Kaneel Havermout

Kaneel Havermout

Kaneel Havermout met bruine suiker is een heerlijk zoete twist op een klassieke havermoutpap. Dit klassieke ontbijtrecept combineert de eenvoud van havermout met de zoetheid van bruine suiker en kaneel.

Type: ontbijt

Keuken: Amerikaans

Keywords: ontijt, pap, havermout, kaneel, bruike suiker,

Recept opbrengst: 2

Calorieën: 579

Voorbereidingstijd: 5

Kooktijd: 5

Totale tijd: 10

Recept video naam: Kaneel Havermout

Recept video beschrijving: Kaneel Havermout met bruine suiker is een heerlijk zoete twist op een klassieke havermoutpap. Dit klassieke ontbijtrecept combineert de eenvoud van havermout met de zoetheid van bruine suiker en kaneel.

Ingrediënten recept:

  • 100 gr gerolde havermout
  • 400 ml plantaardige melk (amandel-, soja- of havermelk)
  • 30 gr bruine suiker (aanpassen aan smaak)
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel (aanpassen aan smaak)
  • Snufje zout
  • Optionele toppings: ahornsiroop, appels, bananen, gehakte noten (amandelen of walnoten), rozijnen, verse bessen of geraspte kokos.

Recept Instructies: Haver en melk combineren: Voeg de havermout en melk toe in een middelgrote steelpan. Roer om te combineren. Verwarm op middelhoog vuur: Zet de steelpan op middelhoog vuur en breng het mengsel zachtjes aan de kook. Zet het vuur laag om het sudderen te behouden. Roer af en toe voor een gelijkmatige en romige consistentie. Voeg bruine suiker, kaneel en zout toe: Roer de bruine suiker, gemalen kaneel en een snufje zout erdoor. Pas de zoetheid en kaneel naar wens aan. Als je een zoetere pap wilt, voeg dan meer bruine suiker toe en als je het warmer wilt, voeg dan meer kaneel toe. Koken en roeren: Blijf de havermout koken, af en toe roeren. Kook ongeveer 5-7 minuten of tot de havermout zacht is en het mengsel is ingedikt tot de gewenste consistentie. Als de havermout te dik wordt, voeg dan meer melk toe om de gewenste dikte te bereiken. Serveer: Zodra de havermout klaar is, haal je de steelpan van het vuur. Laat ze een minuutje zitten om iets af te koelen en verder in te dikken. Toppings: Serveer de kaneel havermout en top met je favoriete toppings. Enkele ideeën voor toppings zijn ahornsiroop, in plakjes gesneden bananen, appels, gehakte noten, rozijnen, verse bessen of geraspte kokos.

Waardering redacteur:
5

Kaneel Havermout met bruine suiker is een heerlijk zoete twist op een klassieke havermoutpap. Dit klassieke ontbijtrecept combineert de eenvoud van havermout met de zoetheid van bruine suiker en kaneel. Dit havermoutrecept is een heerlijk en makkelijk ontbijtrecept om je dag mee te beginnen.

De product linkjes (dik en onderstreept) zijn affiliatie links.

⭐️ Waarom je dit recept zou moeten proberen

  • Dit snelle en voedzame ontbijt bevat volle granen, een eenvoudige maar voedzame keuze.
  • Dit recept is gemakkelijk aan te passen met verschillende toppings.
  • Bruine suiker en kaneel zijn een onweerstaanbare verwarmende combinatie. Perfect voor die koude winterochtenden!
  • Perfect voor drukke ochtenden, deze havermout is makkelijk te maken.
Ingredients for Brown Sugar Cinnamon Oatmeal on a peach colored backdrop with descriptive labels.

🗒 Ingrediënten

Voor dit makkelijke ontbijtrecept heb je maar 4 ingrediënten nodig (met water en een snufje zout). Je kunt havermout met alleen water maken, maar plantaardige melk maakt deze pap veel romiger.

  • Plantaardige melk: Je kunt elke melk gebruiken, zoals amandel- of sojamelk, of een zuivelvervanger naar keuze. Half melk en half water mengen is ook een goede optie om deze pap romiger te maken.
  • Havermout: Je kunt glutenvrije havermout gebruiken als je dat wilt.
  • Gemalen kaneel: Elke soort kaneel, zoals Ceylon of Cassia kaneel, is heerlijk voor dit recept.
  • Bruine suiker: Lichte en donker bruine suiker zijn heerlijk voor dit recept.
  • Zout: slechts een snuifje zal de algemene smaken versterken en de zoetheid naar voren brengen.

🥣 Vervangingen en Variaties

  • Experimenteer met ahornsiroop, kokossuiker of agave nectar in plaats van bruine suiker voor meer zoetheid.
  • Voeg nootmuskaat of kardemom toe aan de melk voor een unieke twist.
  • Pas aan met toppings zoals gesneden fruit, noten of een lepel yoghurt voor extra textuur en smaak.
  • Voeg proteïnepoeder, chiazaadjes of notenboter toe voor extra proteïne.

🥣 Hoe maak je kaneel havermout (stap voor stap met foto’s)

Stap 1. Havermout en melk combineren
Doe de havermout en melk in een steelpan. Roer om te combineren.

Stap 2. Verwarm op middelhoog vuur
Zet de steelpan op middelhoog vuur en breng het mengsel zachtjes aan de kook.

Stap 3. Voeg bruine suiker, kaneel en zout toe
Roer de bruine suiker, gemalen kaneel en een snufje zout erdoor.

Stap 4. Koken en roeren
Blijf de havermout verwarmen, af en toe roeren, ongeveer 5-7 minuten of tot de havermout zacht is.

Stap 5. Serveer
Serveer je kaneel havermout in een kommetje en garneer met je favoriete toppings, zoals ahornsiroop, stukjes appels, bananen, gehakte noten of verse bessen.

Zie de receptkaart voor het volledige recept met de exacte hoeveelheden van alle ingrediënten.

📔 Tips

  • Voor een minder romige pap gebruik je half water en half melk.
  • En voor een dikkere pap gebruik je minder melk.
  • Voeg aan het eind een scheutje extra melk toe voor een vloeibare pap.
  • Roer af en toe voor een gelijkmatige en romige consistentie.

❔Hoe bewaar je kaneel havermout

Als je een grotere portie hebt gemaakt, kun je die bewaren voor later. Zorg er eerst voor dat je havermout op kamertemperatuur is voordat je het bewaart. Doe het in een luchtdichte verpakking en zet het in de koelkast; het blijft dan ongeveer 5 dagen goed.

Als je klaar bent om van je havermout te genieten, schep dan een portie in een kom of steelpan. Verwarm opnieuw in de magnetron of op het fornuis met een kleine hoeveelheid vloeistof, zoals melk.

Om je havermout opnieuw op te warmen, heb je ongeveer 1 minuut in de magnetron nodig of ongeveer 5 minuten op het fornuis op laag vuur. Roer het goed door en pas de vloeistof aan om een droge pap te voorkomen.

Close-up of Brown Sugar Cinnamon Oatmeal in a bowl topped with sliced apples, chopped almonds and melted brown sugar.

💬 Veelgestelde vragen

Is het nodig om ouderwetse gerolde haver te gebruiken?

Hoewel ouderwetse havervlokken het beste zijn voor de textuur, kun je verschillende soorten havermout gebruiken op basis van je voorkeur. Je kunt voor dit recept ook glutenvrije havermout gebruiken.

Kan ik gesneden havermout gebruiken?

Ik raad niet aan om voor dit recept gesneden havermout te gebruiken. De kooktijd en de vloeistofverhoudingen zijn anders, wat invloed heeft op de algehele textuur en consistentie van je kaneel havermout. Gebruik ouderwetse gerolde havermout voor de beste resultaten.

Kan ik instant gerolde havermout gebruiken?

Je kunt snelkokende haver gebruiken, maar omdat die meer bewerkt is dan gerolde haver, zal je pap er papperiger van worden, zelfs als je de kooktijd verkort.

Wat zijn lekkere toppings voor havermout?

Wat je maar wilt, zoals ahornsiroop, (gedroogd) fruit, noten, zaden, bessen, chiazaad, hennepzaad, cacaonibs, lijnzaad, notenboter, vanille-extract of geraspte kokos.

🥣 Meer haver ontbijtrecepten

Brown Sugar Cinnamon Oatmeal topped with sliced apples, chopped almonds and brown sugar in a bowl on a plate with a gold colored spoon next to it.

Vond je dit recept lekker? Laat een reactie achter en beoordeel het!
⭐⭐⭐⭐⭐
Je feedback wordt super gewaardeerd en helpt anderen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg The Green Creator op Instagram en Facebook.

📖 Recept

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Brown Sugar Cinnamon Oatmeal topped with sliced apples, chopped almonds and brown sugar in a bowl on a plate with a gold colored spoon next to it and a glass of milk in the background.

Kaneel Havermout

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 5
  • Total Time: 10
  • Yield: 2 1x
  • Category: ontbijt
  • Method: fornuis
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Kaneel Havermout met bruine suiker is een heerlijk zoete twist op een klassieke havermoutpap. Dit klassieke ontbijtrecept combineert de eenvoud van havermout met de zoetheid van bruine suiker en kaneel. Dit havermoutrecept is een heerlijk en makkelijk ontbijtrecept om je dag mee te beginnen.


Ingredients

Scale
  • 100 gr gerolde haver
  • 400 ml plantaardige melk (amandel-, soja- of havermelk)
  • 30 gr bruine suiker (aanpassen aan smaak)
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel (aanpassen aan smaak)
  • Snufje zout
  • Optionele toppings: ahornsiroop, appels, bananen, gehakte noten (amandelen of walnoten), rozijnen, verse bessen of geraspte kokos.

Instructions

  1. Haver en melk combineren: Voeg de havermout en melk toe in een middelgrote steelpan. Roer om te combineren. Verwarm op middelhoog vuur: Zet de steelpan op middelhoog vuur en breng het mengsel zachtjes aan de kook. Zet het vuur laag om het sudderen te behouden. Roer af en toe voor een gelijkmatige en romige consistentie.
  2. Voeg bruine suiker, kaneel en zout toe: Roer de bruine suiker, gemalen kaneel en een snufje zout erdoor. Pas de zoetheid en kaneel naar wens aan. Als je een zoetere pap wilt, voeg dan meer bruine suiker toe en als je het warmer wilt, voeg dan meer kaneel toe.
  3. Koken en roeren: Blijf de havermout koken, af en toe roeren. Kook ongeveer 5-7 minuten of tot de havermout zacht is en het mengsel is ingedikt tot de gewenste consistentie. Als de havermout te dik wordt, voeg dan meer melk toe om de gewenste dikte te bereiken.
  4. Serveer: Zodra de havermout klaar is, haal je de steelpan van het vuur. Laat ze een minuutje zitten om iets af te koelen en verder in te dikken.
  5. Toppings: Serveer de kaneel havermout en top met je favoriete toppings. Enkele ideeën voor toppings zijn ahornsiroop, in plakjes gesneden bananen, appels, gehakte noten, rozijnen, verse bessen of geraspte kokos.

Notes

  • Pas dit recept gerust aan je eigen smaak aan door de zoetheid, kaneel en toppings aan te passen.
  • Voor een minder romige pap gebruik je half water en half melk. En voor een dikkere pap gebruik je minder melk.
  • Voeg aan het eind een scheutje extra melk toe voor een vloeibare pap.
  • Om te bewaren laat je het op kamertemperatuur komen, plaats het in een luchtdicht bakje en bewaar het ongeveer 5 dagen in de koelkast.

Nutrition

  • Serving Size: 2
  • Calories: 579
  • Sugar: 24 gr
  • Fat: 23 gr
  • Carbohydrates: 116 gr
  • Fiber: 10 gr
  • Protein: 14 gr