Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
The best vegan scrambled tofu eggs in a blue pan.

Vegan Roerei | Tofu Scramble

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 5
  • Cook Time: 10
  • Total Time: 15 minutes
  • Category: ontbijt
  • Method: fornuis
  • Cuisine: amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Dit recept voor makkelijke vegan roerei is gemaakt met verkruimelde stevige + zijden tofu en op smaak gebracht met kruiden, edelgistvlokken, plantaardige melk en groenten voor een eenvoudig en vullend ontbijt.


Ingredients

Scale
  • 300 gram stevige tofu, uitgelekt / niet geperst
  • 200 gram zijden tofu
  • 1 tl mosterd
  • 1 el edelgistvlokken
  • ¼ tl kurkumapoeder
  • ¼ tl paprika poeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl uienpoeder
  • 60 ml ongezoete plantaardige melk (sojamelk)
  • ½ tl zwarte zout (kala namak), vlak voor het opdienen toevoegen
  • extra zout en zwarte peper, naar smaak
  • groenten: 1 kleine rode ui / ½ rode paprika / 60 gram doperwten
  • optioneel: ½ el kokosolie, indien niet olievrij
  • optioneel voor bij het serveren: kruiden naar keuze zoals dille, bieslook, peterselie, maar ook een snufje cayennepeper of knoflook- of uienpoeder zijn een lekkere optie.

Instructions

Groenten: snijd de ui (en andere groenten) in kleine stukjes. De uien voegen smaak toe, maar het moet subtiel blijven.

Voeg een klein beetje van de plantaardige melk toe aan een pan, of als je niet olievrij kookt, de olie.

Voeg de ui toe aan de pan op middelhoog vuur en fruit kort aan.

Voeg ook de (bevroren) doperwtjes en rode paprika toe aan de pan. Als je andere groenten wilt gebruiken, kun je die ook toevoegen.

Voeg een scheutje melk toe als de groenten aan de pan beginnen te kleven. Maar bewaar de meeste melk voor later.

Voeg de kruiden toe: Voeg de kurkuma, zwarte peper en zout, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, kala namak toe (voor een intensere smaak kun je deze het beste toevoegen als de roerei tofu bijna klaar is), mosterd en edelgistvlokken. Roer goed door elkaar.

Verkruimel de tofu: Voeg de uitgelekte (niet geperste) stevige tofu toe aan de pan. Begin de tofu tussen je vingers te verkruimelen. Middelgrote brokken zijn ook goed. De tofu hoeft niet superklein te zijn. Bij het mengen met de andere ingrediënten zal de tofu nog meer afbreken. Roer goed door elkaar.

Zijden tofu: Voeg de zijden tofu toe. Gebruik een lepel om stukjes zijden tofu toe te voegen. Deze brokken kunnen behoorlijk groot zijn. De meeste zijden tofu zal in de pan uiteenvallen als je alles samen gaat combineren.

Vloeibaar: Voeg de rest van de plantaardige melk toe. De roerei tofu is klaar als het goed warm is. Blijf het roeren terwijl het suddert. Als je echter (per ongeluk) teveel vloeistof hebt toegevoegd, laat dit dan nog een paar minuten extra sudderen. De melk (of water als je dat gebruikt) zal tijdens het koken beginnen te verdampen. Haal de pan van het vuur als de roerei naar wens is ingedikt.

Serveer direct. Eventueel met verse kruiden en (meer) kala namak en eventueel wat zout en zwarte peper.

Serveer zoals gewenst. Eventuele restjes blijven 3-4 dagen in de koelkast goed.


Notes

  • De melk kan worden vervangen door water, het zwarte zout en de edelgistvlokken kun je in dit recept achterwege laten, maar dit heeft invloed op de smaak.
  • Ik vind kala namak vrij intens, dus ik voeg het toe tijdens het kookproces, maar voor een intense / volle smaak voeg het toe vlak voordat je de tofu van de hitte haalt.
  • Is de tofu te droog, voeg meer melk toe.
  • Is de tofu te waterig, laat het langer sudderen.