De Beste Geroosterde Spruitjes Zonder Olie

Deze geroosterde spruitjes zonder olie zijn zo onwijs lekker! Dit eenvoudige recept mislukt nooit en het kan worden gebruikt voor elke groente die je zou willen roosteren met veel smaak en zonder olie. De spruitjes hebben een perfecte balans qua smaken: zoet (bijna licht gekarameliseerd), zout en een milde bitterheid.

Het is het seizoen voor cake, koekjes, chocolade en warme dranken, maar het is ook het seizoen waarin ik de oven meerdere keren per dag gebruik voor een goede portie geroosterde groenten zoals spruitjes. Ik vind het lastig om me voor te stellen dat er een tijd was waar ik echt geen flauw idee had wat ik met spruitjes moest doen. Ik dacht altijd dat ik een ingewikkeld recept nodig had om deze bittere groente goed te laten smaken. En hoewel dit soort recepten ook geweldig zijn, is dit recept van vandaag veruit mijn favoriet!

Door dit eenvoudige recept hebben we dit jaar zoveel meer groenten gegeten! Denk aan enkele kilo’s per week alleen aan spruitjes … Ja zeker, ik maak geen grappen.

Het feit dat deze kleine kooltjes (zoals ik ze noem) zo gezond zijn, is gewoon een bonus. Ik maak dit recept eerlijk gezegd  omdat ik gewoon echt trek heb in deze spruitjes. En hoewel groenten altijd de belangrijkste focus op mijn bordje zijn, eet ik door dit recept eigenlijk veel meer van alle soorten groenten. Ik heb courgette gemaakt met dit recept, maar ook paksoi of pastinaak frietjes.

Als je NOOIT geroosterde spruitjes hebt geprobeerd, dan moet je me beloven dit olievrije recept te proberen. Het is absoluut niet nodig om olie toe te voegen aan dit recept, omdat ”de dressing” er al voor zorgt dat ze niet zo snel verbranden.

Ik koop om twee redenen altijd de extra grote spruitjes. Ten eerste, gaat het schoonmaken van de spruitjes twee keer sneller. Ik heb namelijk absoluut geen geduld om die super kleine spruitjes uren schoon te maken. En ten tweede vind ik persoonlijk dat ze beter smaken vooral als ik ze rooster. Ze hebben dan meer een echte bite in het midden dan de kleinere spruitjes.

Ik serveer ze graag als een snack met mosterd of als bijgerecht met bijvoorbeeld pasta en nog meer groenten. Ze passen ook heel goed bij gerechten met tofu. Maar als je nog andere suggesties hebt, laat het me dan weten in de reacties hieronder of op Instagram. Tag me #thegreencreator zodat ik je gerecht terug kan zien. Fijn weekend!

 

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
placeholder

De Beste Geroosterde Spruitjes Zonder Olie

 • Author: The Green Creator
 • Prep Time: 5 mins
 • Cook Time: 20 mins
 • Total Time: 25 mins
 • Yield: 1 1x
 • Category: lunch, bijgerecht, snack, hoofdgerecht
 • Cuisine: vegan, plantaardig, vegetarisch, glutenvrij, veganistisch

Description

Deze geroosterde spruitjes zonder olie zijn zo onwijs lekker! Dit eenvoudige recept faalt nooit en het kan worden gebruikt voor elke groente die je zou willen roosteren met veel smaak en zonder olie. De spruitjes hebben een perfecte balans qua smaken: zoet (bijna licht gekarameliseerd), zout en een milde bitterheid.


Ingredients

Scale
 • 250 gram spruitjes
 • 2 volle theelepels mosterd
 • 3 theelepels balsamico
 • 1 theelepel sojasaus of tamari *
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1 theelepel garam masala poeder
 • 2 theelepels zoete siroop, ik gebruik kokosbloesem stroop of dadel siroop

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180 ℃ en bekleed een bakvorm met bakpapier.
 2. Spoel de spruitjes af met water en verwijder de buitenste blaadjes als ze vlekkerig of beschadigd zijn. Snijd het uiteinde/kontje af en snijd door de helft als de spruitjes groot zijn. Leg ze in een kom en voeg de ingrediënten toe voor de ”dressing ”. Het is niet nodig om de dressing in een apart kommetje te maken, voeg gewoon alle ingrediënten toe aan de spruiten. Combineer goed zodat alle spruitjes bedekt zijn met de ”dressing”.
 3. Plaats de spruitjes in de oven en bak 15-20 minuten op 180 ℃.
 4. Schud ze na 10 minuten even door elkaar en bak nog 5-10 minuten of totdat de spruitjes van binnen zacht zijn maar van buiten bruin/krokant.
 5. Ik geef de voorkeur aan een zachtere manier van groenten roosteren, in plaats van de groenten op hoog vuur te roosteren tot ze bijna zwart worden. Op een lagere temperatuur worden de groenten eerst in de oven gestoomd en blijven ze zacht van binnen. Voel je vrij om ze langer te roosteren, maar zorg ervoor dat je ze dan wel even door elkaar schudt zodat ze niet verbranden. Ik geef de voorkeur aan spruitjes die zacht van binnen zijn en knapperig aan de buitenkant.
 6. Haal de spruitjes vervolgens uit de oven en serveer direct.
 7. Ik eet ze het liefst vers uit de oven, maar deze spruitjes zijn ook heerlijk als restjes.

Notes

* Ik voeg bijna nooit extra zout toe aan mijn recepten, vooral in recepten zoals deze waar ik sojasaus (met gereduceerde zout) gebruik, maar voel je vrij om naar je smaak (meer) zout toe te voegen aan je groenten.