Dit boekweitbrood is zo eenvoudig als weken, mixen en bakken. Het is voedzaam en zo heerlijk. Dit is echt de makkelijkste, volledig veganistische en glutenvrije brood.
Als het gaat om het maken van brood, of dat nu glutenvrij is of niet, moet ik eerlijk zeggen dat ik dat altijd een beetje intimiderend vond. Er zit niets tussenin als het gaat om de kunst van het maken van brood: het is een succes of een mislukking. Tenzij je natuurlijk een recept vindt dat zo eenvoudig is, dat het altijd werkt. Dat is het geval met dit recept voor boekweitbrood. Je hebt geen gluten of gist nodig en ook kneden is geen vereiste voor dit recept.
Hoe maak je boekweitbrood
Het basisrecept vereist slechts een paar ingrediënten, maar ik kan je aanbevelen om de extra ingrediënten ook toe te voegen, zoals ik deed in dit recept. Ik voegde edelgistvlokken, kruiden en verse knoflook toe en het geeft dit brood echt een heerlijke smaak.
Je zou dit recept zelfs kunnen gebruiken om er een zoete brood van te maken als je dat wilt. Natuurlijk heeft dit brood een iets andere consistentie dan ”echt” brood, maar het smaakt geweldig en het past overal goed bij.
Ik heb mijn Vitamix voor dit recept gebruikt, maar een keukenmachine werkt ook goed. Omdat de boekweit minstens een paar uur geweekt is, zal de boekweit zacht zijn en gemakkelijk te blenden in een blender of keukenmachine.
Het bakken van je eigen brood geeft zo enorm veel voldoening. De geur van vers gebakken brood uit de oven, is alles. En als je brood dan ook nog eens een knapperig goudbruin korstje heeft, is het tijd voor een happy dans.
En ja, ik moet eerlijk bekennen dat het maken van een volledig veganistisch en glutenvrij brood dat zo heerlijk is toch wel echt voelt als een kleine triomf.
Bak tip
Ik heb geleerd dat de sleutel tot het maken van glutenvrij brood is om de gist over te slaan en in plaats daarvan bakpoeder te gebruiken. Dit betekent dat kneden overbodig is en ook zul je geen teleurstellingen hoeven te verweken van brood dat niet rijst.
Dit recept is zo simpel als:
✓ Weken
✓ Blenden
✓ Bakken
Ik durf ook te zeggen dat dit brood best voedzaam is. Dit brood bevat voornamelijk boekweit en het weken van de boekweit maakt het alleen maar makkelijker om te verteren. En wist je dat boekweit eigenlijk een zaad is?
Ik zal dit recept zeker keer op keer maken. Het is zo veelzijdig! Je kunt dit recept zelfs gebruiken om er een pizzabodem van te maken!
Als je van brood houdt en graag eens een glutenvrije, gezonde, eenvoudige versie wilt proberen, kan ik dit recept zeker aanbevelen! Laat me weten wat je ervan vindt op Facebook of Instagram. Oh en vergeet niet om je foto #thegreencreator te taggen op Instagram. Ik zie graag je creaties terug!
Makkelijke Boekweitbrood (zonder gluten en gist)
- Prep Time: 20 mins
- Cook Time: 50 mins
- Total Time: 1 hour 10 mins
- Yield: 1 brood 1x
- Category: vegan, brood, bijgerecht, snack, starter, lunch
- Cuisine: brood, vegan, plantaardig, zuivelvrij, glutenvrij
Description
Dit boekweitbrood is zo eenvoudig als weken, mixen en bakken. Het is voedzaam en zo heerlijk. Dit is echt de makkelijkste, volledig veganistische en glutenvrije brood.
Ingredients
- 1 1/3 kop (220 gram) boekweit, in water geweekt voor 6 uur of een nacht
- 1/4 kop (40 gram) chia zaden gemengd met 4 eetlepels water
- 1 kop (240 ml) water
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 2 knoflookteentjes, in stukjes gesneden
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- zwarte peper, een paar snufjes
- 1/2 theelepel zout (optioneel)
Instructions
- Laat de boekweit een nachtje weken in ruim water of tenminste minstens twee uur.
- Week de chia zaden in 4 eetlepels water gedurende 10 minuten totdat ze een gel-achtige consistentie vormen
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Giet de boekweit af en spoel goed af.
- Voeg alle ingrediënten toe aan een keukenmachine of blender en mix tot een dik beslag. Als het beslag te dik is voeg extra water toe.
- Giet het boekweitbeslag in een (medium) broodvorm (met bakpapier) en bak gedurende 60-75 minuten op 180 °C.
- Bak tot de brood bruin is en verwijder het dan uit de oven, haal het brood uit de bakvorm en zet het dan terug in de oven voor nog eens 30 minuten (dit zal een knapperige korstje creëren). Het brood is klaar als het goudbruin is en hol klinkt wanneer je erop klopt.
- Leg het brood op een koelrekje en laat het volledig afkoelen voordat je het snijdt.
- Je kunt hier 5 dagen lang van genieten, vers of geroosterd. Bewaar plakjes die je niet zult eten (binnen 5 dagen) in de vriezer omdat dit (zonder conserveringsmiddelen) snel oud brood zal worden.