Mijn Ervaring met Waterfilters

Iets wat we allemaal dagelijks consumeren is: water. Afgelopen zomer begon ik na te denken over de kwaliteit van mijn kraanwater en hoe ik mijn water filter. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met je in de hoop dat het je kan helpen. Ik heb namelijk eindelijk de juiste waterfilter voor mij gevonden- de AquaTru waterfilter.

Dit artikel is niet gesponsord door één van de merken die ik noem. Ik heb wel een geaffilieerde kortingscode van AquaTru voor je (zie het einde van dit artikel). Dit bericht bevat Bol-affiliate links.

Voordat ik in dit artikel duik, wil ik beginnen met te zeggen dat ik (waar ik woon) gewoon drinkbaar kraanwater tot mijn beschikking heb. Ik deed een Instagram-poll met de vraag of jij kraanwater drinkt, flesjes water koopt of je kraanwater filtert. De meesten van jullie filteren kraanwater of kopen flesjes water. Volgens Google is (waar ik woon) het drinken van flesjes water in plaats van kraanwater puur gebaseerd op ”de voorkeur van de individuele smaak”.

Ik heb wat meer onderzoek gedaan en heb eigenlijk alleen maar wat informatie gevonden op sites zoals de World Travel Guide waarin staat dat er geen medische risico’s zijn verbonden aan het kraanwater dat hier voor mij beschikbaar is.

WAAROM IK GEEN KRAANWATER DRINK

Al zolang ik me kan herinneren filter ik mijn water. Vooral omdat waar ik woon (en heb gewoond) het kraanwater behoorlijk hard water was. Afgezien daarvan heb ik mijn kraanwater nooit echt als zo slecht ervaren, dus een beetje filteren was alles wat ik nodig had.

Afgelopen zomer ben ik hier echter op terug gekomen. In de zomer kregen we helaas te maken met overstromingen. De overstromingen in mijn regio hadden gevolgen voor het kraanwater. Een paar uur na de overstroming kreeg het kraanwater namelijk een lichtbruine tint. Ik belde de gemeente en een vriendelijke man vertelde me dat er inderdaad een storing in de ”waterafzettingen” zou kunnen zijn.

Meestal is het water binnen een paar uur vanzelf weer helder. Hij vertelde me dat ik het water weer kon drinken als het helder was. Mijn eerste gedachte: maar wat als het water niet zichtbaar verontreinigd is?

De beste man had waarschijnlijk (en hopelijk) gelijk, maar ik was gewoon niet overtuigd. Ik dook hier verder op in en belandde op de pagina van mijn lokale gemeente waar ze wettelijk moeten laten zien hoe jouw kraanwater wordt gefilterd en wat je in je kraanwater kunt vinden.

Zelfs als een minimale verontreiniging ok is, is het dan nog steeds minimaal als je een paar liter water per dag drinkt zoals ik? Het water komt via leidingen in mijn huis, maar ik heb geen duidelijke informatie over de leidingen zelf kunnen vinden. Hoe oud zijn die pijpen? Wat zijn de regels daarover? Hoe worden de gegevens van de kwaliteit van het water geregeld? Hoe vaak wordt dat herzien?

Ik had maar één vraag, maar sloot mijn browser uiteindelijk met meer vragen. Mijn zoektocht begon om mijn waterfilter wat serieuzer te nemen.

HOE KUN JE WATER FILTEREN?

Zoals ik al aangaf, filter ik al mijn water. Ik heb zowel Brita als Berkey gebruikt totdat ik de AquaTru waterfilter vond.

Brita

Ik gebruik Brita al een paar jaar. En alhoewel ik denk dat dit een handige optie kan zijn om wat verontreiniging eruit te filteren, denk ik dat het mijn water vooral gewoon wat minder hard (minder kalkaanslag) heeft gemaakt.

De voordelen

 • Het is compact. Het is ook eenvoudig te installeren en het vervangen van de filter is ook vrij eenvoudig. Hoewel je het een tijdje in water moet houden om de filter vol te laten lopen.

De nadelen

 • Brita filtert niet alle verontreiniging. Een eenvoudige Google-zoekopdracht zal je precies vertellen wat niet gefilterd wordt. In wezen verwijderen actieve koolfilters niet alle nitraten, opgeloste mineralen of bacteriën en virussen in water. Het verwijdert ook geen fluoride.
 • Er kan bacteriegroei in de filter ontstaan waardoor het gefilterde water eigenlijk veel slechter is dan kraanwater ooit kan en mag zijn (waar ik woon).
 • De kwalitiet van de plastic is niet ideaal.
 • Het feit dat de filter zo vaak moet worden vervangen is onnodig plastic afval.
 • De Brita is een dure waterfilter. Zowel de Berkey als AquaTru zijn in eerste instantie duurder, maar op termijn goedkoper.

Berkey

Een Berkey filter functioneert zoals een Brita filter. Beiden hebben geen elektriciteit nodig en maken gebruik van de zwaartekracht. Zowel de Berkey als Brita gebruiken een soort actieve kool om water te filteren. Maar daar houdt ook de vergelijking met de Brita op.

De voordelen

 • De Berkey elementen filteren alle verontreiniging uit het water, zoals chlooramines, geneesmiddelen, pesticiden, zware metalen en andere schadelijke bacteriën en virussen.
 • Het haalt de ionische mineralen (zoals calcium en magnesium) niet uit het water.

De nadelen

 • Er zijn verschillende maten. Ik heb een Royal Berkey gebruikt en vond het een lastig karweitje om de tank schoon te maken.
 • Het prepareren van de filters kan lastig en tijdrovend zijn. En de filters hebben speciale aandacht nodig als je op vakantie gaat.
 • Je kunt niet zien wanneer het waterreservoir vol is. Dus als je niet oppast loop je het risico dat je tank overstroomt. Je kunt een accessoire kopen om het waterniveau te meten.
 • Ik had het gevoel dat ik met de Berkey voor alles iets speciaals nodig had. Dus een accessoire om het waterpeil te meten, een Berkey standaard zodat ik een glas onder de kraan kon plaatsen, enzovoort.
 • Berkey is niet NSF-gecertificeerd (ze voeren wel een onafhankelijke laboratoriumtest uit op hun filters).
 • Als je ook fluoride uit je water wilt filteren, dan zul je een extra Berkey filter moeten kopen.

AquaTru Waterfilter

De AquaTru watefilter is net als de Berkey en Brita een filter die je gewoon op je aanrecht kunt plaatsen, maar het werkt anders. De AquaTru waterfilter is een gepatenteerde ultra omgekeerde osmose / hyperfiltratie (reverse osmosis). Omgekeerde osmose is vaak een systeem dat onder de gootsteen moet worden geïnstalleerd. Het is in veel huishoudens een vrij populaire manier om water te filteren.

De voordelen

 • De AquaTru filtert alles uit je water. Alle verontreiniging zoals chlooramines, geneesmiddelen, pesticiden, zware metalen en andere schadelijke elementen worden uit het water gefilterd.
 • Het filtert fluoride uit je water zonder dat je extra filters hoeft aan te schaffen (zoals bij Berkey het geval is).
 • Het verwijdert meer dan 99% van de pathogene bacteriën en virussen.
 • Een volledig ”performance data sheet” is beschikbaar (ik kon dit niet vinden voor Berkey en Brita).
 • Het is net zo compact als een Brita, wat een enorm pluspunt is (zie foto voor maatvergelijking).
 • Met de aanschaf van één AquaTru set ben je klaar. Er zijn geen accessoires of extra filters nodig.
 • Het schoonmaken van de AquaTru is super eenvoudig.
 • De AquaTru waterfilter is NSF-gecertificeerd.
 • AquaTru gebruikt voor beide watertanks BPA- en BPS-vrij Tritan-plastic.
 • Er is een eenvoudige doseerknop en ook een gemakkelijk op te tillen waterreservoir. Als ik meer water ineens nodig heb, kan ik het bovendeksel van de schoonwatertank openen en het gezuiverde water er zo uitgieten.
 • In 20 seconden kan ik de filters installeren of vervangen.

De nadelen

 • De AquaTru waterfilter heeft stroom nodig. Aangezien reverse osmose betekent dat water door het filter wordt geduwd in de tegenovergestelde richting van de manier waarop het van nature stroomt, vereist het energie (ongeveer 2 euro per jaar aan elektriciteit).
 • Het filtert alles uit het water dus ook de spoorelementen.
 • Er is sprake van wat waterverspilling.

Ik zal even uitleggen waarom deze nadelen voor mij geen nadelen zijn en waarom ik op dit moment de AquaTru waterfilter verkies boven de Berkey.

AquaTru water filter next to a blue Brita on a white backdrop
water filter side view with the two water tanks with water

WHAT IS OMGEKEERDE OSMOSE (REVERSE OSMOSIS )?

De kans is groot dat als je flesjes water koopt je omgekeerde osmose water koopt met wat toegevoegde mineralen. Veel grote bedrijven laten hun water door een filtratieproces lopen dat omgekeerde osmose toepast.

Omgekeerde osmose werkt door water door een meertraps filtersysteem met een semi-permeabel membraan te leiden. Dit membraan maakt het niet alleen mogelijk om het water te filteren, maar ook om het te zuiveren. Ik kan bevestigen, het water smaakt beter.

Alle nare dingen zoals chloor, arseen en lood zullen worden verwijderd. De AquaTru maakt gebruik van een 4-traps ultra-omgekeerde osmose-technologie dat is geverifieerd volgens NSF-normen en dat meer dan 83 verontreinigingen verwijdert.

WAAROM IK MIJN WATER FILTER MET DE AQUATRU WATERFILTER

Ten eerste smaakt AquaTru-water gewoon heerlijk. Het is puur en lekker. Ik was al een goede waterdrinker, maar ik denk dat ik gemiddeld ongeveer een glas meer per dag drink.

De AquaTrua waterfilter is net zo makkelijk schoon te maken en net zo compact als een Brita, maar dan veel beter qua filter. Het is een volledig onder-de-gootsteen filtersysteem voor omgekeerde osmose maar dan gewoon op je aanrecht.

De filters gaan lang mee en hebben geen speciale priming nodig. Nieuwe filters hebben voor gebruik slechts enkele cycli door de AquaTru nodig.

Een filter gaat veel langer mee. Ter vergelijking: een AquaTru-filter voor omgekeerde osmose gaat twee jaar mee. De koolstof-VOC-filter gaat een jaar mee. Het digitale display geeft aan wanneer het tijd is om het te vervangen, dus je hoeft niet te gissen en/of je waterverbruik te berekenen.

Een Brita-filter (in mijn geval) moest iedere vijf weken worden vervangen. Over het algemeen gaan de Berkey filterelementen 3 jaar mee. De PF 2 fluoridefilters van Berkey moeten echter ieder jaar worden vervangen. De Berkey heeft geen display dat aangeeft wanneer je het moet vervangen, dus misschien moet je hier wat rekenwerk doen of de aankoopdatum noteren en dan schatten.

Het schoonmaken van de AquaTru tank is een droom vergeleken met het schoonmaken van een Berkey tank. Zo licht en compact, maar toch in staat om ongeveer 3 liter gezuiverd water te filteren. Ik heb er een extra karaf naast staan gevuld met gezuiverd water. Zo makkelijk!

Beide tanks zijn transparant zodat ik kan zien wanneer het vol is. Er is dus geen kans op een ongeval met overlopende tanks.

Samengevat, de Aquatru is net zo compact als een Brita, maar veel duurzamer en het filtert alles uit het water, waardoor ik van gezuiverd, schoon water kan genieten.

Spoormineralen in gefilterd water

Ik heb online een opmerking gelezen waarin staat dat water zonder spoorelementen (zoals calcium en magnesium) slecht is. Ik denk dat dit alleen van toepassing is als je voor al je mineralen alleen op water terugvalt. Gelukkig eten we ook voeding met mineralen, dus ik denk dat het een slecht idee is om voor je dagelijkse dosis alleen op kraanwater te vertrouwen.

Als dit toch een (niet-terechte) zorg is, zijn er ook makkelijke en goedkope manieren om mineralen weer aan je water toe te voegen. Ik doe dit als ik er aan denk. Maar om eerlijk te zijn, remineraliseerde ik mijn water al voordat ik de AquaTru gebruikte. Maar alleen als ik eraan denk, want ik vertrouw gelukkig niet alleen op mijn water voor mijn essentiële mineralen. AquaTru biedt een flesje van deze mineralen aan die voor een tijd meegaan, maar je kunt iedere merk gebruiken.

AquaTru water filter with a glass of water and a blue glass bottle of AquaTru minerals

Het is een misvatting om te denken dat het proces van omgekeerde osmose ALLE mineralen uit het water verwijdert. De AquaTru waterfilter verwijdert ongeveer 90% van de mineralen, maar niet alle mineralen.

Sommige biohackers (over het algemeen al erg gericht op mineralen) voegen hoge kwaliteit zeezout aan hun water toe. Ik doe dit niet.

Wat je ook kunt doen, is het minerale AquaTru-koolstoffilter kopen dat het gewone koolstoffilter kan vervangen. Hierdoor ontstaat water met toegevoegde mineralen en een pH-waarde vergelijkbaar met hoogwaardig flesjes water uit de winkel. Deze filter is begin 2022 beschikbaar.

Dit is wat AquaTru op sociale media hierover zegt.

”De meeste mensen geven de voorkeur aan water met een lage TDS-classificatie (totaal opgeloste vaste stoffen). AquaTru laat de mogelijkheid om mineralen toe te voegen open. Sommige mensen geven de voorkeur aan mineraalwater met een laag mineraalgehalte, omdat dit de ”schoonste” smaak heeft. Als AquaTru er weer mineralen in zou doen (ze bieden dit aan via een koolstofmineraalfilteroptie), zouden we deze optie voor de meeste mensen verwijderen. Beide opties zijn beschikbaar volgens individuele voorkeur.”

Als je je dus zorgen maakt over het mineraalgehalte van gefilterd, gezuiverd water, dan zijn er dus vier opties voor je.

 • Eet voeding met mineralen en drink gezuiverd AquaTru water.
 • Je kunt ook een paar druppels mineralen aan je gefilterde water toevoegen.
 • Of voeg wat hoogwaardig zeezout toe aan je water.
 • En tot slot, in plaats van een gewone koolstoffilter, kun je het filter kopen dat mineralen toevoegt en alkalisch water produceert. Het wordt de pH + mineral boost alkaline filter van AquaTru genoemd. Het voegt mineralen, waaronder calcium, kalium, magnesium en natrium toe aan het water.

Omgekeerde osmose en waterverspilling

Als mensen omgekeerde osmose lezen, denken ze aan waterverspilling. Dit kan het geval zijn met reguliere omgekeerde osmose-systemen onder de gootsteen, maar ik vind de hoeveelheid water dat ik op een dag verspil door mijn water te filteren met AquaTru niet zo schokkend hoog als ik dacht dat het zou zijn.

De meeste omgekeerde osmose-systemen onder de gootsteen hebben gewoonlijk een waterverspilling van ongeveer 80%-90%. AquaTru slechts 25%.

Over verspilling gesproken. Mijn Brita was een grote plastic verspilling (de koolstoffilter is gemaakt van plastic en moest elke 5 weken worden vervangen). En om de Berkey tank schoon te maken gebruikte ik heel veel water. Al met al zou de waterverspilling je niet moeten tegenhouden als je op zoek bent naar een omgekeerde osmose waterfilter.

AquaTru water filter on a white surface next to a glass water bottle and a full water glass

TOT SLOT

Zoals je kunt lezen, zijn er dus een paar populaire opties beschikbaar als je je water wilt filteren. Ik heb de drie zojuist besproken merken uitgeprobeerd en getest en ik hoop dat mijn inzichten je kunnen helpen bij je beslissing.

De beslissing om mijn water te filteren (echt filteren) is iets waar ik erg blij mee ben. Ik denk niet dat mijn kraanwater erg schadelijk is en ik heb er vertrouwen in dat er regels zijn voor de waterleidingen, maar ik voel me veiliger omdat ik weet dat ik controle heb over wat ik elke dag drink.

In dit proces werd de AquaTru waterfilter mijn meest geliefde keukenapparaat. Het is echt een genot om te gebruiken. Ik heb controle over mijn waterkwaliteit, weet wat er wel en niet in mijn water zit, de smaak is geweldig, het is compact en ik verspil niet langer mijn geld (en belast het milieu) met plastic filters die ik om de 5 weken moet vervangen.

Omgekeerde osmose filtersystemen zijn enkele van de sterkste en meest effectieve filters voor het filteren van water, omdat ze 99% van de gevaarlijkste verontreinigingen in het water verwijderen. Dit bevat pesticiden, herbiciden, zware metalen, chloor, hormonen en chemicaliën. Het water is 100% kalk- en chloridevrij.

Mijn advies is om zelf onderzoek te doen (let op de bron en de motieven) en een systeem te vinden dat past bij je behoeften en principes.

AQUATRU KORTINGSCODE

Ik heb contact opgenomen met AquaTru en ik mag een kortingscode van 20 euro per set aanbieden met de code: AquaBianca.

Voor meer lifestyle artikelen, klik hier.

Alle foto’s en inhoud zijn auteursrechtelijk beschermd. Gebruik mijn foto’s of tekst niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Bedankt!

6 gedachten over “Mijn Ervaring met Waterfilters”

 1. Ik heb de aquatru gekocht en kwam er helaas na het eerste gebruik pas achter hoeveel water er door dit systeem wordt verspilt. Ik zeg helaas omdat het product na het in gebruik nemen niet meer terug gestuurd kan worden! In de beschrijving online en in de folder staat ‘restwater’ maar niet dat dit TWEE LITER is, vervolgens moet de kan worden omgespoeld, minstens nog eens TWEE liter water verspilt. Het systeem moet, bij gemiddeld gebruik, 2 tot 3 keer per dag opnieuw gevuld worden, 6-8 liter per dag verspilt Werkelijk shocking als je je bewust bent van het feit hoeveel mensen er in deze wereld nauwelijks of geen water hebben. Spijt van mijn aankoop? Zeker weten.

  Beantwoorden
  • Beste R,

   Wat vervelend dat u zo gefrustreerd bent. Echter, (na meer dan een jaar gebruik) ben ik het niet met u eens.

   U heeft gekozen voor een reverse osmosis filtratie systeem dus vooraf wist u dat dit met wat enige restwater komt (dit noem ik ook in het artikel als nadeel). AquaTru verspilt absoluut zeer weinig water vergeleken met andere RO techieken.

   Hoe u aan 2 liter (!) rest water komt is mij een raadsel. Ik heb net het restwater op de keukenweegschaal gezet en kom niet verder dan 1300 ml. En 2 liter om de kan om te spoelen is ook wat overdreven, vindt u niet? Ik spoel alleen de onderkant van de kan om waar het water zich heeft verzameld. En 1 keertje omspoelen is genoeg, hoor.

   Kortom, ik denk dat uw berekeningen niet kloppen en als u geen water wilt verspillen dan is reverse osmosis geen optie voor u. Maar een filter zoals Brita om eerlijk te zijn dan ook niet.

   Verder quote ik even wat ik eerder schreef:

   ”De meeste omgekeerde osmose-systemen onder de gootsteen hebben gewoonlijk een waterverspilling van ongeveer 80%-90%. AquaTru slechts 25%.

   Over verspilling gesproken. Mijn Brita was een grote plastic verspilling (de koolstoffilter is gemaakt van plastic en moest elke 5 weken worden vervangen). En om de Berkey tank schoon te maken gebruikte ik heel veel water.”

   Iets korter douchen is perfect tegen water verspilling. Of minder vlees eten. Kortom, er zijn heel veel manieren om de 1300 ml te rechtvaardigen (als schoon water belangrijk is voor u).

   Succes!

   Beantwoorden
 2. Toevallig was ik ook net een mail aan het schrijven over de waterverspilling. Dat korter douchen deden we al en vegetarish eten ook, dus voor ons toch wat moeilijker om te rechtvaardigen. In deze tijd van verspilling van van alles en nog wat vind ik het ook een magere reactie op de zorgen van milieu bewuste gebruikers. Ik had liever gehoord dat jullie heel hard bezig zijn om de water verspilling to een minimum terug te brengen of helemaal weg te werken. Hier kan ik niet zo veel mee. Het is belangrijk om als bedrijf ook naar de eigen verantwoordelijkheid te kijken en verspilling van water is eigenlijk een punt waar top prioriteit aan gegeven zou moeten worden! Ik vond het dus erg teleurstellend.

  Beantwoorden
  • Beste Jet,

   Dank voor uw reactie.

   Het gaat een eindeloze discussie worden over wie ”het beter doet” qua verspilling. Dit artikel is voor mensen die geen kraanwater willen drinken. The Green Creator staat voor vegan eten + zo gezond mogelijk leven (zoals bewegen/schoon drinkwater etc).

   Zoals ik eerder beschreef is iedere vorm van water filteren een vorm van water/plastic/energie verspilling. Een reactie op een recept met avocado’s zou dan ook in een hele essay uit kunnen monden over waarom wij avocado’s gebruiken. Daar gaat namelijk ook nogal wat waterverspilling mee gepaard. Wij gebruiken dit soort producten dan ook spaarzaam in onze recepten.

   Ik begrijp uw reactie als ik een RO systeem zou promoten met enorm veel waterverspilling, maar dit is de enige RO systeem met de minste waterverspilling die ik ben tegengekomen.

   En ik begrijp de redenering dat wij als vegan website niets wat ook maar met enige verspilling te maken heeft zouden moeten promoten. Dat probeer ik ook. Maar is dat niet een beetje onhaalbaar om dit perfect te doen? Als mens? Als website? We promoten gezond leven zonder dierenleed en natuurlijk houden wij rekening met verspilling.

   Zo verspillen wij geen voedsel tijdens photoshoots voor recepten (dat is nogal erg gangbaar). Ieder doet zijn best. Maar ik, en de lezers, willen graag (juist in deze tijd) van schoon water genieten.

   Ik heb geprobeerd de beste optie aan te bieden met bovenstaande in gedachte. Ik kaart de verspilling aan in het artikel, juist omdat wij dat in gedachten houden. Ik bespreek ook het plastic verbruik van Brita filters. Ik had dit ook totaal achterwege kunnen laten, maar ik vind het een belangrijke overweging. Ik probeer de verspilling met andere keuzes in mijn leven te rechtvaardigen en ik hoop dat gebruikers van deze filter dat ook doen.

   Mocht u ooit een betere optie tegenkomen, dan staan wij daar zeker voor open om te testen!

   Veel liefs en een fijn weekend!

   Beantwoorden
 3. Het verspilde water gaf ook mij een slecht gevoel toen ik de AquaTru net gebruikte. Het was meer dan ik verwacht had. Daar moest ik dus iets op vinden. Ik giet nu het restwater in een emmer en gebruik het om het toilet door te spoelen of om te poetsen of om het zand van mijn groenten uit de moestuin te spoelen (wat ik ongeschild eet, spoel ik nog na in een beetje kraanwater maar het zand spoel ik weg met het restwater). Ik heb minder restwater dan ik hier dagelijks voor zou kunnen gebruiken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.