Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Chickpea Salad Sandwich with bread and lettuce sliced in half to show the inside on a wooden cutting board with a white backdrop

Kikkererwtensalade Sandwich

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 15
  • Total Time: 15 minutes
  • Yield: 3x 1 portie 1x
  • Category: lunch /hoofdgerecht
  • Cuisine: Amerikaans
  • Diet: Vegan

Description

Dit kikkererwtensalade sandwich is het perfecte recept voor lunch, diner, bijgerecht of voor onderweg.

Het is gemaakt met simpele ingrediënten en zit boordevol kikkererwten, verse kruiden, knapperige selderij, noten en een vleugje zoetheid. Deze salade is gemaakt met vegan mayonaise, maar kan ook olievrij worden gemaakt.


Ingredients

Scale

Voor de Kikkererwtensalade Sandwich:

  • 340 gr gekookte kikkererwten
  • ½ citroen, alleen sap
  • 2 eetlepels vegan mayonaise *
  • 1 grote bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
  • ½ rode ui, fijngesneden
  • 1 el peterselie, fijngesneden
  • 2 el dille, fijngesneden
  • 1/2 el Dijon-mosterd
  • 30 gr walnoten, gehakt
  • ½ theelepel zout
  • 2 augurken, in blokjes gesneden
  • zwarte peper, naar smaak
  • 1 ½ el rozijnen *

Voor de sandwich:

  • Kikkererwtensalade, zie hierboven
  • 2 blaadjes sla
  • 2 sneetjes brood, (ik heb zuurdesem gebruikt, maar glutenvrij is ook prima)

Instructions

Voeg de gekookte kikkererwten toe aan een grote kom. Als je kikkererwten uit een blik of glazen pot gebruikt, spoel ze dan grondig af.

Voeg vervolgens alle overige salade-ingrediënten toe aan de kom.

Meng met een grote lepel tot alles goed gemengd is. Voor een romiger en minder gestructureerde salade, pureer ongeveer 1/4 van de kikkererwten met een vork en roer om te combineren.

Bewaar maximaal 5 dagen in de koelkast in een afgesloten container.

Om een boterham te maken, kun je beginnen door elke boterham lichtjes te roosteren. Dit is optioneel. Breng daarna een dun laagje vegan mayonaise aan op een sneetje brood, gevolgd door een stukje sla. Plaats de kikkererwtensalade op de sla en doe daarna het andere sneetje brood er bovenop. Halveer en serveer.


Notes

Om dit recept olievrij te maken:
Vervang de veganistische mayonaise door gelijke hoeveelheden:
Tahini, soja-yoghurt of olievrije hummus

Als je de rozijnen te taai vindt, kun je ze in lauw water laten weken tot ze zacht zijn. Giet de rozijnen af en voeg ze dan toe aan de salade. Je kunt ook veenbessen of gehakte dadels gebruiken.

Als maaltijdvoorbereiding zou ik de salade van tevoren maken, maar de sandwich niet langer dan een paar uur voor het serveren of meenemen maken.

Deze salade kan in de koelkast in een luchtdichte verpakking tot 5 dagen worden bewaard.