Golden Milk (makkelijke 1 portie recept)

Dit gouden melk recept is een romige, makkelijke één portie recept met gember, kurkuma en een ''whole food'' vet in plaats van een olie. De perfecte balans tussen kruidig en zoet. Een lekker verwarmend gezondheidsbevorderend drankje, en klaar in slechts enkele minuten.

This article is also available in English:

English

 

Ik maak nu al bijna een jaar dit gouden melk recept. Hoog tijd dus om mijn favoriete golden milk recept voor één portie met je te delen.

Je hebt vast weleens eerder een gouden melk of kurkuma latte geprobeerd. Tegenwoordig kun je overal wel gouden melk bestellen. Maar zelfgemaakt is altijd lekkerder! Dit recept is niet te zoet en niet te bitter. En gouden melk zit vol met gezonde ingrediënten.

Deze versie is mijn favoriete gouden melk recept en een nodige upgrade van mijn oude kurkuma melk recept. Dit recept is niet alleen de perfecte portie, maar omdat ik het veel drink wilde ik het ook olievrij houden.

WAT IS GOLDEN MILK?

Golden milk (gouden melk is een heerlijk drankje dat populair is vanwege de gezondheidsvoordelen. Het is een romig (zuivelvrij) warm drankje. Gouden melk werd populair vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. In de avond is het heerlijk en verwarmend en dus ook nog eens gezondheidsbevorderend.

”Gezond” is een subjectieve term. Ik denk persoonlijk dat gouden melk minder gezond is als het wordt gemaakt met een enorme hoeveelheid suikers en oliën.

Golden milk is een traditioneel Indiaas drankje met wortels in de Ayurveda. In de basis is dit recept een mengsel van warme melk en gemalen kurkuma. Persoonlijk heb ik nog nooit gehoord van een recept met gouden melk dat niet vegan is (gemaakt met zuivelmelk).

Golden milk werd populair toen foodies dit recept promootten als een ontstekingsremmend genezend drankje. Wat maakt dit drankje zo gezondheidsbevorderend? Vooral de curcumine in de kurkuma gecombineerd met een vet en zwarte peper.

ingredients golden milk on a wooden cutting board

MIJN GOLDEN MILK (ZONDER OLIE)

Mijn versie is makkelijk en voor één portie. Je hebt slechts 8 ingrediënten, 1 pannetje en een paar minuten nodig. Je hebt waarschijnlijk al deze ingrediënten al in je keukenkastje. Omdat het zo makkelijk en snel te maken is, zal het waarschijnlijk ook al snel een dagelijkse ritueel van je worden. Ik ben er gek op!

Ik weet dat in een traditioneel gouden melk recept een olie (zoals kokosolie) bijna altijd één van de ingrediënten zal zijn. De reden hiervoor is dat een vet het gemakkelijker maakt voor de kurkuma om door het lichaam geabsorbeerd te worden. Ik weet niet of dat helemaal waar is, maar omdat ik dit drankje zo vaak drink wilde ik een minder vette versie maken. Dus in plaats van een pure olie als vet, gebruik ik in plaats daarvan een whole food vet zoals cashew boter. Hierdoor wordt dit drankje ook romig.

Vraag je je af waarom je in hemelsnaam zwarte peper aan een drankje zou toevoegen? Blijkbaar om dezelfde reden, omdat zwarte peper de curcumine in kurkuma gemakkelijker opneembaar maakt.

golden milk in white cup on a small white plate next to a silver teaspoon

VERSE OF GEMALEN KURKUMA

Ik heb voor dit recept zowel verse als gemalen kurkuma gebruikt. Verse kurkuma is beslist veel meer een puinhoop en kost meer tijd om te bereiden. En de vlekken van verse kurkuma zijn niet mis! En weet je wat? Gemalen kurkuma smaakt veel beter dan verse kurkuma in dit recept. Soms voeg ik nog een beetje extra verse kurkuma toe, zelfs als ik gemalen kurkuma gebruik als ik een nog krachtiger drankje wil maken.

Een ingrediënt dat je zeker wilt gebruiken, is een zoetstof. Ik ga meestal voor dadelsiroop, maar ieder andere zoetstof is ook een goede toevoeging aan dit recept, zoals kokossuiker, xylitol, stevia of ahornsiroop.

Waarom zou je thuis je eigen golden milk maken? Omdat dit recept:

  • Makkelijk
  • Verwarmend
  • Geruststellend
  • Romig
  • Een vleugje zoetheid en kruidigheid
  • Krachtig
  • Gezondheidsbevorderend

This easy golden milk recipe became an evening ritual for me as it only takes a few minutes to make. The anti-inflammatory health promoting benefits are of course also a win!

Als je meer kurkuma in je leven wilt introduceren dan is een recept zoals deze ”Geroosterde Bloemkool ”Steak” met Kurkuma Bonen Dressing” ook heerlijk om eens uit te proberen.

Ga jij dit recept proberen? Als je dit recept probeert, laat het me dan weten door een reactie achter te laten, het recept te beoordelen of je foto op Instagram te taggen #thegreencreator.

Subscribe newsletter

golden milk in white cup on a small white plate next to a silver teaspoon

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
golden milk in white cup on a small white plate next to a golden teaspoon

Golden Milk

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star 5 from 1 review
  • Author: Bianca
  • Prep Time: 1
  • Cook Time: 4
  • Total Time: 5 minutes
  • Yield: 1 kop 1x
  • Category: drankje
  • Method: fornuis
  • Cuisine: gluten-vrij, vegan, zuivelvrij

Description

Dit golden milk recept is een romige, makkelijke één portie recept met gember, kurkuma en een ”whole food” vet in plaats van een olie. De perfecte balans tussen kruidig en zoet. Een lekker verwarmend gezondheidsbevorderend drankje, en klaar in slechts enkele minuten.


Ingredients

Scale
  • 1 kopje ongezoete amandelmelk (andere opties zijn sojamelk of havermelk)
  • 1 theelepel vanillepoeder of vanille-essence
  • 1/2 theelepel gemalen kurkuma
  • 1/2 theelepel gemalen gember of gehakte verse gember
  • 1/8 theelepel gemalen zwarte peper
  • ½1 theelepel gemalen kaneel
  • zoetstof naar keuze: 1 eetlepel dadelsiroop of ahornsiroop
  • 1 eetlepel cashew boter (andere opties zijn amandelboter of kokosboter)

Instructions

Voeg de ongezoete amandelmelk, gemalen kurkuma, gemalen gember, gemalen kaneel, vanille, cashew boter, zwarte peper en een zoetstof naar keuze toe aan een klein steelpannetje.

Ik gebruik een melkopschuimer om alles te mixen terwijl ik de melk op middelhoog vuur opwarm. Verwarm ongeveer 4 minuten tot het heet is, maar niet kookt. Roer regelmatig.

Zet het vuur uit en proef om de smaak eventueel aan te passen. Voeg meer zoetstof naar smaak toe of meer kurkuma of gember voor een intensere smaak.

Serveer direct.


Notes

Vers is het beste, maar restjes kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Verwarm op het fornuis tot het warm is.

Wil je dit recept voor later bewaren? Pin het recept dan op je Pinterest bord:

golden milk in white cup on a small white plate next to a silver teaspoon