Description
Aardappelmelk is een nieuwe makkelijke plantaardige melkoptie. Met slechts een paar aardappelen maak je een verrassend rijke en romige plantaardige melk. Het is ook een super duurzame plantaardige melk.
Ingredients
- 260 gram (1 ½ kop) rauwe geschilde aardappelen
- 830 ml (3 ½ kop) water
- 1–2 eetlepels amandelen (gemalen amandelen)
- snufje zout
- 4 el ahornsiroop
- optioneel: vanille
Instructions
Schil de aardappelen.
Kook de aardappelen tot ze zacht zijn. Ze moeten nog zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Zorg er in ieder geval voor dat ze niet rauw zijn. Afhankelijk van de grootte van de aardappelen kook ze gaar in ongeveer 15 minuten.
Voor warme aardappelmelk
Bewaar het kookwater van de kokende aardappelen.
Voeg de aardappelen en het bewaarde kookwater toe aan een blender. Als je de aardappelen hebt uitgelekt en je hebt niet genoeg water over, voeg dan meer vers water toe.
Voor koude aardappelmelk
Giet de aardappelen af.
Voeg de uitgelekte aardappelen en vers koud water toe aan een blender.
Voeg voldoende water toe, maar begin langzaam. Een totaal van ongeveer 3 ½ kopjes zou voldoende moeten zijn, maar voor een dunnere textuur heb je misschien meer water nodig.
Voeg ook de andere ingrediënten toe aan de blender. Het zout, vanille, amandel en zoetstof en blend voor ongeveer 5-7 minuten. Filter door een notenmelkdoek of kaasdoek.
Notes
Deze aardappelmelk is niet goed in te vriezen, maar kan wel een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Aardappelmelk kan worden verwarmd zoals iedere andere plantaardige melk.