Dit boekweitbrood is zo eenvoudig als weken, mixen en bakken. Het is voedzaam en zo heerlijk. Dit is echt de makkelijkste, volledig veganistische en glutenvrije brood.
Als het gaat om het maken van brood, of dat nu glutenvrij is of niet, moet ik eerlijk zeggen dat ik dat altijd een beetje intimiderend vond. Er zit niets tussenin als het gaat om de kunst van het maken van brood: het is een succes of een mislukking. Tenzij je natuurlijk een recept vindt dat zo eenvoudig is, dat het altijd werkt. Dat is het geval met dit recept voor boekweitbrood. Je hebt geen gluten of gist nodig en ook kneden is geen vereiste voor dit recept.
Hoe maak je boekweitbrood
Het basisrecept vereist slechts een paar ingrediënten, maar ik kan je aanbevelen om de extra ingrediënten ook toe te voegen, zoals ik deed in dit recept. Ik voegde edelgistvlokken, kruiden en verse knoflook toe en het geeft dit brood echt een heerlijke smaak.
Je zou dit recept zelfs kunnen gebruiken om er een zoete brood van te maken als je dat wilt. Natuurlijk heeft dit brood een iets andere consistentie dan ”echt” brood, maar het smaakt geweldig en het past overal goed bij.
Ik heb mijn Vitamix voor dit recept gebruikt, maar een keukenmachine werkt ook goed. Omdat de boekweit minstens een paar uur geweekt is, zal de boekweit zacht zijn en gemakkelijk te blenden in een blender of keukenmachine.
Het bakken van je eigen brood geeft zo enorm veel voldoening. De geur van vers gebakken brood uit de oven, is alles. En als je brood dan ook nog eens een knapperig goudbruin korstje heeft, is het tijd voor een happy dans.
En ja, ik moet eerlijk bekennen dat het maken van een volledig veganistisch en glutenvrij brood dat zo heerlijk is toch wel echt voelt als een kleine triomf.
Bak tip
Ik heb geleerd dat de sleutel tot het maken van glutenvrij brood is om de gist over te slaan en in plaats daarvan bakpoeder te gebruiken. Dit betekent dat kneden overbodig is en ook zul je geen teleurstellingen hoeven te verweken van brood dat niet rijst.
Dit recept is zo simpel als:
✓ Weken
✓ Blenden
✓ Bakken
Ik durf ook te zeggen dat dit brood best voedzaam is. Dit brood bevat voornamelijk boekweit en het weken van de boekweit maakt het alleen maar makkelijker om te verteren. En wist je dat boekweit eigenlijk een zaad is?
Ik zal dit recept zeker keer op keer maken. Het is zo veelzijdig! Je kunt dit recept zelfs gebruiken om er een pizzabodem van te maken!
Als je van brood houdt en graag eens een glutenvrije, gezonde, eenvoudige versie wilt proberen, kan ik dit recept zeker aanbevelen! Laat me weten wat je ervan vindt op Facebook of Instagram. Oh en vergeet niet om je foto #thegreencreator te taggen op Instagram. Ik zie graag je creaties terug!

Makkelijke Boekweitbrood (zonder gluten en gist)
- Prep Time: 20 mins
- Cook Time: 50 mins
- Total Time: 1 hour 10 mins
- Yield: 1 brood 1x
- Category: vegan, brood, bijgerecht, snack, starter, lunch
- Cuisine: brood, vegan, plantaardig, zuivelvrij, glutenvrij
Description
Dit boekweitbrood is zo eenvoudig als weken, mixen en bakken. Het is voedzaam en zo heerlijk. Dit is echt de makkelijkste, volledig veganistische en glutenvrije brood.
Ingredients
- 1 1/3 kop (220 gram) boekweit, in water geweekt voor 6 uur of een nacht
- 1/4 kop (40 gram) chia zaden gemengd met 4 eetlepels water
- 1 kop (240 ml) water
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 2 knoflookteentjes, in stukjes gesneden
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- zwarte peper, een paar snufjes
- 1/2 theelepel zout (optioneel)
Instructions
- Laat de boekweit een nachtje weken in ruim water of tenminste minstens twee uur.
- Week de chia zaden in 4 eetlepels water gedurende 10 minuten totdat ze een gel-achtige consistentie vormen
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Giet de boekweit af en spoel goed af.
- Voeg alle ingrediënten toe aan een keukenmachine of blender en mix tot een dik beslag. Als het beslag te dik is voeg extra water toe.
- Giet het boekweitbeslag in een (medium) broodvorm (met bakpapier) en bak gedurende 60-75 minuten op 180 °C.
- Bak tot de brood bruin is en verwijder het dan uit de oven, haal het brood uit de bakvorm en zet het dan terug in de oven voor nog eens 30 minuten (dit zal een knapperige korstje creëren). Het brood is klaar als het goudbruin is en hol klinkt wanneer je erop klopt.
- Leg het brood op een koelrekje en laat het volledig afkoelen voordat je het snijdt.
- Je kunt hier 5 dagen lang van genieten, vers of geroosterd. Bewaar plakjes die je niet zult eten (binnen 5 dagen) in de vriezer omdat dit (zonder conserveringsmiddelen) snel oud brood zal worden.
Mmm deze ga ik onthouden, de ingrediënten spreken me aan!
Super! Ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂
Kun je dit recept ook maken met boekweitmeel?
Hi Danielle,
Ik heb dit zelf nog niet eerder geprobeerd, maar ik denk dat je dan minder boekweitmeel nodig hebt (dus niet dezelfde hoeveelheid) en ik denk dat het een andere textuur zal creëren. Maar het is zeker het proberen waard!
Groetjes,
Bianca
Hallo,
Ik ben nieuw hier en zou het graag met boekweitmeel proberen (dat heb ik in huis en de korrel niet). Heeft er iemand al met boekweitmeel geprobeerd? En hoeveel heb ik hiervan dan nodig?
Bedankt,
Katia
Gebruik je voor dit recept boekweitkorrels of boekweitvlokken?
Hi Sophie,
Ik gebruik de korrels hiervoor 🙂
Hallo ik wil dit broodje gaan proberen te bakken maar heb wat vragen, zet je de oven uit voor de laatste 30 minuten??, kan het ook met lijnzaad ipv chiazaad? Als ik het goed begrijp gebruik je boekweitgrutten toch??
Hi Marleen,
Ik zet zelf de oven niet uit, maar wel iets lager. Houd het even in de gaten zou ik zeggen want iedere oven is weer anders.
Ja, met lijnzaad zal het zeker ook lukken!
Ja, klopt de korrels.
Succes!
Groetjes,
Bianca
Hoi,
Ik heb ondertussen twee keer dit brood gemaakt, maar de tweede keer heb ik mijn bakvorm ingevet met kokosolie en zonder bakpapier gebakken, want de eerste keer was mijn bakpapier er volledig ingebakken en kreeg het er niet meer af.
Ik weet niet als er nog mensen zijn die dit hebben meegemaakt, maar ik zou het zonder bakpapier aanraden.
Het brood is wel écht suuuuuuper lekker en ik zal het nog heel vaak maken!
Hartelijk bedankt voor het heerlijke recept!
Grtjs
Elke
Hi Elke,
Oh wat grappig, bij mij lukt het prima met bakpapier. Misschien ligt het aan de bakpapier?
Maar als het zonder lukt, ook prima! 🙂
Ik ben blij dat je ook zo geniet van dit recept.
Liefs,
Bianca
Klopt dat dit een heel laag brood is? Vandaag heb ik het gebakken maar het is zeer laag vandaar dat ik me afvraag of dit wel klopt; op de foto lijkt het nl heel anders.
Hi Margriet,
Het is niet een brood dat kan stijgen, maar echt heel laag is het ook zeker niet. Wellicht kun je een krappere bakvorm gebruiken zodat het brood niet zo laag is?
Groetjes,
Bianca
Hi,
Je gebruikt dus hele boekweitkorrels?
Heb je ook een merknaam voor mij?
Met vriendelijke groet,
Marion
Hi Marion,
Ja klopt. Het merk maakt niet zoveel uit. De Ekoplaza heeft altijd fijne producten.
Groetjes,
Bianca
Hi, ik zou het recept graag zonder edelgist maken ivm dieet bij eczeem. Is hier een vervanger voor te bedenken, of zou de smaak zonder edelgist ook goed zijn?
Groetjes, Ynte
Hi Ynte,
Je zou het ook zonder kunnen proberen. De smaak zal wel anders zijn, maar het zal zeker lukken. Probeer anders wat meer kruiden toe te voegen die je lekker vindt, zoals knoflook poeder.
Groetjes,
Bianca
Hoi Bianca,
is het chiazaad alleen voor de smaak of heeft het nog een andere functie? Ik kan niet tegen de (omega)vetzuren in chiazaad en andere zaden. Dus … moet het vervangen worden en waarmee dan? Of kan ik het gewoon weglaten?
Groetjes,
Jo
Hi JoAnne ,
Helaas zijn de chiazaden toch echt nodig om het recept te binden. Je kunt lijnzaad gebruiken, maar daar kun je dan denk ik ook niet tegen. Wat ook goed zou kunnen werken is psyllium, soms ook wel vlozaad genoemd.
Mocht je dit proberen, dan lees ik graag terug hoe dat ging 🙂
Groetjes,
Bianca
je kan het brood bakken zonder chiazaad, alleen met boekweit, zout en water en hennepzaad of pompoenpit. Als je het boekweit niet afspoelt dan voelt het glibberig en dat is juist voldoende om het te “binden. Alles draaien in de foodprocessor tot een beetje structuur er nog in zit en dan 35 min in de oven
Dank voor de tip Annette! Dat ga ik eens uitproberen 🙂
Hoi Bianca,
Dank je wel voor het gistvrije, tarwe/glutenvrije, brood recept.
De buitenkant was heerlijk.
De binnenkant van het brood bleef een soort van nat, hoort dat? Zo niet, hoe kan ik dat tegen gaan? Ik had wijnsteenbakpoeder gebruikt, zou het daar aan kunnen liggen?
Hi Nunu,
Graag gedaan!
Het kan een beetje vochtg zijn, maar niet echt nat. Je kunt iets minder vloeistof gebruiken of langer laten bakken.
Hopelijk helpt dit.
Een beetje veel engels/nederlands. Wij gebruiken geen ‘cup’ omdat wegen veel zuiverder is dan een cup . . een beetje te veel of te weinig.
Informatief wel sterk maar ik vind de de ver-engelsing van ons land een beetje lastig te plaatsen. Oh, waarom? ws omdat dit Nederland is?
Beste Wim,
Dank voor je reactie. Ik ben het met je eens, hoor. Al mijn recepten bevatten tegenwoordig ook de hoeveelheden in gram/ml en in de tekst probeer ik zoveel mogelijk het verengelsen van de Nederlandse taal te vermijden. Wellicht is het tijd om dit artikel te herschrijven 🙂 Nogmaals dank en een fijne dag!
Zijn edelgistvlokken geen gist dan? Ik blijk te reageren op bakkersgist, is edelgist niet hetzelfde dan?
Hi Marieke,
Nee, verwarrend, hè? 🙂 Gist is een eencellig micro-organisme dat suikers omzet in alcohol en kooldioxide door middel van fermentatie. Edelgistvlokken zijn daarentegen gedeactiveerde gist, wat betekent dat ze zijn verhit en gedroogd om de gistcellen te doden.
Dus hoewel edelgistvlokken van dezelfde soort gist zijn gemaakt als bakkersgist, biergist en wijngist, zijn ze geen actieve gist en worden ze op een heel andere manier gebruikt in de keuken.
Hopelijk helpt dit! 🙂
Wil je dit brood nog een tikkeltje ‘gezonder’ maken dan laat je het ‘deeg’ van de boekwijtkorrels fermenteren.
200gr boekwijtkorrels (geweekt) – 100ml water en 4gr zout tot deeg in de foodprocessor.
Het deeg zeg je dan in een glazen pot op een warme plaats.
afgedekt met een handdoek. (in de winter dicht bij de verwarming)
Het deeg zal stijgen 12 tot 24 later.
Dit gestegen deeg kan je bakken als brood. Doe je er graag nog wat smaakmakers bij dat kan nu, maar roer niet te veel in het deeg.
Ik doe gewoon een laagje olijfolie en gebroken lijnzaad bovenop.
1 uur 180°C in de oven.
zet een streepje op de hoogte van het deeg.
Dank je wel Marianne! Soort van ‘zuurdesem’ boekweit brood 🙂