Je hebt het vast al gemerkt dat het alweer snel Pasen is. Mooi lenteweer, zingende vogels, bloemen die in de bloei staan en chocolade eieren die in alle supermarkten te vinden zijn. Pasen is symbolisch en dat geldt ook voor de chocolade paaseieren. Deze paasei nestjes zijn een gezondere variant op de klassieke paas traktaties en zijn rauw, vegan (als je de bijenpollen achterwege laat), glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers.
De mini eieren zijn gemaakt van noten in plaats van chocolade. Ik wilde de mini eieren zo wit mogelijk maken en chocolade was geen optie. Ik gebruikte voor de eitjes licht gekleurde noten. De smaak is er niet minder om, de mini eitjes zijn heerlijk!
De chocolade nestjes zijn op zichzelf al een heerlijke traktatie. Ze hebben iets weg van de smaak van zoete chocolade energie repen.
Het leuke van dit recept is het maken en het kleuren van de mini eitjes. Ik gebruikte cashewnoten, maar voel je vrij om blanke amandelen of macadamia noten te gebruiken. Alle noten smaken geweldig in dit recept, zolang je de kleur maar wit houdt.
Voor het kleuren hoef je alleen maar even een kijkje te nemen in je superfood voorraadje. Superfoods zijn er vaak in prachtige mooie levendige kleuren. Vooral poeders of gedroogde bevroren (fruit) poeders zijn geweldig om te gebruiken voor het kleuren van de mini eitjes.
Vervang aankomende Pasen je suikerhoudende chocolade ei uit de winkel door deze gezonde vrolijke vegan paasei nestjes. Ik lees graag in de reacties hieronder hoe jij gezond en vegan je pasen viert.
Paasei nestjes
- Cook Time: 25 mins
- Total Time: 25 mins
- Yield: 13 cupjes 1x
- Category: zoet, snack, Pasen, feestdagen, lekkers
- Cuisine: vegan, gezond, Pasen, suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij
Description
Deze paasei nestjes zijn een gezondere variant op de klassieke paas traktaties en zijn rauw, vegan (als je de bijenpollen achterwege laat), glutenvrij, en vrij van geraffineerde suikers.
Ingredients
- voor de nestjes:
- 5 eetlepels havermout
- 4 ontpitte en geschilde medjool dadels
- 2 eetlepels zoetstof (ik gebruikte ahornsiroop)
- 2 grote eetlepels rauwe cacao poeder
- voor de mini-eitjes:
- 90 gram (een kopje) cashewnoten (macadamia noten of witte amandelen zijn ook lekker)
- twee eetlepels zoetstof (ik gebruikte ahornsiroop)
- een halve eetlepel kokosolie
- voor het kleuren:
- witte eieren: geen kleuring
- rode eieren: rode bieten poeder of gedroogde en bevroren rode bessen
- groen: spirulina poeder
- geel: bijenpollen, maar je kunt ook kurkuma gebruiken om het vegan te houden.
Instructions
- Om de nestjes te maken, meng je alle ingrediënten voor de nestjes in een keukenmachine en vorm ze tot kleine balletjes. Druk ze plat in de cupcake houdertjes.
- Reinig de keukenmachine zodat je de eitjes kunt maken. Om de eitjes te maken, meng je alle ingrediënten voor de eitjes in een keukenmachine tot het bijna een bal vormt. Meng alles niet te lang, want dan komt er teveel olie vrij en dan maak je een notenboter. Voeg meer ahornsiroop toe indien nodig. Vorm het deeg in kleine eitjes.
- Voor de kleuring houd je de kleuren en eitjes gescheiden. Ik gebruikte ⅓ theelepel spirulina poeder om groene mini eieren te maken, 1 eetlepel bijenpollen voor de gele mini eieren en 1 theelepel gedroogde rode bieten poeder voor de rode mini eieren. Rol de eitjes in een kleine bal en rol ze vervolgens door de kleur heen. Laat in de koelkast opstijven als ze te zacht zijn.
photos by the green creator (c) (copyright)
Hoi Bianca, Wat een superleuk idee!!! Je nestjes zien er prachtig uit. Die ga ik zeker proberen te maken. Geen idee waar ik gedroogde bietenpoeder kan krijgen. Wat voor soort winkel moet ik dan zijn?
Hi Lisette, dank je wel 🙂 Ik vond het gewoon in de bio winkel, maar gevriesdroogde rode bessen werken ook goed 🙂 groetjes, Bianca
Wat een onwijs leuk idee is dit, ik ga ‘m opslaan voor Pasen. Heel gaaf!
🙂