Mexicaanse Tuinbonen Soep

Er zijn nogal wat makkelijke heerlijke plantaardige Mexicaanse recepten. Deze Mexicaanse Tuinbonen Soep is echter een bekend recept en je hebt slechts een paar ingrediënten nodig om aan de slag te gaan. Ik vind de Mexicaanse naam prachtig, Sopa de Habas, maar ben eigenlijk nog veel gekker op de smaak van deze geweldige Mexicaanse tuinbonen soep!

Nu de pompoenen, zoete aardappelen, en spruitjes ons in de herfst en winter om de oren vliegen is deze vullende soep een heerlijke welkome afwisseling.

Ik ben dol op tuinbonen, maar ik wist niet dat tuinbonen zo’n fantastische soep konden maken, en ik had natuurlijk ook geen idee dat er zoveel Mexicaanse variaties van zijn.

Na het lezen van Dan Buettner’s boek The Blue Zones zul je waarschijnlijk beseffen hoe gezond tuinbonen eigenlijk zijn. Op het Griekse eiland Ikaria, worden veel mensen 100 jaar of ouder. En wat denk je? De inwoners van deze eiland eten een plantaardig dieet, rijk aan bonen, donkere rode wijn, gerst en… tuinbonen.

Het geheim van deze soep is de smaakvolle aromatische basis: recado. Recado is gemaakt van gepureerde tomaten, knoflook en uien en dit mengsel gaat vlak voor de tuinbonen de pan in. 

Mexican Fava Bean Soup (Sopa de Habas)Het beste is natuurlijk om verse tuinbonen te gebruiken voor dit recept. Ik zou je dan ten zeerste aanraden om ze dan eerst te laten weken in water (voor ongeveer 12 uur). Dit zal het kookproces enorm vergemakkelijken. Als je echter tuinbonen gebruikt uit blik, probeer dan te kiezen voor de tuinbonen uit glazen pot en spoel ze goed af voor je ze gebruikt. Ook komt het de smaak en structuur ten goede als je de tuinbonen pelt (de vers gekookte of de tuinbonen uit pot). Dit kost een beetje tijd, maar is de moeite waard. Je kunt in deze video zien hoe je de gekookte bonen kunt pellen, zoals ik namelijk ook met mijn kikkererwten doe om geweldige hummus te maken.

De komijn en saffraan zijn optioneel, omdat saffraan niet echt invloed heeft op de smaak vind ik. En wat de komijn betreft, er is me ooit door een Mexicaan verteld dat dit eigenlijk helemaal niet in deze soep thuishoort.... Als jij hier meer vanaf weet, laat het me dan weten in onderstaande reacties. En natuurlijk vind ik het weer ontzettend leuk als jij je creaties met mij deelt op social media met #thegreencreator.

Mexican Fava Bean Soup (Sopa de Habas)
Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Mexican Fava Bean Soup (Sopa de Habas)

Mexicaanse Tuinbonen Soep (Sopa de Habas)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
 • Author: The Green Creator
 • Cook Time: 15 mins
 • Total Time: 15 mins
 • Yield: 1-2 1x
 • Category: soep, vegan, gezond, mexicaans, plantaardig
 • Cuisine: vegan, vegetarisch, paleo, plantaardig, mexicaans

Description

Een traditionele Mexicaanse Tuinbonen Soep. Makkelijk, romig en vol van smaak.


Ingredients

Scale
 • 2 kopjes gepelde tuinbonen
 • 2 kopjes groentebouillon
 • 1 rijpe tomaat, in stukjes gehakt
 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • 1/2 kleine gele ui, in stukjes gesneden
 • 1/2 eetlepel citroensap of appelazijn
 • een vleugje Keltisch zeezout en versgemalen zwarte peper
 • 1 eetlepel extra virgin olijfolie
 • optionele 1/4 theelepel gemalen saffraandraadjes
 • optionele 1/4 theelepel gemalen komijn

Instructions

 1. Week de tuinbonen ’s nachts in wat water. Spoel ze goed af en voeg de tuinbonen in een pan. Breng de tuinbonen met 2 kopjes groentebouillon aan de kook op hoog vuur; zet het vuur lager tot medium en kook ze gaar (dit zal ongeveer 40 minuten duren).
 2. Maak ondertussen de recado. Meng de tomaten, knoflook, ui, olijfolie, zout en peper in een blender of keukenmachine en pureer. Zet aan de kant.
 3. Verhit een klein beetje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de recado en kook, onder voortdurend roeren, tot het dikker begint te worden. Een paar minuten is genoeg.
 4. De tuinbonen zijn nu klaar om gepeld te worden. Lek ze eerst uit, maar bewaar het water van de groenten bouillon voor later. Pel de tuinbonen (dit is optioneel, maar komt de smaak en structuur ten goede). Gepelde tuinbonen maakt de soep heerlijk glad. Voeg de gepelde tuinbonen met de groentebouillon / kookvocht, saffraan en komijn in de pan. Kook de bonen, roer af en toe, totdat de smaken mooi versmelten en de tuinbonen zeer mals worden en in de soep breken. Dit zal ongeveer 10 minuten duren.
 5. Als je tuinbonen gebruik uit een glazen pot, spoel ze goed af en pel ze. Bereid 2 kopjes groenten bouillon voor en gebruik dit als vloeistof en volg verder het recept hierboven.

photos by the green creator (c) (copyright)