Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
baba ganoush in a light bowl on a plate on a light background with fresh herbs, smoked paprika powder and chopped hazelnuts on top next to a light brown napkin

Makkelijke Baba Ganoush (zonder grill methode)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 25 minutes
  • Category: Voorgerecht, Dip, Snack
  • Diet: Vegan

Description

Voor dit baba ganoush recept heb je 6 eenvoudige ingrediënten nodig. Dit is niet de traditionele manier om baba ganoush te maken, want voor dit recept heb je geen grill of gasfornuis nodig. Deaslniettemin is het net zo lekker als het klassieke recept. Deze dip is van nature veganistisch en glutenvrij, maar dit recept is ook olievrij en zoutarm. Deze heerlijke dip stat in minder dan 30 minuten op tafel en is een geweldige snack, spread of aperitief.


Ingredients

Scale
  • 2 middelgrote aubergines *
  • 2 eetlepels sojasaus of tamari om de plakjes aubergine mee te besprenkelen
  • ¼ theelepel zeezout, voeg naar smaak meer toe als de dip klaar is
  • 3 eetlepels citroensap (sap van ongeveer 1 middelgrote citroen)
  • 1 grote teentje knoflook (fijngehakt)
  • 65 gram (¼ kopje) tahin

Voor serveren (optioneel):
Verse kruiden (gehakte peterselie, basilicum, dille of koriander), gerookte paprikapoeder, geroosterde pijnboompitten of geroosterde hazelnoten.


Instructions

Verwarm de oven voor op medium grill op 180 °C.

Snijd de aubergine doormidden (in de lengte) of schil de aubergine en snijd in dikke plakken.

Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier en besprenkel de aubergine plakjes om ze te bevochtigen met sojasaus of tamari.

Rooster 5-10 minuten, draai een of twee keer om, tot de aubergine plakjes zacht en goudbruin zijn.

Hoe kleiner de plakjes, hoe minder tijd ze nodig zullen hebben om te roosteren.

Als je de aubergine te lang roostert kan de aubergine te droog worden.

Over het algemeen is de aubergine na 10 minuten klaar als het op de bovenste rekje in de oven heeft geroosterd.

Als de aubergine doormidden is gesneden en geroosterd, schep dan de binnenkant van de aubergine in een grote kom.

Bij het braden van de aubergine in dikke plakjes leg je de plakjes in een grote kom.

De aubergine moet zacht en niet rauw zijn.

Voeg citroensap, knoflook, tahin en zout toe en meng tot een romig geheel. Dit kan met een vork of met een keukenmachine of staafmixer. Dit hangt af van de rooster methode. Bij het roosteren van de helft van de aubergine kan een vork bijvoorbeeld het werk prima doen.

Proef en pas indien nodig kruiden aan. Als de aubergine te droog is, voeg dan wat meer citroensap of tahin toe. Voeg meer zout toe als de dip te bitter is.

Serveer de dip in kom en decoreer met gerookte paprika poeder, verse kruiden en geroosterde pijnboompitten (optioneel).

Serveer de dip vervolgens met plat brood, groenten of bij een salade.


Notes

* Aubergines: grote aubergines kunnen meer zaden bevatten. Dit kan wat lastiger zijn qua textuur om mee te werken. Ik gebruik liever 2 kleine aubergines in plaats van 1 grote. Een goede aubergine is glanzend en glad en voelt zwaar aan. Oudere aubergines smaken vaker wat bitter, dus ga voor de kleine, jonge en verse aubergines.

Bewaaradvies: Overgebleven baba ganoush kan ongeveer 3-4 dagen in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard. Deze dip is niet vriezer vriendelijk.

Voor een rijke dip: je kunt olijfolie gebruiken als je dat wilt. Door ongeveer 3-4 eetlepels olijfolie toe te voegen, wordt deze dip erg rijk en romig.

dit receptenkaart bevat affiliatie links naar producten die ik graag gebruik