Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
A small glass bowl on a grey backdrop with creamy peanut sauce and garnished with chopped peanuts

Vietnamese Pindasaus

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Total Time: 5
  • Yield: ongeveer 175 ml 1x
  • Category: dip/saus
  • Cuisine: Aziatisch
  • Diet: Vegan

Description

Deze Vietnamese Pindasaus is een makkelijke, romige, hartig-zoete, en veelzijdige saus. Het is perfect voor salades, Pad Thai, summer rolls, en noedelgerechten.


Ingredients

Scale
  • ¼ kopje (60 gram) romige pindakaas
  • ¼ kopje (60 ml) kokosmelk (light)
  • 12 eetlepels water, zie notes
  • 1 ½ eetlepel hoisinsaus
  • 1 ½ theelepel limoensap
  • 1 theelepel kokossuiker
  • 1 eetlepel gehakte pinda’s – voor de garnering of gebruik knapperige pindakaas
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt / rauw of een paar minuten in olie gebakken
  • Optioneel: hete chilipepers naar smaak

Instructions

Hak de pinda’s met een groot mes fijn op een stevige (houten) snijplank en zet apart.

Doe alle ingrediënten in een middelgrote kom, maar sla de gehakte pinda’s over.

Meng goed door elkaar tot de saus glad en romig is.

Als de saus dik is, kun je water toevoegen om het te verdunnen. Een klein beetje (een eetlepel per keer) is genoeg om de saus te verdunnen en de gewenste consistentie te krijgen. Voeg meer water toe als de saus nog te dik is.

Voeg desgewenst hete chilipepers toe en meng opnieuw.

Garneer met stukjes pinda’s en serveer met bijvoorbeeld summer rolls.


Notes

  • Voeg 1 eetlepel water of kokosmelk toe om de saus te verdunnen.
  • Deze saus is veelzijdig, en je kunt het gemakkelijk wat pittiger maken door er een beetje chilipeper aan toe te voegen.
  • Ik raad aan om natuurlijke romige pindakaas te gebruiken voor dit recept, maar je kunt ook pindakaas met stukjes noot gebruiken en de stukjes pinda’s overslaan.
  • Als je pindakaas met toegevoegde suikers gebruikt, kun je de kokossuiker verminderen of overslaan. Proef de saus voordat je de suiker toevoegt om er zeker van te zijn dat het de juiste hoeveelheid zoetheid heeft voor jou. Het moet de andere smaken niet overheersen.
  • Als je dit recept vetarm wilt maken, kun je de pindakaas vervangen door pb2 of een andere pindakaas in poedervorm. Je zult dan meer water moeten gebruiken om de juiste romige consistentie te krijgen.
  • Kokosmelk light is geweldig voor dit recept omdat het dunner is dan volle kokosmelk, waardoor het makkelijker is om de pindakaas te mengen. Maar je kunt ook volle kokosmelk gebruiken als je dat wilt. In dat geval voeg je meer water toe om de saus te verdunnen.
  • Wil je deze saus kokosvrij maken? Gebruik dan water of plantaardige melk naar keuze.
  • Restjes kunnen tot een week in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaard worden. Laat het ongeveer 10-15 minuten op kamertemperatuur staan voordat je het gebruikt.
  • Deze pindasaus is tot 8 weken goed in te vriezen. Doe de saus in kleinere potjes en vries ze per stuk in. De saus zal dikker zijn als het eenmaal ontdooid is. Om de saus dunner te maken, voeg een beetje water of kokosmelk toe en meng opnieuw.
  • Deze pindasaus is heerlijk bij deze summer rolls.