: 1150