De Lekkerste Gebakken Appels

Deze heerlijk gebakken appels zijn gevuld met een zoete, kaneel mengsel van havermout en walnoten. Een lekkere verwarmende herfst- en winter recept.

Deze post bevat affiliate links. Het recept en de foto’s zijn in november 2021 bijgewerkt.

Het was ongeveer 10 jaar geleden dat ik mijn eerste echt goed gebakken appels verslond. Ik heb ze waarschijnlijk al eerder gegeten, maar deze appels vielen op qua smaak. Het is zo interessant om te zien dat eten zulke mooie herinneringen kan oproepen. Het was een koude winterdag en mijn schoonvader vertelde me dat hij een speciaal dessert voor me had gemaakt. Hij opende de oven en presenteerde trots zijn ”gezond gebakken appels”. De geur van gebakken appels verwelkomde me samen met zijn grote glimlach. Hij vertelde me hoe gezond de gebakken versie van appels is. ”Goed voor de maag en de eetlust”, zei hij.

Hoewel dit een eenvoudig recept is, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden. Ik heb het oorspronkelijke recept ongeveer 6 jaar geleden gedeeld en heb het bijgewerkt om het perfecte recept te maken.

Als ze lekker zacht en volledig gebakken zijn zien ze er niet bijzonder uit, maar na die eerste hap maakt het je niet uit hoe je gebakken appel eruitziet.

WAT JE NODIG HEBT VOOR GEBAKKEN APPELS

Appels. Je hoeft niet super specifiek te zijn, maar ik vind Gala-appels de beste appels voor dit recept. Maar ook Fuji-appels zijn een goede optie.

Havermout: Ouderwetse havermout is je beste vriend voor dit recept om de vulling een bite te geven.

Zoet: Er zijn twee soorten suiker die je nodig hebt voor dit recept. Een vloeibare siroop en gewone suiker, zoals kokossuiker of bruine suiker. Als je de geraffineerde suikers overslaat, is dit recept een heerlijk natuurlijk gezoete traktatie.

Verwarmende kruiden: Voor een mooie verwarmende vulling gebruik ik kaneel, nootmuskaat en (optioneel) speculaaskruiden.

Noten: Voor dit recept kun je technisch gezien alle soorten noten gebruiken, of een mengsel van noten en zaden. Ik kan voor dit recept echter walnoten of pecannoten echt aanraden.

Smaak: Een goede kwaliteit vanille is een heerlijke manier om deze gebakken appels op smaak te brengen.

Kokosolie: Ik maak deze gebakken appels vaak met en zonder kokosolie. In de receptnotities lees je hoe je dit recept zonder olie kunt maken. Met kokosolie is de smaak wat rijker.

Zout: een snufje om alle smaken goed uit te laten komen.

ingredients for baked apples in small bowls and wooden spoons on a white backdrop with a white napkin

HOE MAAK JE GEBAKKEN APPELS

Stap 1. Verwarm de oven voor op 180 ° C.

Stap 2. Was de appels en schep de binnenkant (klokhuis) eruit. Je kunt ze ook doormidden snijden en dan de binnenkant eruit scheppen. Hier zijn superhandige tools voor, maar met een mes en een lepel lukt het ook. Wees voorzichtig.

Stap 3. Combineer de vulling in een middelgrote kom en mix tot je een gemengd en licht vochtig mengsel hebt.

Stap 4. Vul de appels met het mengsel en leg ze in een bakschaal of gietijzeren pan. Voeg heet water toe en plaats het in de oven om te bakken tot de appels zacht zijn.

HOE KUN JE GEBAKKEN APPELS SERVEREN?

Gebakken appels kun je direct uit de oven serveren. Ik doe dit graag als lekker ontbijtje. Maar voor een chique ontbijt of dessert serveer je gebakken appels met (soja)yoghurt of ijs. Heerlijk! Ik heb iets met de combinatie van warm en koud eten. Gebakken appels zijn perfect te combineren met koude yoghurt of een bolletje ijs.

Opgeklopte kokosroom is ook een heerlijke optie. Alles wat koel en/of romig is, is heerlijk met gebakken appels.

baked apple with filling in a beige bowl with soy yogurt on a white backdrop

VERVANGERS VOOR GEBAKKEN APPELS

Naast de basis laat dit recept ruimte om te experimenteren. De basis is appels, havermout, suiker en olie. Maar de kruiden en noten kunnen worden vervangen/toegevoegd.

Probeer samen of in plaats van nootmuskaat en kaneel speculaaskruiden, gember, kruidnagel of anijs toe te voegen.

In plaats van walnoten of pecannoten kun je experimenteren met heel veel verschillende noten en zaden. Misschien zijn pijnboompitten en paranoten geen goed idee voor dit recept, maar experimenteer verder gerust. Denk aan geschaafde amandelen, gehakte walnoten, zonnebloempitten, pistachenoten, gehakte hazelnoten of pompoenpitten.

halved baked apples with filling in a round black cast iron pan with two silver spoons on a white backdrop with a beige napkin

HOE MAAK JE GEBAKKEN APPELS ZONDER OLIE

Het is heel goed mogelijk om gebakken appels zonder olie te maken of ze nog wat meer boterachtig te maken.

Als je op zoek bent naar een diepe smaak en kokosolie is te licht voor je, dan kun je de kokosolie vervangen door vegan boter.

Maar als kokosolie te vettig voor je is, kun je het weglaten. Voeg in plaats daarvan een eetlepel noten- of zadenboter toe, zoals tahini of vloeibare amandelboter, samen met een eetlepel ahornsiroop. Dit zorgt voor een plakkerige toevoeging aan het mengsel zonder dat je olie hoeft te gebruiken.

Eerlijk gezegd proef ik soms niet eens het verschil of ik gebakken appels zonder of met olie/boter heb gemaakt.

baked apple with filling in a beige bowl with soy yogurt on a white backdrop drizzled with maple syrup

HOE BEWAAR JE GEBAKKEN APPELS

Vers gebakken uit de oven is het lekkerst, maar gebakken appels kun je ook van tevoren maken.

Eenmaal uit de oven, laat de appels afkoelen en bewaar ze in de koelkast in een luchtdichte trommel voor ongeveer 1-2 dagen. Het enige wat je hoeft te doen voor het serveren is de appels weer opwarmen. Zet de appels in de oven of magnetron tot ze warm zijn. Sta er wel bij want ze mogen niet uit elkaar vallen.

Voeg opnieuw een beetje water toe aan de pan zodat de appels niet uitdrogen.

baked apples with filling in a black cast iron pan

LAATSTE TIPS

  • Sommige recepten laten je de halfbakken versie zien (dat ziet er fotogenieker uit), maar ik vind dat gebakken appels echt gebakken moeten zijn. Bak dus tot ze zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen.
  • Over uit elkaar vallen gesproken, als je de verkeerde soort appels voor dit recept kiest, kunnen je gebakken appels uit elkaar vallen. Red delicious appels (de melige appels) vallen bijvoorbeeld uit elkaar.
  • Deze versie is mijn favoriete recept dat ik in de loop der jaren heb aangepast, maar experimenteer gerust met de vulling. Mijn eerste recept was met gojibessen en zaden. Je kunt ook rozijnen, veenbessen of gehakte dadels toevoegen.
  • Het is belangrijk om water aan de pan toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de appels niet uitdrogen. Voeg voor nog warmere of zoetere smaken appelsap, sinaasappelsap of appelcider toe. Je kunt voor het serveren een beetje van het sap over de gebakken appels sprenkelen.
baked apple with filling in a beige bowl with soy yogurt on a white backdrop with a golden teaspoon next to it

De smaken zijn echt geweldig voor zo’n eenvoudig recept. En de geur! Deze zachte appels zijn een echte topper als toetje wanneer je gasten hebt of als je ’s ochtends wilt genieten van een ander ontbijtje dan je gebruikelijke pap of smoothie.

Als je deze mals gebakken appels gaat maken, ben ik benieuwd naar je heerlijke creaties. Tag me op Instagram #thegreencreator zodat ik je gebakken appels kan delen.

baked apple in a bowl with yogurt drizzled with maple syrup and a gold teaspoon
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
baked apple in a bowl with yogurt drizzled with maple syrup and a gold teaspoon

DE LEKKERSTE GEBAKKEN APPELS

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 10
  • Cook Time: 50
  • Total Time: 60
  • Yield: 4 medium appels 1x
  • Category: nagerecht, snack, ontbijt
  • Method: oven
  • Cuisine: Engels
  • Diet: Vegan

Description

Deze heerlijk gebakken appels zijn gevuld met een zoete, kaneel mengsel van havermout en walnoten. Een lekkere verwarmende herfst- en winter recept.


Ingredients

Scale
  • 4 middelgrote gala-appels of 6 kleine, zonder klokhuis en/of gehalveerd
  • ½ kopje (60 ml) heet water

VULLING

VOOR SERVEREN (optioneel)

  • een paar eetlepels (sojayoghurt) per gebakken appel
  • een bolletje (vegan vanille)ijs per gebakken appel

Instructions

Verwarm de oven voor op 180 ° C.

Was en klok de appels uit. Probeer te voorkomen dat je door de appel snijdt. Ik vind het fijn om de appel doormidden te snijden en de binnenkant eruit te scheppen om opengebakken appels te maken. Begin met een mes rond het klokhuis en ga verder met een lepel om het midden van de appel eruit te scheppen. Je kunt ook een meloenboller gebruiken om het klokhuis uit te graven, of een klokhuis verwijderaar om het midden eruit te halen. Zie de video voor een demonstratie.

Meng in een middelgrote kom de havermout, gehakte walnoten, kokossuiker, ahornsiroop, kokosolie, vanille, zout, kaneel en nootmuskaat. De vulling moet een plakkerig, licht vochtig mengsel zijn. Als het mengsel niet blijft plakken, voeg dan 2 eetlepels water (of meer) toe totdat alle havermout aan elkaar plakt.

Schep het mengsel in de holte van elke appel.

Leg de appels in een ovenschaal of gietijzeren pan en giet voorzichtig het hete water in de schaal.

Bak de appels ongeveer 50 minuten op 180 ° C. Sprenkel na 30 minuten het vocht in de schaal over de appels zodat ze niet uitdrogen. De appels moeten zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Het havermengsel moet bruin zijn.

Besprenkel voor het serveren met een beetje ahornsiroop. Serveer eventueel met yoghurt of ijs.


Notes

  • Kies de juiste appelsoort voor dit recept. Gala-appels zijn geweldig, maar melige appels (zoals red delicious) vallen uit elkaar in de oven.
  • Wees creatief met dit recept. Je kunt rozijnen, citroenschil, veenbessen of gehakte dadels toevoegen.
  • Gebakken appels kunnen in de koelkast in een luchtdichte trommel ongeveer 1-2 dagen worden bewaard. Het enige wat je hoeft te doen voor het serveren is de appels opwarmen. Verwarm de appels in de oven of magnetron. Pas op dat ze niet uit elkaar vallen.
  • Het vocht in de ovenschaal/pan is om te voorkomen dat de appels uitdrogen of aan de bodem gaan plakken.
  • In plaats van kokosolie kun je vegan boter gebruiken voor een diepere smaak.
  • Je kunt dit recept zonder olie maken als je dat wilt. Voeg in plaats van de kokosolie een eetlepel noten- of zadenboter toe, zoals tahin of vloeibare amandelboter, en een eetlepel ahornsiroop.