Vegan Linzenbrood (glutenvrij en zonder olie)

Het is echt opmerkelijk hoe makkelijk dit hartige recept voor vegan linzenbrood eigenlijk is. Dit heerlijke linzenbrood recept is alles wat je zoekt in een recept met linzen. Het is zacht, vochtig en vol met mooie hartige smaken die perfect combineren met het zoetige glazuur laagje. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en het recept is ook vrij van gluten en olie.

Dit artikel bevat affiliatie link.

This recipe is also available in English:

English

 

Dit recept staat al een jaar in mijn archief. Ik heb dit vegan linzenbrood recept dus inmiddels al best vaak getest en het is een onfeilbaar, heerlijk recept dat niet mis kan gaan. Precies wat we nodig hebben tijdens de feestdagen.

Linzenbroodrecepten zijn mijn favoriet voor deze tijd van het jaar, omdat ze niet alleen heerlijk zijn, maar ook verzadigend. Bij het koken voor de feestdagen vind ik het namelijk belangrijk dat een recept smaakvol en verzadigend is.

Dit recept is een heerlijk hoofdgerecht voor tijdens de feestdagen of wanneer je wat meer mensen over de vloer hebt en dan met name ”gemengde eters”, dus plantaardige eters en vleeseters. Ze zullen allemaal dol zijn op dit linzenbrood! Het is ook ideaal om van te voren te bereiden en de hele week door op te warmen voor een snelle maaltijd of een lekkere lunch.

Over snelle doordeweekse maaltijden gesproken. Heb je al een exemplaar van mijn e-kookboek ‘’ The Green Bowl’‘?

Hoe maak je vegan linzenbrood?

Dit vegan linzenbrood is niet gewoon een simpele mengsel van linzen. Het is de combinatie van de beste smaken om dit linzenbrood onweerstaanbaar lekker te maken.

Dit linzenbrood zit boordevol met smaak en is gemaakt van linzen, zoete aardappel, wortelen, selderij en de juiste hoeveelheid en variëteit aan kruiden en specerijen. Het is ook veganistisch, glutenvrij en olievrij.

Er is een verschil tussen een te papperig linzenbrood en een linzenbrood dat gewoon veel te droog en dik is. Misschien is het een persoonlijke voorkeur, maar dit recept is een combinatie van beiden. Dit linzenbrood is niet te dik en droog en is perfect vochtig.

Vraag je je af wat dit linzenbrood bindt? Het is weer de magie van lijnzaad. In plaats van bloem om het linzenbrood te binden, gebruik ik lijnzaad. Het goede daarvan is dat het brood niet te droog en zwaar wordt.

Het resultaat is een semi-knapperige buitenkant en de binnenkant is zacht en licht van textuur (dit hangt ervan af hoelang je de ingrediënten mengt). Het is zo ontzettend lekker!

Dit linzenbrood zit vol met (natuurlijk) linzen, groenten, zoals selderij, maar ook (verse) kruiden en specerijen voor de smaak.

Dit is typisch zo een recept waarbij je denkt: ”wauw, heb ik dit gemaakt?” En dat allemaal ook nog eens zonder gluten en olie.

Kerstmis, Thanksgiving (mocht je dat vieren), Oudejaarsavond of een verjaardag in december (zoals die van mij)? Doe jezelf en je geliefden een plezier en maak dit linzenbrood. Of laat je door niemand zeggen wanneer je wat moet eten en maak dit recept gewoon lekker wanneer je daar zin in hebt.

vegetables in blue pan for vegan lentil loaf

Ik hoop dat je van dit vegan linzenbrood recept gaat genieten, het is:

  • Bevat plantaardig eiwitten
  • Gezonde vezels
  • Is makkelijk om te maken
  • Bevat geen ingewikkelde ingrediënten
  • Hartig
  • Verzadigend
  • Vol van smaak en zo lekkerebook banner post

vegan lentil loaf in a baking tin with parchement paper with ketchup glaze on top

vegan lentil loaf on a marble white cutting board with rosemary on top and a small bowl with ketchup

Enkele tips:

  • Je kunt zelf besluiten hoeveel textuur de binnenkant van je linzenbrood zal hebben. Hoe meer je het mengsel mengt, hoe zachter en papperiger de binnenkant zal zijn.
  • Wanneer je voorgekookte linzen gebruikt (zoals ik normaal gesproken doe voor een makkelijk snel recept), spoel de linzen dan goed af en laat ze goed uitlekken. Hoe vochtiger de linzen zijn, hoe papperiger je linzenbrood zal zijn. En houd er ook rekening mee dat de andere ingrediënten ook vocht af zullen geven.

Voor meer recepten voor de feestdagen kan ik ”Dubbel Gebakken Aardappelen”, Geroosterde Bloemkool ”Steak” en ‘‘Gevulde Pompoen met Kikkererwten Salade” aanbevelen.

Ik hoop dat je net zoveel van dit vegan linzenbrood zult genieten als ik. Laat het me weten als je dit recept probeert! Laat een reactie achter, beoordeel het, en vergeet niet een foto te taggen op Instagram #thegreencreator + @thegreencreator of Facebook zodat ik je creatie in actie kan zien.

Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord:

vegan lentil loaf on a marble white cutting board with rosemary on top next to a plate with a slice of lentil loaf and a bowl with potato puree

vegan lentil loaf on a marble white cutting board with rosemary on top

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
vegan lentil loaf on a marble white cutting board with rosemary on top next to a plate with a slice of lentil loaf and a bowl with potato puree

Vegan Linzenbrood (glutenvrij en zonder olie)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Cook Time: 40
  • Total Time: 55 minutes
  • Yield: 3-4 porties van 1 plakje 1x
  • Category: hoofdgerecht
  • Method: keukenmachine en oven
  • Cuisine: Amerikaans

Description

Dit heerlijke linzenbrood recept is alles wat je zoekt in een recept met linzen. Het is zacht, vochtig en vol met mooie hartige smaken die perfect combineren met het zoetige glazuur laagje. Je hebt niet veel ingrediënten nodig en het recept is ook vrij van gluten en olie.


Ingredients

Scale

voor het linzenbrood:

1.5 theelepel lijnzaadmeel (gemalen lijnzaad) of 2 theelepels lijnzaad
4 theelepels warm water
1 ui (155 gram), in blokjes gesneden
23 teentjes knoflook
1 kleine zoete aardappel of een halve grote zoete aardappel (200 gram), in blokjes gesneden
1 wortel of 2 kleine wortels (100 gram)
2 stengels selderij, in blokjes gesneden (150 gram)
3 kopjes (450 gram) gekookte linzen *
2 eetlepels verse peterselie
3 eetlepels edelgistvlokken*
5 theelepels pure tomatenpuree (geen ketchup)
2 theelepels tamari*
1 theelepel gedroogde salie
1 theelepel gedroogde tijm
½ theelepel elk droge: rozemarijn, oregano, gember, marjolein
snufje gemalen zwarte peper
1 kopje (100 gr) havermout

* 75 gram ongekookte linzen = ongeveer 1 kop gekookte linzen. Wanneer je droge linzen voor dit recept gebruikt, hoef je deze niet te weken voordat je ze kookt, maar spoel de linzen wel goed af. Kook 1 deel linzen met 3 delen water gedurende 40 minuten of tot ze zacht zijn.

voor het glazuur:

1/2 kop (112 gram) pure tomatenpuree (geen ketchup)
1 eetlepel dadelsiroop of ahorn- of kokossiroop, naar smaak aanpassen
1 theelepel milde mosterd
1 theelepel appelazijn


Instructions

Verwarm de oven voor op 175 ° C.

Meng het lijnzaad en het water in een klein kommetje en zet apart. Dit gaat binden en maakt een ”flax egg”.

Meng de ingrediënten voor het glazuur in een klein kommetje en zet apart.

Verhit een pan op middelhoog vuur. Als je geen olie gebruikt, gebruik dan een anti-aanbak pan of zorg ervoor dat je voldoende water toevoegt om te voorkomen dat de groenten verbranden.

Sauté de in blokjes gesneden ui, knoflook, selderij, wortelen en zoete aardappel op middelhoog vuur tot ze zacht zijn (5-10 minuten), roer af en toe. Voeg de laatste 2 minuten de gedroogde kruiden en specerijen toe. Haal van het vuur.

Plaats dit vervolgens in een keukenmachine met de gekookte linzen, havermout, tomatenpuree, tamari, edelgistvlokken, de ”flax egg” en verse peterselie.

Blend en pulseer een paar keer totdat de ingrediënten goed zijn gecombineerd, maar niet helemaal gepureerd zodat je nog steeds een semi-dikke textuur hebt.

Bedek een bakvorm met bakpapier en plaats het mengsel in de bakvorm.

Bedek het linzenbrood met het glazuur en bak het vervolgens 30-40 minuten in de oven op 175 °C.

Het linzenbrood is klaar als een vork er schoon uitkomt.

Laat het 5 minuten afkoelen voordat je het voorzichtig snijdt. Het is eigenlijk nog beter om 30 minuten te wachten.


Notes

  • Je kunt tamari vervangen door liquid amino’s of sojasaus (dit is niet glutenvrij)
  • Eventuele restjes kun je (afgedekt) in de koelkast bewaren voor ongeveer 5 dagen.
  • Je kunt dit linzenbrood ook de dag ervoor maken en vlak voor het serveren bakken OF na het bakken kun je het (nog beter) een nacht laten rusten. Verwarm het brood in de oven vlak voordat je het snijdt, om het warm te serveren.
  • Ik heb geen ervaring met het invriezen van dit linzenbrood.