Verse Kerst Potpourri

Verse Kerst Potpourri

Creëer een huiselijke sfeer met deze verse kerst potpourri. Deze veilige en gifvrije potpourri voor op het fornuis zal de lucht doordrenken met een verwarmende en feestelijke decembergeur. Je kunt deze potpourri meerdere dagen gebruiken.

Type: potpourri / thee

Keywords: simmer pot, kerst simmer pot, potpourri

Recept opbrengst: pot van 1.5 liter

Calorieën: 12

Voorbereidingstijd: 5

Kooktijd: 10

Totale tijd: 15

Recept video naam: Verse Kerst Potpourri

Recept video beschrijving: Creëer een huiselijke sfeer met deze verse kerst potpourri. Deze veilige en gifvrije potpourri voor op het fornuis zal de lucht doordrenken met een verwarmende en feestelijke decembergeur. Je kunt deze potpourri meerdere dagen gebruiken.

Ingrediënten recept:

 • 1 sinaasappel, in plakjes gesneden
 • 1 appel, in plakjes gesneden
 • 1/2 eetlepel hele kruidnagels
 • 1/2 kopje verse veenbessen
 • 3 kaneelstokjes
 • 3 takjes verse rozemarijn
 • 3 steranijs
 • 2 kopjes water (genoeg om je pot voor 3/4 met water te vullen)
 • 1 theelepel vanille-extract

Recept Instructies: Begin met het in plakjes snijden van de sinaasappels en appels. Doe de sinaasappels, appels, kruidnagels, verse veenbessen, kaneelstokjes, rozemarijntakjes en steranijs in een middelgrote pan. Giet er 2 kopjes water bij en zorg ervoor dat de ingrediënten grotendeels ondergedompeld zijn in het water. Voeg 1 theelepel vanille-extract toe aan de pot. Zet de pot op het fornuis op laag vuur en laat het mengsel zachtjes sudderen. Laat het niet koken; een zacht prutteltje is voldoende om de geuren langzaam vrij te laten komen. Zodra de pot pruttelt, zet je het vuur op de laagste stand om de geuren gelijkmatig te laten vrijkomen. Houd het waterniveau in de gaten en voeg indien nodig meer water toe om uitdroging te voorkomen. Laat de sudderpot je huis doordrenken met de heerlijke geuren van sinaasappels, appels, kruidnagel, veenbessen, kaneel, rozemarijn en steranijs. Geniet ervan en voel je vrij om de hoeveelheden ingrediënten aan te passen aan je eigen voorkeur.

Waardering redacteur:
5

Creëer een kerstsfeer thuis met deze verse kerst potpourri. Deze veilige en gifvrije potpourri voor op het fornuis zal de lucht doordrenken met een verwarmende en feestelijke geur, waardoor je huis deze decembermaand zal ruiken als een gezellige kerstfilm. Je kunt deze kerst potpourri meerdere dagen gebruiken.

De links in de tekst zijn affiliate links, deze zijn onderstreept en vetgedrukte of met een ”buy now” beschrijving.

🎄 Wat is een kerst potpourri

Een kerst potpourri, ook bekend als simmer pot genoemd, is een mengsel van aromatische ingrediënten die op het fornuis of in een potpourribrander of pot worden gestoofd om een verwarmende geur vrij te geven en een feestelijke sfeer in huis te creëren.

De ingrediënten bestaan meestal uit een combinatie van fruit, specerijen, kruiden en andere geurige elementen die, wanneer ze worden verhit, hun natuurlijke essences aan de lucht afgeven.

Een kerst potpourri is een populaire DIY om een gezellige en uitnodigende sfeer te creëren tijdens de feestdagen. Veelgebruikte ingrediënten zijn citrusschillen, kaneelstokjes, kruidnagels, dennennaalden en kruiden zoals rozemarijn. Een simmer pot kan een natuurlijk alternatief zijn voor kunstmatige luchtverfrissers.

Christmas simmer pot in a glass pot on a stove.

🌟 Waarom een kerst potpourri zo geweldig is

 • Ik geef de voorkeur aan het gebruik van een potpourri in plaats van etherische oliën, omdat het langer meegaat en ik de algehele geur zelf kan bepalen.
 • Een simmer pot is een niet-giftig alternatief voor luchtverfrissers of geurkaarsen zonder kunstmatige chemicaliën of additieven.
 • Deze kerst potpourri is de ultieme en meest natuurlijke manier om je huis naar kerst te laten ruiken.
 • Potpourri gaat lang mee en is budgetvriendelijk.
 • En tot slot is deze simmer pot supermakkelijk om te maken.

Christmas simmer pot in a glass pot on a black backdrop.

🍊 Ingrediënten kerst potpourri

Ingredients for Christmas simmer pot on a white marble backdrop.

Het fijne aan een kerst potpourri is dat je alle ingrediënten waarschijnlijk al in je voorraadkast en koelkast hebt. Het is ook heel makkelijk om dit recept aan te passen of een enkel ingrediënt te verversen als dat na een paar dagen nodig is.

 • Appels: Appels geven een subtiele fruitige en zoete geur.
 • Sinaasappels: Sinaasappels zijn geweldig om hun citrusachtige aroma en voegen een verfrissende en feestelijke geur toe aan de mix.
 • Kruidnagel: Hele kruidnagels voegen een diep, warm aroma toe. Ze voegen ook een rijke en kruidige geur toe die je doet denken aan de gezellige en troostende geuren die bij het bakken tijdens de feestdagen horen.
 • Veenbessen: Verse veenbessen zijn een levendige toevoeging aan elke kerst potpourri, niet alleen vanwege hun levendige rode kleur maar ook vanwege hun feestelijke aroma.
 • Kaneelstokjes: Kaneelstokjes zijn de aromatische tovenaars van een kerst potpourri, die de onweerstaanbare essentie van versgebakken koekjes oproepen. Hun kruidige warmte weeft door de lucht en tovert je huis om in een feestelijke kerstsfeer.
 • Rozemarijn: Rozemarijn nodigt en beetje van het buitenleven in huis uit.
 • Steranijs: Steranijs brengt een vleugje mild zoethout in de lucht.
 • Water: Water is wat je potpourri doet sudderen. Vul je pot minstens tot de helft en vul bij indien nodig.
 • Vanille-essence: Vanille voegt een zoete en troostende noot toe, die de lucht doordrenkt met een vertrouwde warmte die aanvoelt als een knusse knuffel tijdens de feestdagen.

Christmas simmer pot in a glass pot on a stove with water being poured in the pot.

🍋 Optionele ingrediënten

 • Citroenen in een kerst potpourri voegen een pittige noot toe en ook een verfrissende en verkwikkende citrustoets.
 • Nootmuskaat, met zijn rijke en aardse aroma, draagt dit bij aan een warme en troostende essentie, die ruikt naar herinneringen aan vers gebakken wintertraktaties.
 • Kardemompeulen voegen een vleugje exotische specerijen toe aan de mix en versterken de complexiteit met hun warme en aromatische karakter.
 • Grapefruit, een citrusvruchten krachtpatser, voegt een heldere en opbeurende energie toe en doordrenkt de lucht met een levendige en vrolijke geur.

Gebruik eventuaal ook gedroogde lavendel of appelsap/cider in plaats van water.

Sliced oranges and apples on a white marble backdrop.

🗒️ Tips

 • Hoewel een simmer pot meerdere dagen gebruikt kan worden door de pot bij te vullen met water, moet je wel op blijven letten en ervoor zorgen dat er altijd voldoende water in de pot zit. Zorg ervoor dat je thuis bent terwijl je de potpourri pot opwarmt en vul de pot altijd tot minstens de helft.
 • Gebruik gerust oud fruit of schillen in plaats van heel fruit.
 • Gedroogd fruit is ook een geweldige toevoeging aan je kerst potpourri. Ze zijn ook een mooi cadeau – een combinatie van gedroogde sinaasappelschijfjes en gedroogde veenbessen, kaneelstokjes, steranijs, kruidnagel en verse takjes rozemarijn kan een schattig bundeltje vormen dat mooi ingepakt kan worden als kerstcadeau.

Christmas simmer pot in a glass pot on a stove with a blue spatula stirring the ingredients.

💬 Veelgestelde vragen

Zuivert potpourri de lucht?

Potpourri is niet bedoeld om de lucht te zuiveren zoals luchtverfrissers dat doen. In plaats daarvan versterken ze de lucht met aangename geuren, waardoor je huis uitnodigend en feestelijk ruikt.

Hoe lang blijft een potpourri goed?

Hoe lang een potpourri op het fornuis goed blijft, hangt af van factoren zoals de gebruikte ingrediënten, hun versheid en het waterniveau. Over het algemeen kan een goed onderhouden potpourri 2-3 dagen of langer meegaan als het water dagelijks wordt ververst en de ingrediënten af en toe worden vervangen.

Is dit drinkbaar?

Over het algemeen is de inhoud van een kers potpourri absoluut niet geschikt voor consumptie. Dit recept is echter veilig voor consumptie en je kunt het als thee drinken.

Is potpourri veilig voor huisdieren?

Over het algemeen is verse potpourri veilig voor huisdieren als de ingrediënten huisdiervriendelijk zijn. Het is echter essentieel om voorzichtig te zijn met specifieke geuren en oliën, omdat sommige dieren gevoelig kunnen zijn voor sterke geuren.

Hoe lang kan ik de potpourri op het fornuis laten staan?

Je kunt de pot tot 2 à 3 uur achter elkaar op het fornuis laten staan, maar zorg ervoor dat er genoeg water in zit en laat hem niet te lang zonder toezicht staan. Je kunt hem uitzetten voor een geur die langer blijft hangen en later opnieuw opwarmen als dat nodig is.

Kan ik de ingrediënten hergebruiken voor een andere pot?

Ja, je kunt de ingrediënten hergebruiken voor een andere pot. Laat de ingrediënten na gebruik afkoelen en bewaar ze in de koelkast tot je klaar bent om een nieuwe pot te maken. Houd er rekening mee dat de kracht van de ingrediënten bij elk gebruik kan afnemen, dus het kan zijn dat je sommige ingrediënten na ongeveer 2 keer hergebruik moet vervangen.

Vond je dit recept lekker? Laat een reactie achter en beoordeel het!
⭐⭐⭐⭐⭐
Je feedback wordt super gewaardeerd en helpt anderen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg The Green Creator op Instagram en Facebook.

🌲 Kerst potpourri recept

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Christmas simmer pot in a glass pot on a black backdrop with decorative elements.

Verse Kerst Potpourri

 • Author: Bianca
 • Prep Time: 5
 • Cook Time: 10
 • Total Time: 15 minutes
 • Yield: pot van 1.5 liter 1x
 • Category: potpourri / thee
 • Method: fornuis
 • Diet: Vegan

Description

Creëer een huiselijke sfeer met deze verse kerst potpourri. Deze veilige en gifvrije potpourri voor op het fornuis zal de lucht doordrenken met een verwarmende en feestelijke decembergeur. Je kunt deze potpourri meerdere dagen gebruiken.


Ingredients

Scale
 • 1 sinaasappel, in plakjes gesneden
 • 1 appel, in plakjes gesneden
 • 1/2 eetlepel hele kruidnagels
 • 1/2 kopje verse veenbessen
 • 3 kaneelstokjes
 • 3 takjes verse rozemarijn
 • 3 steranijs
 • 2 kopjes water (genoeg om je pot voor 3/4 met water te vullen)
 • 1 theelepel vanille-extract

Instructions

 1. Begin met het in plakjes snijden van de sinaasappels en appels.
 2. Doe de sinaasappels, appels, kruidnagels, verse veenbessen, kaneelstokjes, rozemarijntakjes en steranijs in een middelgrote pan.
 3. Giet er 2 kopjes water bij en zorg ervoor dat de ingrediënten grotendeels ondergedompeld zijn in het water.
 4. Voeg 1 theelepel vanille-extract toe aan de pot.
 5. Zet de pot op het fornuis op laag vuur en laat het mengsel zachtjes sudderen. Laat het niet koken; een zacht prutteltje is voldoende om de geuren langzaam vrij te laten komen.
 6. Zodra de pot pruttelt, zet je het vuur op de laagste stand om de geuren gelijkmatig te laten vrijkomen.
 7. Houd het waterniveau in de gaten en voeg indien nodig meer water toe om uitdroging te voorkomen.
 8. Laat de sudderpot je huis doordrenken met de heerlijke geuren van sinaasappels, appels, kruidnagel, veenbessen, kaneel, rozemarijn en steranijs.
 9. Geniet ervan en voel je vrij om de hoeveelheden ingrediënten aan te passen aan je eigen voorkeur.

Notes

 • Deze sudderpot gaat ongeveer 5 dagen mee.
 • Houd het waterniveau in de gaten en voeg water toe als dat nodig is om de geur te behouden en te voorkomen dat de ingrediënten verbranden.
 • Na een paar uur sudderen laat je het afkoelen, dek je de pot af en laat je hem tot de volgende dag op het uitgeschakelde fornuis staan. Haal het deksel eraf, breng het opnieuw aan de kook en vul indien nodig aan met vers water.
 • Voor een langer houdbare ervaring kun je de pot met ingrediënten (nadat de vloeistof is afgekoeld) in de koelkast zetten tussen de verschillende keren dat je hem gebruikt, en naar behoefte verse ingrediënten en water toevoegen, tot 7 dagen lang.
 • Als je klaar bent met de sudderpot, zeef dan de vloeistof en gooi de gebruikte ingrediënten weg of composteer ze.
 • Verdubbel of verdrievoudig het recept voor een grotere sudderpot.

Nutrition

 • Serving Size: 1
 • Calories: 12
 • Sugar: 4 gr
 • Sodium: 0
 • Fat: 0
 • Saturated Fat: 0
 • Unsaturated Fat: 0
 • Trans Fat: 0
 • Carbohydrates: 0
 • Fiber: 0
 • Protein: 0
 • Cholesterol: 0

Keywords: simmer pot, kerst simmer pot, potpourri

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.