Dadelpasta Maken

Dadelpasta is een heerlijke toevoeging aan elke keuken. Deze pasta is een volledig natuurlijke zoetstof op basis van fruit, gemaakt van 2 eenvoudige ingrediënten.In dit artikel laat ik je zien hoe je dadelpasta kunt maken.

Wist je dat dadelpasta een veelzijdig ingrediënt is in je (plantaardige) keuken? Dadelpasta of stroop van dadels is mijn zoetmiddel bij uitstek, en ik heb altijd een potje in mijn koelkast. Ik vind de zoete karamel smaak van dadels erg lekker. Je kunt dadelpasta in de winkel kopen, maar om eerlijk te zijn vind ik de zelfgemaakte versie zoeter.

How to make Date Paste

DADELPASTA MAKEN

Ik gebruik altijd Medjool dadels; deze dadels worden beschouwd als de zachtste dadels met een typische karamelsmaak. Maar als je wilt, kun je ook de kleinere dadels gebruiken, zoals Deglor Noors dadels.

Het kan handig zijn om te controleren of je dadels niet gezoet zijn met suiker / glucose-fructosestroop.

Wat ik ook altijd doe is de dadels openmaken en de binnenkant controleren. Soms kan een dadel van binnen beschimmeld zijn. Je weet dat omdat de binnenkant dan gevuld is met donker zwart poeder. Gooi een beschimmelde dadel weg. Je kunt echter nog steeds de andere dadels uit dezelfde doos gebruiken als er geen schimmel in zit.

Als je dadels erg droog zijn of als je geen krachtige blender hebt, zal het weken van de dadels in water helpen. Leg de dadels 30-40 minuten in lauw water om ze zacht te maken. Daarna kan iedere blender de dadels perfect blenden. Persoonlijk doe ik dit niet elke keer, maar ik gebruik wel een krachtige blender (een Vitamix).

De hoeveelheid water versus dadels zal variëren. Het kan afhangen van hoe droog je dadels zijn, maar ik begin meestal met gelijke hoeveelheden dadels versus water. Tijdens het blenden kan ik meer water toevoegen, maar ik gebruik meestal nooit meer dan 3 kopjes water voor 1 kopje dadels.

Als je de dadels afmeet in een kopje, gebruik ik meestal ongeveer 13 dadels voor 1 kopje. Maar nogmaals, dit hangt af van het soort dadels dat je gebruikt. In grammen zal dit ongeveer 190 gram zijn.

En, natuurlijk, haal eerst de pit eruit.

LAATSTE TIP

Als je dadelpasta maakt om mee te bakken en voor de meeste andere recepten (of als snack), wil je een heel gladde maar dikke dadelpasta maken. Dit betekent waarschijnlijk minder water dan je zou willen gebruiken. Dus geen dunne dadelpasta met veel water. Ik ga meestal voor een dadelpasta maken zo dik mogelijk, maar nog steeds glad.

Mijn nummer één tip voor het blenden van de perfect dikke en zachte dadel pasta is om de blender aan te doen en dan meteen op een hoge snelheid te zetten.

How to make Date Paste

HOE GEBRUIK JE DADELPASTA

In gebakjes en taartjes
Dip er stukjes appel in
Bij je havermout- of boekweitpap
Voegt zoet en vocht toe aan (gebakken) recepten zoals koekjes of brownies
Voor zoete rauwe traktaties
Zoete basis voor glazuur en spreads
Om een karamelsaus te maken
Om puddingen en sauzen dikker te maken

Gebruik of maak jij weleens dadelpasta? Laat het me weten op Instagram of Facebook. En als je een foto maakt op Instagram, vergeet dan niet #thegreencreator te taggen, want ik deel nu al je creaties onder de highlights ”recipes you love”.

How to make Date Paste

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
How to make Date Paste

Hoe maak je Dadelpasta

  • Author: The Green Creator
  • Prep Time: 5 mins
  • Cook Time: 5 mins
  • Total Time: 10 mins
  • Yield: 1 kop / 200 gram 1x
  • Category: snack, zoet, zoetmiddel
  • Method: blender
  • Diet: Vegan

Description

Dadelpasta is een heerlijke toevoeging aan elke keuken. Deze pasta is een volledig natuurlijke zoetstof op basis van fruit, gemaakt van 2 eenvoudige ingrediënten.


Ingredients

Scale
  • 1 kop Medjool dates (ongeveer 13 dadels / 190 gr), zonder pit
  • 1 tot 3 kopjes water (1 kop water is 240 ml)

Instructions

Begin met het weken van de dadels in een kom met wat water. Laat de dadels enkele uren (of een nachtje) weken. Hoe langer je de dadels laat weken, hoe zachter ze zullen zijn en makkelijker te blenden. Als je de kleine harde dadels gebruikt, heb je waarschijnlijk meer tijd nodig om ze zachter te maken.

Na het weken verwijder je de pit uit de dadels en doe je de dadels met ongeveer 1/4 van het weekwater in een blender of keukenmachine.

Blend de dadels en het water tot je een zachte, romige siroop hebt; voeg meer water toe als het te dik is. Bewaar de dadelpasta in een glazen pot. Je kunt de dadelpasta ongeveer 10 dagen in de koelkast bewaren.Notes

Voor een diepere smaak kun je plantaardige melk gebruiken in plaats van water.

Een theelepel vanille-extract zorgt voor een subtiel vleugje extra zoetheid.

Keywords: dadel siroop,

photos and text by the green creator (c) (copyright)

Vermelding van gelieerde links:
Dikgedrukte en onderstreepte woorden zijn affiliate links. Lees er hier meer over.

4 gedachten over “Dadelpasta Maken”

Plaats een reactie

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.